מתוק וקוצני – המדריך לקטיף וקילוף סברסים

מידע כללי-
  • זמן השלמה: פחות משעה
  • עלות: זניחה
  • ידע נדרש: אין
חומרים+
  • דלי
  • כדור סל מפונצ'ר
  • כדור רגל מפונצ'ר
  • כפפות עבודה הסוג העבה!
  • כפפות עור עבה
  • מסמרים
  • מקל מטאטא
  • סכין חדה
  • קופסאת שימורים
כלי עבודה+
  • פינצטה
הדפסה

פתיח

לאחר טיול בגולן הבנתי כי אנו כעת בשיא העונה של הסברסים, ורבים מאיתנו מתעלמים מפרי נפלא זה עקב חוסר הידיעה כיצד לאכול אותו, לכן אני רואה ערך עליון למדריך זה.

מלאכת קטיפת הסברסים… אפתח בכך שיש כל כך הרבה שיטות ייחודיות כך שאינני הולך לסקור את כולן, לכן אני מעוניין לפתוח את ערך זה לדיון, כאשר בסופו של דבר אסכם את הרעיונות הטובים (בליווי תמונות עדיף) ואוסיף אותם לערך הרשום (מבלי לשכוח קרדיטים).

מהר למעלה

קצת על הצבר

נפלאות הטבעהצבר זהו הקקטוס עליו גדלים הסברסים, יש טענות כי הגיע לארץ רק במאה ה-16 (אך לא הצלחתי למצוא מקור אמין לכך). כיום הצבר "המסחרי" הנפוץ בעיקר בארץ היינו מסוג  "עופר", הסיבה לכך היא כמות הקוצים הנמוכה יחסית.

גידול הצבר הינו פשוט ביותר, מומלץ לשתול אותו לאורך גדרות או באזורים המבודדים ממערכת השקיה, כמובן שעדיף לא בקרבת שבילי מעבר.

קיים גם בלי קוצים (זהו לא העופר!)

קיים גם בלי קוצים (זהו לא העופר!)

הצבר מתחלק לאלו הגדלים כעצים לבין הגדלים כשיחים, אך בשני המקרים תופסים נפח רב במרחב, לכן יש להתחשב בכך בעת השתילה.

כיצד לשתול ולגדל פרטתי לעומק ב"מדריך למגדל קקטוסים המתחיל – לא רק למחבקי עצים"

מהר למעלה

פרי הסברס

אריזת חג

הפרי היינו מתוק ביותר, בערך כ50 קילו קלוריות ליחידה (כמו 50 סוכריות Tיק טאK, או פחיות Pפסי מק0), הוא מכיל ויטמין C, סיבי פקטין, אשלגן וסידן (לכן הוא בריא יותר מסוכריות הקלוריה או פחיות הקלוריה).

מהר למעלה

60 שניות על סיבי פקטין

שם מדעי: Modified Citrus Pectin (MCP), Pectinic acid. נמצא בדופן התא, מחקרים קושרים אותו למגוון נפלאות רפואיות, מהפסקת שלשולים עד למניעה וטיפול בסרטן וכולסטורול.

כמובן שניתן לקנות אותו כתוסף תזונה, אך אינני רואה שום סיבה לכך.

תוסף מזון

מהר למעלה

כיצד לקטוף סברס

ראשית יש לציין כי לא משנה באיזו דרך ייקטף הפרי ממולץ לשמור על הכללים הבאים:

חובה חליפת מגן
  1. אבל בלי להגזים

    אבל בלי להגזים

    אין לעמוד נגד כיוון הרוח אלא עם כיוון הרוח – כך שהקוצים הקטנים שיעופו – ויעופו הרבה! לא יתפסו בכם (או ברכב שהחניתם ממול, או סתם עוברי אורח תמימים).

  2. בגדים ארוכים תמיד מומלץ – הכוונה לבגדי עבודה שבסוף המלאכה יוכנסו לכביסה.
  3. כפפת עור או כפפת עבודה עבה – מומלץ להצטייד באחת או לא חובה, בכל מקרה לא כפפות צמר זולות או כפפות עבודה דקות.
  4. לפני הקטיף יש לבדוק כי הפרי איננו אכול ע"י ציפורים/ עטלפים/ עכברים או תולעים.
  5. פינצטת אלומיניום + חבר טוב עם סבלנות של ברזל = זהב טהור!
  6. ככללי הויאפסנה- אַנִיצַּ'ה – הכל בר חלוף… גם הקוץ המעצבן על הלשון.
פינצטה

פינצטה – סוד הקסם

כמו שציינתי קימות אין ספור שיטות ולכן אפרט רק על כמה שאני מכיר לעומק וממליץ.

שיטה ראשונה – שיטת המקל וקופסת השימורים

מסורתי(מתחכמים 1) קופסאת השימורים, תודה לבצלאל(מתחכמים 2) קופסאת שימורים, תודה לבצלאל(מתחכמים 3) קופסאת שימורים, תודה לבצלאל

 

 

 

בשמה הנרדף שיטת הבן דוד הצעיר, לרוב ניתן לראות ילדים פאלחים בצידי הכביש אשר מוכרים את הסברסים ולידם מונחת לה פאר היצירה. מדובר על מקל של מטאטא וקופסאת שימורים מעוכה אשר מחוברת בסופה. (העיצובים המתחכמים הינם תוצרת בצלאל)

יתרונות: השיטה היא האפשרות להגיע רחוק לענפיים הרחוקים ועושה שימוש בחומרים זמינים (לרוב ממיכל האשפה).

חסרונות: רק סברס אחד או שניים בכל פעם, ולא פותר את בעיית הקוצים.

שיטה שנייה – בידיים

לא, זה לא אני

לא, זה לא אני

פשוט כמו שזה נשמע – לאמיצים… ידיים חשופות, לחכמים – כפפת עור עבה או כפפת עבודה עבה (עולה 10 שקלים בחנות חומרי בניין). את החיתוך ניתן לבצע בעזרת סכין או סיבוב הפרי או משיכתו בכיוון 90 מעלות מהצמח בקלות.

יתרונות: לא מצריך כלים מיוחדים וניתן לשמור בתא כפפות באוטו.

חסרונות: קוצים, אחד בכל פעם וקשה להגיע לסברסים הרחוקים.

שיטה שלישית – הבקבוק

תודה לבצלאל

בקבוק – גם זאת דרך (ושוב, תודה לבצלאל)

כל שיש לעשות היינו לאסוף בקבוק ישן (ועבה) ממיכל המחזור, לחתוך אותו בצורת כף, כאשר רוב נפח הבקבוק נשאר מחובר לבקבוק – בקיצור רק להוריד את התחתית. ולחבר לפייה מקל של מטאטא.

יתרונות: ניתן להגיע לעומק הצמח, ניתן לקטוף כמות גדולה של סברסים בכל סיבוב, הבקבוק החתוך משמש כסכין מעולה לניתוק הפרי מהצמח.

חסרונות: לא פותר את בעיית הקוצים המטרידה.

השיטה הרביעית (והאהובה עלי ביותר) – שיטת הכדורגל/ כדורסל

שימוש חוזר לכדורסל ישן

בשיטה זאת נעשה שימוש נוסף בכדור רגל או כדורסל המפונצ'רים, העיקרון הוא לפתוח פתח קטן בגודל הפרי++ ולהשתמש בו ככפפה, לקטוף כמה סברסים, לנער אותם בפנים תוך כדי יצירת מגע גדול ככל הניתן בין הפרי לדפנות הפנימיות של הכדור כך שכל הקוצים (או רוב) יתפסו בדופנות הכדור הפנימיות, אחר כך לשפוך על האדמה עם כיוון הרוח ולאסוף בזהירות או הסברסים.

יתרונות: היתרון העיקרי הוא הטיפול בקוצים – בביצוע טוב ניתן להוריד עד 90 אחוז מהקוצים המעצבנים. יתרון נוסף היינו הכמות הגדולה שניתן לקטוף בכל פעם.

החיסרון היחידי שאני יכול לחשוב עליו הוא שלא ניתן להגיע לעומק הצמח.

תבחרו אתם בין כדור רגל לכדורסל, רק אוכל לומר כי לרוב כדורסל שובר את הקוצים לשניים כך שחצי מהקוץ נשאר תקוע – בדומה לבדיחה "מה יותר גרוע מלאכול תפוח ולמצוא תולעת…", ואילו כדורגל משמש טוב יותר כעור כף יד חלופי שיתן לקוצים להיתקע בו.

כמובן שהאפשרות של שילוב בין 2 שיטות תמיד הכדאית ביותר. יש לזכור להימנע ממגע ישיר בידיים (סורי אסף).

כדורגל בידיים, ציטוט הילד "כמה חבל שגדלים סביבי רק בננות…"

וכדי שיהיה מעניין, עוד כמה רעיונות לקטיף

זרוע מכנית, ושוב תודה לבצלאל

זרוע מכנית, ושוב תודה לבצלאל

קוטף אוטומטי, ושוב תודה לבצלאל

קוטף אוטומטי, ושוב… תודה לבצלאל

קוטף אוטומטי 2, ושוב- ל מי תודה? לבצלאל

קוטף אוטומטי 2, ושוב- ל מי תודה? לבצלאל

מהר למעלה

קילוף – החלק הכואב באמת

אז ככה מקלפים

אז ככה מקלפים

לגבי קילוף לצערי לא מצאתי דרך טובה יותר מסכין חדה, כפפה טובה וסבלנות, אך גאון האדם אשר יבנה את המכשיר האמין לקילוף סברסים(לא מסובך מדי).

הדרך בה אני מקלף היא חיתוך שני הקצוות (זהירות העליון קוצני ביותר), והשחלת להב הסכין פנימה במקביל לקליפה מצידה הפנימי וחיתוך הקליפה מבפנים בתנועה סיבובית.

והנה סרטון המתאר שיטה להכנת מיץ סברסים (במקסיקו הם נקראים 'טונה'), השיטה בה השתמשו הייתה לעטוף את הפרי בכמה שכבות של בד כותנה, למחוץ ולנקז את המיץ (דקה 2:16)

 

מהר למעלה

הוצאת הקוצים – סוף פסוק

אין לשטוף את הידיים תוך כדי קרצוף, בקלות רבה ניתן לשבור את הקוצים בתוך הידיים…

השיטה הנפוצה ביותר היא הפינצטה, אך שיטה נוספת היא קוביית הקרח! פשוט מצמידים קוביית קרח על המקום-  הקור מקווץ את העיר והקוץ נופל (ניתן לנסות גם בלשון). בכל מקרה גם אם לא הצלחתם להוציא את כולם, לרוב הקוץ מתמוסס תוך לילה או שניים, אַנִיצַּ'ה.

את הפרי ניתן לאכול טרי טרי או לאחר הקפאה בפריזר (יענו, מקפיא).

בתאבון

* את התמונות המגניבות מבצלצאל ועוד הרבה דברים, ניתן למצוא בארכיון בצלאל ברשת.

מהר למעלה הדפסה

אודותי

פורסם ב מדריכים ומתוייג תחת , , , , , . שמור את הקישור הישיר.

20 תגובות למתוק וקוצני – המדריך לקטיף וקילוף סברסים

  1. דב סגל:

    איך גורמים להבשלה מוקדמת של צבר או איך אםשר לקבל פרי בשל שלא בעונה?

  2. ליאור זינגר ליאור זינגר:

    גם העכבישים באו לזלול (את החרקים השונים- בעיקר המאביקים שפינקו אותנו בפרי המתוק)

  3. ליאור זינגר ליאור זינגר:

    עונת הסברסים החלה!

    אך עדיין ניתן למצוא את הפרחים האחרונים…

  4. מילדותי הרמת גנית שהיתה מלאה בסברסים, גם צהובים וגם אדומים.
    השיטה הכי טובה להוצאת הקוצים אחרי שהיינו קוטפים כמעט כל יום כמה טריים,
    להשרות במיים – אבל חמים, לא רותחים, אבל חמים מספיק כדי שהפרי ישחרר את קוציו הרכים והאכזריים… (אמננם רק ליום יומיים אבל גם לא נעים).

    מתגעגע לימים

  5. הפקטין הוא סוכר מרוכב (פולי-סקרייד) ,לא חומצה.
    אני כבר כמה שנים שואף לנסות לעשות יין מסברס (לסחוט את הפירות בפרס ולהתסיס את המיץ). אולי השנה…

    • ליאור זינגר ליאור זינגר:

      תומר שלום,
      אני מודה שגרמת לי לא לשבת בשקט בכסא ולכן הלכתי לבדוק שוב את עניין הפקטין, אז ככה, זה שמדובר בפולי-סוכרים (Polysaccharide) לא מונע מהמולקולה להיות חומצה, ואכן מדובר בחומצה קרבוקסילית (Carboxylic acid) אשר מאופיינת כ R-COOH.

      בכל מקרה תודה על החזרה הקלה שגרמת לי לעשות בביוכימיה.
      http://en.wikipedia.org/wiki/Carboxylic_acid
      http://en.wikipedia.org/wiki/Polysaccharide

      לגבי ההתססה, יש משק צמוד לירוחם שעושים הכל מסברסים וצבר שם, כולל יין/ ליקר סברסים.
      לא זוכר מה השם, אך יש לי סחוג צבר (הצמח לא החברת פלסטיק) במקרר, אז אבדוק מה השם ברגע שאגיע לעומק המקרר 🙂

      תודה על השיתוף,
      ליאור

  6. נדב:

    בס"ד
    לפני 3 שנים בקורס פרמהקלצ'ר בצבעון אחד החבר'ה עלה על רעיון פשוט וחכם…ביד אחת לוקחים מקל בעובי שליש מהפרי בערך, וביד השניה סכין. תוקעים את המקל בקצה הסברס בעודו על העץ כדי שלא יזוז ועם היד השניה חותכים את הקליפה לארבעה ומקלפים (עם הסכין) כמו בננה. לאחר מכן אפשר פשוט לקטוף את הסברס המקולף ביד חשופה.
    אני חייב לציין שניסיתי את זה בעצמי לא מזמן ולא ממש הצלחתי, אולי שכחתי איזה פרט כי כל הזמן נכנסו קוצים לתוך הפרי תוך כדי. מה שכן, למרות בילוי והתעסקות של 10 דקות בערך עם העץ, יצאתי עם כמות קוצים זניחה ביותר ביד. יצויין שלבחור הנ"ל זה דווקא עבד בהצלחה רבה.

    שיטה נוספת ששמעתי לא מזמן ועוד לא ניסיתי היא הורדת הקוצים בעזרת טיון דביק.

    • ליאור זינגר ליאור זינגר:

      שלום נדב,
      אך איך אתה רוצה להגיע לפרות שעמוק בפנים הצמח? שיטת הטיון הדביק הוזכרה בתגובות ע"י טלי לוי, אך טוב לדעת כי היא נפוצה ברבים.

      מאז כתיבת המדריך בעת סיור לקטים שלי בבנק הגנים שבאוניברסיטה, הגעתי למגוון צברים חסרי קוצים!! כולם שונים זה מזה, לרוב הדבר מתבטא בפירות.
      בכל מקרה למרות החורף (שהצמיחה של הקקטוסים מאטה את הקצב) אם אתה או מישהו אחר חפצים בגבעול, אשמח לחלוק.

      • נדב:

        אשרייך תודה על ההצעה, כרגע אין לי כל כך מקום בשביל צבר.

        ובאמת, בשיטה הנ"ל אפשר להגיע רק לפירות החיצוניים..מה שהופך אותה לפחות מתאימה למי שמגדל לעצמו ורוצה להנות מכל השלל, אך לטובה מאוד כשמטיילים למשל ופתאום נתקלים בסברס, אז בשיטה הזו מספיק שיש סכין בכיס ואפשר לקטוף, כמות מוגבלת אמנם, אבל את צורך אותו הטיול היא תספק 🙂

        • ליאור זינגר ליאור זינגר:

          מסכים איתך לחלוטין,

          אך מניסיון רע עם משטרת ישראל, אל תחזיק סתם כך סכין בכיס (לא משנה כמה היא קטנה), בלקסיקון המשטרה: סכין =כלי תקיפה חם, לדרמן (או סתם אולר)= כלי פריצה.

  7. פעם היתי בטיול בלי גאדג'טים לליקוט סברסים (בעצם אין לי כאלה) ולא יכולתי לעמוד בפני הסברסים שנקרו בדרכי.. אז חתכתי את קצותיהם עם סכין בלי לגעת בהם והם נפלו לאדמה.
    אחר כך כדי להפטר מהקוצים גלגלתי בעפר (אמנם לא מוריד את כל הקוצים..)
    ואז חציתי כל אחד לשניים בעזרת סכין ביד אחת כשהיד השניה אוחזת בסברס עם כלי אחר (מזלג לדוגמא) לקונטרה. אז אפשר לאכול עם כפית..

    מה דעתכם על תליית גאדג'ט לליקוט סברס ליד הצמח לשירות הקהילה? 🙂

    אלינה

  8. מתן:

    עצרו הכל והכינו מיץ סברס במסחטת הדרים כמו שמכינים מיץ תפוזים. באחריות.

    • ליאור זינגר ליאור זינגר:

      אך איך אתה מרחיק את הקוצים? או שאתה לא?

      • דבי:

        שלום! תודה ליאור על המידע ועל השימחה שבה 🙂
        רציתי לשתף שאנחנו עושים מיץ בצורה די פשוטה. קוטפים את הסברים, מורידים קוצים על ידי השרייה במים וסיבוב מדי פעם בערזרת כף או מקל. חותכים את הסברס בקצבות ואז חתך לאורך, מקלפים, מכניסים את פירות בתוך בד רשת, לוחצים והמיץ משתחרר בקלות- הזרעים נשארים בשרשת. כמה פשוט וכמה טעים! השיטה טובה גם בשטח, הרי הינה מצריה מכשירים חשמליים.
        את המיץ אשפר לשתות כמו שהוא, או להקפיא בתור קרטיבים או לשמור בתור קוביות קרח (שאפשר להוסיף לשייק ירוק, גלידות ביתיות ועוד)
        בהצלחה ובתאבון! 🙂
        דבי..

        • ליאור זינגר ליאור זינגר:

          שימו לב חברים! 'בידיים' חשופות! את זה אפילו לי אין אומץ! 🙂
          ותודה דבי על התגובה המקסימה עם המבטא הדרום אמריקאי המתוק 🙂

  9. הזמן הטוב ביותר לקטיף סברס הוא לפנות בוקר שכן אז אין משבי רוח.
    החבר'ה כאן, מהכפרים בגליל המערבי, מנקים את הקוצים מהסברס בעזרת אגודת טיון דביק, אחרי הקטיף.
    הדמיון שלי כבר רץ לשילוב בין שיטת תם (שכתב למעלה) לטיון דביק: מקל מכשפות עם שיער מטיון דביק…
    קטיף הקיץ נגמר פה (גליל מערבי) כבר לפני למעלה מחודש. בסוף יוני ויולי לאורך כביש 70 בין צומת כברי לצומת יאסיף, עומדים נערים עם דליים מלאים בסברס שמוערם בפירמידה קטנה מעל סף הדלי, ומוכרים. אני מוקסמת כל פעם מחדש מהאסטטיקה הפשוטה הזו של הדליים השחורים והפירמידה.
    שיטת הקילוף שלהם, אם קונים בבודדים, היא לקטום את שתי הקצוות ואז לחרוץ לאורך הפרי, לחיצה קלה והפרי בידך.

  10. תם:

    אצלנו במשפחה נהוגה הגרסה הקשוחה עוד יותר של שיטת "בידיים".
    לוקחים ענף של זית, אורן, או כל עץ אחר עם הרבה עלים קטנים הצומח ליד.
    עומדים עם הגב לרוח, ושולחים את הענף הנבחר לניקוי הפירות היטב היטב (תחשבו על מאבק עלים כזה מטופש עם מקל… ואם יש לכם אחד- הוא אחלה פתרון גם כן).

    זה השלב בו צריכה להתבצע המלאכה האיטית והסבלנית- הרבה זמן ניקוי- אפשר של גוש פירות בו זמנית.
    מכאן ואילך- הפירות 90 אחוז ומעלה נקיים- אני קוטף אותם בידיים חשופות, מוריד את הקצוות, חתך אורך ואוכלים בתיאבון.
    לא אכלתי קוץ כבר שנים… קצת נכנסים תמיד בידיים, אבל בקטנה.

    יתרונות- זמין מאוד- תמיד יש עץ רלוונטי בסביבה. די מהיר, וניתן לאכול מייד.

    • ליאור זינגר ליאור זינגר:

      תם קבל ח"ח! אחלה שיטה (אומנם לא הכי אקולוגית, אבל עדיין טובה), הדגשתי את החלק המקורי.

      בתור פרס אתה מקבל… ענף עץ אורן ודלי מלא קוצים 🙂

      ליאור

  11. עומר ה:

    בצבא, נהג הטיולית שלנו היה קוטף לנו סברסים. אחרי הקטיפה הוא היה שם אותם בצידנית עם מים ופשוט "מערבב" אותם עם מקל וככה מוריד את הקוצים. אבל, זה היה לפני הרבה שנים, אז אולי אני לא זוכר חלק מהשלבים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

להעלות תמונה (למעלה)