סרפדים ושאר ירקות

סרפדים ושאר ירקות - סרפד חי
מידע כללי-
  • זמן השלמה: חצי שעה
  • רמת קושי: פשוט מאוד
  • עלות: זניחה
  • ידע נדרש: אין
חומרים+
  • גרעיני דלעת
  • ירקות למרק
  • סרפדים
  • שום
  • שמן זית
  • תבלינים
כלי עבודה+
  • בלנדר
  • כלי מטבח
הדפסה

החורף הגשום שבא עלינו לטובה, מביא עימו שפעה שלא ידענו כמוה מזה שנים. השדות מלאים אוכל מכל הבא ליד: סרפדים, חובזות, עלי לוף, ופטריות שכולם זורמים ישירות למטבח ומעשירים את התפריט שלנו.

בואו נדבר על סרפדים במטבח.

למה דווקא סרפדים?

אי אפשר שלא לזהות את הסרפד. ירק שגדל בחצרות האחוריות, צומח במעזבות או בין הערוגות בגינות הבית. קבלו את פניו במאור פנים למרות שפגיעתו לפעמים לא נעימה. לסרפד שם רע בשל הצריבה שהוא משאיר על גבי העור. לא אחת כשהגשתי סלט עם עלי סרפד בתוכו, מצאתי שאנשים מתחלחלים לשמוע מה אכלו זה עתה. הסרפד אין דומה לו בעושר שהוא מכיל, כמויות גדולות של מינראלים וויטמינים בעיקר וויטמין C, ברזל, אשלגן וסיליקה . אחרי שלומדים כמה עשיר הסרפד, חבל לוותר עליו רק בשל גירוי קל שהוא משאיר.

מהר למעלה

מה אפשר להגיד על הסרפד?

סרפדים ושאר ירקות - סרפד חי מימים ימימה הוא ידוע בתכונותיו המרפאות, הרמב"ם ייחס לו תכונות ריפוי מופלאות, כמו ניקוי הכבד, טיפול בפצעים וכיבים, המסת חול ואבנים בדרכי השתן, עצירת דימום מהאף, חיסול תולעים בדרכי העיכול, טיפול בכאבי פרקים, יעיל למחסור בברזל ולמצבי אנמיה, לאיזון לחץ דם, לשיפור המחזור ולהקלה בלידה ועוד… הרבה מהידע מצוי עד היום אצל שכנינו הפלשתינאים שמכירים בתכונותיו ועושים בו שימוש מרפא. בספרו "ילקוט הצמחים" מתאר ניסים קריספיל, טיפול של שיח' מוסטפא מהכפר לובן-א-שארקייה בזקן שסבל מכאבי פרקים, בעזרת הצלפות עם ענפי סרפד. שכנינו נוהגים היו לאכול את גבעוליו הצעירים חיים, וגם בהמות ותרנגולות אוהבות את טעמו.

מהר למעלה

לאכול סרפד חי

עם הופעת הסרפדים הראשונים, בעודם צעירים ורעננים – ואלו מצויים כרגע בשפע בשדות, אנחנו נוהגים לקטוף את העלים הצעירים ולהכניס אותם טריים לסלט. אני קוטפת את הסרפד בידיים חשופות. כשהעלים צעירים כמעט ולא חשים בצריבתם, אך למי שסובל, מומלץ לקטוף עם כפפות, ברגע שחתכנו את העלים והם מגיעים לסלט נעלמת צריבתם ודינם כמו כל עלה. בשל תכולת וויטמין C בירק הנפלא הזה, רצוי להכניסו לסלט סמוך להגשתו, כי וויטמין C ממהר להתפרק.

מהר למעלה

תה סרפדים

עלי סרפד חלוטים לתה, תועלתם רבה בניקוי הגוף מרעלים. לניקוי הכבד לחיזוק המערכת החיסונית, למצבי אנמיה ומחסור בברזל. ניתן לחלוט אותו ירוק או להשתמש בעלים סרפד מיובשים לתה, שלא בעונה (ניתן להשיג בחנויות לטבע, או לייבש בשיא החורף לטובת הקיץ).

שימוש נוסף בחליטת סרפדים לשטיפת הקרקפת והשיער, מחולל נפלאות ואין כמוהו כמרכך שיער.

מהר למעלה

מרק סרפדים

בספרו הנ"ל של ניסים קריספיל מופיע מתכון למרק סרפדים ולמאפה עשוי מעלי סרפד.

כדי להימנע משימוש בתוספות תעשייתיות, כאלו שמופיעות בהמלצה בספר (כמו אבקת מרק או שמנת מתוקה וכו'), אני נוהגת להכניס חופן עשיר של עלי סרפד למרק ירקות סמיך של חורף,

הנה המתכון שלי למרק עם סרפדים:

מרק סרפדיםתחילה נבשל מרק עשיר בירקות: בסיר גדול אני מבשלת ירקות שורש חתוכים: שורשים של סלרי ופטרוזיליה, תפ"א, גזר, לפת, בצל. קישוא ודלעת (אם יש, למרות שזו לא העונה). אחרי שהכול מתרכך מתבלים במלח, כורכום, פפריקה מתוקה ו/או חריפה, אפשר גם עלי פטרוזיליה וסלרי קצוצים (ולאוהבים גם עלי כוסברה). מועכים את הירקות כדי לקבל מרקם סמיך וקטיפתי, ואז יוצאים לשדה קוטפים חופן נכבד של עלי סרפד, שוטפים היטב להסיר מהם שאריות חול, קוצצים עלים וגבעולים ומכניסים למרק. העלים מתרככים ונמסכים בקלות לתוך המרק צובעים אותו בירוק וחותמים את טעמו.

למעשה ניתן להכניס את הירוק, הירוק הזה לכל מרק, עדשים, שעועית, גריסים.

בשל עושרו התזונתי, לא כדאי לבזבז זמן, העונה בשיאה, אז יאללה למטבח, ובחורף אין כמו מרק חם בכל שעה משעות היום!

מהר למעלה

פסטו סרפדים

בחורף כשאין בזיליקום בגינה, כל ירק הוא תחליף מעולה לעשיית פסטו.

אחרי ההצלחה המסחררת של החובסטו (פסטו מחובזה שהביאו לעולם הדס וסער, כל החורף שעבר ליקקנו אצבעות מהנאה). אז הנה המתכון הבא "פסטו סרפדים".

לא מומלץ לאכול חי עלים בוגרים, לכן עכשיו כשהעלים בשדה צעירים, זה הזמן הנכון להכין פסטו.

אספתי שפע של עלים שטפתי אותם היטב במים, בהזדמנות זו קטפתי גם עלי כובע הנזיר ועלי פטרוזיליה, פשוט כי אני אוהבת את טעמם.

כל העלים האלו יחד נכנסו למעבד מזון ואיתם גם:

  • מצרכים - לסרפדסטוחופן גרעיני דלעת (אפשר גם גרעיני חמניות, פקאנים, או אגוזי מלך ועוד…הכול או כל סוג לחוד כיד הדמיון הטובה)
  • שמן זית כחצי כוס, אם זה יוצא יבש מידי, אפשר להוסיף עוד קצת שמן
  • 2-3 שיני שום
  • תבלינים: מלח, כורכום, פלפל גרוס, פפריקה מתוקה או חריפה בהתאם לטעמו האישי של האוכל, ולטחון עד לקבלה של מרקם אחיד.

והנה פסטו סרפדים מוכן לאכילה, נשמר היטב בצנצנת סגורה.
למרוח על לחם או לאכול עם פסטה ו…להתמוגג!

סרפדסטו. ממ... כמה טעים!

מהר למעלה הדפסה

אודותי

פורסם ב מדריכים ומתוייג תחת , , , . שמור את הקישור הישיר.

15 תגובות לסרפדים ושאר ירקות

  1. סעדיה לוי:

    בס'ד. יפה מאוד. שאלה – האם ניתן לשתות מיץ סרפדים לאחר שהכנסתי אותי למכונת מיצים?. וכן האם ניתן לצרף אותו לשק לארוחת בוקר במטרה לנקות כבד?

  2. אליס לולו:

    הכנתי פסטו מחויב זה סירפד וחרדל יצא טיים מאוד

  3. קלרה:

    אני מכינה מרק סרפד, אני זורקת אותו במרק רותח. שאלה: עצם הרתיחה, הסרפד מאבד את המינרלים שבו?

  4. צופית:

    איפה ניתן לרכוש באיזור המרכז סרפד טרי?
    דחוף!

    • מאשה דולב מאשה דולב:

      סרפדים , אפשר לקטוף. לרכוש אפשר רק סרפד מיובש.
      אנחנו בסוף עונת הסרפדים, אבל עדיין אפשר לקטוף בצידי הדרכים, בשדות שבשולי העיר או בתוך גינות בתוך צמחיית נוי או ירקות.

    • קלרה:

      למה לרכוש? תציא מהעיר בכל פינה יש .תבואי לנס ציונה

  5. רון:

    כמה עלים לוקחים לחליטת תה?

  6. באת לי בזמן!!!
    אחרי הגנן כמעט שלא נשארו חובזות וסרפדים. הלכתי לשדה ליד הבית – מחר יהיה יופי של פסטו:)

  7. רוני:

    המרק כבר על האש. הפסטו בדרך…

  8. בתיה:

    תודה על כל האינפורמציה והלל לסרפד-אנחנו מכניסים אותו לשייק ירוק, כמובן בעונה, עוד דרך לנצל את יתרונותיו.

  9. סרפדים אחרי הגשם לא צורבים! וגם אחרי שטיפה במים.
    אלינה

  10. אביב בייליס לרנר אביב בייליס לרנר:

    מעולה!
    תודה רבה!

  11. עידן:

    תודה…
    נשמח לעוד מתכונים ושיתוף ידע בשימוש בעשבי בר שגדלים בשפע אצלי בחצר, חובזות, עולש, גדילן וכו וכו

  12. גולי:

    נשמע מעולה!
    אנסה בשבוע הבא!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

להעלות תמונה (למעלה)