גינת אנכית היא שיטה מלהיבה ומרתקת לגידול צמחים במקומות שלא חשבנו שזה יהיה אפשרי בהם. גינת אנכית יכולה להיות ממוקמת לצד קיר או לשמש כגדר. המבנה שלה יכול לחסוך מקום, מה שהופך אותה למתאימה במיוחד באזורים עירוניים שאין בהם קרקע כגון מרפסות וגגות או לחילופין, להקמת גינות קטנות מאוד
במדריך נציג תוצאות ומסקנות מהניסויים של המרכז לאקולוגיה יצירתית בלוטן בבניית גינות משטחים אנכיות.
גינת אנכית היא שיטה מלהיבה ומרתקת לגידול צמחים במקומות שלא חשבנו שזה יהיה אפשרי בהם. גינת אנכית יכולה להיות ממוקמת לצד קיר או לשמש כגדר. המבנה שלה יכול לחסוך מקום, מה שהופך אותה למתאימה במיוחד באזורים עירוניים שאין בהם קרקע כגון מרפסות וגגות או לחילופין, להקמת גינות קטנות מאוד. בעיר, הגינה תורמת להפחתת זיהום האוויר ולרומם את הרוח במקומות עתירי בטון וחסרים בצמחיה. אפשר גם לגדל צמחי מאכל ולהקטין הFood Mileage של המזון שלכם (המרחק שהמזון שלכם נוסע ממקום הגידול ועד לקרקעית הבטן.
במרכז לונדון השופע בטון, רעש וזיהום גיליתי גן אנכי עצום שמילא את ליבי באושר ושמחה. בשנה האחרונה יחד עם תלמידי ההתמחות הירוקה שלנו התנסנו בגינות המשטחים, כחלק ממשפחת ה”גינות האנכיות”.
אנחנו נמשכנו לרעיון זה בגלל הפשטות שלו וניצול חומרים שלעתים קרובות הולכים לזבל.
מספר אפשרויות לגינות משטחים
2 משטחים
אפשרות זו דורשת דחיסה של הרבה תערובת שתילה, אך עשוי להיות מתאימה יותר עבור צמחים מסוימים במיוחד אם רוצים לשתול משני צידי המשטח. מחברים אותם יחד חזק עם חוט מפלסטיק ולא ממתכת כדי שלא יחליד ויתפרק מהרטיבות.
שני משטחים מחוברים יחדיו על עוביים יוצרים גן אנכי רחב יותר אשר מתאים לגידול ירקות משני צידיו. שימו לב: הידוק האדמה נעשה על ידי עץ זמני בקצה המשטח כדי שאדמה לא תיפול.
משטח אחד
משתמשים במשטח אחד ומשלימים את הצד הפתוח ועל ידי חיבור הקרשים ממשטח אחר כדי שהאדמה לא תיפול החוצה. ניתן להשתמש בלום, בפטיש ובמברג גדול כדי לפרק את המשטחים אך צריך זהירות מכיוון שקורות המשטחים עלולים להתפצל בתהליך הפירוק.
גינת משטח יחיד מחוברת לעמודי תמך ליציבות. שימו לב לגידול המנגולד, חסה, שעועית ולופה.
שני משטחים משולבים
על ידי הזזת המשטחים מעט כדי שיתאימו בנוחות אחד לתוך השני (ראה תמונה) מה שהופך את הגינה לצרה יותר וכך באופן אוטומטי יש קרשים משני הצדדים כדי להחזיק את האדמה פנימה.
וניתן ליצור חלל פנימי על ידי חיבור ארבעה משטחים, שיחד יכולים לשמש כמיכל קומפוסט. אחת מן הפאות (משטח יחיד) משמשת כדלת המיכל, בעת הצורך, ולכן אי אפשר למלא אותה באדמה ולשתול בה גינה.
צורות
אנחנו עשינו גינות משטחים שהם רק ממשטח אחד, עשינו שלושה משטחים כפולים יחד בצורת U וגם עשינו שבעה משטחים בצורת ריבוע סגור כך שהוא משמש כמיכל קומפוסט אשר בצד אחד ישנה דלת להוצאת הקומפוסט (ראו תמונות לעיל). יש לנו תוכניות עתידיות לעשות ניסויים גם עם גדר זיגזג.
אדמה
אנו משתמשים בתערובת שתילה המורכבת משני חלקים שווים של קומפוסט מוכן וחומר סיבי (אנו משתמשים בסיבים מגללי פרות). עלים שעברו תהליך קומפוסט באופן חלקי, גללי סוסים או זבל חמורים יתאימו לתפקיד הסיבים. כדאי לודא שגללי בעלי החיים לא יהיו טריים מדי כדי למנוע צריבת שורשי הצמחים מעודף חנקן. תמיד אפשר להשתמש בחומרים רגילים לתערובת השתילה כמו סיבי קוקוס. מבחינת תפקוד, סיבי הקוקוס מעולים אך אין זה חומר מקומי ויש כאן מחיר אקולוגי משמעותי. כדאי לנסות להיות יצירתיים ולמצוא פתרון מקומי.
דחיסת האדמה
כדאי לודא שהקרקע לא רטובה מדי או יבשה מדי. זה דומה להכנת ארמון חול בלחות ובמרקם. אנו משתמשים בקרש עץ עבה כדי לדחוס את האדמה אל תוך המשטח ומחזיקים קרש זמני אל הפתחים עד שהאדמה נדחסת לגובה זה. בפתחים גדולים שבקצה המשטח אפשר לפעמים לדחוס בצורה זו ללא צורך לסגור את קצה המשטח באופן קבוע עם קרש. זכרו! כמות האדמה המצטברת במשטחים כבדה מאוד ועל כן צריך לנהוג במשנה זהירות כאשר מתכננים אותה על גגות ומרפסות.
השקיה
אנו חיים באזור אקלים חם ויבש שבו השקיה בטפטפות הינה חיונית (לוטן). על כן אנחנו משתמשים בטפטפות של 1.2 או 2 ליטר לשעה, אותן אנו ממקמים בחלק העליון של המשטח והמים זורמים מטה ומשקים כל מה שבמורד המשטח, בקומות התחתונות. בהתחלה כדאי לדאוג שכל האדמה לחה ואחרי התבססות של השתילים, אפשר להתנסות עם זמן ההשקייה הרצוי לצמחים ולמשק המים. אני התרשמתי לטובה מהצריכה הנמוכה של גינת המשטחים.
דשן נוזלי
ככל שהזמן עובר ומתחילים להוציא את הצמחים הישנים ולשים חדשים במקומם, או לחילופין אם ישנם צמחים שדורשים יותר דישון, כמו עגבניות, כדאי להוסיף דשן נוזלי מלמעלה. אנו משתמשים בתה קומפוסט – שמים בדלי 1/3 עד 1/2 קומפוסט מוכן וממלאים את השאר במים ומשאירים למשך שבוע או שבועיים לפני השימוש. מסננים את הנוזלים ואם זה נראה יותר כמו קפה שחור מוסיפים קצת מים. המוצקים שנותרו לאחר הסינון טובים לפיזור על צמחים, עצים או כמובן שאפשר לשים בערימת הקומפוסט.
ניקוז
זכרו! כל גינות המשטחים צריכות ניקוז, הן לא יכולות להיות אטומות בתחתית. אם מניחים את המשטחים על אדמה מחלחלת זה בדרך כלל לא מהווה בעיה. במקרה של רצפת בטון כדאי לבנות מסגרת מוגבהת עם חצץ בתוכה ועל החצץ להניח את המשטח. לחילופין אפשר להשמתמש במיכל עמיד במים מסוג כלשהו. כמו כן ניתן למלא את 8 הסנטימטר הראשון של המשטח בחצץ.
עם כמות נכונה של השקיה לא אמור להיות יותר מדי מים עודפים אבל כדאי תמיד לכלול בעיצוב אפשרות לניקוז הנוזל העודף.
מה לגדל
בראש המשטח התנסינו בגידול גזר או בגידולי שורש ובעגבניות שיכולות אחר כך לטפס על מסגרת שמחוברת למשטחים. בין הקרשים גידלנו סלק, חסה, ברוקולי, בצל ירוק, חצילים, שעועית וסוגים שונים של צמחי תבלין. אנו מקווים שקיבלתם השראה להתנסות בגידול צמחים שונים.
בהצלחה בבניית גינת משטחים שמחה ומוצלחת,
מייק קפלין
נ.ב. – תודות גדולות לגוון, קשת, אחינועם ומרום שעזרו לי בעריכה ותירגום.
תודה על ההנחיות המסודרות !
בנינו גינת משטחים ורטיקאלית בהשראת הכתבה הזו. הילדים הציעו רעיון מקורי- לייצר גינה ורטיקאלית ניידת
את התהליך והתוצאות ניתן לראות בדף הפייסבוק שלנו!
https://www.facebook.com/adambahava
תמשיכו להעלות רעיונות מדליקים!
אנו רוצים להקים גינת משטחים אנכית
עדיין לא הבנתי איך/למה האדמה שבין השלבים אינה נופלת אופקית בין הקרשים
האם כדאי להשתמש ברשת כלשהי לעניין זה
מחכה לתשובתכם
חג אביב שמח
הייתי שמחה לדעת איך זה יציב על האדמה?
כתבה מצויינת. שאלה – אני מעוניין לבנות משטח או שניים כאלו בחצר אנגלית בבית. מה הצמחייה הנכונה למקום כזה ללא תאורת שמש ישירה? תודה!
הי מייק,
תגיד, האם יש אפשרות שהאדמה לא נופלת אחרי ההידוק בגלל שאצלכם בלוטן יבש כל-כך שהאדמה תופסת את עצמה?
אני שואל את עצמי למה בין כל שלב ושלב האדמה פשוט לא נופלת על השתילים הקטנים של השלב שמתחת.
האם אתה מתכוון בריחה אופקית?
כמו הקווים האדומים בסרטוט הזה ?
http://tinypic.com/r/34qr9te/5
הסרטוט המצורף יותר דומה למודל שיש במאמר שלך, ונראה לי שהרבה יותר קל למלא ולדחוס בו אדמה מאש בהצעה מהמאמר האנכי,
וכנ”ל גם לגבי גידול בתוך צינורות .
כן איציק, התכוונתי לבריחה אופקית, ובדיוק בגלל זה יצרתי את הדגם שפרסמתי אודותיו אתמול.
תודה על השרטוט. אני יכול להשתמש בו במדריך עצמו? אתה יצרת אותו?
מדריך ממש פרקטי ושימושי, כל הכבוד על היוזמה!
אהלן, אחלה רעיון וביצוע!
בדיוק הייתי הסופש באדמאמא וראיתי משהו דומה שחבר עשה שמה ממשטח ונענע.
רציתי לבקש קישור למידע על שורשי צמחים.
הכוונה איזה ספייס צריך כל צמח לשורשים שלו.
זה מידע מאוד חיוני ומשום מה קשה למצוא אותו…
מרחב שורשים הוא אולי אחד המאפיינים החשובים ביותר למי שרוצה לגדל ירקות במרפסת…
אני עושה כל מיני ניסויים, אבל תמיד נחמד ללמוד מנסיון של מישהו אחר :)
תודה
מייק תודה על השיתוף!
אני מגדלת ירקות על מערכת דומה מבוססת משטחים שנמצאו ברחוב, המשמשת גם גדר בין שכנים. אלא שבתוך המשטחים מושחלים ומהודקים (עם אקדח סיכות או מסמרים קטנים) שקים משומשים של קמח או קטניות. השקים מחזיקים את האדמה מצוין, והשתילה נעשית דרך חתכים בשקים. מנסיוני זה הופך את תהליך המילוי לפשוט ונקי.
המערכת הכי ותיקה שלי היא בת שנה בערך ונראה שעוד שנה או פחות נחליף את השקים כיוון שהם מתפוררים לאט. או שפשוט האדמה תחזיק את עצמה ולא יהיה צורך בשקים.
אין דרך לצרף תמונה, אבל אפשר להתרשם בפייסבוק – חפשו invivo studio – או לשלוח לי מייל ואני אשלח תמונות בשמחה.
אצלנו התפוקה של מערכת זו מדהימה ממש. מומלץ!
שלום!
אני אחראית על חממה בבית ספר קיבוץ יגור .
ואחד המטרות של הפרויקטים בחממה היא לנסות רעיונות שהם גם ביולוגים וגם איכות הסביב.
אשמח לקבל רעיונות וכן שיתוף פעולה.
(אני דודה של דפי ברגר)
לכן עליתי על המיזם שלם.
תודה בכבוד רב
מרום רבקה
טל-0544770814
שלום רבקה,
יש המון רעיונות כאן באתר, למשל בתגית גינון ורטיקלי או גידול מזון , ובכלל – בכל האתר תוכלי למצוא רעיונות מעניינים.
לגבי שיתוף פעולה,
השאלה עם מי תרצי לשתף פעולה, ובאיזה עניין?
זה צריך להיות קצת יותר ממוקד אם את מעוניינת שאנשים יצרו איתך קשר בעניין.
דעתי הצנועה, כמובן.
שלום רבקה,
אני מציע לך להתרשם מהשפע של דברים מענינים באתר הזה, יש הרבה חוקרים שגם מלמדים וגם יש להם אתרים/ מרכזי חינוך מדהימים. מייק ק
לאורך זמן (מספר שנים) ניתקלתי בבעיה של זחלים שזללו משטחים. אם תרצו לתקן משטח כזה מניסיוני האישי היזהרו ממסורים חשמליים.
שלום מייק
נהנתי מאוד מהמדריך שלך!
כבר כמה חדשים אני מכין גינות משטחים אנכיות שבנויות ממשטח בודד
שחלקים ממנו אני סוגר בעץ וכך יוצר מאין קיר אדניות.
הבעיה הייתה שנפת האדמה באדניות היה קטן והגביל את גודל השתילים.
הפתרון של המשטח הכפול מאוד מצא חן בעיני –
נראה שכבר מחר אנסה להקים כזה.
ליד הבית שלי צומח שיח במבוק ונראה לי שאשתמש בעליו היבשים כדי ליצור תערובת אדמה יותר סיבית.
תודה!
נבות