כל חיי חלמתי על חצר גדולה, כעת שבשעה טובה יש לי אחת כזאת, גיליתי שצינורות השקיה זהו עסק לא זול כלל, ההתקנה מסובכת, החפירה לא אפשרית בכל מקום (שבילים או קרקע קשה), וציפורים או בעלי חיים בקרקע נוהגים לחורר את הצינור על מנת לשתות מים.
הפתרון שאני מצאתי הנו הצבה של מיכל מים והשקיה ישירות משם, כאן נכנסת בעיית העלות לתמונה, מכלים ואביזרי צנרת (מחברים) זהו עסק לא זול היום וגם יצור של פלסטיק נוסף זה לא הכי ירוק לכן… עדיף מיכל צהוב של שמן, 18 ליטר לעשות שימוש חוזר, במיכל קיים!
מוטיבציה
כל חיי חלמתי על חצר גדולה, כעת שבשעה טובה יש לי אחת כזאת, גיליתי שצינורות השקיה זהו עסק לא זול כלל, ההתקנה מסובכת, החפירה לא אפשרית בכל מקום (שבילים או קרקע קשה), וציפורים או בעלי חיים בקרקע נוהגים לחורר את הצינור על מנת לשתות מים.
בקיצור צרות של עשירים.
מערכת השקיה המנותקת
הפתרון שאני מצאתי הנו הצבה של מיכל מים והשקיה ישירות משם, כאן נכנסת בעיית העלות לתמונה, מכלים ואביזרי צנרת (מחברים) זהו עסק לא זול היום וגם יצור של פלסטיק נוסף זה לא הכי ירוק לכן… עדיף לעשות שימוש חוזר, במיכל קיים!
בתור מיכל מים אני משתמשים במכלי השמן הצהובים שנזכרים מדוכני הפלאפל, הם יברכו אותכם כדי שתיקחו אותם.
בעיות בשימוש חוזר במיכל שמן צהוב
שתי הבעיות העיקריות שעולות ממיכלים אלו הן שאריות שמן, והקושי לחבר מחבר צינור רגיל מכיוון שאין גישה ידנית לפנים המיכל.
שאריות השמן במיכל – הבעיה הראשונה
כבר כתבתי על זה גם כאן, אך ראשית אנקז את כל השמן החוצה כמה שאצליח, אני באופן אישי משמן עם שמן זה צירים חלודים ומשטחי מתכת חלודים, שימוש נוסף הוא לשפוך אותו (מדובר על טיפות) על הקרקע בפינה בה אני רוצה לשתול עץ חדש. כאשר הכלבה שלי מריחה את השמן שם היא חופרת כאחוזת תזזית.
אחר כך אני מכניס מעט אדמה (בין כוס לחצי כוס) עשירה במיקרואורגניזים. לי, באופן אישי, יש דלי אדמה ששמרתי מהכרמל (שעושה עבודה הרבה יותר טובה מהאדמה הבאר שבעית). אז אני שופך בין כוס לחצי כוס מים, סוגר ומערבב בטירוף.
במשך כשבוע עד שבועיים (אולי אפילו פחות) גדלה על כל דפנות המכל, מבפנים, פטרייה חוטית לבנה שאוכלת את כל שאריות השמן. בתוך חודש המיכל נקי לרמה שמתאימה לחבר מערכת השקיה (אך לא לשתייה). כמובן שאני מבצע שטיפה אחת של מים לפני (כדי לשטוף את שאריות הקרקע).
מבלי לבצע ניקיון זה, מה שיקרה הוא ששאריות השמן יתלכדו כגריז כאשר יבואו במגע עם המים, וידבקו לכל משטח העולה בדרכם, וכך יסתמו את צינור ההשקיה והטפטפות!
הקושי לחבר מחברים לפנים המיכל – הבעיה השניה
כיום רוב המחברים (הטובים) שזכיתי להכיר דורשים הברגה או חיבור של שני חלקים משני צידי המיכל. זאת הסיבה שעם מחברים רגילים נדרשת גישה ידנית לפנים המיכל (מה שלא אפשרי כמו שזה במיכל שלנו), ושפני השטח יהיו ישרים (לכן דלי עגול איננו מתאים).
אם פשוט נקדח ונכניס צינור זה לא יעבוד כי הצינור פשוט לא אטום מספיק על דופן המיכל (ואם נפוצץ בסיליקון אז לא נוכל לנתק יותר, למשל כדי להביא את המיכל לברז למילוי).
לכן הפתרון הגאוני שאני מצאתי היה… ליצור מחברים מפקקי יין ישנים!
מחבר מפקק יין
שימוש ירוק, פתרון זול וקל לשימוש:
ראשית נקדח בפקק חור משני צידיו (שימו לב כי קיימים שני סוגים של פקקי יין, פקק שעם ופקק הגומי אך שניהם טובים למשימה), נדחוס פנימה לתוך הפקק את הצינורית, ניתן להשתמש בצינורית בקוטר 5 או 7 מ”מ. לפני הכנסת הצינורית ננשוף דרך החור כדי לנקותה משאריות ואבק. לרוב אני בודק מול האור כי אכן הקידוח אחיד.
נדחוף את הצינורית פנימה.
בדיקת אטימות והולכת מים
תודה לחברת K1Kה 1Kלה שיצרו את גודל הפייה שלהם בדיוק בגודל הרצוי לנו, לכן נמלא את הבקבוק הישן במים, נכניס את פקק היין לפייה, נהפוך ונחורר נשם בצד התחתון (חור קטן לכניסת אוויר, אני פשוט חתכתי עם קטר).
ניקח את מיכל השמן הצהוב ובעזרת מקדחי כוס נקדח חור בגודל פקק היין (בהצלחה במציאת המקדח כוס הנכון), לתוך חור זה נכניס את פקק היין עם הצינורית.
ברגע שיש לנו צינורית היוצאת מהמיכל משם הכל כרגיל, ניתן לשים עליה ברז קטן כדי לשלוט בפתיחה והסגירה, ניתן אפילו לחבר ברז חשמלי (לעשירים מבנינו).
אני אוהב להשתמש בברז של צינורות אוויר לאווקריום, הברז מאוד זול (חצי שקל) ומתאים בקוטר. בקצה הצינור נשתמש בטפטפת, אני לרוב משתמש בטפטפות של 1 ליטר שעה (הספיקה הקטנה ביותר), כך מיכל שמן של 18 ליטר מספיק להשקיה מתונה של יממה, או ניתן לפתוח בערב את הברז ולסגור בבוקר וכך למלא כל שלושה ימים.
בהצלחה והשקיה מהנה!
ממליץ על השקיה באמצעות אפקט נימיות (capillary action)
נימיות (או בלעז: קפילריות) היא יכולתו של נוזל לזרום במקום צר כגון במעלה צינור דקיק, ללא כל עזרה של כוחות חיצונים ולעיתים אף בניגוד אליהם לדוגמה בניגוד לכוח המשיכה.
פשוט מאוד ליישום:
להלן קישור שסרטון
https://www.youtube.com/watch?v=taTCfY-nj8A
יש לי בדיוק את הפתרון בישבילכם HYDROP זו מערכת טפטוף אוטונומית שיכול לטפטף עד רמת הצמח הבודד
נמאס לכם להחליף סוללות ללכת להשקות את הצמחים ולעבוד עם הצמחים?
https://www.hydrop.green/
מוזמנים ליצור קשר ולקדם אותנו
שלום
שאלה בקשר למיחזור צינורות ומחברי טיפטוף מישהו מכיר שיטה טובה להפריד בין הצינור למחבר, בלי להרוס אותם?
תודה!
מים רותחים או מצית… בהצלחה
אני פשוט, לקחתי בקבוק מים מינרלים, עשיתי בו חורים כמו מסננת, חיברתי אותו לראש צינור ההשקיה , פתחתי את הברז בעוצמה וכשהבקבוק התמלא, המים השפריצו מכל החורים כמו ממטרה לרוחב ולאורך כל הגינה.
סליחה על הפרימיטיביות, אבל אני פשוט עושה חור קטן עם דקר בפינה תחתונה של המיכל הצהוב, וזהו.
עובד מעולה, וקל לפתיחה כשנסתם.
איזה יופי שנתקלתי במדריך הזה.
יש לי בחצר מערכת השקיה קבועה בטפטוף, אבל נמנעתי משתילת חד שנתיים כי לא התחשק לי להתקין עבורם מערכת זמנית, וכמובן שלא התחשק לי לרדוף אחריהם עם מזלף.
אז ממשתי את הרעיון שלך עם מודיפיקציה שתעזור, אולי, למי שאין לו מקדח כוס..
1. אפשר להשתמש במיכל ללא קדיחה בעזרת עקרון הסיפון. הצינור יוצא מהפתח העליון של המיכל ויורד אל הערוגה.
2. רווח קטן מהשיטה הזו הוא שלא צריך להקפיד כל כך על נקיון המיכל. בקצב הטפטוף הנמוך קשה לטינופת לעלות למעלה, לרדת למטה ולסתום את הטפטפת. עם זאת אני חדש בעבודה הזאת אז יתכן ששמחתי מוקדמת מדי.
3. אני רואה מהתמונות שאתה משתמש בצינורות תקניים של טפטוף. מכיוון שהלחץ במערכת הוא פחות מעשירית אטמוספרה, אני משתמש בצינור אוויר של אקווריום. צינור כזה לא יחזיק טפטפת במערכת השקיה רגילה, אבל במערכת הזאת – כן. עם הצינור הזה הרבה יותר קל להחליף טפטפת אם מתברר שקצב הטפטוף דורש שינוי.
4. שמתי לב שטפטפות ללא וויסות עובדות יותר טוב מהמווסתות. חלק מהמווסתות סירבו לטפטף בלחץ הנמוך. זה לא קרה לי עם הטפטפות הפרימיטיביות. יתכן שהמווסתות דורשות לחץ מינימלי לפעולה ?
חנן שלום,
ראשית אני שמח שהמדריך עזר לך! זה היה כל מטרתו ולשם כך נוצר :)
לגבי עיקרון הסיפון בספיקות קטנות, תמיד יצא לי שאיך שהוא משהו השתבש… או שגדל ירקת (אצות+ ביופילם) בצנרת, או משהו נשאב פנימה ונתקע… בקיצור לא עבד לי חלק, לעומת זאת כוסות קידוח זהו באמת כלי עבודה זול, אך אמור לי איך עובדת השיטה שלך לאורך זמן.
צנרת: הצנרת שאני קניתי מאוד זול, שקל- 3 שקלים למטר, באמת לא משהו שאני זוכר… היא גם עמידה לUV, מה לגבי הצנרת סיליקון של אקווריום? יצא לי לעשות איתה דברים אחרים, אך מעולם לא בחנתי אותה לאורך זמן בשמש. אז שוב דווח :)
תוכל לראות כי אסף המליץ בעבר על טפטפות מיוחדות של נט@ים, לצערי לא הצלחתי למצוא אותם בקלות, אך אם אתה מכיר מוצר זול ואמין בבקשה שלח תמונה שלו.
לסיכום: תודה על המידע הנוסף כעת אני מחכה לתמונות ודיווחים.
ליאור :)
התוצאות לאורך זמן ידווחו, לבקשתך, לאחר זמן.
לגבי סוג הטפטפות שאני משתמש בהן: אלו אינן טפטפות מיוחדות, אלא רגילות לגמרי.
בין הרגילות יש שני סוגים: מווסתות ולא מווסתות, ושני הסוגים עולים שקל לטפטפת.
למווסתות יש צינורית קדמית בעוד שהחלק הקדמי של הטפטפות הרגילות הוא שטוח, כפי שאולי אפשר לראות בצילום המאד לא ממוקד שצרפתי. לפי התמונה האחרונה במדריך שלך הטפטפות שלך הן מווסתות. מכאן אני מניח שלך לא היו בעיות איתן.
כמו שציינתי, אצלי, דווקא הלא מווסתות, שנחשבות נחותות, עבדו יותר טוב בלחץ הנמוך.
ונקודה אחרונה: צינור לאקווריום עולה 2 שקלים למטר :-)
וואלה למדתי משהו חדש על עולם הטפטפות, תודה :)
אגב סתם כאנקדוטה קצרה,
אחת הבעיות הכי גדולות בעולם הטפטפות היום הינו נושא הביופיילם, מושבת חיידקים שגדלה בתוך הטפטפת כאשר משקים במי קולחין (קל וחומר במים אפורים).
לכן אם מישהו מחפש סטארטאפ גאוני, אז יש למצוא כיצד לרתום את הביופיילם לטובת התהליך ולא כמגרעה (דבר התאורטית לגמרה אפשרי).
ליאור
שלום ליאור,
אני חייב לך דו”ח.
צנרת הסיליקון הכזיבה לגמרי. היא נסתמה וחזרתי לצינור מהסוג שאתה משתמש בו.
הטפטפות עצמן אינן עושות בעיות כל עוד אני מקפיד להשתמש בטפטפות ללא הבליטה הקדמית.
הרבה יותר נוח לי לחבר את הצינור למיכל באמצעות גרומט שעשוי גם הוא מגומי. הנוחות מתבטאת, בין השאר, בכך שהחור הנדרש קטן יותר.
אני מקווה שאתה יודע מה זה גרומט (: . כשחיפשתי גרומטים בחנויות לחומרי בנין אף אחד לא ידע על מה אני מדבר עד שהגעתי ליצרן בביגום בטירת יהודה.
את המיכלים עצמם אני משכיב במקום להעמיד כדי שהלחץ יהיה נמוך יותר. אני עושה זאת כי אני משקה בשיטה הזו רק חד שנתיים שצריכים מעט מים (נניח 2 ליטר) ביממה.
ליאור שלום ,
אני אשמח לקבל המלצה אני מחפש פתרון לבית העלמין אני צריך מערכת שתתן לי השקייה בטפטוף ,מדובר על שמש ישירה כל הזמן אין צל.עכשיו בחורף אין בעיה אני חושב על הקייץ.
הפתרון שאתה נתת הוא טוב אבל הבעיה שבבית העלמין אין לי מקום למקור מים גדול -זה הולך להיות על הקבר.
חשבתי לקחת מקור מים עם ברז -לחבר לו צנרת עם דקר חרס שיודע מתי להשקות .
http://www.hydrogrow.co.il/products/29545 איני צריך את כל המערכת ששמה אלא דקר יחיד עולה כ29 שקל ועוד הצנרת תעלה כ20 שקל.
אשמח לקבל כל עזרה אני מראשון לציון.
אינני מכיר ברז חשמלי שעובד ללא לחץ מים, האם אתה מכיר?
אני מפרק ברזים חשמליים ממכונות כביסה ישנות ומפעיל אותם ע”י שעון שבת. כך יש לי ‘מחשב השקייה’ בגרושים. הברז עובד בכל לחץ מים. צריך רק לזכור שקו החשמל הוא במתח הרשת, 230 וולט ולכן יש להתחבר דרך מפסק זרם פחת ולהקפיד על בידוד הקו והחיבורים.
איתי מעולה, היתה תקופה שגם אני שיחקתי עם זה, מה לגבי משאבות, האם גם משאבות ממכונות כביסה אתה ממחזר?
איתי, אולי תשתף כאן באתר מדריך על מחשב השקיה בגרושים?
מה ‘כפת לך? זה נראה לי שוס לא נורמלי, וחשוב שהעולם ידע איך.
מה דעתך?
ניתון להשיג בקלות צינורות משומשים הם נזרקים בכמיות בעיקר באזורים חקלאיים.
גם מחברים וטפטפות אפשר לחלץ מהצינורות הישנים.
את הטפטפות כדי להשרות במים עם מלח למון לניקוי האבנית וחומרים אחרים.
אצלנו בגית בוסתן היער שלנו (דונם וחצי צינור ארוך העובר בין כ30 עצי פרי ותועלת וצמחי תה ומרפא שונים ) רוב הצינורות והמחברים הם יד שניה משומשים.
ומחוברים בחיבור פשוט ליציאה מהמשאבה של המים האפורים (זה כבר סיפור אחר)
ערן
שלום אסף,
יצא לי לעבוד קצת עם מערכות השקיה של לחץ אטמוספרי שלהם, אני מכיר את המערכות בעיקר עבור מדינות עולם שלישי, והאמת לא מצאתי מקומות לקנות את הטפטפות האלו בארץ… אנו קיבלנו את הציוד לצורכי מחקר.
בכל מקרה כך או כך אין צורך, ניתן לקנות את הטפטפות הרגילות לפי הספיקות הרגילות ולעשות טסט של איזה ספיקה היא המתאימה ביותר.
יש לנטפים טפטפות מיוחדות שנועדו להשקייה בלחץ נמוך מגובה של 1 מטר בלבד .
קוראים להם דריפנט אם אני זוכר נכון .