הקיץ כאן והיבול של פירות הוא אדיר. אבטיחים, מלונים, ענבים, מנגו, ליצ’י, אפרסקים ,שזיפים ועוד. דרך יעילה וחסכונית לשימור מזון היא הייבוש בשמש תוך כדי ניצול הזמינות הגבוה של פירות ושל עונת החום לייבוש. עוד סיבה לייבש בבית היא שקשה מאוד למצוא פירות יבשים איכותיים.
הקיץ כאן והיבול של פירות הוא אדיר. אבטיחים, מלונים, ענבים, מנגו, ליצ’י, אפרסקים ,שזיפים ועוד. אם קצת התארגנות מראש עונת השפע מאפשרת לנו להצטייד בדברים טובים שישמשו אותנו בימי החורף, בהם יש פחות מגוון.
דרך יעילה וחסכונית לשימור מזון היא הייבוש בשמש תוך כדי ניצול הזמינות הגבוה של פירות ושל עונת החום לייבוש. עוד סיבה לייבש בבית היא שקשה מאוד למצוא פירות יבשים איכותיים. את רוב הפירות מייבשים היום בשיטה תעשייתית וכימית בשימוש גפרית, ולא בשמש. בנוסף, מטפלים בהם בשמן נפט, כך שיהיו מבריקים. יש פירות המקבלים גם מנוי לאמבטיית סוכר, כגון אננס מיובש, פפאיה אדומה מיובשת, תמרים מסוג אמרי ועוד.
כמה משמח שהכנת צימוקים ביתיים היא כל כך פשוטה! אפשר ליבש בקיץ ולשמור לכל השנה. צימוקים הם עשירים באנרגיה זמינה.
להכנת הצימוקים יש להצטייד בענבים איכותיים, כדאי אורגניים. אנחנו השווינו 2 שיטות יבוש:
א. תלייה במקום מאוורר בצל.
ב. הנחת על משטח (קרטון במקרה שלנו), כיסוי המשטח ברשת צפופה, כך שלא יגיעו מזיקים.
התהליך כולו לקח 20 יום. זה תלוי טמפרטורה וגם בהעדפות קולינריות (מה כיף לכם? יבשים יותר או רטובים יותר?)
שלבים
לאחר יצירת קשר עם מגדל של ענבים אורגנים (שדה אליהו למשל) ואיסוף הענבים, בוחרים בשיטה המועדפת:
א. שיטת התלייה:
תולים את הענבים על חוט במקום מוצל ומאוורר. זה הכול :)
בשיטה הזאת הענבים מתייבשים יותר לאט ועם יותר “מיץ”.
ב. שיטת הרשת:(תמונת צימוקים בקרטון)
מניחים את הענבים על משטח. אנחנו בחרנו בקרטון. עוטפים את הקרטון בבד רשת. מניחים במקום בו יש קצת שמש וקצת צל. במיקרה שלנו, הנחנו על הגג. מחכים :)
מבחן התוצאה – אניני הטעם הצעירים שבקרבנו קיבלו את הצימוקים בשמחה ובבקשה לעוד!
בימי החורף אפשר להשרות חופן צימוקי שמש במים במשך כמה שעות ולקבל שתייה מתוקה ומזינה שתזכיר לנו את ימי הקיץ החמים והטובים.
שלום אילנהה (-:
בעדינות מניחים את האשכולות בארגז קרטון (כדי שהענבים לא יתפרקו מהענף). מנסים שתהיה שכבה אחת של ענבים כדי שהייבוש יהיה יותר יעיל ובלי עובש. אפשר פה ושם לגזור עם מספריים כמו הצעת (-:
בהצלחה!
דבי.
נהניתי מאד מהרעיון והתגובות .
אני עושה יין מזה 35 שנה בתהליך הבא :
בוצר ענבים (ברשות) בכרם . כ 200 ק”ג
תולש את הענבים מהגבעולים .
מפוצץ את הענבים לתוך מיכל .
מעביר את הענבים המפוצצים עם המיץ לחבית שיש לי .
ממתין יין ימים לסיום התסיסה .
ומקבל כ 150 בקבוקי יין .
מחלק לכל השמחות ולכל העולם .
שאלתי :
לאחר שאני מוציא את היין מהחבית אני נשאר בתוך החבית עם
כמות ענקית של ענבים רטובים .
האם אפשר ליבש אותם ולקבל צימוקים ?
שלום .
יש לי שאלה .
איך אפשר לשמר את הצימוקים לתקופה ארוכה ?
שלום! אם הצימוקים מש יבשים הם יחזיקו מצויין בצינצנת סגורה היטב או קופסא פלסטית הרמטית. אפשר תמיד לשמור במקרר או מקפיא אם יש מקום (-:
בהצלחה!
דבי.
רעיון מצוין. שאלה: מה עם הגלעינים? לא פוגמים במוצר הסופי?
שלום חסיה!
הענבים יצוא משובחים, הגלעינים מוסיפים לטעם המלא של הצימוק.
בהצלחה!
דבי.
נחמד לראות כאן את המידע, אחרי שבפעם הראשונה השנה, מצאתי אצל חברים בחצר אשכול ענבים שנותר על הגפן, בין עלים שהסתירו אותו. העזתי וטעמתי… וחיסלתי את כל שאר הענבים-צימוקים.
לדעתי מה שיכול לעזור להכין צימוקים על הגפן זה להכניס את האשכולות לתוך שקיות הגנה מציפורים בתחילת הגדילה של הענבים… ואולי לפתוח את השקית מלמטה – רק כדי שלא יצטבר עובש.
מענין מהו המחיר לקילו צימוקים בייבוש ביתי אם קונים את הענבים ולא מלקטים/מגדלים (כדי לחשב כדאי לשקול את הענבים לפני הייבוש ואחריו).
צימוקים אורגניים (אמנם לא מקומיים) יעלו בהזמנה מרוכזת בקואופרטיב כ-35-40 ש”ח לק”ג.
אלינה
שלום אלינה,
השנה קנינו ענבים אורגנים ישר מהמגדל (שהוא גם שכן שלנו), זה עלה 15 שקל לקילו.
נכון שהחישוב הכלכלי הוא מעניין, אך גם לדעתי יש לזכור שלא רק החישוב הכלכלי עולה בראש כאשר מחליטים להכין צימוקים ביתיים (או משהו אחר) במו יידינו. הרי הצימוקים שקונים אצל ספקי המזון הם מיובאים, ואין עלינו יכולת לדעת פרטים חשובים כגון- מי הכין אותם ובאיזה תנאי עבודה? מעין באים הענבים? האם יש בהם תוספות? (הרי כאשר מדובר בכפחות מ5% חומר אין חובה על היצרן לדווח). כך חסכנו את הנפט והזיהום של ההובלה מעבר לים, את הנפט והזיהום של ההובלה לסופר/ חנות, את הביקור בסופר (לצאת מהסופר!) אריזות פלסטיק מיותרות ושקיות למינם.
מה הרווחנו? טעם! וגם החזרת הידע על איך להכין בעצמנו, תמיכה בחקלאי המקומי, מזון בריא ומזין ללא תוספות תעשייתיות, מעשה וחוויה.
תודה!
דבי.
הי דבי,
אני מסכימה לחלוטין עם מה שכתבת. מקומיות היא גם בראש מעייני (למשל בחיפוש מתמיד אחר ספקים מקומיים חדשים לרכישה עבור הקואופרטיב) ואני גם כותבת בפרויקט יוצאים מהסופר :)
אלא שמניסיוני להכין לבד זול משמעותית בדרך כלל ואילו במקרה הזה ניחוש מושכל רמז לי שאין זה כך.. לכן זה סיקרן אותי.
אלינה
והמסקנה שלי ביני לבין עצמי היתה שענבים לייבוש צימוקים באופן אידיאלי כדאי ללקט – ולא חסרים מקומות לעשות את זה בארצנו שהתברכה בגפנים..
אלינה
רעיון מצוין :)
תודה אלינה,
אני ממש אוהבת את הפינה לצאת מהסופר!, שהאחרון יכבה את האור (:
דבי.
שלום חברה, כשאני קונה צימוקים בחנות הטבע הם נראים יפים ומלאים לעומת ערימת הצימוקים העלובה והיבשה שבתמונה, מה הסיבה?
שלום ראובן,
היופי בעיני המסתכל, הצימוקים היו נהדרים! :-) אתה מחליט עד לאיזו דרגה מתאים לך לייבש, אם רוצים לשמר את הצימוקים לזמן ארוך עדיף שיהיו מיובשים היטב.
בהצלחה ובשמחה!
דבי.
שיהיה בהצלחה (:
מדהים! נשמע כל כך פשוט… אנסה זאת – תודה…
ניסיון ראשון לייבש ענבים לצימוקים מהגפן בחצר.
אלתרתי עם איזה רשת מזר פרחים שאין לי מושג איפה מצאתי, אולי אצל אמא שלי.
איך מפרידים את הענב באשכול מהאדרת האם יש מכונה
שלום מירה,
התשובה פשוטה, “בידיים” (-:
יתכן שיש מכשור, אך ידנית זה לוקח מעט זמן. זכרי להשאיר את מה שמחבר את הענב לענפי האשכול. אם ה”כניסה” לענב סגורה אין פתח למזיקים,
בהצלחה!
דבי.
איך השארת את מה שמחבר גזרת במספקיים מהענף? הם מתפרקים לי בקלות