היום נבנה גינת דליים הידרופוניים במו ידינו לתפארת מדינת ישראל והעולם כולו. מדובר במערכת ההידרופונית הפשוטה והאמינה ביותר וכנראה גם הזולה ביותר מבין שאר המערכות ההידרופוניות. המערכת הזו מתאימה לגידול של הרבה יותר צמחים עם תוספת קטנה ומפנקת שמאפשרת השקיה אוטומטית ללא מערכת השקיה… איך עושים את זה? פשוט מחברים את כל הדליים עם צינור המגיע בסופו לדלי בקרה עם מצוף ניאגרה קומפקטי.
שלום חברות וחברים, היום נבנה גינת דליים הידרופוניים במו ידינו לתפארת מדינת ישראל והעולם כולו. מדובר במערכת ההידרופונית הפשוטה והאמינה ביותר וכנראה גם הזולה ביותר מבין שאר המערכות ההידרופוניות ואם אתם לא יודעים על מה אני מדבר, מוזמנים לקבל קצת רקע במדריכים קודמים: עציץ הידרופוני בקלי קלות. עציצים הידרופוניים ל12 צמחים. חוות חלון ואז תחזרו הנה.
במדריך הקודם הצגתי מערכת של 4 דליים הידרופוניים שבהם כל דלי עומד בפני עצמו, מה שמאפשר דישון ספציפי לכל גידול וגם מאפשר עריכת ניסויים מדעיים המשווים בין הצמחים בדליים השונים. המערכת של היום מתאימה לגידול של הרבה יותר צמחים עם תוספת קטנה ומפנקת שמאפשרת השקיה אוטומטית ללא מערכת השקיה… איך עושים את זה? פשוט מחברים את כל הדליים עם צינור המגיע בסופו לדלי בקרה עם מצוף ניאגרה קומפקטי. דלי הבקרה יחובר לברז מים שנמצא במצב תמידי פתוח (כמו בשירותי ניאגרה, למי שעדיין משתמש בטכנולוגיה הבזבזנית והמזהמת הזאת… לכל מי שרוצה להבין איך אפשר בלי במים בשירותים – לחצו כאן).
כאשר מחברים את כל הדליים ביחד חוק כלים שלובים דואג לכך שגובה המים יהיה זהה בכל הדליים. המצוף מאפשר לנו לקבוע את גובה המים הרצוי, כך שהתחזוקה היחידה שנשארה לכם לעשות זה להוסיף דשן במידת הצורך (אני בודק אחת לשבוע, תלוי בגידול ובעונה) ומה קורה אם תרצו לגדל צמח שצורך יותר דשן באחד הדליים? – פשוט מוסיפים עוד דשן לדלי הרצוי, יכולה להיות תנועה מועטה של תמיסת הדשן לדליים אחרים רק אם קצב האידוי שלהם יהיה גבוה יותר, אך לא מדובר בבעיה מהותית.
בתמונה משמאל גינה הידרופונית בתיכון אורט גאולה בשיתוף עם סלטה גינה למטבח
אז איך עושים?
- הניחו את הדליים שלכם על משטח ישר (הבדלי גובה במשטח יגרמו להבדלי גובה מים בדלי) כדאי שהדליים יהיו חומים או בצבע כהה כדי לא להכניס קרינה ולגדל אצות (אלא אם אתם רוצים לגדל אצות אז לכו על דליים לבנים). זאת יכולה להיות גינה של 10 דליים וגם גינה של 100, כל עוד הדליים על אותו מישור.
- בעזרת מנקב השקיה 7 מ”מ חוררו חור 1 ס”מ מעל תחתית הדלי.
- הכניסו בעזרת פלאייר מחבר דו כיווני 7 מ”מ לחור.
- קדחו חור להכנסת צינורית האוויר חצי ס”מ מתחת למכסה, חמצון המים עם משאבת אוויר לא הכרחי אך נותן תוצאות טובות יותר (דווקא לכבוד הקיץ שמגיע אני כן ממליץ לחמצן את המים מכיוון שחמצן מתמוסס במים ביחס הפוך לטמ”פ, או במילים אחרות ככל שהמים חמים יותר יש בהם פחות חמצן מסיס וזמין לצמח).
- חברו את המחבר ישירות לצינור 16 מ”מ הסגור בשני צדדיו. (ניתן גם לחבר צינורית 7 מ”מ כהארכה ו/או להוסיף ברזון שיאפשר לכם לנתק ולחבר דלי לפי הצורך)
- הכנת דלי הבקרה למצוף: קדחו חור בחלקו העליון של הדלי בעזרת מקדח מדורג, הכניסו את הברגת הפלסטיק הבריגו וקבעו את המצוף לדופן הדלי.
- חברו את המצוף לברז המים עם מחבר זווית 1/2″ ל16מ”מ (בחממה שלי יש מערכת השקיה בטפטוף אז המצוף מחובר לטפטפות בצינור 16 חום עם מחבר T כי זה מה שהיה לי במחסן…) כוונו את המצוף כך שימלא מים לגובה חצי דלי, זה יאפשר מידה מאוזנת של מים וחמצן לצמח.
- מלאו את כל הדליים עד לס”מ מתחת לשפת הדלי – הרעיון שהעציץ ישחה במים העמוקים והשורשים ימשיכו לגדול עם ירידת גובה המים.
- העבירו דרך החור העליון שקדחתם מקודם צינורית אוויר שקופה ואבן אוויר חברו אותה למשאבת אקווריום (ניתן לפצל יציאות) וודאו שהמים מבעבעים וקדימה לשתול.
- קדחו חורים במכסה עם מקדח כוס גדול (טיפ של אלופים – קידוח נגד כיוון השיניים יצור קידוח חלק יותר) התאימו חורים לגודל העציץ ועדיף תמיד יותר קטן מגדול, אחרת הצמח שלכם פשוט יטבע…
- הניחו את השתיל בעציץ, כסו בטוף או הידרוטון ותנו שטיפה בזרם מים להוריד שאריות אדמה.
- הניחו את העציץ בדלי וודאו שהוא באמת בתוך המים אחרי שהמים התאזנו בכל הדליים…
זהו! מכאן הגידול הוא אותו גידול מבחינת הדליה, טיפול במזיקים (אין מן הסתם מזיקי קרקע כמו חולד, מחלות פטריתיות או נמטודות) וגם בגלל שהצמח לא נכנס לסטרס (תמיד שפע של מים ודשן) הוא מצליח להתמודד לא רע עם מזיקים מזדמנים. קחו בחשבון שכל הסולניים עגבנייה, פלפל וחציל גדלים להיות צמחים גדולים מאוד ומצריכים הדליה.

עגבניה וחסה בתוך עציץ רשת מרובע

המצוף מחובר למעלה למקור המים. הדלי מחובר למטה לכל השאר

הדליים מחוברים יחדיו – שימו לב לכניסת צינור האוויר השקוף למעלה

החסה גדלה יותר מהר מכל השאר

העגבניה עולה השמיימה – עגבניה ובזיל בעציצים הידרופונים

הבזיליקום מת על הידרופוניקה

גינת 20 דליים הידרופוניים
המלצת השף לעונת קיץ 2016. בזיליקום תרד ניוזילנדי ועגבנייה. לבזיליקום ולתרד תוכלו לעשות קצירים חוזרים ומרובים והעגבנייה, אם אתם מגדלים טובים ומסורים, תוכלו להגיע לצמח בגובה 3 ו4 מטר עם פירות רבים וטעימים.
בהצלחה!
הי אייל
תודה על המדריך
רציתי לשאול לגבי מדידת PH, האם אתה מוריד חומציות בדליים או שהירקות גדלים ככה על מים קצת בסיסיים?
הי אייל,
רציתי לשאול האם אפשר להשתמש בדליים ממוחזרים, למשל דליים שבעבר איכסנו צבע של טמבור. לאחר שנשטפו היטב?
אחת הבעיות שעלו- טמפרטורת המים מגיעה ל45 מעלות!
הי רון, זה באמת טמפ גבוהה מידי…רצוי לשים רשת צל בכל מקרה מעל הגידול בחודשי הקיץ. ואפשר גם לכסות את הדליים עם חומר בידוד רפלקטיבי (אפשר להשיג בטמבוריות). יש גם מערכות קירור מים אבל זו כנראה השקעה גדולה מידי…
קודם כל מאד התרשמתי מהמדריך ומשיטת הגידול ,החלטתי להקים מערכת דומה של 20 דליים אצלי בחממה הביתית.
כמה שאלות ברשותך-
1. האם כדאי להחליף את המים לפעמים? או שהתוספת שמגיעה מהמצוף מספיקה לכל תקופת הגידול? ואם כן- כל כמה זמן? (אני משקה במים מוטפלים)&
2. יש לי ערכה לבדיקת חנקות ,ph ו ec (חקלאי במקצועי). אני חושב שהזנה של יסודות לכל דלי בנפרד ומעקב אחרי זה מאד תסבך את ההתעסקות בגידול. חשבתי אולי להזרים אוויר גם בצינור הכלים השלובים שמחבר את כל ה דליים יחד על מנת ליצור עירבוב שווה של התמיסה אצל כולם. דעתך?
3. זהו לבנתיים.. בטח יהיו עוד שאלות בהמשך
תודה רבה! רון
הי רון. כדאי להחליף את המים כל חודשיים פלוס מינוס בהאם לצבע ולריח שלהם, בגדול כמה שיותר החלפת מים יותר טוב. אני אישית מחליף שהצמח מסיים את חייו לפני שתילה של משהו חדש. לגבי הערבוב לא נראה לי שזה יעבוד. מה גם שאתה רוצה רמות דישון שונות בהתאם לסוג הצמחים.
תודה רבה על המדריך המושקע!
רציתי לשאול: יש לי ארגז פלסטיק של 82 ליטר, כאשר העומק שלו בערך 25 ס”מ.
האם ניתן בעומק כזה להכניס אבן אוויר ולגדל עליו 5-8 צמחים בשיטה זו?
ושאלה נוספת: האם סוגים שונים של פלפלים (וגמבות) יגדלו טוב?
הי משה. כן, ירקות עלים יגדלו מצויין בארגז שלך וכנראה גם הפלפלים. רק שפלפלים צריכים הרבה יותר דשן…
זה רעיון גאוני!
שאלה, אפשר לחבר את הצינור של מי המזגן לדלי?
בהחלט כן! רעיון מצויין, שים את צינור המזגן בדלי הבקרה ותוסיף לו את הדשן אחת לשבוע או בהתאם למדידות המוליכות החשמלית
רציתי לשאול מאיפה השגת כל כך הרבה דליים שחורים?
אני קונה בכמויות גדולות ישירות מהמפעל, שלח לי מייל אם תרצה להזמין ממני. ודרך אגב, הם חומים
היי ותודה מראש על המדריך!!
הייתי רוצה לדעת כמה עולים הדליים ואיך עושים כדי לקנות ממך או מהמפעל
תודה לילי
הי לילי, תפני אלי למייל barkan@farmit-ua.com תכתבי כמה דליים או כמה צמחים את רוצה במערכת ואשלח לך הצעת מחיר
מדריך מעולה, כמה שאלות ידידי,
איפה אתה נמנע מנזילות? החור התחתון הוא לא פתח לגיהנום רטוב עבורך?
מהו גודל הקומפרסור אוויר שלך?
כמה הוא רועש?
איפה הצבת אותו ואיך דאגת שכל העציצים יקבלו אוויר ברמה שווה?
כמו כן, אשמח לדעת עלות משוערת, מחברים, דליים, קומפרסור ושאר הירקות (תרתי משמע).
אני מאמין שאין נזילות בחלק התחתון, בסהכ המחבר 7 מ סור החור כמו שצריך.
ובצינור 16 ממ בוודאי
ניתן לשים חומר איטום על המחברים – כגון סיליקון.
את המשאבה, באמת לא צוין שיש צורך, אך ברור שקיימת כזו אם יש אבן.
בטח היא מוצבת מעל הדלי בקרה המרכזי, ומשם זורם האוויר דרך הצינוריות השקופות.
אני רכשתי משאבת אויר ואבן בעלות של 80 שח בערך.
בהצלחה
נ.ב:
אני גם רה לשאול שאלה: אני רוה לבנות מערכת בתוך הבית, עם דגים, אז:
א-האם אצטרך להשתמש בתאורה מיוחדת מעל המערכת ?
ב- איזה דגים הכי עדיף להכניס למים?
ג- אני מבין שאם יש דגים- אז לא צריך בכלל דשן, זה נכון?
ד- ומה עם בדיקת PH?
תודה רבה מראש
מיכאל
מערכת אקוופונית עם דגים מצריכים התייחסות אחרת לגמרי, ממליץ על הספר aquaponic gardening . התאורה לא משתנה, כל השאר כן
הי ליאור
המנקב של ההשקיה עושה חור מדוייק ולכן אין נזילות בכלל
אני עובד עם מספר משאבות אוויר קטנות של 60 שח 2 יציאות מספיקות ל4 דליים, לא בקיא במחירים של משאבות גדולות יותר, בינתיים אני מחמצן בערך שליש מהמערכת וגם הצמחים בלי האוויר נראים בסדר גמור. המשאבות תלויות בצד מעל גובה הדלי. עלות תלויה בכמה דליים וסוגי המשאבות, בסביבות ה400 שח תוכל להרים גינה מכובדת