מים

בוצנייר (כן, כן – בוץ ונייר) – החומר שלא חשבתם עליו

כל מיני עבודות

שנים אני מחכה לכל הזדמנות טבעית או פחות טבעית לרבוץ בבוץ. יש סיכוי שאבותיי הקדמונים היו היפופותמים.תמיד חשבתי שזה בטח משהו שמיוחד רק לי, אבל בשנים האחרונות אני פוגש יותר ויותר ילדים ומבוגרים בסדנאות ושיעורים שאני מעביר, שמאוד נהנים מהעבודה והפיסול בבוץ . אפילו אלו שבהתחלה אומרים איכס… ו"זה לא בשבילי" לאט לאט מוצאים את הדרך ומתמגנטים לבוץ.

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , | 20 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
זמן השלמה: כלום זמן | | רמת קושי: קל | עלות: זניחה | ידע נדרש: | כלי עבודה: , , | חומרים: , ,

סילר טבעי לעץ שלא תפחדו אפילו למרוח על השפתיים

אחרי שעה של ערבוב מתון - החומר מוכן

לרוב אני משתדל להמנע כמה שאפשר מצבעים וגימורים סינטטיים בעבודות עץ. לא תמיד אפשר, כי לעיתים רוצים להגיע לצבע או מרקם ספציפי שאי אפשר להשיג בדרכים אחרות. בעבודות שמיועדות למשחק ילדים או במוצרים שקשורים איך שהוא במזון (כמו כפות וצלחות עץ שמתכוונים לאכול איתן, או עציצים שנגדל בהם ירקות) אני מקפיד עוד יותר. בדיוק למקרים כאלו חיפשתי סילרים (חומר שיאטום את העץ אבל לא ישנה את צבעו במידה משמעותית) מחומר טבעי שיגנו על העץ אך גם על המשתמשים.

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , | 24 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
זמן השלמה: כשעה וחצי | | רמת קושי: קל | עלות: זניח | ידע נדרש: | כלי עבודה: , , , , , , | חומרים: , ,

המשרביה – מן העת העתיקה ועד ימינו, וגם: איך עושים?

כאחת שמאד אוהבת, מעריכה ומיישמת אומנות ובעיקר אומנות שימושית בכל תחום, אם זה בגינון, בעיצוב הבית, בבישול, בבנייה ובחינוך, משכה את תשומת לבי וסקרנותי המשרביה. ואני, שגם מאד אוהבת את השפה הערבית ולצערי הרב לא דוברת אותה נמשכתי לצליל הקסום והמסתורי של המילה מ ש ר ב י ה. נתתי לה את השם בעברית: חלון רוח.

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , , | תגובה אחת | תראה לי עוד מידע, בבקשה.

תחליף לצלפים? חמוצי כובע הנזיר

כובע הנזיר - הכל אכיל בצמח הזה

טוב, נתחיל עם זה שמשמר מזון מעולה אני לא. גם בתחום יותר ספציפי, כמו בנושא ההחמצות, יש לי איזה מחסום שם. מנקודת פתיחה זו, בעת שיטוטי בטרסות שמתחת לביתי, מבטי חולף על פני מרבדי כובע הנזיר שבוהקים בכתום זרחני. לפתע אני מבחין בצבר זרעים, והזרעים גדולים. עוד מבט מחפש ואני רואה כמויות אדירות של זרעים דשנים ועסיסיים (וקשים למעיכה). עלים ופרחים זה ידוע, אבל מה אפשר לעשות עם הזרעים? נותן ביס קטן. טעם מר.

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , | 4 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
זמן השלמה: שעה | | רמת קושי: קל | עלות: זניחה | ידע נדרש: | כלי עבודה: , , , | חומרים: , , , ,

כירת נוודים שלא משאירה זכר (בהשראת ה-RocketStove)

הכירה עובדת, מבשלים אורז

קיץ זה זמן של טיולים. בשנים האחרונות, בכל פעם שאנחנו מתארגנים לטיול או שהייה של כמה ימים בטבע, עולה מחדש השאלה "מה יהיה אמצעי הבישול המרכזי?". את הגזיה הרגילה, לפחות בעיקרון, אני מנסה לזנוח, ובמקומה למצוא וליישם טכנולוגיות אלטרנטיביות. עכשיו, במידה ויש חומר גלם מספק במקום, אפשר פשוט לבשל על מדורה, קטנה לפי הצורך, וזאת לא בחירה גרועה. אך כשיש מחסור בחומר גלם (ענפים ו/או פסולת מעוצה) או שקיימת שאיפה להפחית מהשימוש בחומר גלם מסויים, צריך למצוא אלטרנטיבה

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , , | 2 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
זמן השלמה: שעה | | רמת קושי: סביר | עלות: זניחה | ידע נדרש: | כלי עבודה: , , | חומרים: , , , , , ,

להכין חרדל דיז'ון מזרעי חרדל מלוקטים

החרדל מוכן!

חרדל השדה ידוע בתור צמח חלוץ שגדל לתפארת בשטחים מופרעים (צידי דרכים ושטחים חקלאיים), וככלל נחשב כעשב שוטה. כשהוא צומח באין מפריע הוא גדל גם עד לגבהים של 1.5-2 מטרים. למי שעוד יכול למצוא פינה קטנה של חרדל שלא רמסו אותה, ומגלה שהתרמילים הקטנים יבשים אך שלמים, זה הזמן להכין חרדל דיז'ון אמיתי אמיתי. אז איך עושים?

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , | 18 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
זמן השלמה: שעה | | רמת קושי: קל | עלות: זניח | ידע נדרש: | כלי עבודה: , , , , , , | חומרים: , , , , , ,

ירקות פרא ביער

עם כל חיבתנו הכנה לקמח בלוטים וצ'יפס נופאליס, ירקות הם עדיין חלק עיקרי בתפריט שלנו, לפחות לעת עתה. היער שלנו עוד צעיר, מה שאומר שיש שפע של מקום ושמש לירקות שונים לגדול בינות לעצים ולשיחים.

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , | 2 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
זמן השלמה: כמה שעות | | רמת קושי: קל | עלות: אין | ידע נדרש: | כלי עבודה: | חומרים: , ,

בניה בקש זה (קש)קל!

אני רוצה לחלוק אתכם את אחת משיטות הבנייה הטבעית הכי פשוטות ואהובות עלינו בחווה ואדם, שמשום מה לא זכתה למדריך עד היום. בחווה ישנם פרויקטים רבים העוסקים בבניה טבעית בכל מיני שיטות וחומרים על מנת להציג לקהל כמה שיותר אפשרויות וטכניקות הקיימות בתחום הבנייה הטבעית.
אחד הפרויקטים שמתנהלים בימים אלה הוא הקמת מבנה שרותי קומפוסט חדשים שישמשו את הקבוצות המתארחות בכיתת הלימוד שלנו.

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , | 18 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
זמן השלמה: תלוי | | רמת קושי: סביר | עלות: זניחה | ידע נדרש: | כלי עבודה: , , , | חומרים: , , , , ,

להסיק בית שכור ו(כמעט)לא להתפשר

התנורקטה

לקראת החורף הנוכחי, שממאן להגיע, החלטתי לבנות קמין Rocketstove (תנורקטה) שיתאים לדירה השכורה שבא אני גר. עדיאל, הגורו של התנורקטה, הציג כאן בעבר את הקמין כיס (Rocket Pocket) אך אני החלטתי להתחכם ולהשתמש בדוד שמש ישן ולבנות אותו כ-J Rocketstove קלאסי, אך ללא מסה, ללא סוללת אנרגיה.

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , , , , | 26 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.

סוף סוף – קמח בלוטים!

קמח בלוטים!

אחרי שנתיים שאני מדברת על זה… סוף סוף יצא לי לעשות את זה. אז הנה, מוגש באהבה – איסוף, קילוף והכנת קמח מבלוטים. כן, כן שמעתם טוב – בלוטים.

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , , | 19 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
זמן השלמה: מס' שעות | | עלות: זניחה | ידע נדרש: | כלי עבודה: , , , , | חומרים: ,

הגיע העת להשחיז את האת

שופין על להב האת

עבודה עם כלים ידניים יכולה להיות מאתגרת. המיומנות של שימוש נכון בכלי עבודה רבים כבר אינה נחלת הרוב, הן מבחינת עבודה נכונה עם הגוף והן מבחינת שמירה על הכלי. שלא לדבר על האיכות הירודה של רבים מכלי העבודה, המיוצרים היום בכדי שיתקלקלו מחר. אחד הדברים שיוכלו להקל על העבודה שלכם עם את חפירה, היא לעבוד עם אחת מושחזת. את מושחזת חודרת יותר בקלות דרך האדמה ומצריכה פחות מאמץ תוך כדי העבודה איתה. כך שפוטנציאלית, תוכלו להפיק יותר, בפחות זמן ובפחות מאמץ.

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , | 4 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
זמן השלמה: חמש דקות | | רמת קושי: קל | עלות: זניחה | ידע נדרש: | כלי עבודה: , , | חומרים: , ,

תנור פיצה משודרג ברקטה

מי לא אוהב פיצה?! מה לגבי פיצה ביתית בתנור "עשה זאת בעצמך" שאינו דורש כמות גדולה של עצים לאש ואפייה מהירה שמתאימה במיוחד לרעבים? נשמע טוב, אהה? כשחקרתי ובדקתי (עוד) לגבי תנורי טיל מצאתי תנור טיל מגניב לפיצה משהו שעוד לא נפגשתי ביו-טיוב לפני.. מאוד התרגשתי! והרי התוצאות

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , , , , , | 9 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
זמן השלמה: שבוע שבועיים | | רמת קושי: סביר | עלות: זניחה | ידע נדרש: | כלי עבודה: , , | חומרים: , , , , , ,

שמירת זרעים… והפעם סולניים!

המדריך הבא הוא פועל יוצא של העונה ומפגשי החלפת זרעי המורשת הקרבים ובאים ב"חווה ואדם" ומקומות אחרים. חודש אוגוסט הוא זמן מצויין לשקוד על מלאכת איסוף הזרעים בגינה. במדריך הזה נתנסה בשלושה סולניים אהובים ופופולאריים – חציל, עגבניה ופלפל. ניגש מיד לעבודה.

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , | 7 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
זמן השלמה: שעה | | עלות: זניחה | ידע נדרש: | כלי עבודה: , , , , | חומרים: , ,

על קנרסים ואנשים

קיבלתי דוא"ל – נועם מניר בנים רוצה לחלק שתילי ארטישוק לגינות הקהילתיות – אם משהו רוצה שיצור קשר. הרמתי צלצול, קבענו לסוף היום אצלו במושב. מהר, דוא"ל לכל הגינות באזור – מי מזמין וכמה? ויוצאים לדרך. בעונה הזו הארטישוק יבש לגמרי. אבל לא לטעות – הוא לא מת, הוא ממתין. הארטישוק הוא גידול רב שנתי, את צימוחו הוא מתחיל בסוף אוגוסט – אם תתנו לו מים הוא יתן את פריו סביב פסח או קצת לפני, אם תלחצו.

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , , | 3 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
| | עלות: זניחה | ידע נדרש: | חומרים:

מחיקת גרפיטי מֵהַר בלב מדבר

כדומה לכבישים אחרים בארץ ובמיוחד אלו שבטבע, הישראלי המחונך דאג להנציח את שמו על ידי גרפיטי על צידי הכבי. במקרה זה הכביש היה מלא בגרפיטי על צלעות ההר. מעלה עקרבים "נכבש" וכבר לא ניתן להבחין בגרפיטי שהיה בו (בתקווה עצומה שהחולרות שעשו אותו לא יחזרו לשם עוד). בפעם הבאה שתיסעו בכביש זה ולא תשימו לב לגרפיטי, תחשבו עלי, או כמילותיו של מאיר אריאל- "… אייי איי, כל העניין הוא למחוק גרפיטי מֵהַר, בלב מדבר…"

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , | 22 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
זמן השלמה: בין חצי שעה ל5 שעות | | רמת קושי: סביר | עלות: אצטון בקבוק קטן- 2.5 שקלים | ידע נדרש: , | כלי עבודה: , , , , , | חומרים: , , , ,

נקסטמליזציה של תירס – טיפול בתירס בעזרת אפר

תירס הוא אחד הדגנים עם הכי הרבה חומצה פיטית, שהיא אנטי-נוטריינט. עם זאת, התירס הרי כלכל אוכלוסיות גדולות באמריקות, ולמרות שהתירס של היום הוא לא מה שהיה פעם, הם בכל זאת אכלו הרבה תירס והיו בריאים. התהליך הזה נקרא נקסטמליצזיה. מקור המילה הוא אצטקי ויש אומרים שגילויו הוא שאפשר לאצטקים לשגשג ולגדול כאומה אוכלת תירס. עד היום מוכר קמח מאסה (Masa) שרק ממנו מכינים את הטורטיות והטמאלים, והוא קמח מתירס שעבר נקסטמליצזיה.

פורסם בקטגוריית מדריכים | מתוייג תחת , , , , , , | 13 תגובות | תראה לי עוד מידע, בבקשה.
זמן השלמה: כמה שעות | | עלות: זניח | כלי עבודה: , , , | חומרים: , ,