תנור לייבוש פירות וירקות, ואינקובטור לטמפה (TEMPEH)

תנור מכוסה
מידע כללי-
  • זמן השלמה: חצי יום
  • רמת קושי: סביר
  • עלות: 100-250 ש"ח
  • ידע נדרש: חשמל (מתחיל)
חומרים+
  • בקר טמפרטורה
  • טוסטר אובן ישן
  • כבל מאריך קצר
  • לוסטרה קלמרות
  • מאוורר ישן של מחשב
  • ספק כח 12 וולט
כלי עבודה+
  • מברגים
  • מקדחה
  • פלייר
  • קוצץ

במדריך זה נלמד איך להסב את הטוסטר-אובן הישן והמקולקל לאינקובטור להכנת טמפה. אותו מכשיר, בהפעלה קצת שונה, יכול לשמש כמייבש פירות וירקות.

רקע

טמפה (tempeh)

טמפה (tempeh)

את החלק של יבוש הפירות הגיוני שאתם כבר מכירים. אבל מה זה טמפה? טמפה הוא מאכל שמקורו באינדונזיה. הטמפה עשוי מסויה בסיועו של עובש מיוחד שמתרבה סביב הסויה באינקובטור בטמפרטורה של 30 מעלות. התוצאה הסופית מזכירה את גבינות העובש המפורסמות קממבר וברי. גרעיני רבייה לעובש אפשר לקנות, למשל, כאן.

מי שרוצה לייבש בביתו פירות וירקות יכול לקנות מייבש ב-2000 שקלים, או יותר, או לבנות מייבש בעצמו. מי שרוצה להכין טמפה בביתו, כנראה ייאלץ לבנות את האינקובטור בעצמו. לא ידוע לי על אינקובטור ביתי לטמפה שניתן לקנייה.

את שתי הצפורים הנ"ל אפשר לצוד בקלות אם תצליחו להשיג תנורון (טוסטר אובן) ישן שאחד הבקרים שלו התקלקל. המכשירים האלו הם כל כך זולים שאף אחד לא טורח לתקן אותם, ובמקום פשוט קונים חדש. על כן מסתובבים בחוץ תנורונים מקולקלים שגופי החימום שלהם תקינים.
זה לא אומר שהמייבש\אינקובטור יהיה בחינם: בקר טמפרטורה נאלץ לקנות בכספנו. בקרים לא מסתובבים סתם כך בחוץ.

ייבוש פירות וירקות, והכנת טמפה נעשים בטמפרטורה נמוכה (ייבוש: פחות מ-50 מעלות, טמפה: בערך 30 מעלות) ונמשכים מעל 24 שעות.

מהר למעלה

למה תנורון, במצב המקורי שלו, אינו מתאים לייבוש או לטמפה?

  • מכת חום – הטמפרטורה של תנור מווסתת ע"י כיבוי והדלקה של גופי החימום. גופי החימום מתחממים לטמפרטורה של מאות מעלות, וכל פעם שהם נדלקים המאכל בתנור חוטף מכת חום. במאפים הרגילים זה לא מפריע. לפירות ולטמפה זה כן מפריע.
  • הטמפרטורה המינימלית בתנורון רגיל אינה נמוכה מ-80 מעלות. טמפרטורה זו גבוהה מדי לצרכינו.
  • מנגנון ייצוב הטמפרטורה בתנורון רגיל אינו כל כך יציב. בקר הטמפרטורה המכני מחבר ומנתק את גופי החימום כאשר הטמפרטורה משתנה בכמה מעלות, וכנראה "כמה" מעלות הן די הרבה מעלות.
  • הטיימר של התנורון מיועד לעבודות שנמשכות עד שעתיים. אנחנו זקוקים לפחות ל-24 שעות, והטיימר רק מפריע לנו.
  • בעבודה כמייבש צריך לדאוג לפתח ליציאת אדי המים. אמנם תנורון איננו אטום הרמטית, אבל הוא זקוק לשיפור בנקודה הזו. להכנת טמפה אין צורך ביציאת אדי מים, להפך: את הטמפה מכינים בלחות גבוהה.
  • לייבוש רצויה סירקולציה של האוויר החם. זה לא קיים בתנורון, ונצטרך לממש אותה בעצמנו. להכנת טמפה אין צורך בסירקולציה.
מהר למעלה

התאמת חיבור גופי החימום.

הערה: אחרי השינויים התנורון לא יתאים יותר לאפייה רגילה.
ועוד הערה: מי שההוראות אינן לגמרי ברורות לו, עדיף שיבקש עזרה ממי שהן כן ברורות לו. מדובר בחשמל!

גוף חימום

כך נראה גוף החימום התחתון של תנור ישן שעבר הרבה אפיות בחייו

מהם גופי החימום? אלו צינורות מתכת מפותלים שנמצאים אחד בתחתית התנור והשני מתחת למכסה העליון שלו. צינורות אלו הם האלמנטים שמתחממים בתנור, והם מחממים את נפח התנור ואת כל מה שבתוכו.

גופי החימום של התנור מחוברים למתח הרשת (220 וולט). החיבור נעשה דרך שלושה בקרים:

  • טיימר שמכבה את התנור כשעובר הזמן הקצוב.
  • בקר טמפרטורה שמנתק את גופי החימום כשהטמפרטורה גבוהה מדי.
  • בקר תצורה שמאפשר בחירת גוף חימום עליון, גוף חימום תחתון או שניהם ביחד. קורה שתקלה בבקר הזה גורמת לכך שאחד מגופי החימום אינו פועל. יש לבדוק מה מקולקל: הבקר או גוף החימום. אנחנו זקוקים לתנור עם שני גופי חימום תקינים.

שלושת הבקרים מיותרים עבורנו, (לכן אפשר להשתמש בתנורון עם בקרים מקולקלים) וצריך לעקוף אותם. עקיפת הבקרים משמעותה שהתנור יפעל כל עוד הוא מחובר לחשמל. כיבוי התנור נעשה אך ורק ע"י הוצאת השקע (או על ידי יצירת מפסק ייעודי חיצוני).

נעלי כבל

שני החלקים של נעל כבל, למי שהמונח הזה אינו מוכר לו

שינוי נוסף שצריך לעשות הוא חיווט שני גופי החימום בטור למתח הרשת. על ידי כך המתח על כל אחד מגופי החימום יהיה רק 110 וולט, וכך הספק התנור יקטן בערך פי 4 (לפי ריבוע המתח. למה לא בדיוק פי 4?, זה כבר למתקדמים) ומכת החום תקטן.

לכל השינויים הנ"ל אין צורך במכשירים (כמו מלחם וכו'). החיבורים בתנור נעשים ע"י נעלי כבל שנשלפות ביד, או עם פלייר, ומועברות למקום הרצוי.

בחיבורי הארקה אנחנו לא נוגעים !

סכמת החיבור של התנורון אחרי השינויים מתוארת באיור משמאל. סכמה

 כדי להקטין את מכת החום עוד יותר אני מניח על גוף החימום התחתון ומתחת לגוף החימום העליון את התבניות של התנורון. הן משמשות כחוצצות בין תא התנור ובין מקור החום. כשאני מכין טמפה אני ממלא את התבניות במים וכך יוצר בתנור אווירה מלאת לחות. אין חשש מהנחת תבנית ישירות על גוף החימום.

מהר למעלה

ייצוב הטמפרטורה

כדי לשלוט על הטמפרטורה בתנור צריך לספק לו מתח רק כאשר הטמפרטורה יורדת. זה מה שעושה גם בקר הטמפרטורה המקורי של התנור, אבל הבקר שלנו יעשה את זה יותר טוב.

בקר מתאים אפשר לקנות ב-DealExtreme תמורת 17.40 דולר כולל משלוח לישראל. אני בחרתי את המודל הזה, אבל כל בקר, שתחום הטמפרטורות שלו מתאים, ושמסוגל למתג 220 וולט בזרם 3 אמפר, יתאים.

הבקר מגיע עם גשש טמפרטורה. את הגשש יש למקם בתוך התנור ולחבר אותו לבקר שנמצא (כמובן) מחוץ לתנור. את הגשש אפשר להכניס לתנור דרך דלת הזכוכית (זה אומר שהיא לא תהיה סגורה לגמרי, אבל זה לא נורא. חשוב לשים לב שהדלת איננה לוחצת את כבלי הגשש !) או על ידי קידוח חור במעטפת התנור. רצוי שהגשש יהיה קרוב לאוכל ככל האפשר.

הנה לוח החיבורים של הבקר שבחרתי:בקר, לוח חיבורים

 והנה הוראות החיבור שלו:

  • 1,2 – חיבור גשש הטמפרטורה (יש לשים לב לקוטביות. הגשש מגיע עם כבל אחד כחול (-) וכבל אחד אדום (+) ).
  • 3,5 – חיבור למתח הרשת. כאן מחברים כבל חשמל עם תקע בקצהו. (ראה הערה בסוף הפרק)
  • 5,7 – את שני החיבורים האלה יש לקצר זה אל זה.
  • 3,8 – חיבור מתח ממותג לתנור. בין שני חיבורים אלו יהיה מתח (220 וולט) רק כאשר הבקר "יחליט" שהתנור זקוק לחימום. כאן מחברים כבל חשמל עם שקע בקצהו. השקע מיועד לתקע של התנור. (ראה הערה בסוף הפרק)
חיווט הבקר

חיווט הבקר

הערה: יש להשתמש בכבלים שכוללים ארקה. הארקות של הכבלים צריכות להיות מחוברות זו לזו. אני השתמשתי בכבל מאריך קצר שהפרדתי אותו לחלק עם שקע וחלק עם תקע. את גיד ההארקה השארתי שלם.

מהר למעלה

סירקולציה של אוויר חם

כאמור, זה נוגע רק לעבודה בייבוש, הכנת טמפה אינה דורשת סירקולציה. אני משתמש במאוורר קטן ממחשב שיצא מכלל שימוש. המאוורר דורש מתח ישר של 12 וולט. המתח אינו צריך להיות מיוצב, וכל ספק זול יתאים. אם יש בבית ספק של 9 וולט – גם הוא יעשה את העבודה.

מאוורר מחשב

מאוורר מחשב

לוסטרה קלמרות - תמיד הכרתם את האלמנט הזה, אבל מעולם לא שמעתם את השם, נכון?

לוסטרה קלמרות – תמיד הכרתם את האלמנט הזה, אבל מעולם לא שמעתם את השם, נכון?

חשוב שהספק של המאוורר יהיה מחובר לאספקה קבועה של רשת החשמל, ולא למתח הממותג של התנור, אחרת תהיה סירקולציה רק כאשר התנור מקבל מתח (ורוב הזמן הוא לא מקבל).

סביר להניח שהשקע והתקע בין המאוורר והספק לא יהיו תואמים. מסלקים גם את השקע וגם את התקע ומחברים את המאוורר והספק זה לזה עם לוסטרה קלמרות.
את המאוורר אפשר, פשוט, להניח בתוך התנור. כך יהיה אפשר לסלק אותו כשאיננו נחוץ.

למרות שבתנור לא מתפתחות טמפרטורות גבוהות יש להרחיק את המאוורר מגופי החימום.

מהר למעלה

יציאת אדי מים

גם פונקציה זו הכרחית רק לשימוש כתנור ייבוש. הכנת טמפה דווקא דורשת לחות גבוהה.
יש שתי אפשרויות: לא לסגור את הדלת עד הסוף, או לקדוח נקב במעטפת התנור.
אם בחרתם בדלת, אל תפתחו אותה יותר מדי, זה יפריע לייצוב הטמפרטורה. מילימטר אחד יספיק.

מהר למעלה

טיפים נוספים

  • תנורונים אינם בנויים באיכות תנור מכוסהגבוהה, והבידוד שלהם בהתאם. כדי לשמור יותר טוב על החום בתוך התנור (ולחסוך בחשבון החשמל) אני מניח על התנור מגבות, עם שאני מקפיד לא לחסום את פתח יציאת אדי המים שהזכרנו קודם. אם דלת הזכוכית אינה משמשת ליציאת האדים, אפשר להניח מגבות גם עליה. במקרה יש לי תמונה של התנורון עם המגבות עליו. הפשלתי את אחת המגבות כדי שיהיה יותר ברור היכן הדלת של התנורון, אבל ברור שבזמן העבודה המגבות מכסות את הדלת.
  • מכיוון שאצלי גשש הטמפרטורה של הבקר די קרוב למעטפת התנור קניתי עוד מדחום שימדוד את הטמפרטורה במרכז התנור. גם את המדחום קניתי ב-Deal extreme. חשוב שגם למדחום יהיה גשש שניתן להכניס אותו לתנור. הנה אחד לדוגמה.

נשארת עם המון שאלות? רוצה לפתוח דיון בנושא?
פורום "בידיים" מחכה לך!

מהר למעלה

אודותי

פורסם ב מדריכים ומתוייג תחת , , , , . שמור את הקישור הישיר.

37 תגובות לתנור לייבוש פירות וירקות, ואינקובטור לטמפה (TEMPEH)

  1. חנן חנן רוזן:

    יצא לי להפעיל את התנור למשך יומיים רצופים והטמפרטורה נשארה קבועה במשך כל הזמן הזה. עבורי שינויי טמפרטורה של מעלה אחת למעלה, או למטה, עדיין נכללים בהגדרה של טמפרטורה קבועה. מי שזקוק ליציבות יותר גבוהה מזו כנראה שיזדקק למיכשור אחר.
    גם אם יומיים אינם נחשבים לזמן ארוך, אין לי סיבה לחשוש שהתנור לא ישמור על טמפרטורה קבועה במשך תקופות ארוכות יותר.
    צריך לזכור שכל פתיחת תנור גורמת לשינויים בטמפרטורה הפנימית. אז אם זה נורא חשוב שלא יהיו שינויים צריך להמנע מפתיחות מיותרות של התנור.
    לגבי טמפרטורה של 30 מעלות: אין שום בעיה איתה. אפשר להגיע אליה או לעבור אותה, והתנור יתמודד עם זה בהצלחה. המחסום היחיד הוא טמפרטורת הסביבה. אם הסביבה יותר חמה מ-30 מעלות אז לא יהיה אפשרי להשיג טמפרטורות נמוכות. התנור איננו מזגן, עם כל הצער שבכך.

    • איתן:

      בהתחלה בדקתי את הבקר וחיברתי אותו לחשמל והוא עבד. אח"כ חיברתי את התנור כפי שהוצג בצילום כיוונתי את הבקר ל38 מעלות . אחרי 2 דקות הפחת של הבית קפץ, מה יכול לקצר החיבורים של התנור?

      • חנן חנן:

        הבקר איננו אשם.
        נפילת מפסק הפחת מראה שהבידוד בין גוף התנור ובין מערכת החשמל הפנימית שלו איננו מספיק טוב.
        קשה לדעת מה גרם לזה. יתכן שהתנור היה לקוי מלכתחילה, ויתכן שהעבודה שלך עליו לא היתה מוקפדת.

  2. קובי פרנסיס:

    שלום חנן אני רואה שהתגובות כאן משנת 2013 אבל אני מקווה שאתה עדיין נימצא כאן מתישהו.
    בזמן האחרון אני מחפש לקנות מייבש מזון ומה שרשמת פה יכול לחסוך לי הרבה כסף
    השאלה היא אם הטמפרטורה תישאר קבועה בסופו של דבר?
    האם יש אפשרות לטמפרטורה של 30 מעלות בטוסט אובן שיצרת?
    לציין שאני לא מבין בחשמל בגלל זה השאלות הללו
    תודה מראש

  3. שי:

    מדריך מעולה. אני מתכנן להכין טמפה והמדריך הזה הוא בדיוק מה שהייתי צריך.
    אני שוקל להשתמש במקום בבקר הטמפרטורה הייעודי בבקר ארדואינו עם חיישן טמפרטורה וממסר (אני חושב שזה עשוי להוזיל קצת את המחיר, ובעיקר זה יהיה יותר מאתגר וכיף).

    כתבת שבמקרה ששני גופי החימום יחוברו בטור אז "הספק התנור יקטן בערך פי 4 (לפי ריבוע המתח. למה לא בדיוק פי 4?, זה כבר למתקדמים)". אשמח לשמוע את ההסבר למתקדמים 🙂

    תודה

    • חנן חנן:

      הנוסחה לחישוב הספק היא ריבוע המתח מחולק בהתנגדות.
      אם ההתנגדות קבועה אז הקטנת המתח פי שתיים תקטין את ההספק פי שתיים בריבוע שזה ארבע.
      בגופי חימום ההתנגדות איננה קבועה. ככל שהטמפרטורה עולה – גם ההתנגדות עולה, וההפך קורה כשהטמפרטורה יורדת.
      במייבש שלנו גופי החימום מקבלים מתח מופחת ולכן הם עובדים בטמפרטורה יותר נמוכה. זה טוב למטרה שלנו, אבל זה גורם לכך שההתנגדות שלהם נמוכה יותר מאשר בתנור המקורי.
      אם אתה מחלק את ריבוע המתח במספר קטן יותר התוצאה היא גדולה יותר.
      אז מסתבר שהספק העבודה שלנו יהיה יותר גדול מאשר רבע ההספק המקורי.
      ולמי שאינו פוחד מנוסחאות:

      p = V * V / R
      P – הספק
      V – מתח
      R – התנגדות
      ככל ש-R קטן – P גדל.

  4. סרג'יו:

    חנן שלום,
    תודה על המדריך הברור.
    השגתי לי תנור תקין דרך אתר "אגורה", הזמנתי את אותו הבקר טמפרטורה שאתה השתמשת, וכל השאר כבר היה לי. הרכבתי הכל לפי ההוראות, אבל משום מה כשחיברתי לחשמל אין תגובה. הבקר לא מראה סימני חיים, כנ"ל התנור. בדקתי שוב והחיבורים בסדר, חשמל מגיע לבקר לחיבור 5. מה יכולה להיות הבעיה?

    תודה מראש (ומבטיח תמונות של התנור כשיעבוד…)

    סרג'יו

    • חנן חנן:

      שלום סרג'יו,
      נתחיל מבדיקת הבקר, כי כל עוד הוא לא עובד – גם התנור לא יעבוד. אני מציע לקרוא את התגובה שלי עד הסוף, להבין, ורק אחר כך לבצע.
      כשאתה בודק מתח אתה צריך לבדוק בין שתי נקודות, כלומר, במקרה שלנו בין נקודות 3 ו-5 על הבקר. המדידה הזו צריכה להראות 220 וולט.
      אם אין לך מכשיר מדידה למתח אתה יכול לחבר את נקודות 3 ו-5 ישירות לשקע חשמלי ולראות אם הבקר מגיב (הספרות מאירות).
      אם הוא מגיב בחיבור ישיר לחשמל ולא מגיב עם הכבל המסובך שהכנת עבור התנור, סימן שהכבל המסובך איננו תקין.
      אם הוא לא מגיב בחיבור ישיר לחשמל אז הבעיה היא בבקר, ואותה ,לצערי, אינני יכול לפתור.
      בהנחה שאין תקלה בבקר עצמו אני מאמין שברגע שיגיע מתח לנקודות 3 ו-5 הכל יסתדר.
      אם לא – נמשיך בדיון.
      כדי שהתנור יעבוד צריך שיהיה מתח בין נקודות 3 ו-8.
      אם יהיה מתח והתנור תקין – הוא יתחמם.
      גם את התנור אתה יכול לבדוק בחיבור ישיר לשקע חשמלי. אם התנור איננו מתחמם תוך כמה שניות סימן שמשהו בחיבורים הפנימיים שלו איננו תקין: או אחד מגופי החימום, או החיבורים שאתה עשית.
      כתבת שבדקת שיש מתח בנקודה 5. אם בדקת את זה עם טסטר זה לא מספיק. יתכן שנקודה 3 איננה מחוברת כמו שצריך. בגלל זה הדגשתי שמתח מודדים בין שתי נקודות.
      ספר לי מה התוצאות.

  5. חיליק:

    שלום חנן! תודה על המדריך הנפלא

    אני מתעניין בנושא ייצור ביתי של טמפה. אשמח לשמוע מבעלי נסיון.
    אם אתה או מישהו יכול לכתוב מדריך בנושא – זה יהיה מצוין!
    בעיקר מעניין אותי הנושא של התרבית הראשונית "סטרטר", האם צריך תמיד לקנות חדשה, או שבתהליך הייצור של הטמפה עצמו נוצרת תרבית חדשה בה ניתן לחזור ולהשתמש לייצור טמפה אחר (כמו בפטריית הקמבוצ'ה)?

    בנוסף, עד כמה קריטי העניין של האינקובטור בתנאי מזג האויר הישראלי?

    שוב, תודה לך.

    • אייל:

      שלום חיליק,
      בניתי תנור ייבוש לפי ההדרכה של חנן ויצא מעולה.
      אין לי הרבה ניסיון עם טמפה, אבל המעט שעשיתי בעזרת סטרטר קנוי היה מאוד רגיש לזיהום חיידקי למרות שהוספתי חומץ. לכן נראה לי שהכנת סטרטר ביתי יכולה להיות בעייתית מכיוון שקל לגדל חיידקים יחד עם הפטריה.
      הטמפה שיצא כשלא היה זיהום היה מעולה.

      בהצלחה (אם תצליח להכין סטרטר ללא זיהום או אם תמצא טיפים בעניין, יהיה נהדר אם תשתף).
      אייל

    • חנן חנן:

      מדריך מצוין בנושא הטמפה אפשר למצוא במקום שעליו המלצתי כמקור לקניית סטרטר: http://www.tempeh.info/
      לכן נראה לי מיותר לכתוב מדריך כשאפשר לגשת למקור.
      כשהיו לי שאלות פניתי אליהם לא פעם בכתב והם תמיד ענו לי.
      מעולם לא נסיתי לייצר סטרטר בעצמי. שים לב שאם אתה קונה כמות גדולה אתה יוצא די בזול, והחומר נשמר במקרר זמן ארוך בכלי סגור היטב.
      קראתי שבאינדונזיה אכן מכינים טמפה ללא אמצעי חימום, וללא תוספת לחות, אבל איפה מזג האוויר שלנו ואיפה מזג האוויר שלהם. אתה צריך אינקובטור במשך רוב השנה, ואם כבר יש לך אינקובטור, אל תזרוק אותו בקיץ :). שים לב שאם טמפרטורת הסביבה עולה על 30 מעלות האינקובטור ממילא לא יצרוך חשמל, אז אתה יוצא בסדר גם עם האקולוגיה.

  6. eli:

    אני קורא ומחפש מידע בנוגע לייבוש פירות, מאחר ואני עוסק בין היתר בייצור אומנות
    לתוכים ובעלי חיים החלטתי להשתמש בציוד שברשותי כדי לנסות ולייבש פירות.
    זהו ניסיון ראשון בטמפרטורה של 42 מעלות, מקווה שיצא טוב.
    האומנת בנויה ממבנה PVC , גוף חימום 80/120W , מאוורר לפיזור אחיד של האויר
    מד לחות דיגיטלי ובקר טמפרטורה.
    במידה וילך אסב אומנת אחת לכך ואתקין מספר רשתות נשלפות.
    נקווה שיצא טעים.
    מצורפת תמונה..

  7. רויה:

    מדהים, איך כל מה שאני רוצה נופל לי לידים ברגע שאני מחפשת….
    כבר תקופה שאני חוככת בדעתי לרכוש מייבש, ומחפשת באתרי החלפות למיניהם.
    יש לי טוסטר שרק מחכה להמרה ואני בהחלט אכין לי כזה ברגע שיגיע הבקר.
    לגבי מאוורר, רציתי לדעת אם משהו כזה יכול לעזור בחיסכון בחשמל
    http://www.youtube.com/watch?v=_I3Ly5mBhT4
    נראה לי עדיף מעוד חוט חשמל,לא?
    אשמח לדעת מה אתה חושב, למרות שאני לא מגיעה לפה הרבה לצערי.
    תודה

    • חנן חנן:

      שלום רויה,
      ראשית, אשמח לשמוע ממך כאשר העסק יתחיל לעבוד.
      שנית, בתור איש טכני אני פוסל מראש כל טענה שאפשר לייצר אנרגיה בלי להשקיע כלום. בכל אופן הסרט שלך סיקרן אותי, אז צפיתי בו עד הסוף. הבחור, שאיננו רמאי אלא רק עושה צחוקים, מגלה שהוא הכניס למאוורר גם סוללות בנוסף למגנטים.
      בקיצור: תצטרכי להשלים עם עוד חוט חשמל. זה לא נורא, ממילא המאוורר עובד על מתח נמוך מאד (כך שאין סכנת התחשמלות), וצורך מעט מאד אנרגיה (כך שלא תרגישי אותו בחשבון החשמל שלך).

    • רויה:

      אני מקווה שהיום יהיה טוסטר לפירוק.
      לגבי הסרט, אתה צודק, זה סרט לא טוב, אבל בנינו מאווררי מגנט כאלו והם עובדים מצויין, כך שאני אסתדר אתם.
      במייבשי מזון החום מגיע ישירות ממאוורר הטורבו נכון? אז האם יותר ממאוורר אחד יהיה יותר יעיל, אחד מלמעלה ואחד מלמטה?
      יש לי טוסטר שאין לו בקרים אלא רק ווסת טמפרטורה, האם אפשר לדעתך להשתמש בו מבלי להשחית אותו???

      מה לגבי הסרט הזה?
      http://www.youtube.com/watch?v=vYonIwPJrVo

      • חנן חנן:

        לגבי מאווררי מגנט: כמה זמן הם המשיכו להסתובב עד שנעצרו מעצמם ? אל תשכחי שהייבוש נמשך שעות.

        לגבי מספר מאווררים: הבנתי שאת רוצה לייבש בכמה קומות. במקרה כזה יש הגיון בשימוש בעוד מאוורר. מכיוון שלא נסיתי את זה אינני יכול לומר אם זה מקצר את זמן הייבוש. אבל אשמח לשמוע על המסקנה שלך אחרי שתנסי את זה.

        לגבי הטוסטר שיש לך: ברור שאינך יכולה להשתמש בווסת הטמפרטורה שלו ותצטרכי את הבקר שלך. (אני מבין שהוא כבר הוזמן). אם לא תקטיני את הספק התנור יתכן שהמיובשים שלך יספגו מכת חום שלא תעשה להם טוב. מצד שני את חוסכת עבודה. במקומך הייתי מנסה פעם אחת בלי להשחית את התנור – מקסימום יילך מגש אחד של פירות. אם הטעם לא יימצא חן בעינייך – תמיד אפשר לבצע את עבודת השינוי.

        לגבי הסרט: שימי לב שהם מראים את הצעצוע שלהם למשך כמה שניות. ברור שהקרוסלה עוצרת אחרי כמה זמן, אבל בשביל בידור לילד זה מספיק טוב.

      • רויה:

        יש לי בקר שקניתי מזמן ומשמש אותי לדברים אחרים, אז אני מניחה שיוכל לשמש גם לתנור.
        השאלה היא , אם אני מחברת את הטוסטר לבקר ומכוונת אותו לטמפרטורה נמוכה, אז לא תהיה מכת חום, נכון?
        אני רוצה לנסות להשתמש בו בלי להרוס אותו, והשאלה היא האם זה נראה אפשרי, עד שיגיע לידי הטוסטר המיועד לניתוח…
        חבל לי להרוס פירות טובים בנסיון הזה.

        • חנן חנן:

          הבעיה בתנורים היא שכדי להגיע לטמפרטורה של כמה עשרות מעלות הם משתמשים בגופי חימום שהטמפרטורה שלהם מגיעה למאות מעלות !
          הם מגיעים לטמפרטורה הזו כל פעם שהם מקבלים חשמל, ובהפסקות הממושכות (כשהבקר מנתק להם את החשמל) הם מתקררים.
          השאלה היא מה קורה למזון שבתוך התנור בזמן שהוא קרוב לגופי החימום האלה כשהם כן מגיעים לטמפרטורה הגבוהה שלהם.
          תאמיני לי שאילו היתה לי תשובה טובה לשאלה הזו לא הייתי מסתיר אותה ממך.
          אם אני מציע לעשות ניסוי זה רק מכיוון שאין לי תשובה טובה.
          אנחנו עושים בפרויקט הזה משהו שלא עשו לפנינו, לכן יש לנו הבעיה שיש לכל חלוץ: הוא לא יכול להסתמך על נסיונם של האנשים שקדמו לו 🙂
          למזלי היה לי תנור שממילא היה מקולקל (ז"א הבקרים שלו היו מקולקלים) ולכן לא עמדה בפני ההתלבטות אם כדאי לשמור על תקינותו.
          לעומת השאלה הזו, שאין לי עליה תשובה, אני יכול להבטיח לך שמאוורר שאינו מחובר לחשמל לא יוכל לעבוד לאורך זמן.

          • רויה:

            תודה.
            אני מחכה לטוסטר בקוצר רוח, ומחפשת מאוורר של מחשב באגורה.
            אם התנור הזה עובד, אני פותחת פה תעשיית יבוש שלמה.
            לא מזמן קניתי תרמומיקס, ואם יהיו לי פירות יבשים בכמויות, זה יהיה נהדר לטחון אותם לאבקות ולהשתמש בהם במאפים שאני מכינה.
            בכלל אני אשמח לפירות יבשים ללא כימיקלים.
            כרגע אני מתמקדת ביצור שימורים מכיוון שאני מעדיפה שימור ללא חומרים משמרים ומעדיפה לדעת מה אני מכניסה לפה של הילדים, רק שאין הרבה מקום לצנצנות לצערי.
            אני אדווח לך בקרוב.

    • רויה:

      עוד דבר, אני יצרתי פעם משטחים לייבוש מרשת יתושים עם מסגרת מאוד דקה ואז אפשר להכניס לטוסטר מספר מגשים ולא להיות תלויים ברשת שלו. אחרת היבוש הופך להיות עונש.

    • ציון אזן:

      זה שקר המנוע מסתובב בעזרת רוח
      יש מנוע ללא חשמל אבל זה הרבה יותר מסובך ליצור

  8. אייל:

    הצלחה גדולה,
    תודה רבה חנן. ביום שבו החלטתי לבנות את התנור פגשתי מישהו עם טוסטר אובן בידיים שניה לפני שנזרק לארגז מיחזור. "כן הוא תקין לגמרי" ענה לשאלתי. שעה וחצי של פירוק, ניסיון להבין מה מחובר למה, מה צריך להתנתק ומה להתחבר מחדש. הוצאתי הכפתורים המקוריים, הכנסתי במקומם את הבקר שהזמנתי מדיל אקסטרים והדבקתי אותו באפוקסי פלסטלינה. את החלל שנשאר מעל הבקר מילאתי בפח המקורי שהוצאתי קודם יחד עם אחד הבוררים (המנותקים) אחרי שחתכתי במספרי פח. את התוצאה אפשר לראות כאן :
    http://tinyurl.com/kebjdkv
    זה קצת שונה מההוראות כי הבקר מחובר ישירות למכשיר (לא דרך שקע).
    עד שקראתי את ההוראות שלך לא ידעתי מה זה טמפה. עכשיו לאחר שני נסיונות כושלים שהסתיימו בטמפה בריח גרבי צנחנים בגלל זיהום חיידקים ולאחר הקפדה על ייבוש מספיק לאחר הבישול ותוספת ראויה של חומץ יצא טמפה לתפארת – גם אותו אפשר לראות בקישור.
    עכשיו התנור מייבש פירות קיץ בשתי קומות – רשת למטה ופרח אידוי למעלה.
    את התנור אנחנו סוגרים כשיוצאים מהבית מטעמי בטיחות (כבר היתה לנו פעם שריפה…).
    אפשר להשתמש בו גם לקליה עדינה של שקדים, למשל ב-120 מעלות.
    כל הכבוד על ההוראות המפורטות ועל היוזמה הברוכה – שימחת אותנו מאוד וגם את כל מי שמקבל מאיתנו פירות יבשים וטעימים 🙂
    אייל

    • חנן חנן:

      שמחתי מאד לשמוע.
      אמנם כבר היו כאן מחמאות למדריך, אבל מחמאות תאורטיות בלבד, עכשו אני יכול להיות רגוע: אני לא לבד, אנחנו כבר שניים.
      על זה נאמר:
      כל שמעשיו מרובין מחכמתו, חכמתו מתקיימת, וכל שחכמתו מרובה ממעשיו, אין חכמתו מתקיימת.

  9. איילת:

    נפלא. חושקת מזמן במייבש מזון, אבל המחיר הרתיע. רק נשאר להעביר את הכתבה לבן הזוג. מזל שהוא מהנדס חשמל. תודה רבה!

    • חנן חנן:

      בכיף!
      השתדלתי מאד לנסח את הדברים ככה שלא רק מהנדסים וטכנאים יוכלו להפיק מהם תועלת.
      מקווה שהצלחתי.

  10. אליהו:

    אף פעם לא הבנתי למה לטוסטרים ביתיים אין את האפשרות לבטל את הטיימר. וגם לא הבנתי למה חוגת הטמפרטורה מאפשרת טמפ' מינימלית של 100 מעלות. שתי האופציות הפשוטות להפליא הן אלו שמונעות ממני להפוך את הטוסטר הביתי לאינקובטור של 30-37 מעלות.

    עכשיו נשאר לי רק להתגבר על החשש של התעסקות עם חשמל…

  11. ירון:

    אחלה תמונה חנן 🙂

  12. אלינה א אלינה:

    הי חנן,

    מדריך מעולה, תודה. שמעתי ממישהו על הרעיון להפוך טוסטר אובן למייבש מזון ומאז הרעיון מסתובב אצלי בראש.
    היו לי כמה תהיות לגבי זה – איוורור, בקרת טמפרטורה וצריכת חשמל.
    על שתי השאלות הראשונות ענית.
    לגבי השאלה השלישית – כתבת שההספק יקטן פי 4, תנור ייבוש מפעילים לעתים קרובות 12 שעות רצופות ויותר. האם להפעיל אותו חצי יממה יצרוך חשמל כמו הפעלת טוסטר אובן רגיל במשך 3 שעות?
    הבנתי שמייבשי מזון חסכוניים מאד בחשמל, אני תוהה האם הצריכה של התנור שלך דומה.

    אלינה

    • חנן חנן:

      שלום אלינה,
      אני יכול לענות על שאלתך רק מתוך אינטואיציה. חישובי צריכת אנרגיה הם מעבר לכוחי האנליטי.
      מייבשי מזון הם חסכוניים בחשמל בגלל שהם עובדים בטמפרטורה נמוכה בהרבה מאשר תנור אפייה, ולא בגלל שיש בהם איזו טכנולוגיה מתקדמת לחסכון.
      היות וגם המייבש שלנו יעבוד באותה טמפרטורה כמו המייבש המסחרי, אין שום סיבה שהוא יצרוך יותר אנרגיה מאשר המייבש המסחרי.
      אז אם חשבת לקנות מייבש, במקום לבנות אותו, משיקולי חסכון באנרגיה – את יכולה לוותר על הקנייה.
      לגבי החישוב המספרי שעשית: אינני מסכים איתו. הרי תנור איננו עובד ברציפות אלא בהפסקות, וצריכת האנרגיה לאורך זמן תלויה לא רק בהספק התנור אלא גם באורך ההפסקות, והחישוב הזה, כמו שציינתי, הוא מעל לכוחי.
      את הפחתת ההספק בצעתי משיקולים של התאמה למזון שבתוך התנור ולא מנסיון לחסוך אנרגיה.

      • דרור:

        הי חנן מדריך מעולה!
        האם תנור ביתי רגיל יתאים פה?

        • חנן חנן:

          בעקרון – כן. כל התנורים עובדים באותה שיטת חימום. החשש היחיד הוא שההספק של התנור גבוה מדי עבור בקר הטמפרטורה, ואת זה צריך לבדוק בנתוני התנור.
          כמו שציינתי במדריך, בקר הטמפרטורה מתאים לצרכנים שהזרם שלהם איננו עולה על 3 אמפר. אם אינך מתמצא בחישובים האלה, אוכל לעזור לך אם תתן לי את נתוני ההספק של שני גופי החימום של התנור.

          • דרור:

            אין לי תנור כזה כרגע ,רק רציתי לדעת אם זה אפשרי מבחינת חשמל. תנור ביתי יש אפשרות לחום של 50 מעלות זה גבוה מדי? או שבכל זאת צריך את הבקר?
            תנור ביתי יותר גדול ולכן אפשר ליבש יותר פירות במקביל ולחסוך בחשמל וזמן.

            • חנן חנן:

              אם יש בכוונתך לעשות אי פעם טמפה אז ברור ש-50 מעלות זה הרבה יותר מדי, וזה לא יתאים.
              לגבי ייבוש פירות: אין לי ידע בשביל לקבוע שזה לא טוב לפירות. אני יכול רק להצביע על כך שמייבשים טובים מאפשרים גם לרדת מתחת ל-50 מעלות אז כנראה שזה כן חשוב.
              ליתרונות שהצבעת עליהם בשימוש בתנור "אמיתי" אני יכול להוסיף גם את זה שבתנור טורבו הסירקולציה כבר בפנים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

להעלות תמונה (למעלה)