איך להתחיל ולתחזק טבעונות עם ילדים

גוף בריא

אתמקד יותר בפן הפרקטי – איך לעבור לתזונה טבעונית כאשר יש ילדים בבית. ראשית, אם אפשר בכלל לא ”לעבור” לתזונה טבעונית אלא פשוט להתחיל כבר מגיל אפס בטבעונות, זה הרבה יותר פשוט. יש טעמים שהם טעמים נרכשים (למשל שייקים ירוקים, חלב סויה/חלב אורז), ואם הילד/ה רגיל/ה אליהם מלכתחילה זה מקל על החיים מאוד.

המעבר מצמחונות לטבעונות לפני כשנתיים היה הדרגתי אך לא מסובך עבורי באופן אישי. לעומת זאת, מצאתי שהאתגר האמיתי הוא – איך לעבור לתזונה טבעונית עם ילדים? במדריך הבא תמצאו רעיונות, טיפים ומתכונים שמתאימים גם לילדים בררנים במיוחד (יש לי שניים כאלה, מסתבר).

נתחיל בגילוי נאות – הילדים שלי לא לגמרי טבעונים. יש אצלנו בבית ביצים מידי פעם, ואצל סבא וסבתא הם אוכלים מוצרי חלב ובשר מידי פעם. לכן לא אתמקד בפן הבריאותי שמוכיח שילדים טבעוניים הם בריאים, שלמים וחזקים – יש מישהי שכבר עשתה זאת לפני .

אתמקד יותר בפן הפרקטי – איך לעבור לתזונה טבעונית כאשר יש ילדים בבית. ראשית, אם אפשר בכלל לא ”לעבור” לתזונה טבעונית אלא פשוט להתחיל כבר מגיל אפס בטבעונות, זה הרבה יותר פשוט. יש טעמים שהם טעמים נרכשים (למשל  שייקים ירוקים, חלב סויה/חלב אורז), ואם הילד/ה רגיל/ה אליהם מלכתחילה זה מקל על החיים מאוד.

במקרה שלנו בכל זאת היה מדובר במעבר, ולכן המדריך יתמקד בזה.

למה טבעונות?

יש המון סיבות טובות לעבור לטבעונות:

סיבות בריאותיות – הגוף שלנו לא נועד לעכל חלב של חיות אחרות ולמעשה אנחנו החיה היחידה בטבע שצורכת חלב לאחר תקופת הינקות! חלב נועד לתינוקות, לא למבוגרים. בנוסף, הוכח שיש קשר ישיר בין צריכת מוצרים מן החי לבין מגוון רחב של מחלות כגון מחלות לב, סוכרת, סרטן ועוד – הנה הרצאה מרתקת בנושא. ועוד מאמר מעניין.

סיבות סביבתיות – אם בני האדם היו ניזונים מתזונה מן הצומח אפשר היה לפתור את כל בעיית הרעב בעולם! תעשיית הבשר והחלב מזהמת לנו את הסביבה ואחראית לפליטת מזהמים, בזבוז מאסיבי של מים והשתלטות על שטחי מרעה שהיו יכולים לשמש לגידול מזון לא/נשים. למי שרוצה מידע נוסף, קיים גם דו”ח האו”ם משנת 2006 “צלו הארוך של משק החי” , המפרט את נזקיו הסביבתיים של משק החי.

סיבות מוסריות – אימהות – איך הייתן מרגישות אם היו לוקחים מכן את התינוק שלכן מיד ברגע היוולדו, כולאים אותו לבד בכלוב קטן שבו אינו יכול לזוז, ואת חלב האם שלכן היו שואבים ונותנים למישהו אחר? שלא נדבר על תנאי המחיה הקשים מנשוא, הצפיפות, המחלות, הזיהום, ההתעללות… אם כל זה לא מדבר אליכן/ם, ביקור קצר בלול תעשייתי, במחלבה או במשחטה יכולים לעזור לכן/ם להחליט לוותר על התענוג המפוקפק של אכילת מוצר שכדי לייצר אותו נגרם סבל כה רב ליצור חי (אחסוך מכן/ם את הלינקים לסרטי האימה והזוועה המתעדים את הנעשה מאחורי הקלעים של תעשיית החי).

הערה: אם כל האמור לעיל, אני לא מיישמת את הטבעונות באופן דוגמטי. גם אני אוכלת ביצים מידי פעם, ולא טורחת לברר אם בעוגה של דודה חיה יש חמאה או לא (לעומת זאת עוגת גבינה אני לא אוכלת). אני מאמינה שגם הפחתה משמעותית בצריכת מוצרים מן החי תעשה הבדל גדול בעולם ומעודדת כל מי שרוצה להתחיל עם טבעונות, פשוט להתחיל מהפחתה הדרגתית של הצריכה. לאט לאט תמצאו שהרצון והמשיכה שלכן/ם למוצרים מן החי הולכים ופוחתים.

 איך להתחיל?

אם הילדים כבר גדולים, אפשר להסביר להם שהתזונה בבית הולכת להשתנות ולמה (לדוגמא, אני הסברתי לילדים שלי שהחלב של הפרה נועד לעגלים ולא לאנשים, שאני לא רוצה לקחת אותו מהעגל ושבנוסף לכך הוא מזיק לגוף שלנו). אם הם ממש גדולים אפשר להראות להם כמה סרטונים מוצלחים בנושא טבעונות (למשל זה וזה וזה ).

במקרה שלנו, הילדים היו קטנים כשהתחלנו (2 ו-4) וזה הקל על העניין. המעבר היה בהדרגה וללא הסברים כלל. כל מיני דברים פשוט התחילו להעלם מהמקרר לאט לאט ולהתחלף בדברים אחרים. הנה כמה רעיונות להחלפה קלה של מוצרים מן החי במוצרים מן הצומח:

  • חמאה – שמן קוקוס
  • חלב – חלב אורז/ סויה/ שקדים/ שיבולת שועל
  • שמנת – חלב קוקוס או לפעמים אגוזי קשיו (ומים) טחונים בבלנדר
  • ביצים – לערבב קמח חומוס עם מים עד לקבלת תערובת דביקה – מתאים לפשטידות, קציצות, פנקייק…(עוד הצעות לתחליפי ביצים אפשר למצוא כאן)

יש לציין שחלב קוקוס ושמן קוקוס הם מוצרים מיובאים ולכן פחות מקיימים, אך בראייה כוללת עדיין העדפתי את השימוש בהם על פני שימוש במוצרים מן החי. אם למישהו/י יש תחליפים מקומיים יותר להציע, אשמח לשמוע.

עוד דבר שלא הצלחתי למצוא לו תחליף מוצלח הוא גבינה קשה (להכנת פיצות). ניסיתי מתכונים מפתיתי שמרי בירה ומקשיו וכל מיני אך הילדים שלי לא השתכנעו שמדובר בפיצה :-)
בתור שלב מעבר קנינו גבינת גאודה עיזים מחוות עיזים במושב שלנו, שבדקתי שלא מפרידים את הגדיים מאימם ולא הורגים את העיזים כשהן כבר לא מספיק “רווחיות” בייצור החלב שלהן. בסוף פשוט ויתרנו על פיצות בבית (שגם ככה ערכן הבריאותי מפוקפק). שוב, מתכונים לגבינה מן הצומח יתקבלו בברכה.

טיפים שימושיים

לבשל ביחדלהכין ביחד – ידוע שלילדים ולילדות יש נטייה לאכול יותר טוב כאשר הן/ם לקחו חלק בהכנת הארוחה.
עודדו את הילדים לקחת חלק בבישולים: לחתוך, לגרר, לצקת, לשטוף כלים וכמובן ללקק את הקערות
אל תתייחסו לבלאגן שהם עושים תוך כדי הכנת המזון בתור בלאגן, אלא בתור חלק מתהליך הלמידה והבישול המשותף – גם הניקיון בסוף יכול להיות חלק מהכיף!

נגישות – הניחו שלל פירות וירקות במקומות נגישים לילדים בבית – במקרר במדפים הנמוכים, על השולחן בסלון בקערה גדולה וכדומה. אם זה נגיש להם, הם יקחו את זה לבד. הייתה אפילו תקופה שהייתה לנו קערה גדולה עם פקאנים על השולחן והילדים פיתחו התמחות בפיצוח פקאנים…

תזמון נכון – אם הילדים רעבים ואין נשנוש מזין בסביבה הם יכולים להתחיל לבקש ג’אנק פוד. לפני שהשלב הזה מגיע, אני משתדלת תמיד להציע להם צלחת של פירות או ירקות מסודרים יפה, או משהו מתוק אך מזין יותר שהכנו בעצמנו (ראו מתכונים לדוגמא למטה..). בקיץ – ארטיק משייק פירות קפוא עושה בדרך כלל את העבודה.

תצוגה – נהוג להגיד ש presentation is everything – במקרה של ילדים זה נכון כפליים. אם משהו נראה יפה ומזמין הם נוטים להסכים לאכול ממנו יותר.

ירקות חתוכים

פירות חתוכים
להמשיך להציע – אם יש משהו שהילדה לא אוכלת, להמשיך להנגיש את המאכל בכל זאת, שיהיה על השולחן ומדי פעם להציע לה לטעום. לדוגמא, ממש השבוע הבן שלי גילה שהוא דווקא כן אוהב קיווי כי פתאום הוא הסכים לטעום אותו אחרי זמן רב שלא נגע בו.

שילובים סמויים – מכיוון שהבן שלי לא מסכים לאכול קטניות מכל סוג שהוא (!), הבלנדר-סטיק שלנו עובד שעות נוספות… לדוגמא, אפשר להוסיף חומוס/עדשים/שעועית/אפונה למרקים, רוטב פסטה וממרחים ולטחון היטב. כנ”ל לגבי ירקות מסוימים שהוא לא מסכים לאכול – הם פשוט נטחנים לתוך המרק או הרוטב.

איך להסתדר מחוץ לבית?- באופן אישי, אני לא טורחת להקפיד איתם על טבעונות באירועים מחוץ לבית ואצל חברים. כשאנחנו הולכים ליומולדת או אירוע אחר שברור שיהיה בו הרבה אוכל לא-טבעוני, אני משתדלת שהם יאכלו מלא פירות או סנדוויץ’ לפני היציאה, שלא נגיע על בטן ריקה. כלומר במקרה שלי אני מסתפקת ב”הפחתת נזקים”… כמו כן, אני דואגת להקיף את עצמי בחברים וחברות בעלי נטייה להעדפת אוכל מזין :-). לגבי אכילה במסעדות, אפשר להיעזר באתר הבא.

תזונה מאוזנת –  כדי שלא יווצרו חסרים תזונתיים, חשוב להקפיד על צריכה מספקת של חלבונים מלאים, וויטמינים ומינרלים. בצמחים יש את כל החלבונים, ויטמינים ומינרלים שאנחנו צריכות/ים, אבל חשוב לשים לב לשלב מגוון של מזונות ובכמויות מספקות. השילוב של דגנים מלאים+קטניות יוצר חלבון מלא, כך שאני משתדלת להקפיד על שילוב כזה בכל ארוחה, לדוגמא: פסטה עם רוטב עגבניות ועדשים כתומות, מרק ירקות עם חומוסים וקוסקוס, כריך עם חומוס ביתי וירקות וכדומה.

מתכונים

חומוס ביתי
מצרכים:

  • שתי כוסות חומוס שהושרה ובושל עד לריכוך
  • ¾ כוס טחינה איכותית
  • מיץ משני לימונים
  • 1-2 שיני שום
  • חצי כוס עד כוס מים
  • כמון ומלח לפי הטעם

אופן ההכנה: לטחון את כל המצרכים במעבד מזון עד לקבלת מרקם אחיד. אפשר לשחק עם הכמויות לפי הטעם. כדאי להוסיף את המים לאט לאט כדי שהמרקם לא יצא מימי מידי בטעות.
להעביר לצלחת ולקשט עם פטרוזיליה, שמן זית ופפריקה.

גלידת תות עץ ובננה
ice_creammיש מתכונים מוצלחים לגלידות ביתיות במדריך של דבי  – אבל הנה עוד אחד ממש מוצלח –

מצרכים:

  • שני חופנים גדושים של בננות חתוכות שהקפאתן/ם מראש
  • כוס תותי עץ טריים או קפואים
  • בערך חצי כוס מים

אופן ההכנה: לשים את הכל בבלנדר, לטחון ולהגיש לחיסול מיידי!

כדורי שוקולד מלאים כל טוב
מצרכים:

  • חופן אגוזי מלך/פקאן
  • חופן שקדים/קשיו
  • 6-8 תמרי מג’הול או ברהי (הרכים)
  • אבקת קקאו לפי הטעם (אפשר קקאו נא או פולי קקאו טחונים למי שבעניין)
  • כף שטוחה של שמן קוקוס

כדורי שוקולדאופן ההכנה:

  • לטחון את הכל במעבד מזון עד שהבלילה הופכת למין גוש דביק שאפשר להכין ממנו כדורים בקלות.
  • אם הבלילה מתפוררת, הוסיפו קצת שמן קוקוס. לגלגל את הכדורים בשבבי קוקוס לקישוט ולסדר יפה על צלחת.
  • אפשר לעשות גרסה ללא קקאו – כדורי תמרים: אותו דבר רק להוריד את הקקאו, להוסיף יותר תמרים ולהוסיף קצת טחינה או “שקדיה” במקום שמן קוקוס.

כדורי שוקולד מוכנים
לזניה טבעונית + מרק עגבניות מוקרם מהמם – שני מתכונים בבישול אחד!
מצרכים:

  • עלי לזניה שלא דורשים בישול מראש
  • המון עגבניות רכות שמתאימות לבישול או שתי קופסאות שימורים של עגבניות מרוסקות
  • 2 בצלים
  • חצי ראש שום
  • 3-4 ירקות שיש במקרר באותו רגע (בטטה/קישוא/גזר/דלעת)
  • כוס עדשים אדומות
  • קופסא אחת של חלב קוקוס
  • ליטר מים רותחים
  • בזיליקום ומלח לפי הטעם
  • אפשר להוסיף לקישוט: זיתים שחורים, גבינת טופו מגוררת

אופן ההכנה:

  • לקצוץ את הבצל והשום ולטגן בסיר גדול עם קצת שמן זית
  • לגרר את הירקות ולהוסיף לסיר, לטגן מעט עד לריכוך
  • לקצוץ את העגבניות ולהוסיף לסיר, לערבב עד לריכוך. אפשר להוסיף גם כמה כפות של רסק עגבניות.
  • להוסיף את המים, העדשים, חלב קוקוס ותבלינים ולבשל עד לרתיחה
  • להנמיך את האש ולבשל עד שהעדשים התרככו, לערבב מידי פעם
  • להוריד מהאש, לתת לרוטב להתקרר מעט ואז לטחון אותו עם בלנדר סטיק עד לקבלת מרקם אחיד וחלק. הרוטב צריך לצאת די סמיך, לא כמו מרק.
  • בשלב הזה אפשר לשים בסיר נפרד חלק מהרוטב, להוסיף עוד מים לפי הצורך, לבשל עוד קצת ולהגיש אותו כמרק עגבניות מוקרם וטעים!
  • את שאר הרוטב נשמור ללזניה. הכינו תבנית עם נייר אפיה, שימו שכבה אחת של עלי לזניה ואז שכבה של רוטב ועוד שכבה של עלי לזניה וכולי, עד שייגמר כל הרוטב. השכבה האחרונה צריכה להיות רוטב ולא עלי לזניה. מעל השכבה האחרונה אפשר להוסיף גבינת טופו מגוררת ו/או זיתים שחורים לקישוט.
  • לאפות את הלזניה בתנור בערך 20 דקות עד שהעלים מתרככים.

GE

דייסת קוואקר – זו דייסה שהייתה מככבת בגן הורים שלנו ולא הכרתי ילד/ה שלא אהב/ה אותה:
מצרכים (הכמויות הן בערך, תשחקו איתן):

  • כוס קוואקר גס או דק,
  • 2 כוסות מים או חלב אורז
  • 2 כפות שבבי קוקוס
  • כף זרעי צ’יה
  • סילאן/מייפל לפי הטעם
  • 2 כפות ממרח “שקדיה”
  • קינמון לפי הטעם

אופן ההכנה: לערבב את כל המצרכים בסיר קטן ולבשל עד לרתיחה, להנמיך את האש ולתת להתבשל עוד 2 דקות עד לריכוך. אם הדייסה יוצאת קשה וגושית, ניתן להוסיף עוד מים.

לקריאה נוספת

מוזמנים/ות לשתף מתכונים וטיפים משלכן/ם ושיהיה בתאבון ובהצלחה!

בתאבון!

לתוכן זה נכתבו 5 תגובות

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן