Chop&Drop או: בעברית, “גזום ושמוט”

גינון וחקלאות

בחורף הזה (החורף החמישי של היער….) התחלנו ליישם את שיטת ה- chop & drop או בתרגום לעברית – גזום ושמוט.
בשיטה זו עצי החלוץ (אצלנו צחר, ינבוט העץ, מכנף נאה וסיסם הודי) נגזמים, חלקם בצורה מאסיבית וחלקם פחות. למעשה שתלנו את עצי החלוץ בצפיפות גבוהה מתוך ידיעה שבבוא הזמן נדלל אותם, לפי גישת העבודה עם דפוס הסוקצסיה.

החורף רשמית כאן ביער המאכל בקדרון!
איזו התרגשות. הכל צומח והלימנים מלאים :)

בחורף הזה (החורף החמישי של היער….) התחלנו ליישם את שיטת ה- chop & drop או בתרגום לעברית – גזום ושמוט :)

בשיטה זו עצי החלוץ (אצלנו צחר, ינבוט העץ, מכנף נאה וסיסם הודי) נגזמים, חלקם בצורה מאסיבית וחלקם פחות. למעשה שתלנו את עצי החלוץ בצפיפות גבוהה מתוך ידיעה שבבוא הזמן נדלל אותם, לפי גישת העבודה עם דפוס הסוקצסיה.

שלושה עצי ינבוט שכבר צפופים מידי. האמצעי ייכרת וכך יווצר מרחב מוצל ופתוח ביניהם

שלושה עצי ינבוט שכבר צפופים מידי. האמצעי ייכרת וכך יווצר מרחב מוצל ופתוח ביניהם

לפעולה זו כמה מטרות:

  • הרמת נוף של עצים (במקרה הצורך) 
  • העשרת האדמה בחנקן ובחומר אורגני –  כשעץ עובר גיזום הוא משיל חלק מבית השורשים שלו.
  • יצירת חיפוי חנקני לעצי הפרי
  • אפשור של מעבר אור לעצי הפרי.
 מצד ימין יש רימון קטן ומשמאלו צחר לפני גיזום

מצד ימין יש רימון קטן ומשמאלו צחר לפני גיזום

מצד שמאל, צחר לאחר תספורת, אל תדאגו הוא מתחדש מאוד מהר.

מצד שמאל, צחר לאחר תספורת, אל תדאגו הוא מתחדש מאוד מהר.

אחרי הגיזום ניתן להפריד את הגזם לענפים עבים, שיכולים לשמש לבניה או לבערה ואת הענפים הדקים והעלים אנו גוזמים לחתיכות יותר קטנות (זה כמו לעזור ליער “ללעוס” :)) ומפזרים כחיפוי מסביב לעצי הפרי. כמובן שאם יש מרסקת גזם קטנה זה יכול ממש לייעל את העבודה, למרות שיש יתרונות בחומר אורגני גס: הוא יוצר בית גידול מאוורר ומתפרק לאורך יותר זמן.

ענף של סיסם הודי

ענף של סיסם הודי

אותו הענף לאחר גיזום הענפים הקטנים יכול לשמש עכשיו למטרות שונות.

אותו הענף לאחר גיזום הענפים הקטנים יכול לשמש עכשיו למטרות שונות.

עצי החלוץ ששתלנו מתחדשים אחרי הגיזום, גם אם הוא מאוד מאסיבי, ומייצרים סנדות ישרות. זו למעשה שיטה לייצור עץ לבנייה שנקראת coppicing ואתם מוזמנים לקרוא עליה עוד כאן. אם החתכים שנוצרים בגיזום גדולים, נמרח על מקום החיתוך אפר או משחה לאיחוי, וכמובן יש להשתדל לעשות חיתוכים נקיים וקרובים לעין.

תזמון ה-C&D

אנחנו חושבים שהתקופה המתאימה לפעולה זו היא בסתיו המוקדם או באביב, מכיוון שבאמצע החורף גיזום מאסיבי של עצים שעלולים להיות רגישים לקור יכול לגרום להם נזק ולפגוע ביציבות שלהם בהתמודדות עם רוחות חזקות וסחף קרקע. באביב הגיזום יכול להוביל לצימוח נמרץ ואם נגזום את עצי החלוץ בגובה הראש הם כבר יוכלו לגדול ולהצל מחדש בשמש הקיץ הקופחת. אנחנו עדיין בוחנים את הנושא.

פעולת ה-Chop&Drop הופכת אט אט להיות פעילות מרכזית ביער, מכיוון שיש לה כל כך הרבה פונקציות! אגב – לפעולה זו טוב כל גזם שהוא! לא רק עצים ושיחים קושרי חנקן. זה אומר שאת כל הגזם והעלים והדשא הקצוץ תשאירו בשטח. זה רק יעשה טוב לאדמה…

אז שיהיה חורף נעים,
may the forest be with you

לתוכן זה נכתבו 2 תגובות

  • היי מירב,
    אני שמחה מאוד לקרוא על כל היוזמות המרגשות שאת מספרת עליהן, ומאחלת לך המון בהצלחה!!
    ובקשר לשאלותייך:
    הנה קישור למאמר שם מסופר על האי ביוון-
    http://www.bayadaim.org.il/2012/09/%D7%9C%D7%97%D7%9D-%D7%A2%D7%91%D7%95%D7%93%D7%94-%D7%90%D7%95%D7%9E%D7%96%D7%95%D7%9F-%D7%91%D7%A1%D7%99%D7%A1%D7%99-%D7%91%D7%A8-%D7%A7%D7%99%D7%99%D7%9E%D7%90-%D7%9E%D7%9E%D7%A7%D7%95%D7%A8/

    ובקשר לרסק גזם- אני אשמח לכתוב לך על כל השימושים השונים שאנחנו עושים עם החומר גלם הנפלא והיקר הזה!!

    שירותי קומפוסט, חיפוי, חימום מים, סינון מים אפורים ועוד…

    הדס

  • מרב מורציאנו |

    הדס שלום, קראתי ונהניתי מאוד מהמאמר שפירסמת לאחרונה ב”בידיים” בנושא – גזום ושמוט, תודה.
    בהזדמנות זאת, יש לי שני דברים לספר לך:
    בסיור שקיימתי באוגוסט, ביחד עם 3 מחבריי, אצלכם ביער המאכל בקידרון, ביקשתי וקיבלתי מסער רשות לצלם את הסיור. יצא סרטון מאוד מרשים באורך של כ – 45 דקות. אני מאוד רוצה להעביר אותו אליכם בכדי שתפרסמו אותו באתר שלכם. אשמח לקבל מכם רעיון כיצד להעבירו אליכם.
    הדבר השני שרציתי לשתף אותך בו הוא רעיון שעלה במוחי בעקבות כתבה,שפורסמה לאחרונה ב”הארץ”, בדבר הנזק הרב הנגרם לאטמוספירה כתוצאה משריפת גזם חקלאי. בהשראת הלימן שיצרתם עם גזם עץ ובהשראת הפרמקלצ’ר, נראה לי כי יהיה נכון לכתוב תוכנית לשימוש בגזם עץ בצורה כזו שלא יהיה כלל צורך לשרוף אותו. הייתי רוצה מאוד לשמוע ממך אם זהו נושא שתרצו להיות שותפים (את וסער כמובן) בכתיבתו. לפחות ברמה שאוכל לשלוח לכם את הגיגיי לקבלת משוב?
    ודבר אחרון, אני מנסה להקים יער מאכל בקיבוץ אלונים, על בסיס יער עצי האלון הקיימים אצלנו באופן טבעי. השנה התמקדתי בסדרת ניסיונות שבהם בדקתי אילו מאכלים ניתן להכין מבלוטים. הדבר הכי טעים שהצלחתי ליצור היה מעין חטיף בטעם מאוד דומה לערמונים.
    באחד המקומות קראתי פעם כי, בין השאר, קיבלתם השראה ליער המאכל מאיזה שהוא אי ביוון שבו עושים הרבה דברים עם הבלוטים. אודה לך מאוד אם תחזרי על שם האי כי בכוונתי לנסוע לבקר שם וללמוד במו עיניי (מה וכיצד…).
    מקווה שלא התפרצתי בצורה גסה מדי לחייך.
    בתודה מראש, מרב מורציאנו.
    החלטתי לפרסם מכתב זה ששלחתי להדס מפני שאני מחפשת אנשים שיהיו מוכנים להצטרף אלי לכתיבת תוכנית לשימוש בגזם עצים בארץ ולכתיבת חוק שיאסור על שריפת גזם עץ וגזם חקלאי בכללץ / או לחליפין יקבע את הכללים לשריפה זו בצורה שתמנע מהתוצרים לזהם את כדור הארץ.

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן