לפני כשנה וחצי התחלתי לפרסם כאן סדרת כתבות אודות ערוגת הפתיל שבניתי במרפסת. תקציר הפרקים הקודמים מספר על ערוגת פתיל גדולה, המחולקת לשלושה חלקים – שתי ערוגות ירק וחבית עם עץ אבוקדו לגידול בשיטת אספלייר (גידול דו מימדי). הערוגה ממוקמת בבניין דירות בקומה ה11 במרפסת מכורה הפונה לכיוון דרום. יש בה ארובת תולעים להזנה, ובמרפסת ממוקמת גם תיבת קינון לדבורי בר. במאמר זה אסקור את התפתחות כל החלקים האלו של הערוגה, ואכלול המלצות מהניסיון שהצטבר.
ערוגה בעיר – מערכה רביעית
לפני כשנה וחצי התחלתי לפרסם כאן סדרת כתבות אודות ערוגת הפתיל שבניתי במרפסת. תקציר הפרקים הקודמים מספר על ערוגת פתיל גדולה, המחולקת לשלושה חלקים – שתי ערוגות ירק וחבית עם עץ אבוקדו לגידול בשיטת אספלייר (גידול דו מימדי). הערוגה ממוקמת בבניין דירות בקומה ה11 במרפסת מכורה הפונה לכיוון דרום. יש בה ארובת תולעים להזנה, ובמרפסת ממוקמת גם תיבת קינון לדבורי בר. במאמר זה אסקור את התפתחות כל החלקים האלו של הערוגה, ואכלול המלצות מהניסיון שהצטבר.
אופי השימוש השוטף
בשתי העונות הראשונות (או לפי מניין אזרחי – בשנה הראשונה) הערוגה עבדה יפה. מכיוון שהיא נמצאת תחת גג, לא מגיע אליה גשם. השקתי אותה בעיקר בעזרת דלי במים מהמקלחת שלי (מים עם מעט מאוד סבון).
היבולים היו סבירים. לא גדולים מידי. הנחתי שזה בגלל מגבלת התאורה – בחורף השמש נכנסת לתוך המרפסת, אך בקיץ, כשהשמש גבוה, אין שמש ישירה.
שמש צהריים חורפית. בקיץ אין כניסה ישירה כזו של השמש
שקיעת מפלס הערוגה
בין עונה לעונה יש צורך להוסיף עוד מילוי לערוגה. בגלל שהחומרים מתפקרים ושוקעים מפלס הערוגה יורד בכל עונה. ולכן בסוף כל עונה, לפני שתילת ירקות העונה הבאה, הייתי מוסיף תערובת שתילה כדי להגביה את פני הקרקע ולהגיע לשפת הערוגה הבנויה.
פעם בשנה גם חפרתי עמוק, הגעתי עד לקו המפגש בין רסק העץ לתערובת השתילה – האזור המפריד בין החלק הנימי לש הערוגה לחלק השורשים. שם הוצאתי מהתערובת ופיזרתי אותה על פני הערוגה, כדי להשיג את הגבהת השקיעה. ובנוסף הוספתי רסק עץ לעומק הערוגה – לאזור הנימי. במהלך הטיפול העונתי מצאתי את התולעים האדומות, מארובת התולעים, מסתתרות בתחתית הערוגה.
שקיעת הערוגה. ניתן לראות את היריעה השחורה מבצבצת בדופן – זה עומק השקיעה.
התדרדרות הקרקע
לקראת העונה השלישית החלה התדרדרות. הגידולים כבר לא התפתחו יפה. אפילו מדדתי את ערך הבריקס שלהם. יצא על הפנים. מבאס. לא התייאשתי ובתחילת הקיץ שתלתי שתילים יפים ורבים. קיצור הסיפור הוא שכולם מתו בנסיבות לא נעימות. הבנתי שיש בעיה ושכנראה זו לא רק השמש.
התייעצות עם חברים, הובילה אותי למסקנה שכנראה הקרקע בערוגה סובלת מהאלחת יתר (או בעברית, עודף מלחים). התופעה כנראה נגרמת מכך שאני מכניס לערוגה מים קשים (או בעברית מרובים במלחים), הצמחים לוקחים רק את מה שהם צרכים, ולאורך השנה ריכוזי המלחים בקרקע עולים. הדבר פוגע במבנה הקרקע, ביצורים החיים בקרקע ובסופו של דבר גם בצמחים. זה תופעה נפוצה בגידולים במצע מנותק.
הפעולות שנעשו
- שטיפת מצעי הגידול במים רכים (דלי מלחים). אני השתמשתי במי מזגן שאספתי, כי זה היה בקיץ. מי גשם יעשו עבודה נהדרת גם כן, בחורף. השטיפה היתה השקייה מרובה של הערוגה באופן שיצאו עודפים רבים מפתח הניקוז.
- אחרי השטיפות הוספתי לקרקע פחם, כחומר סופח ומאזן. פשוט ריסקתי פחם של מנגל ופיזרתי בערוגה.
- בנוסף פיזרתי הרבה קומפוסט ואת ההומוס שנוצר בארובת התולעים. העשרת הקרקע בחומר אורגני משפרת את המבנה שלה, וגם תעזור להזנה ובריאות הגידולים.
כל התוספות הנ”ל גם עזרו לי להעלות את מפלס הערוגה לעונה הזו.
- התחלתי להוסיף קליפות ביצים אפויות, בעיקר בסיס שתילים העגבניות (חובבות הסידן). כפי שניתן לקרוא במאמר של ליאור, הסידן המתפרק מקליפות הביצים משפר את הקק”ח (קיבול קטיונים חיוביים) ובעצם עוזר להתמודד עם האלחת היתר ולשפר את מבנה הקרקע. להבדיל מליאור, אני אופה את קליפות הביצים (אוסף אותן בפחית ובכל פעם שמסיים שימוש בתנור מכניס את הפחית לאפייה בשאריות החום של התנור).
מסקנות לטיפול ותכנון נכון יותר של ערוגת פתיל
- כדאי להוסיף ברז ניקוז תחתון שיאפשר לפרוק את המים במאגר מידי פעם, ולעשות שטיפות אם צריך.
- חשוב לאפשר שטיפה קבועה, עדיף במים רכים של הערוגה. אם ערוגת הפתיל שלכם חשופה לגשם, אז אין לכם בעיה. אם היא יכולה לקבל השקייה קבועה בקיץ של מי מזגנים, אז גם מצויין.
- ההשקייה הקבועה צריכה להיות בעודף. הבנתי שהקמצנות שלי על מים פעלה נגדי. הצמחים אומנם קיבלו את המים שהיו צרכים, אך האדמה הואלחה. במסגרת הלמידה שלי לפתרון הבעיה הסתבר לי שבגידול במצעים מנותקים תמיד משקים בעודף, כדי לאפשר יציאה של עודפי מלחים. לכן חשוב שלפחות בחלק מההשקיות תראו מים יוצאים מפתח הניקוז.
- לא כדאי לסמוך רק על ארובת התולעים כגורם לדישון הערוגה. חשוב להוסיף קומפוסט/הומוס בין העונות.
- לא מומלץ להשתמש במים אפורים לערוגות פתיל סגורות, בטח אם אינן חשופות לשטיפה מלאה (כמו גשם).
- יכול להיות שנכון היה לבנות את הערוגה עם חומר אנרטי בבסיס, חול למשל, במקום רסק העץ. זה ימנע חלק משקיעת הערוגה. במידה ומשתמשים בחול, מומלץ לפרוס איזושהי יריעה גיאוטכנית בין השכבה הנימית לשכבה השורשים, כדי לשמור על ההפרדה. החיסרון הוא בכך שיש פחות חומר אורגני בערוגה. לא ברור לי האם לרסק העץ בחלק הנימי יש השפעה על רמת החומציות, pH, של הערוגה. גם זה לא נבדק.
- לגבי האבוקדו שגידלתי, כנראה שבחירת האבוקדו מסתמנת כלא נכונה. העץ התפתח יפה כחצי שנה, והוציא הרבה עלים חדשים, אבל בשלב מסויים פשוט מת. כנראה מאותן סיבות של מליחות. בדיעבד הסתבר לי שאבוקדו רגיש לקרקעות מליחות. חבל. מסתמן שהמועמדת הבאה להחליפו היא תאנה.
חשוב לציין, שלא בדקתי מליחות באופן מדעי ומדוייק (למרות שלקחתי דגימה של מי השטיפה, לבדיקה עתידית). לכן יכול להיות שכל ההתייחסות שלי לתופעות היא שגויה. בפועל, הערוגה נראית עכשיו נהדר, והירקות שמחים. כך שכנראה בכל זאת היו דברים בגו.
המצב כיום
נכון להיום הערוגה שקיבלה טיפול נראית מצויין. הירקות גדולים ושמחים.
אני מקפיד להשקות בעודף, ונזהר יותר שמי ההשקייה לא יהיו אפורים. הערוגה עדיין מאוד חסכונית במים, ובעלת סיבולת לימים ארוכים ללא השקייה.
נראה שגם התולעים האדומות שמחות יותר, וקצב הפירוק של הזבל האורגני בארובות גדל. אני מקווה שהן גם דואגות לפזר יותר טוב את ההומוס שלהן.
בנוסף לכל זה, אני גם מפנק את הצמחים והקרקע בתה קומפוסט. זה בטוח גם עוזר.
הוספתי אור מלאכותי כדי לתת עוד קצת בונוס של אור. זו נורת לד הנטענת מלוח סולארי קטן. לא ברור אם זה עוזר. בטח לא מזיק. יכול להיות שספקטרום האור שלה לא יעזור לתיזמוני פריחה והבשלת פירות, אבל אני מקווה שלפחות עוד קצת פוטוסינטזה הוא עושה.
הערוגה היום.
במרכז שלה דולקת נורת הלד
העונה אני מנסה לגדל בעונות הפוכות – לשלב גידולי קיץ בחורף, ובקיף אשלב גידולי חורף. המוטיבציה היא שעכשיו, בחורף, הירקות מוגנים מפגיעה קשה של גשם/ברד, והם נמצאים ליד קיר הבטון שמשמש כמסה תרמית. אתם יכולים לראות בתמונות את העגבניות הגבוהות, שנעזרות בכבלים של הדליית העץ.
בקיץ, לא תהיה שמש ישירה וקופחת, ואולי אצליח לגדל קצת גידולי חורף. נראה. בעתיד אדווח אם זה עובד.
התמודדות נוספת היא הרוח. בקומה הגבוה יש לפעמים משבי רוח חזקים. הבוקר עגנתי את העגבניות בסרטים צבעוניים לכבלים של ההדלייה. מעניין אם זה יעזור לשמור עליהן.
מה יהיה הלאה? האם הבעיה לא תחזור? נצטרך לחכות עוד שנה-שנתיים כדי לדעת.
מבזק אחרון ונוסף
לגבי תיבת הקינון לדבורי בר, יש התקדמויות גדולות. במהלך האביב והקיץ הגיעו כל מיני דיירים לתיבת הקינון וסגרו כמה חורים. נסגרו חורים בגדלים שונים ובאופנים שונים (בוץ, פתיתי עץ), ולכן אני מסיק שיש כמה מינים שונים שהטילו ביצים בתיבה. חלקן זה בוודאות צרעות (לפי התצפיות שלי). את חלקן לא זיהיתי או לא ראיתי. מקווה שיש בינהן גם מאביקות, ולא רק טורפות (שגם זה חשוב).
אם לכם הצטבר ניסיון עם ערוגות פתיל, בבקשה כיתבו לנו.
תיבת הקינון
והכי טוב להתייעץ עם חברים (-:
זוהי הזדמנות להודות למי שעזרו לי באבחון הבעיות וחיפוש הפתרונות: לעופר וינשטוק החקלאי העירוני, לחיים פלדמן גאון הביופלחה, לליאור זינגר המוכר ממדריכים ומאמרים אחרים באתר זה ולעודד אגוזי, אחי היקר, שבין השאר גם למד קרקע ומים.
חומרים נוספים מהרשת
קישורים שדגתי לאחרונה בנושא ערוגות פתיל:
- http://www.urbanfoodgarden.org/main/wicking-beds/wicking-beds.htm
- http://www.sgaonline.org.au/?s=wick&searchsubmit=
ליאור זינגר ביקש להוסיף את המחקר הזה על מליחות בקומפוסט. תודה
אין על הטבע. ותודה לבורא על כל נשמה ונשימה
ישר כח יואב. המון הצלחה ושפע יבול
הי יואב בניתי כמה אדניות פתיל במרפסת שלי (המאד חשופה לשמש – זה יותר כמו גג…)
הצמחים לא התפתחו באופן מזהיר.
כמוך גם אצלי הייתה שקיעה של המצע.
מעבר לזה, בכל פעם שיצאו מים מפתח הניקוז הם היו חומים מאד ועם ריח של מים עומדים.
מישהו אמר לי שתהליך הפירוק של החומר האורגני שם הוא אנאירובי, מה שנשמע לי הגיוני בהתחשב במבנה, ושזה לא טוב. יכול להיות שהפירוק של החומר האורגני בצורה כזו מייצר “קומפוסט” לא מאוזן ששורף או מקשה על הצמחים להתפתח?
אם זה המצב אולי עדיף לבחור חומר שפחות מתפרק כמו טוף או משהו בסגנון בשביל החלק הנימי של הערוגה, ולדשן בהומוס מלמעלה כמו אנשים מן השורה?
אשמח לתהיות או תובנות בנושא כי אני בדיוק באמצע בניית עוד אדנית כזו גדולה יותר ומתלבט איך להמשיך מפה.
תודה
שי
שלום שי
מקווה שהתשובה הזו עדיין רלוונטי עבורך.
כשכתבתי על השיטה של ערוגות הפתיל http://www.bayadaim.org.il/3me , הזכרתי שמצאתי כאלו שממלאים את החלק הנימי בחול. זה חומר אנרטי (ביחס לחומר האורגני) והרווחים בין הגרגרים מאפשרים את העלייה הנימית. ויש פחות שקיעה של הערוגה.
לי אין ניסיון בשיטה זו. וכמו שכתבתי:
” יכול להיות שנכון היה לבנות את הערוגה עם חומר אנרטי בבסיס, חול למשל, במקום רסק העץ. זה ימנע חלק משקיעת הערוגה. במידה ומשתמשים בחול, מומלץ לפרוס איזושהי יריעה גיאוטכנית בין השכבה הנימית לשכבה השורשים, כדי לשמור על ההפרדה. החיסרון הוא בכך שיש פחות חומר אורגני בערוגה. לא ברור לי האם לרסק העץ בחלק הנימי יש השפעה על רמת החומציות, pH, של הערוגה. גם זה לא נבדק. ”
בכל מקרה לא הייתי עובד עם טוף כי הרווחים יהיו גדולים מידי. אולי שווה לנסות לבנות את החלק הנימי מתערובת של בעיקר חול עם קומפוסט ואפילו עם קצת רסק עץ. כך למתן את ההשפעות של הפירוק של רסק העץ, להקטין את השקיעה, ובכל זאת להרוויח חומר יותר פעיל.
בהצלחה, ותשתף אותנו בתובנות/מסקנות/תמונות מהערוגות שלך
אז בניתי ערוגה חדשה ושמתי למטה פרלייט שזה מין חומר שמחזיק מים מאד טוב.
מעליו שמתי שכבה דקה של טוף (נניח שק למ”ר פחות או יותר) כדי ליצור הפרדה בין הפרלייט לאדמה.
בינתיים באופן די מובהק הצמחים בערוגה הזו הרבה יותר שמחים מהצמחים בערוגות עם הרסק עץ.
אבל הערוגה פועלת רק חדשיים צריך לראות מה יקרה במשך הזמן.
על פניו כרגע אני מרוצה מהתוצאה.
יש לציין שלא בדקתי כלום על פרלייט לפני שהשתמשתי בו אז אם למישהו יש ידע יותר מעמיק על החומר אשמח לדעת.
העלות שלו היא בסביבות ה 60 ש”ח לשק של 100 ליטר שמספיק לערוגה של מ”ר בערך אולי טיפה יותר.
בהצלחה.
שי
תודה רבה על העדכון! תמשיך לעדכן בעוד כמה זמן על ההתפתחויות
בהצלחה
יואב
שלום יואב,
תודה על השיתוף המפורט.
ברצוני להתייחס לנקודה אחת שהתלבטת לגביה, בעניין השימוש ברסק גזם בתחתית הערוגה.
על אף שיש בו יתרונות רבים, חיסרון אחד ברור יש לו, בשלבי הפירוק הראשונים שלו הוא “דורש” מנות גדולות של חנקן ועל כן הוא גוזל את החנקן הזמין לצמחים.
בברכה,
עודד
שלום עודד
זה נכון, רסק גזם “חדש” גוזל חנקן מהערוגה בתהליכי הפירוק שלו. להבנתי אח”כ החנקן זמין שוב המקומפוסט שנוצר.
הרסק שהשתמשתי בו היהמפורק בחלקו, אבל אולי לא מספיק.
זו נקודה שהקוראים (וגם אני) צרכים לתת עליה את הדעת ולקחת אותה בחשבון בבחירת המטריקס האורגני. כנראה שיותר מפורק זה יותר טוב.
תודה
יואב
הי יואב.
ממש מרתק המחקר המעמיק שלך.
נראה שרכשת כמה תובנות חשובות בנושא.
אני מאוד אוהב את הרעיון הזה של ערוגות פתיל, בעיקר כי הוא מאפשר
הנגשה לציבור שלם שבדרך כלל נשאר מחוץ לעסק של גידול ירקות וצמחים, הלוא היא אוכלוסיית הערים בעולם. כידוע לכולנו רוב האוכלוסיה (90% בארץ) ולמעלה מ 50% בעולם מתגוררת בעיר.
לרובם אין קרקע לגידול, או פנאי וחשק לצאת לגינות קהילתיות (שאני באופן אישי מאוד מעריך) . מה נשאר? לגדל בערוג פתיל ולהשליך אליה את השאריות האורגניות.
אני כעת בשלבים מתקדמים להקמת מיזם לגינות מאכל באזור משגב והגליל בכלל, וכחלק מהרצון שלי ושל שותפתי להציע משהו אלטרנטיבי גם לתושבי העיר (כרמיאל) וגם לתושבי משגב שריצפו את ביתם בטון או דק, בניתי מודל של הערוגה הזו אצלי בחצר. קראתי הרבה חומר באינטרנט שמגיע מאוסטרליה, שם השימוש בערוגות פתיל גדול מאוד. הם אפילו חופרים 20 ס”מ לפי צורת הערוגה ומניחים את היריעה בתוך האדמה ומסגרת העץ מסביבה. זה נראה לי כיון מעניין וננסה לבחון אותו. בכל אופן רציתי להגיד לך תודה על ההשראה, והמידע המדויק שאתה משתף. אני אשתדל להעביר אותו הלאה לעוד הרבה אנשים סביבי. מבטיח לשתף תמונות ומסקנות…
דן
תודה דן. משמח לדעת.
אתה מוזמן לכתוב אם יש לך שאלות נוספות.
וכמובן אשמח שתשתף בפרויקטים שלך ובניסיון שתצבור.
בהזדמנות אולי אכתוב על ערוגות פתיל נוספות שבניתי.
אהלן יואב,
מסקנות מעולת העלת, מקום טוב ללמוד ממנו הוא האתר של משרד החקלאות האמריקאי, יש שם מודלים חישובים רבים על מהי מנת ההשקייה הדרושה על מנת לשטוף גם את המלחים שנשארו בקרקע לאחר המים שנשאבים ע” שורשי הצמח והמים שיצאו ע”י אידוי (המים יצאו אך כל המלח נשאר בקרקע ולכן יש לשטוף אותו עם מים נוספים- כמו שאתה מסביר במדריך). באתר הכל באנגלית אך למתקשיים יש חומר קריאה אחר.
כמו שחלקתי עם חוקרי ביתיים, נתקלתי במאמר בעברית על שטיפת המלח מהקומפוסט, המאמר בשפה מדעית, אך כל אחד יכול ללמוד ממנו משהו מעניין.
אני מצרף לתגובה את הקובץ
יאוב נראה שהקובץ לא יכול לעלות בתגובות…. אשמח אם תשים אותו במאמר שלך כספרות נוספת- ממני באהבה :)
תודה רבה על השיתוף! מעניין לקרוא וללמוד מנסיון של אחרים בנסיונות גידול צמחי מאכל במרפסות עירוניות ובכלל בעיר.
מעניין מאוד!!
תמשיך לעדכן.