סרפדים ושאר ירקות

גוף בריא

אי אפשר שלא לזהות את הסרפד. ירק שגדל בחצרות האחוריות, צומח במעזבות או בין הערוגות בגינות הבית. קבלו את פניו במאור פנים למרות שפגיעתו לפעמים לא נעימה. לסרפד שם רע בשל הצריבה שהוא משאיר על גבי העור. לא אחת כשהגשתי סלט עם עלי סרפד בתוכו, מצאתי שאנשים מתחלחלים לשמוע מה אכלו זה עתה. הסרפד אין דומה לו בעושר שהוא מכיל, כמויות גדולות של מינראלים וויטמינים בעיקר וויטמין C, ברזל, אשלגן וסיליקה . אחרי שלומדים כמה עשיר הסרפד, חבל לוותר עליו רק בשל גירוי קל שהוא משאיר.

החורף הגשום שבא עלינו לטובה, מביא עימו שפעה שלא ידענו כמוה מזה שנים. השדות מלאים אוכל מכל הבא ליד: סרפדים, חובזות, עלי לוף, ופטריות שכולם זורמים ישירות למטבח ומעשירים את התפריט שלנו.

בואו נדבר על סרפדים במטבח.

למה דווקא סרפדים?

אי אפשר שלא לזהות את הסרפד. ירק שגדל בחצרות האחוריות, צומח במעזבות או בין הערוגות בגינות הבית. קבלו את פניו במאור פנים למרות שפגיעתו לפעמים לא נעימה. לסרפד שם רע בשל הצריבה שהוא משאיר על גבי העור. לא אחת כשהגשתי סלט עם עלי סרפד בתוכו, מצאתי שאנשים מתחלחלים לשמוע מה אכלו זה עתה. הסרפד אין דומה לו בעושר שהוא מכיל, כמויות גדולות של מינראלים וויטמינים בעיקר וויטמין C, ברזל, אשלגן וסיליקה . אחרי שלומדים כמה עשיר הסרפד, חבל לוותר עליו רק בשל גירוי קל שהוא משאיר.

מה אפשר להגיד על הסרפד?

סרפדים ושאר ירקות - סרפד חי מימים ימימה הוא ידוע בתכונותיו המרפאות, הרמב”ם ייחס לו תכונות ריפוי מופלאות, כמו ניקוי הכבד, טיפול בפצעים וכיבים, המסת חול ואבנים בדרכי השתן, עצירת דימום מהאף, חיסול תולעים בדרכי העיכול, טיפול בכאבי פרקים, יעיל למחסור בברזל ולמצבי אנמיה, לאיזון לחץ דם, לשיפור המחזור ולהקלה בלידה ועוד… הרבה מהידע מצוי עד היום אצל שכנינו הפלשתינאים שמכירים בתכונותיו ועושים בו שימוש מרפא. בספרו “ילקוט הצמחים” מתאר ניסים קריספיל, טיפול של שיח’ מוסטפא מהכפר לובן-א-שארקייה בזקן שסבל מכאבי פרקים, בעזרת הצלפות עם ענפי סרפד. שכנינו נוהגים היו לאכול את גבעוליו הצעירים חיים, וגם בהמות ותרנגולות אוהבות את טעמו.

לאכול סרפד חי

עם הופעת הסרפדים הראשונים, בעודם צעירים ורעננים – ואלו מצויים כרגע בשפע בשדות, אנחנו נוהגים לקטוף את העלים הצעירים ולהכניס אותם טריים לסלט. אני קוטפת את הסרפד בידיים חשופות. כשהעלים צעירים כמעט ולא חשים בצריבתם, אך למי שסובל, מומלץ לקטוף עם כפפות, ברגע שחתכנו את העלים והם מגיעים לסלט נעלמת צריבתם ודינם כמו כל עלה. בשל תכולת וויטמין C בירק הנפלא הזה, רצוי להכניסו לסלט סמוך להגשתו, כי וויטמין C ממהר להתפרק.

תה סרפדים

עלי סרפד חלוטים לתה, תועלתם רבה בניקוי הגוף מרעלים. לניקוי הכבד לחיזוק המערכת החיסונית, למצבי אנמיה ומחסור בברזל. ניתן לחלוט אותו ירוק או להשתמש בעלים סרפד מיובשים לתה, שלא בעונה (ניתן להשיג בחנויות לטבע, או לייבש בשיא החורף לטובת הקיץ).

שימוש נוסף בחליטת סרפדים לשטיפת הקרקפת והשיער, מחולל נפלאות ואין כמוהו כמרכך שיער.

מרק סרפדים

בספרו הנ”ל של ניסים קריספיל מופיע מתכון למרק סרפדים ולמאפה עשוי מעלי סרפד.

כדי להימנע משימוש בתוספות תעשייתיות, כאלו שמופיעות בהמלצה בספר (כמו אבקת מרק או שמנת מתוקה וכו’), אני נוהגת להכניס חופן עשיר של עלי סרפד למרק ירקות סמיך של חורף,

הנה המתכון שלי למרק עם סרפדים:

מרק סרפדיםתחילה נבשל מרק עשיר בירקות: בסיר גדול אני מבשלת ירקות שורש חתוכים: שורשים של סלרי ופטרוזיליה, תפ”א, גזר, לפת, בצל. קישוא ודלעת (אם יש, למרות שזו לא העונה). אחרי שהכול מתרכך מתבלים במלח, כורכום, פפריקה מתוקה ו/או חריפה, אפשר גם עלי פטרוזיליה וסלרי קצוצים (ולאוהבים גם עלי כוסברה). מועכים את הירקות כדי לקבל מרקם סמיך וקטיפתי, ואז יוצאים לשדה קוטפים חופן נכבד של עלי סרפד, שוטפים היטב להסיר מהם שאריות חול, קוצצים עלים וגבעולים ומכניסים למרק. העלים מתרככים ונמסכים בקלות לתוך המרק צובעים אותו בירוק וחותמים את טעמו.

למעשה ניתן להכניס את הירוק, הירוק הזה לכל מרק, עדשים, שעועית, גריסים.

בשל עושרו התזונתי, לא כדאי לבזבז זמן, העונה בשיאה, אז יאללה למטבח, ובחורף אין כמו מרק חם בכל שעה משעות היום!

פסטו סרפדים

בחורף כשאין בזיליקום בגינה, כל ירק הוא תחליף מעולה לעשיית פסטו.

אחרי ההצלחה המסחררת של החובסטו (פסטו מחובזה שהביאו לעולם הדס וסער, כל החורף שעבר ליקקנו אצבעות מהנאה). אז הנה המתכון הבא “פסטו סרפדים”.

לא מומלץ לאכול חי עלים בוגרים, לכן עכשיו כשהעלים בשדה צעירים, זה הזמן הנכון להכין פסטו.

אספתי שפע של עלים שטפתי אותם היטב במים, בהזדמנות זו קטפתי גם עלי כובע הנזיר ועלי פטרוזיליה, פשוט כי אני אוהבת את טעמם.

כל העלים האלו יחד נכנסו למעבד מזון ואיתם גם:

  • מצרכים - לסרפדסטוחופן גרעיני דלעת (אפשר גם גרעיני חמניות, פקאנים, או אגוזי מלך ועוד…הכול או כל סוג לחוד כיד הדמיון הטובה)
  • שמן זית כחצי כוס, אם זה יוצא יבש מידי, אפשר להוסיף עוד קצת שמן
  • 2-3 שיני שום
  • תבלינים: מלח, כורכום, פלפל גרוס, פפריקה מתוקה או חריפה בהתאם לטעמו האישי של האוכל, ולטחון עד לקבלה של מרקם אחיד.

והנה פסטו סרפדים מוכן לאכילה, נשמר היטב בצנצנת סגורה.
למרוח על לחם או לאכול עם פסטה ו…להתמוגג!

סרפדסטו. ממ... כמה טעים!

לתוכן זה נכתבו 15 תגובות

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן