כיסוני כוסמין ממולאים בירבוז

מלאכות מסורתיות

כיצד להכין כיסונים ממולאים במילוי בו מככב צמח הירבוז, שהוא אחד מצמחי הקיץ האמיצים והירוקים, כשהכל כבר כמעט יבש

אם גם אתם מאלה שליקוט הוא בשבילם עולם הולך ונפתח על שלל אוצרותיו, מן הסתם כבר נתקלתם בצמח הירבוז. וכאן במדריך זה נלמד כיצד להכין מהצמח הפשוט הנפוץ והבריא הזה כיסונים טעימים להפליא. ואם לא נחשפתם עדיין לעולם הליקוט או לא הכרתם את הירבוז, מוזמנים ליצור אתי קשר ולהצטרף לאחד מסיורי הליקוט שלי.

מי זה הירבוז הזה?...

הירבוז הוא צמח בר, מעין סוג של דגן שמתחיל לצמוח במאי, וגדל לאורך כל הקיץ. אחד מאמיצי הקיץ, אני קוראת לו. אחד מאותם צמחים שצובעים לנו את הקיץ בירוק.

הוא בעל ערכים תזונתיים רבים, מכיל סיבים, ברזל, ויטמינים, חלבון והוא דגן ללא גלוטן.

נעשים שימושים נרחבים בזרעים שלו ברחבי העולם (ישנם כ-60 סוגי ירבוזים), החל ממשקאות, קמח ללא גלוטן, משקאות אלכוהוליים, משמש במטבח ועוד.

במתכון כאן נשתמש בעליו הירוקים והטריים של הירבוז העדין וגם בזרעיו, הגדלים כמעין תפרחת ארוכה כמו שיבולת היוצאת מקצה הגבעול כשהצמח עובר לשלב הפרי, ובשל היכולת שלהם לשרוד את כל הקיץ ולא ליבול, קיבל הירבוז את שמו הלועזי: אמרנט, שפירושו: לא נובל (כאן בתמונות הירבוז עם שיבולת זרעיו).

הזרעים נראים כמו קינואה ואפשר להכין מהם תבשילים דומים.

את הירבוז תמצאו צומח מבין חרכי מדרכות, בשדות, ועוד. העלה מעוין מחודד קמעה, מקושט בשוליו הפנימיים מלמעלה במעין ציור לבן.

ירבוז עדין גדל בבתי-גידול מלווי-אדם. הוא נפוץ בכל אזורי הארץ בשדות מושקים.

ליקוט הירבוז

לשם הכנת מילוי הכיסונים נלקט מצמח הירבוז גם עלים וגם זרעים. שניהם מצויינים, טעימים ובריאים. הזרעים דומים מאוד לגרגירי הקינואה ואפשר לבשלם כמו קינואה. תמצאו אותם אף בחנויות טבע.

במתכון כאן אנחנו משלבים אותם תוך כדי קיצוץ והקפצה, כמו העלים. כך שכשאתם מלקטים את הירבוז אל תהססו לקטוף את התפרחות הארוכות שלו, בתוכם נמצאים הזרעים.

הכנת המילוי

שוטפים את העלים והזרעים.

קוצצים.

במחבת מזהיבים 1 בצל בינוני קצוץ ומוסיפים את הירבוז על עליו וזרעיו. נפח העלים יקטן. נוסיף תבלינים כמו מלח, כמון ופלפל שחור, לפי הטעם. נאדה עוד קצת ונכבה האש.

הכנת בצק הכיסונים ואפיה

להכנת בצק הכיסונים נצטרך:

2.5 כוסות קמח כוסמין

חצי כפית מלח

חצי כוס שמן

חצי כוס מים רותחים.

מערבבים הכל ולשים את הבצק.

מרדדים וקורצים לעיגולים.

באמצע כל עיגול מניחים כפית מהמלית וסוגרים את העיגול. צובטים את הקצוות כדי להדק שהמלית לא תצא.

מניחים בתבנית על נייר אפיה. לקבלת צבע שחום אפשר למרוח בביצה ולפזר שומשום. אך לא חובה.

המתכון מתאים גם לטבעונים!

אופים בתנור עד שמזהיב.

בתיאבון!

לסיכום

מקווה שהמתכון הזה והתמונות עשו לכם חשק לצאת לשדה, לרחוב בקרבת הבית וללקט את הירבוז. שימו לב לא ללקט ליד דרכים סואנות או שדות מעובדים. שימו לב שאתם מזהים אותו בוודאות.

את הבצק אפשר גם להכין מקמח לבן ואז זה 2 כוסות במקום 2.5

בהצלחה ובתיאבון!

לתוכן זה נכתבו 2 תגובות

  • כדאי לדייק – הירבוז הוא לא דגן ולא קשור למשפחת הדגניים. נהוג לקרוא לו פסאו-דגן,יחד עם מינים אחרים כמו כוסמת בהקשר של התרומה התזונתית לאדם .
    כיון שהירבוז הוא הסוג אז קיימים 60 מינים שונים (ולא סוגי ירבוז). כדאי גם לציין שכיון שהוא צמח פולש הוא גדל בעיקר במקומות מופרים ,שדות חקלאיים וצדי דרכים ומומלץ לשים לב מאיפה ללקט אותו .

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן