ערוגת שכבות, המוכרת גם כערוגת לזניה, היא שיטה להכנת ערוגה במהירות ובפשטות גם על משטחים בנויים כמו מרצפות אקרשטיין ואספלט וגם כשהאדמה שלכם היא לא פוריה, לא נקייה או נגועה בעשבייה. למעשה אפשר לעשות ערוגת שכבות ישירות על דשא! בערוגת שכבות קלאסית, נהוג להשתמש בזבל אורגני טרי (שאריות מטבח ו/או זבל בעלי חיים) ולהטמיע אותו בשכבות התחתונות כדי להוסיף חומר אורגני ולבנות קרקע במקומות שהיא לא פורייה או לא מספיקה.
ערוגת שכבות, המוכרת גם כערוגת לזניה, היא שיטה להכנת ערוגה במהירות ובפשטות גם על משטחים בנויים כמו מרצפות אקרשטיין ואספלט וגם כשהאדמה שלכם היא לא פוריה, לא נקייה או נגועה בעשבייה. למעשה אפשר לעשות ערוגת שכבות ישירות על דשא! זוהי שיטה מצויינת למי שלא אוהב לעבוד עם כלי עבודה או שפשוט אין לו, כי במקום לאוורר את האדמה עם קילשון ומעדר אנחנו בונים ערוגה מאווררת לגובה. ערוגת שכבות מנסה לחקות תהליך טבעי של היווצרות קומפוסט ורקבובית עלים בטבע, כפי שקורה מתחת לעלווה של עץ בוגר (רק קצת יותר מהר).
בערוגת שכבות קלאסית, נהוג להשתמש בזבל אורגני טרי (שאריות מטבח ו/או זבל בעלי חיים) ולהטמיע אותו בשכבות התחתונות כדי להוסיף חומר אורגני ולבנות קרקע במקומות שהיא לא פורייה או לא מספיקה. השיטה מאפשרת להשתמש במאסות של פסולת אורגנית בבת אחת כגון פינוי של רפתות או פינוי זבל אורגני ממטבח גדול. חשוב לציין שבתהליך הקומפוסטציה משתחררים חומרים פיטוטוקסיים (רעילים לצמחים) ויכול בהחלט לעזור עם רוצים לחסל את הדשא עם הערוגה.בשל כך נפזר את הזבל האורגני בשכבות התחתונות של הערוגה ואת הצמחים נשתול בתערובת אדמה וקומפוסט בשלים.
ישנם שיטות וגרסאות שונות להכנת ערוגת שכבות, אך כאן עיקרון הפרמקלצ’ר “להשתמש במה שיש” עובד חזק. מה שהיה לי באותו היום זה: מסגרת עץ מאתר בנייה, שטיח ישן, קומפוסט בשל ומוכן, קרטונים, מצע שתילה ישן, רסק גזם מאתר הגזם האזורי.
במקרה של הגינה שלי מדובר היה באדמה חולית עם פוריות נמוכה וגם שפע של עשב היבלית הידוע לשמצה בשל השלוחות התת קרקעיות המאפשרת לו להתחדש מיד לאחר שתולשים לו את העלים. היבלית קשוחה ותצליח לעבור את הקרטונים ואת השטיח בשלב כלשהוא, אבל עד שהיא תצליח… בטני כבר תהיה מלאה בחסה, קייל ושאר ירקות רעננים שגדלו בערוגה.
שלבי העבודה
- יישור – מיישרים ומנקים את השטח מעשבייה (לא צריך לעבוד קשה מידי)
- מסגרת – מניחים את מסגרת העץ על הארץ (אפשר גם לבנות לבד – גובה המסגרת לפחות 20 ס”מ) .
- שטיח – פורסים את השטיח ומהדקים את הפינות (עדיף מחומרים טבעיים).
- קרטונים – מניחים קרטונים על השטיח, כדאי לעשות חפיפה של כמה שכבות כדי שלא ישארו חללים ריקים (כדאי שהקרטונין יהיו כמה שיותר מרובעים, משוטחים ולא צבעוניים).
- קומפוסט – מפזרים שכבה דקה של קומפוסט על הקרטונים.
- גזם – שמים שכבה דקה של גזם עלים (ככל שהרסק גזם קצוץ יותר דק הוא יתפרק יותר מהר. עלים ודשא זה יופי, גזם גס מאוד עם ענפים מעוצים לא מתאים)
- זבל אורגני – שכבה של זבל אורגני קצוץ דק (חצי אבטיח לא מתאים….).
- קומפוסט – מפזרים קומפוסט אורגני בשל.
- מצע שתילה – מפזרים שכבה של 5-10 ס”מ מצע שתילה או אדמה מקומית.
- השקיה – הנחת צינורות השקיה (לא חובה למי שרוצה להשקות ידנית אן עם מתז).
- חיפוי – מפזרים רסק גזם לחיפוי קרקע.
- השקיה – במקרה שעובדים עם חומרי גלם יבשים כדאי להשקות בכל אחרי כל שכבה
- שתילה
הערות
- אם יש לכם אדמה סבירה, אין צורך לשים את השכבות של השטיח והקרטון שנועדו לעכב עשבים שובבים. אפשר לתחח את האדמה עם קילשון לשים את המסגרת ולהעלות עם השכבות.
- אם אתם בונים את הערוגה על מרצפות אקרשטיין, כדאי מאוד לחלץ החוצה כמה לבנים כדי לשפר את הניקוז.
- בערוגה זו שבתמונות וויתרתי על שלבים 6,7,10 משום שהיה לי עודפי מצע שתילה משומש למילוי הערוגות.
יאם!
איך מחדשים את נערוגה בעונה הבאה?
מצטרף לשאלה.
השטיח כנגד היבלית? עם זו הסיבה היחידה כדאי לציין שבמקרים שאין מטרד אגרסיבי שכזה אולי עדיף לוותר על השטיח ולאפשר תנועה של אורגניזמים ומירלים אל ומתוך האדמה וניקוז גבוה יותר (שזה טוב כשיש מבול ורע כשאין ואנחנו רוצים לשמור את המים בערוגה יותר זמן)
כן השטיח הוא בשביל היבלית, וכעבור כמה עונות גידול ראיתי שזה ממש עוזר.
שלום,
מאוהבת באתר הזה, מעורר השראה לחלוטין!
אני מנסה בדיוק את ערוגת השכבות, תכף מסיימת לאסוף את החומרים לשכבות ותוהה האם אוכל להשתמש בחומרים אחרים שיש לי כדי לטייב את התהליך או להחליף את אחת השכבות בהם… מקווה שתדעו לענות לי,
החומרים שיש לי הם:
צואת צאן,
אורנים יבשים
איצטרובלי אורן וברוש
קש ושאריות דגן ובקיה
לשלשת יונים
צואת מכרסמים (ארנבונים, שרקנים)
שאריות מזון שנמצאות בדרכן לקומפוסט
קומפוסט חצי מוכן
נוצות של מגוון עופות
תודה וחגים שמחים וטובים!
שיפרה
הי שיפרה,
ישנן גישות סותרות לגבי ערוגת שכבות, אבל באופן עקרוני, נהוג לחלק את השכבות לשכבות פחמניות וחנקניות וליישם אותן לסירוגין.
ברשימה שלך, השכבות החנקניות הן: צואת צאן, לשלשת יונים, צואת מכרסמים, ובמובן מסויים שאריות מזון מהמטבח.
אורנים יבשים, איצטרובלים, וקש הם פחמניים.
קומפוסט חצי מוכן ונוצות של עופות הן לא זה ולא זה. קומפוסט חצי מוכן אמור להיות מאוזן בעיקרון (אם כי זה קצת תלוי בחומרי המוצא של הקומפוסט מלכתחילה) ונוצות, אם אני מבין נכון את הכימיה שלהן, עשויות בעיקר מβ קרטין שמורכב מחומצות אמינו, כך שהוא מכיל יחס של בערך 1:2 בין פחמן לחנקן, ועבור ערוגת השכבות אפשר להתחייס לזה כלא חנקני ולא פחמני, אלא פחות או יותר מאוזן.
עכשיו, עם כל שאריות בע”ח אלו, הייתי קצת נזהר ומפסטר אותם בשמש מתחת לניילון חממות כמה ימים לפני שהייתי מכניס אותם לערוגה, רק כדי להיות בטוח שחוסלו הפתוגנים (אני לא יכול להתחייב שגם זה יחסל אותם לגמרי, אבל במצב שלך את המינימום הזה בטוח הייתי עושה)
מקוה שעזרתי.
אסף.
בניתי שלש ערוגות של 2×2 בגינה של דירת גן( במקום הדשא).
אנחנו גרים באזורי חן וכל בוקר אני מוצאת חפירות של חתולי רחוב.
ניסיתי ג׳ל מיוחד, קניתי מלונדון שני מכשירי סונאר והכל ללא הועיל.
יהיה חבל מאד להרים ידיים ולהודות בכשלון מול חתולי הרחוב.
אני כמעט נואשת.
אולי אצטרובלים שיכסו את כל פני הערוגות???
אולי יש עצות באמתחתך???
שלום דניאלה גם לי הייתה את אותה בעיה
ראיתי בתכנית בטלוויזיה אדם שזרע פרחים
ושם ענפים גדולים שמסתעפים ובעלי נפח גדול פשוט על הערוגה
כך שלא יהיה לחתולים מקום להיכנס
אני גם עשיתי זאת וזה פתר לי את הבעיה
בנוסף יש מטפסים כמו אפונה שזו הדלייה בשבילם
אומנם טיפה יותר קשה לקטוף את הירקות אבל זה שווה את זה
שהצמחים מספיק גדולים אפשר להוריד כי לא יהיה לחתולים גם מקום להיכנס
גם אצלי מלא חתולים בגינה. אחד הפתרונות שישמתי זה לנעוץ מלא מקלות באדמה. פשוט לקחתי ענפים באורך של 30 ס”מ בערך ונעצתי בכל הארוגה כך שהחתול לא יוכל להיכנס..
מישהו ניסה פעם למלא עציץ פתיל (בדלי של 20 ליטר) בשכבות? מעניין אם זה אפשרי…
מה עם נסורת או קש במקום רסק גזם?
תודה !
כדאי ביותר להשתמש במה שיש לך (גם קליפות אורז הולך אם את גרה בסין) בכל מקרה לגבי נסורת צריך לוודא שהיא מעץ שלא עבר טיפול כימי ולגבי קש כדאי שיהיה קצוץ דק כדי למנוע חללי אוויר שיעצרו את גדילת השורשים
מגירות !
מומלץ מאד להשתמש במגירות ישנות בתור מסגרת . מגירות של ארונות ישנים או מפורקים שאנשים מורידים לרחוב . פשוט להסיר את התחתית ולהניח על הקרקע .
כמו כן ממליץ בחום לא לפזר קומפוסט או זבל אורגני בכמות גדולה בשכבה העליונה של המצע במידה ומתכוונים להנביט זרעים ישירות .
בשל הקטנת הניקוז בערוגה המתוחמת הדבר מוביל לעלייה בחומציות הקרקע , הורדה באחוז הנביטה , עיוותים חריפים בנבטים ועיכוב משמעותי בזמן הגדילה .