מתוק וקוצני – המדריך לקטיף וקילוף סברסים

גוף בריא

לאחר טיול בגולן הבנתי כי אנו כעת בשיא העונה של הסברסים, ורבים מאיתנו מתעלמים מפרי נפלאה זה עקב חוסר הידיעה כיצד לאכול אותו, לכן אני רואה ערך עליון למדריך זה. כיצד לשתול ולגדל פרטתי לעומק ב”מדריך למגדל קקטוסים המתחיל – לא רק למחבקי עצים”

פתיח

לאחר טיול בגולן הבנתי כי אנו כעת בשיא העונה של הסברסים, ורבים מאיתנו מתעלמים מפרי נפלא זה עקב חוסר הידיעה כיצד לאכול אותו, לכן אני רואה ערך עליון למדריך זה.

מלאכת קטיפת הסברסים… אפתח בכך שיש כל כך הרבה שיטות ייחודיות כך שאינני הולך לסקור את כולן, לכן אני מעוניין לפתוח את ערך זה לדיון, כאשר בסופו של דבר אסכם את הרעיונות הטובים (בליווי תמונות עדיף) ואוסיף אותם לערך הרשום (מבלי לשכוח קרדיטים).

קצת על הצבר

נפלאות הטבעהצבר זהו הקקטוס עליו גדלים הסברסים, יש טענות כי הגיע לארץ רק במאה ה-16 (אך לא הצלחתי למצוא מקור אמין לכך). כיום הצבר “המסחרי” הנפוץ בעיקר בארץ היינו מסוג  “עופר”, הסיבה לכך היא כמות הקוצים הנמוכה יחסית.

גידול הצבר הינו פשוט ביותר, מומלץ לשתול אותו לאורך גדרות או באזורים המבודדים ממערכת השקיה, כמובן שעדיף לא בקרבת שבילי מעבר.

קיים גם בלי קוצים (זהו לא העופר!)

קיים גם בלי קוצים (זהו לא העופר!)

הצבר מתחלק לאלו הגדלים כעצים לבין הגדלים כשיחים, אך בשני המקרים תופסים נפח רב במרחב, לכן יש להתחשב בכך בעת השתילה.

כיצד לשתול ולגדל פרטתי לעומק ב“מדריך למגדל קקטוסים המתחיל – לא רק למחבקי עצים”

פרי הסברס

אריזת חג

הפרי היינו מתוק ביותר, בערך כ50 קילו קלוריות ליחידה (כמו 50 סוכריות Tיק טאK, או פחיות Pפסי מק0), הוא מכיל ויטמין C, סיבי פקטין, אשלגן וסידן (לכן הוא בריא יותר מסוכריות הקלוריה או פחיות הקלוריה).

60 שניות על סיבי פקטין

שם מדעי: Modified Citrus Pectin (MCP), Pectinic acid. נמצא בדופן התא, מחקרים קושרים אותו למגוון נפלאות רפואיות, מהפסקת שלשולים עד למניעה וטיפול בסרטן וכולסטורול.

כמובן שניתן לקנות אותו כתוסף תזונה, אך אינני רואה שום סיבה לכך.

תוסף מזון

כיצד לקטוף סברס

ראשית יש לציין כי לא משנה באיזו דרך ייקטף הפרי ממולץ לשמור על הכללים הבאים:

חובה חליפת מגן
  1. אבל בלי להגזים

    אבל בלי להגזים

    אין לעמוד נגד כיוון הרוח אלא עם כיוון הרוח – כך שהקוצים הקטנים שיעופו – ויעופו הרבה! לא יתפסו בכם (או ברכב שהחניתם ממול, או סתם עוברי אורח תמימים).

  2. בגדים ארוכים תמיד מומלץ – הכוונה לבגדי עבודה שבסוף המלאכה יוכנסו לכביסה.
  3. כפפת עור או כפפת עבודה עבה – מומלץ להצטייד באחת או לא חובה, בכל מקרה לא כפפות צמר זולות או כפפות עבודה דקות.
  4. לפני הקטיף יש לבדוק כי הפרי איננו אכול ע”י ציפורים/ עטלפים/ עכברים או תולעים.
  5. פינצטת אלומיניום + חבר טוב עם סבלנות של ברזל = זהב טהור!
  6. ככללי הויאפסנה- אַנִיצַּ’ה – הכל בר חלוף… גם הקוץ המעצבן על הלשון.
פינצטה

פינצטה – סוד הקסם

כמו שציינתי קימות אין ספור שיטות ולכן אפרט רק על כמה שאני מכיר לעומק וממליץ.

שיטה ראשונה – שיטת המקל וקופסת השימורים

מסורתי(מתחכמים 1) קופסאת השימורים, תודה לבצלאל(מתחכמים 2) קופסאת שימורים, תודה לבצלאל(מתחכמים 3) קופסאת שימורים, תודה לבצלאל

 

 

 

בשמה הנרדף שיטת הבן דוד הצעיר, לרוב ניתן לראות ילדים פאלחים בצידי הכביש אשר מוכרים את הסברסים ולידם מונחת לה פאר היצירה. מדובר על מקל של מטאטא וקופסאת שימורים מעוכה אשר מחוברת בסופה. (העיצובים המתחכמים הינם תוצרת בצלאל)

יתרונות: השיטה היא האפשרות להגיע רחוק לענפיים הרחוקים ועושה שימוש בחומרים זמינים (לרוב ממיכל האשפה).

חסרונות: רק סברס אחד או שניים בכל פעם, ולא פותר את בעיית הקוצים.

שיטה שנייה – בידיים

לא, זה לא אני

לא, זה לא אני

פשוט כמו שזה נשמע – לאמיצים… ידיים חשופות, לחכמים – כפפת עור עבה או כפפת עבודה עבה (עולה 10 שקלים בחנות חומרי בניין). את החיתוך ניתן לבצע בעזרת סכין או סיבוב הפרי או משיכתו בכיוון 90 מעלות מהצמח בקלות.

יתרונות: לא מצריך כלים מיוחדים וניתן לשמור בתא כפפות באוטו.

חסרונות: קוצים, אחד בכל פעם וקשה להגיע לסברסים הרחוקים.

שיטה שלישית – הבקבוק

תודה לבצלאל

בקבוק – גם זאת דרך (ושוב, תודה לבצלאל)

כל שיש לעשות היינו לאסוף בקבוק ישן (ועבה) ממיכל המחזור, לחתוך אותו בצורת כף, כאשר רוב נפח הבקבוק נשאר מחובר לבקבוק – בקיצור רק להוריד את התחתית. ולחבר לפייה מקל של מטאטא.

יתרונות: ניתן להגיע לעומק הצמח, ניתן לקטוף כמות גדולה של סברסים בכל סיבוב, הבקבוק החתוך משמש כסכין מעולה לניתוק הפרי מהצמח.

חסרונות: לא פותר את בעיית הקוצים המטרידה.

השיטה הרביעית (והאהובה עלי ביותר) – שיטת הכדורגל/ כדורסל

שימוש חוזר לכדורסל ישן

בשיטה זאת נעשה שימוש נוסף בכדור רגל או כדורסל המפונצ’רים, העיקרון הוא לפתוח פתח קטן בגודל הפרי++ ולהשתמש בו ככפפה, לקטוף כמה סברסים, לנער אותם בפנים תוך כדי יצירת מגע גדול ככל הניתן בין הפרי לדפנות הפנימיות של הכדור כך שכל הקוצים (או רוב) יתפסו בדופנות הכדור הפנימיות, אחר כך לשפוך על האדמה עם כיוון הרוח ולאסוף בזהירות את הסברסים.

יתרונות: היתרון העיקרי הוא הטיפול בקוצים – בביצוע טוב ניתן להוריד עד 90 אחוז מהקוצים המעצבנים. יתרון נוסף היינו הכמות הגדולה שניתן לקטוף בכל פעם.

החיסרון היחידי שאני יכול לחשוב עליו הוא שלא ניתן להגיע לעומק הצמח.

תבחרו אתם בין כדור רגל לכדורסל, רק אוכל לומר כי לרוב כדורסל שובר את הקוצים לשניים כך שחצי מהקוץ נשאר תקוע – בדומה לבדיחה “מה יותר גרוע מלאכול תפוח ולמצוא תולעת…”, ואילו כדורגל משמש טוב יותר כעור כף יד חלופי שיתן לקוצים להיתקע בו.

כמובן שהאפשרות של שילוב בין 2 שיטות תמיד הכדאית ביותר. יש לזכור להימנע ממגע ישיר בידיים (סורי אסף).

כדורגל בידיים, ציטוט הילד “כמה חבל שגדלים סביבי רק בננות…”

וכדי שיהיה מעניין, עוד כמה רעיונות לקטיף

זרוע מכנית, ושוב תודה לבצלאל

זרוע מכנית, ושוב תודה לבצלאל

 

קוטף אוטומטי, ושוב תודה לבצלאל

קוטף אוטומטי, ושוב… תודה לבצלאל

 

קוטף אוטומטי 2, ושוב- ל מי תודה? לבצלאל

קוטף אוטומטי 2, ושוב- ל מי תודה? לבצלאל

קילוף – החלק הכואב באמת

אז ככה מקלפים

אז ככה מקלפים

לגבי קילוף לצערי לא מצאתי דרך טובה יותר מסכין חדה, כפפה טובה וסבלנות, אך גאון האדם אשר יבנה את המכשיר האמין לקילוף סברסים(לא מסובך מדי).

הדרך בה אני מקלף היא חיתוך שני הקצוות (זהירות העליון קוצני ביותר), והשחלת להב הסכין פנימה במקביל לקליפה מצידה הפנימי וחיתוך הקליפה מבפנים בתנועה סיבובית.

והנה סרטון המתאר שיטה להכנת מיץ סברסים (במקסיקו הם נקראים ‘טונה’), השיטה בה השתמשו הייתה לעטוף את הפרי בכמה שכבות של בד כותנה, למחוץ ולנקז את המיץ (דקה 2:16)

 

הוצאת הקוצים – סוף פסוק

אין לשטוף את הידיים תוך כדי קרצוף, בקלות רבה ניתן לשבור את הקוצים בתוך הידיים…

השיטה הנפוצה ביותר היא הפינצטה, אך שיטה נוספת היא קוביית הקרח! פשוט מצמידים קוביית קרח על המקום-  הקור מקווץ את העיר והקוץ נופל (ניתן לנסות גם בלשון). בכל מקרה גם אם לא הצלחתם להוציא את כולם, לרוב הקוץ מתמוסס תוך לילה או שניים, אַנִיצַּ’ה.

את הפרי ניתן לאכול טרי טרי או לאחר הקפאה בפריזר (יענו, מקפיא).

בתאבון

* את התמונות המגניבות מבצלצאל ועוד הרבה דברים, ניתן למצוא בארכיון בצלאל ברשת.

לתוכן זה נכתבו 22 תגובות

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן