ליקוט בסתיו – נבטים נראו בארץ

גוף בריא

זיהוי וליקוט צמחים מצריך מאיתנו התבוננות וסבלנות. כאשר הנבטים מתחילים לצאת מן האדמה אני מציעה להתבונן מהם בקרוב. לזהות מהם המאפיינים היחודיים שלהם שיהיו כללי הזיהוי בפעמים הבאות. בימים הבאים צריך להיות סבלניים ולעקוב אחרי ההתפתחות של הצמח ולראות מהם העלים שצומחים ממנו. פעמים רבות יציאת העלים כבר מאפשרת זיהוי של הצמח, אבל אם העלים הראשונים לא מספקים תשובה, נמשיך לחכות בסבלנות להתפתחות צמח בוגר לפני ליקוטו.

מי הם הנבטים?

אחרי הגשמים הראשונים מתחילים לבצבץ להם מתוך האדמה נבטים של צמחים, את חלקם אפשר ללקט ולאכול.

נבט הינו הצמח הראשוני שפורץ מן הזרע וכולל את החלק העל-אדמתי שאנחנו רואים – נצרון, ממנו יתפתחו הגבעולים והעלים וגם החלק התת-אדמתי שאנחנו לא רואים – שורשרון, ממנו יתפתח השורש.

ראשונים להתפתח הם הפסיגים – אלו אברונים דמויי עלים שנקראים גם עלים מדומים. תפקיד הפסיגים להיות יצרני האנרגיה הראשונים של הצמח והם מתניעים את תהליך הפוטוסינטזה.

לפסיגים מבנה וצורה ייחודיים אשר אינו דומה למבנה וצורת העלים הבוגרים.

הפסיגים עלולים לבלבל אותנו במראם ולכן יש להכיר את המבנה והצורה שלהם כדי לדעת לזהות את הצמח מנביטה.

לאחר הוצאת הפסיגים ובהמשך להתפתחות הנבט הצעיר, יפתח הצמח עלים ראשונים. אלו כבר בעלי מבנה של כלל עלי הצמח ומראם כשל עלים בוגרים, אך בזעיר אנפין. שלב הוצאת העלים הוא שלב המעבר מנביטה לצמיחת הצמח כבוגר.

חשוב לזכור כאשר אנחנו מלקטים נבטים, שמכל נבט קטן צומח צמח גדול. אם נלקט את כל הנבטים לא יתפתחו מהם צמחים שנוכל ללקט השנה ובשנים הבאות.

כמו שכתבה אסתר לחמן פה בבידיים על נבטי הקטניות, גם נבטי צמחי הבר עשירים מאוד באנזימים, מינרלים וחומצות אמיניות. הם מקור נפלא לסיבים ולעומת חלקי הצמח הבוגרים הם רכים יותר ונעימים לאכילה. בעת נביטת הזרעים כל הפוטנציאל התזונתי שטמון בזרע – פחמימות, שומנים וחלבונים מתעצם בעקבות ההתפתחות המהירה של הצמח ומספק לנו מקור הזנה נפלא.

התבוננות

זיהוי צמחים לליקוט ומאכל מצריך מאיתנו התבוננות וסבלנות. כאשר הנבטים מתחילים לצאת מן האדמה אני מציעה להתבונן בהם מקרוב. לזהות מהם המאפיינים היחודיים שלהם שיהיו כללי הזיהוי בפעמים הבאות.

בימים הבאים צריך להיות סבלניים ולעקוב אחרי ההתפתחות של הצמח ולראות מהם העלים שצומחים ממנו. פעמים רבות יציאת העלים כבר מאפשרת זיהוי של הצמח, אבל אם העלים הראשונים לא מספקים תשובה, נמשיך לחכות בסבלנות להתפתחות צמח בוגר.

צילום כלל השלבים, מוסיף המון ועוזר בזיהוי בפעמים הבאות.

אילו נבטים אתם מזהים בתמונה?

אילו נבטים אתם מזהים בתמונה?

 

נבטים של צמחים בולטים

כלי עזר נוסף לזיהוי נבטים למאכל הוא כמובן תמונות שצילמו אחרים שכבר זיהו את הצמח.

חוביזה – לחלמית ולמעוג נבט כמעט זהה, ניתן לזהות את צורת הלב אשר בחיבור בין הפטוטרת לטרף הפסיג יש נקודה קטנה אדומה/סגולה.

נבטי חוביזה

נבטי מצליבים – כלל המצליבים אכילים: חרדל, לפתית, כרוב, צנון ועוד ואת הנבט שלהם ניתן לזהות לפי הצורה המובהקת של שתי כנפי פרפר נפרדות.

נבט חרדל ממשפחת המצליבים

 

נבטי גדילן וברקן – לנבטים פסיגים אליפטיים, בשרניים ובמרכזם עורק לבן. יש לשים לב לצבע השורשון, במידה והוא סגול מדובר בקיקיון שהוא צמח רעיל.

נבט גדילן

נבטי סרפד – נבט הסרפד בעל פסיגים עגולים ובחלק שמנוגד לחיבור לטרף יש מגרעות קטנות.

נבט סרפד

מתכוני נבטים

סלט נבטים וירקות שורש

מצרכים: מגוון נבטים: מומלץ להשתמש בנבטי חרדל ונבטי חמציץ לחיזוק הטעם, סלק אדום, גזר, קולורבי, רימון/ קלמנטינה.

  1. בעזרת פומפיה גרדו קולורבי, גזר וסלק אדום.
  2. ביצעו פלחי קלמנטינה או גרעיני רימון.
  3. ערבבו את כל המרכיבים יחד עם הנבטים ותבלו בעזרת לימון, שמן זית, מלח ופלפל.

בתאבון!

לתוכן זה נכתבו 4 תגובות

  • זה תרד!

    לא שלחתי שוב כי המצלמה שלי לא משהו – והמיקום שלו זה או שאין מספיק אור, או שהוא ממול והצילום נפגע. אז נתתי לו לגדול וללבלב, השתמשתי בו גם כמרחיק מזיקים לצמחים אחרים, משראיתי שכלום לא “מתלבש” עליו (למדתי מניסוי ו”תהייה” לקרוע עלים חלקית ואז “להלבישם” על חיקי העלים של צמחים אחרים).

    לא עקרתי גם בגלל שחשדתי כי זה לא משהו שרואים במקומות מהם לקחתי אדמה, והתרד הוא היחיד שלא נבט לי לפני שפיזרתי את אדמת ה”שתילה” בכל מקום… למרות שהעלים (בתמונה ששלחתי במאמר העל הגדילן) שונים מכל מה שראיתי, או תמונות שמצאתי באתרים על גידול צמחים. אולי זה תרד ביבי.

    מאחר והזרעים כל כך יחודיים שלא ניתן לטעות בהם, ברגע שיצאו העזתי לאכול. פרחים, זרעים, לא ברור לי מה ההבדל כי לא מצאתי סימוכין, אולי הזרעים בתוך הפרי שנראה לי כמו הפרח (הלקט זה נקרא?). מכל מקום, זה נראה כמו מה שזרעתי. ואולי בגלל שככה קיבלתי וככה זרעתי, לקח כ”כ הרבה זמן לנבוט. מה שכן מצאתי, זה מידע על נביטה קלה וזו הסיבה שכשלא נבט בזמן סביר, ויתרתי ופיזרתי את האדמה.

    ואכן מבושל זה הטעם המוכר. אבל חי, וזו הייתה הבעייה שבגללה פניתי אלייך לזיהוי, כי כל החודשים שצמח וליבלב לפני בוא הפרחים, חסר טעם לחלוטין. יותר גרוע מקלקר. דומה לדשא. באמת לא אכיל ואני מהמשוגעים לעלים בכלל מכל סוג. אפילו עלי פלפל חריף בגלל שהיו ענקיים (יצא לי סוג עם עלים עד 15 ס”מ!) אכלתי (אצלי נייר לכריך זה עלים – חסה, כרוב…), טעימים מאוד אבל מצאתי סימוכין שכל חלקי צמחי הסולניים מכילים חומר רעיל, ואין לי היכן לבדוק אם הפלפל החריף שונה. בכל זאת הוא פלפל…

    חבל, לרוב אעדיף חי ולא מבושל…

  • טלאור
    שלחתי במאמר על גדילן תמונה שנייה, אולי סטה מדיי מהנושא של הגדילן לעוד ועוד צמחים…האם לכאן אפשר לשלוח תמונות לעזרה בזיהוי?

    • שלום טל,
      כנראה פספסתי זאת.

      אם אתה רוצה עזרה בזיהויים מציעה שתפנה אליי דרך דף הפייסבוק שלי “שביל הליקוט” או שתנסה להעזר בקבוצה בוטניקה לאוהבים – צמחי א”י ותקבל מענה מהיר יותר.

      שבוע טוב!

      • תודה! לא נורא שלא מהיר. הפייס זה לא אני. מספיק לי שיש מענה פשוט לא היה לי נעים לשאול אז חיכיתי. גם אני נתקלתי בבעייה שקשה למצוא מלל מסויים בשרשור וכעת במאמרים שיש הרבה תגובות – אכניס תגובות רק כחדשות ועם איזכור לשרשור ששייכות אליו במקרה הצורך.
        שוב תודה והצמח גדל בינתיים – לא אעקור עד שאוכל לשלוח שוב תמונה ויזוהה. כי נתקלתי במקרים שצמחו לי דברים כן מזוהים אבל ממש אחרי שכבר לא ציפיתי שינבטו. ולא מדובר באספסת שמוצהר שזרעיה “מתוכנתים” לנבוט בהפרשים אפילו של שנה. חציל למשל נבט לי חודשים אחרי שציפיתי ובכלל במקום אחר משכבר העברתי את האדמה שהקציתי לו תוך שתילות ועוד בחורף ואף החזיק מעמד והתפתח כל החורף כולל פריחה ופירות. מאוד הפתיע אבל זיהיתי כי כיסוי הזרע תלוי על הנבט זמן רב עד שהפסיגים הראשונים משתחררים. אחרת היה נעקר מייד. תחת זאת עזרתי לו עם חממונת מחצי בקבוק והוא מעוצה היום ומפואר ממש כבר הגיע למטר עם עלים ענקיים אפילו 20 ס”מ חלקם, וחלקם מפוספסים ובצבעים שונים, פשוט צמח נוי מדהים. לכן לא אעקור כלום עד שיזוהה…החציל הזה – זרעתי המון נבטו לי רק שניים. בעצם נבטו עוד הרבה אבל היו רגישים מדיי להשקייה ומתו כולם.

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן