נושא החיסכון האנרגתי חשוב לי מאוד, אך יחד עם זאת, פלורסנט מהבהב, נורה חסכונית שלא באמת מאירה את החדר מספיק, או תאורת לד שנותן את ההרגשה שמשהו חסר, לא התאימו לי לחיי היום יום (אולי בסדר לחדר המדרגות או לשירותים, אך לא לעבוד על המחשב, או לקרוא ספר בחדר העבודה או בחדר השינה.
הקדמה
לפני פחות משנתיים פרסמתי את המדריך “יוגה לעיניים – הסרת משקפיים (בלי)יזר” (מדריך שזכה להצלחה רבה, אתם מוזמנים להכנס לקרוא), אחד העיקרונות שהצגתי שם היה, תאורה טבעית בחדר, פיזור האור בצורה שווה לכל חלל החדר. מאז חקרתי תאורות שונות בניסיון למצוא פיזור אור נכון בעלות נמוכה וחסכונית באנרגיה.
חסכון באנרגיה מול יעילות
נושא החיסכון האנרגתי חשוב לי מאוד, אך יחד עם זאת, פלורסנט מהבהב, נורה חסכונית שלא באמת מאירה את החדר מספיק, או תאורת לד שנותן את ההרגשה שמשהו חסר, לא התאימו לי לחיי היום יום (אולי בסדר לחדר המדרגות או לשירותים, אך לא לעבוד על המחשב, או לקרוא ספר בחדר העבודה או בחדר השינה.

פלורסנט מהבהב (ומעצבן)
כאשר מסתכלים על ספקטרום האור של סוגי הנורות השונות התמונה המלאה נחשפת – פשוט שימו את הנורה מול מנסרה (קריסטל) שישבור את האור ויפריד בין אורכי האור השונים, פעילות נפלאה עם ילדים.

ספטרום האור של נורת ליבון (רגילה של פעם) מתקבלים כל הצבעים כמו מאור השמש

ספטרום האור של פלורסנט – ניתן להבחין כי חלק מאורכי הגל חסרים

ספטרום האור של לד, ניתן להבחין כי חלק מאורכי הגל חסרים
הפתרון ההנדסי הנכון
כמהנדס למדתי שלעיתים הפתרון הנכון איננו פתרון אחד גדול וחזק, פתרון טוב יותר יכול להיות שילוב של שלל פתרונות קטנים שפותרים את הבעיה מזוויות שונות. במקרה זה הבעיה הינה חלל החדר החשוך ובמקום גוף תאורה אחד חזק, שילוב של עשרות נורות זעירות יפזר את האור בצורה המושלמת בחלל החדר.
יישום הפתרון
התמזל מזלי (ומזלה של בת זוגתי) ומצאו במכירת חצר ארגז גדול ומלא בשרשראות תאורה לחג המולד במחיר מגוחך.

ארגז מלא בשרשראות תאורה לחג המולד
לשרשראות התאורה ישנו תקע בקצה הראשון ושקע בקצה השני, כך שבקלות רבה ניתן לחבר כמה שרשראות וליצור רצף של כמה מטרים. לפני החיבור לקיר נבצע בדיקת איכות כדי לוודא שהכל עובד כמו שצריך ולחסוך כאב ראש של לתקן אחרי שהכל כבר מחובר לקיר (במיוחד אם מדובר ביד שניה!)
את החיבור לקיר ביצעתי בעזרת אקדח סיכות, כלי עבודה פשוט שאיננו פוגע בקיר יותר מדי ולכן לא ישאיר “צלקת” גדולה מדי בקיר (כך שבעל הבית לא ידע על כלום לאחר שנעזוב). כאשר עובדים עם אקדח הסיכות יש לוודא שהסיכה תנעץ משני צידי הכבל החשמלי ולא דרך (ותגרום לקצר).
אני ממליץ לעבוד כאשר השרשרת מנותקת מהחשמל עקב בטיחות, אך אחרי כל כמה סיכות לחבר לחשמל ולראות כי לא קיצרנו את השרשרת.
צריכת החשמל לפתרון זה

KWh שעון מודד קוט”ש
מבחינת צריכת החשמל, במקרה זה מדובר בנורות ליבון (רגילות) מהסוג הישן והבזבזני, אך מכיוון שבמקום נורה אחת גדולה שמאירה את כל החדר אנו משתמשים בעשרות נורות קטנות, צריכת החשמל הרבה פחות בזבזנית. לא יצא לי לחשב ולמדוד את צריכת החשמל לעמוק, אך מחישוב פשוט, אם כל נורה צורכת פחות מ0.1 וואט (Watt) ובכל מטר של שרשרת תאורה יש כ10 נורות, בחדר בגודל בינוני בערך 10 מטר יספיקו, אז כ10 Watt יספיקו (בהשוואה לכל נורה אחרת שדורשת לפחות 75-150 Watt ליחידה). שוב לצערי אין לי עדיין מונה חשמל שאוכל לבדוק כמה KWh אני צורך ביום נגיד בהשוואה לתאורה הקונבנציונלית, אך ברגע שאשים ידי על אחד העדכן במספרים.
הצעות לשיפור
כמובן שכל מערכת ניתנת לשיפור ולייעול, אשמח לשמוע עוד רעיונות מכם. כמה מהרעיונות שעלו לי הינם:
- חיבור במקביל ולא בטור וחיבור מתג לכל אחד מהענפים וכך להאיר רק את החלק בחלל החדר בו אני משתמש
- הוספה של יותר נורות מאחורי אזור הישיבה כך שאוכל להגביר את כמות התאורה כאשר אני קורא
- חיבור לשעון שבת כדי לשלוט בשעות
- חיבור לארדואינו, וכך לאפשר שליטה בעזרת הפלאפון ו לכבות מרחוק במקרה ושכחתי
זהו, באמת אשמח לשמוע מכם רעיונות נוספים לשיפור.
אם הבנתי נכון, קצת סדר בעניין הנורות:
1. נורת פלורסנט: ספטרום אור הכי גרוע, מזיקה לעניים ולבריאות, מכילה חומרים רעילים, פולטות זיהום אלקטרו מגנטי
2. נורת led: ספטרום אור בינוני, פולטות זיהום אלקטרו מגנטי
3. נורת ליבון קלאסית: ספטרום אור טוב, פולטות זיהום אלקטרו מגנטי, פולטת קרינה אינפרא אדום (ייתכן בכמות קטנה יותר).
4. נורות פחם רטרו: אור טוב אך חלש, לא ידוע לגבי קרינה ונזק.
אם נשאיר את החיסכון הכספי בצד, אזו נורה הכי פחות מזיקה לבריאות?
אם הבנתי נכון, קצת סדר בעניין הנורות:
1. נורת פלורסנט: ספטרום אור הכי גרוע, מזיקה לעניים ולבריאות, מכילה חומרים רעילים, פולטות זיהום אלקטרו מגנטי
2. נורת led: ספטרום אור בינוני, פולטות זיהום אלקטרו מגנטי
3. נורת ליבון קלאסית: ספטרום אור טוב, פולטות זיהום אלקטרו מגנטי, פולטת קרינה אינפרא אדום (ייתכן בכמות קטנה יותר).
4. נורות פחם רטרו: אור טוב אך חלש, לא ידוע לגבי קרינה ונזק.
אם נשים את החיסכון הכספי בצד, אזו נורה הכי פחות מזיקה לבריאות?
לפי מחקר ובדיקה מעמיקה ללא ספק נורות LED הכי משתלמות והכי טובות מכל הבחינות.
-הכי עמידות (אורך חיים הארוך ביותר מבין כל הנורות)
-תאורה מצויינת בשלל צבעים
-תמיכה בדימרים
-הכי חסכוני בחשמל
-לא נמצא כל נזק בנורות לד לאדם
לעומת נורות פלוריסנט שכן יש חשד כי הוא מסוכן וכו’.
ליאור, הרעיון שלך נחמד אבל לא ממש כדאי לדעתי ממספר סיבות:
-לא בטיחותי (סיכות על קיר? נו באמת…)
-תאורה חלשה מדי ולא מספקת (אולי כשרואים סרט מול טלויזיה זה יכול להיות נחמד, לא מעבר)
-אורך חיים דל (תחכה שישרפו הנורות ואז תצטרך להתקין מחדש עוד שרשרת כזאת, סיפור מהתחת
-לא חסכוני בחשמל
אני נשאר עם הלדים, מי שקצת מבין ויודע לחפש ימצא בגרושים נורות LED באתרים סינים כמו שכבר אמרו כאן, אין צורך לקנות בארץ במחירים מופקעים.
שלום, רציתי לשאול מה דעתכם על נורות פחם שחזרו לאופנה ולשוק. הן מאירות באור חם וחלש ולכן לא מתאימות למטבח או לאמבטיה. אך רציתי לדעת יותר על השפעותיהן האקולוגיות והבריאותיות. לא מצאתי מידע בנושא באינטרנט.
בברכה, אלכסנדרה
פוסט מעניין תודה, רוצה להוסיף נקו’ נוספת למחשבה לטובת נורות הליבון הבזבזניות,
מלבד רעילותן של נורות הלד והפלורסנט והאור הנוראי (גם בצבעי תאורה חמים) שלהן, הן מייצרות זיהום אלקטרו מגנטי (כדוגמת מכשירים אלקטרונים) זיהום שבמצטבר גורם לנו לדלקתיות בגוף ומעודד מחלות כרוניות שונות, דבר שנורות הליבון לא.
בקיצור לא כל שיכלול אכן מביא לנו קידמה מטיבה
גם הסליל של נורות ליבון יוצר זיהום אלקטרו מגנטי. ועוד שנורות ליבון מפיקות קרינה בתחום האינפרא אדום, כמו תנור חימום, ומי שממזג את הבית מבזבז אנרגיה רבה על סילוק החום של הנורות.
בעייני זה ממש יפה, אפילו אם קצת חשוך, חוץ מהפתרון הפונקציונלי צריך גם לחשוב על האפקט השמח שיצרת ובזה לטעמי שיחקת אותה
נראה לי שלפרוס שרשרת נורות באופן אנכי זה לא בטיחותי, בפרט בבית עם ילדים או חיות מחמד שמסתובבות חופשי. כמו כן, מנסיוני עם השרשראות הללו הן עשויות מחומרים שבירים (הן כאשר הנוריות עשויות מפלסטיק והן כאשר הן עשויות מזכוכית), כנראה על מנת להוזיל עלויות, מתוך הנחה שהשימוש בהן הוא לצורך קישוט זמני.
לגבי לדים, התמונות בכתבה אינן עדכניות, יש היום לדים בטכנולוגית COB שנותנים פיזור אור אחיד ומשנים לחלוטין את חויית התאורה ביחס ל- SMB שצילמת, צירפתי תמונה להמחשה. כמו כן אין כזה דבר “ספקטרום האור של לד”, יש לכל לד מפרט ספקטרום משלו, וכן ישנם לדים עם שלט בעזרתו אתה יכול לשלוט בגוון התאורה.
כמו כן על מנת לקרוא נכון את את הגראפים המצורפים לכתבה צריך לזכור שהעין האנושית רואה רק אורכי גל בטווח 400 עד 700 ננומטר, קרינה מעבר לטווח הזה הינה אנרגיה מבוזבזת.
גם אני התלבטתי הרבה בעניין התאורה, אבל בזמן האחרון המחיר של הלדים ירד בצורה משמעותית (לפחות באתרי הקניות הסינים), ואני מאד מרוצה ממספר לדים שרכשתי לנסיון. אני מתכוון להחליף את כל התאורה אצלי מפלורסנט ללדים, צריכת החשמל של הלדים הינה פחות מחצי מזו של הפלורסנט, ונורת לד עם הברגה סטנדרטית כבר יותר זולה מכל שאר האופציות. אם רוצים לשנות את הפיזור הספקטראלי של הלד אז אפשר להתקין בחדר נורות בצבעים שונים, למשל לבן קר + לבן חם. אפשר גם לקנות בגרושים רצועת לד של 10 מטר ולפרוס אותה באופן בו פרסת את שרשרת הקישוט, אתה יכול לקבל בדיוק אותה עוצמת תאורה בעשירית מצריכת החשמל ופליטת החום.
אגב, אני לא עוסק בתחום, אין לי שום עניין פה בקידום מסחרי של לדים. אם כבר, אז נראה לי שערורייתי שמוכרים בסופר ב- 80 ש”ח נורת לד שאפשר לקנות באינטרנט ב- 8 ש”ח.
אשמח לדעת על נורות לד איכותיות וזולות. חברים שקנו מאתרים סיניים אמרו לי שהם התאכזבו.
גם הסליל של נורות ליבון יוצר זיהום אלקטרו מגנטי. ועוד שנורות ליבון מפיקות קרינה בתחום האינפרא אדום, כמו תנור חימום, ומי שממזג את הבית מבזבז אנרגיה רבה על סילוק החום של הנורות.
מחילה, התבלבלו לי התגובות עם זו על הפוסט למעלה של מרב… הנושא של לדים נמצא בתחילת הדרך ובאמת יש בשוק הרבה זבל וגם אני נפלתי עם פתרונות שלא הייתי מרוצה מהם. נראה לי שהמוצרים שיוצאים לאחרונה, בייחוד כאלה שמעוצבים כמו נורה רגילה ועם הברגת E27, הם כבר יותר בשלים.
ההצעה שלי: לקנות נורה או שתיים לדוגמא ואם מרוצים אז אפשר להמשיך להצטייד. הסיכון הכספי הוא בסביבות ה- 2 עד 5 דולר. בכל מקרה, כמו בכל דבר שקונים בעלי אקספרס ודומיהם, עדיף לקנות ממוכר שיש לו הסטוריה חיובית, ורק מוצרים שיש להם הסטוריית הזמנות עם פידבקים חיוביים של הרוכשים.
אני לא בטוח שהפתרון שלך אכן בריא יותר לעיניים. נראה כאילו יש פער גדול מדי בין הבהירות של שרשראות התאורה לבין הבהירות של החדר.
כמובן שמהתמונות שלי קשה לראות את המצב במציאות, הכל תלוי בחשיפה של המצלמה, בכל מקרה אנו מרוצים מהתוצאה וכמו שהראתי תמיד ניתן למקם עוד מנורה במקרה הצורך…
נורות פלורסנט אינן בריאות לעינים ולגוף ולאחר שהן מסיימות את חייהן הן הופכות לזבל רעיל ומסוכן שקשה לטפל בו. לגבי נורות Led, לא ברור עד כמה הן בריאות לעינים ולגוף.
זה אולי נראה מגניב, אבל זה נראה חשוווך כמו צינוק.
מעולם לא הייתי בצינוק, בכל מקרה אני שבע רצון מהתאורה בחדר.