חלב, מי צריך אותו בכלל?! או: כיצד להכין חלב מהצומח

רוצה להיות הראשון?

"חלב" טבעי מהצומח הוא לרוב תוצאת הערבול של אגוזים (שקדים, מקדמיה, פיסטוקים, קשיו ועוד) או זרעים (שומשום) עם מים ותמרים. טעים מאוד, מזין, מרווה ויכול להוות ארוחה בפני עצמה הכוללת את כל אבות המזון. בנוסף, קל מאוד להכין בבית בעזרת בלנדר או מעבד מזון, ובקיץ, חלב צמחי קר הוא תענוג מרענן (:

"חלב" טבעי מהצומח הוא לרוב תוצאת הערבול של אגוזים (שקדים, מקדמיה, פיסטוקים, קשיו ועוד) או זרעים (שומשום) עם מים ותמרים. טעים מאוד, מזין, מרווה ויכול להוות ארוחה בפני עצמה הכוללת את כל אבות המזון. בנוסף, קל מאוד להכין בבית בעזרת בלנדר או מעבד מזון, ובקיץ, חלב צמחי קר הוא תענוג מרענן (: מדוע קוראים לזה חלב? אולי מפני התניה תרבותית כיוון שטעמם וצבעם מזכיר את טעמו של חלב היונקים או  שהשימוש בהם נעשה כפי שנהוג להשתמש בחלב פרות. למה לא לצרוך חלב של חיות אחרות? ההסברים כאן, במאמר של שנה שעברה. הפעם פחות מדברים ויותר מכינים תחליבים!

איך מכינים?

כלים דרושים: בלנדר חזק או מעבד מזון. אם אין בלנדר חזק מומלץ לטחון את האגוזים/זרעים במטחנת תבלינים.

הערות חשובות

  • ככל שהמרכיבים יותר טריים ואיכותיים התוצאה יותר טעימה ומזינה.
  • תמרים נעשים מאוד קשים במגע עם מים קרים או פירות קרים. אם ברצוננו להכין משקה קר, קודם מבלנדרים את התמרים במים בטמפרטורת החדר ולאחר שהתערבלו היטב מוסיפים מים קרים או קרח. כמובן, כדאי לחשב מראש כמויות כדי לא לדלל את הטעם יותר מדי.
  • אם מתכננים לעבוד עם בלנדר לא חזק:
    1. כדאי לטחון את האגוזים/הזרעים לפני הכנסתם לבלנדר במטחנת תבלינים.
    2. אפשר להשרות במים את התמרים מראש, כך שיהיו יותר רכים וקלים לריסוק. יש להשרות באותם המים שנשתמש להכנת החלב.
  • להכנת ה"חלב" נשתמש באגוזים/זרעים לא קלויים וללא מלח.

מתכונים, שהם גם מתכונאים!

מתכונאים הם מתכונים ממרכיבים במצבם הטבעי הנא/חי raw food, תודה לאופק און בר על יצירת המונח בעברית (:
כל המתכונאים להלן מחושבים עבור מנה אחת, אפשר להכפיל אם רצויה כמות יותר גדולה.

חלב שקדיםחלב שקדים בסיסי

  • 20 שקדים, שהושרו לילה לפני במים וקולפו לפני השימוש. ההשריה מעוררת לחיים את השקדים (תרום הנבטה) וגם מאפשרת את קילופם בקלות. קליפת השקדים הדקה מכילה חומצה תאנית וציינידית שאינה מומלצת לאכילת האדם.
  • 4 תמרים קטנים (אנחנו משתמשים בברהי). או 2-3 מג'הול.
  • כוס וחצי מים (כ300 מ"ל).

תוספות אפשריות: אחרי הערבול הראשון תותי שדה או תותי עץ לקבלת חלב ורוד ותותי. בננות קפואות לחלב עשיר וסמיך יותר. אפרסקים לחלב קיצי, וזו רק ההתחלה!

 

חלב שומשוםחלב שומשום בסיסי

  • 3 כפות שומשום מלא, עדיף אורגני. את השומשום כדאי להשרות כ4 שעות מראש. משתמשים בשומשום ללא מי ההשריה. אם אין ברשותכם בלנדר חזק, לא להשרות, פשוט לטחון במטחנת תבלינים ממש לפני השימוש).
  • 5 תמרים.
  • כוס וחצי מים (כ300 מ"ל)

תוספות אפשריות: קצת אבקת וניל טבעית, קינמון או גרד לימון/ תפוז.

חלב שומשום חרובים

חלב שומשום חרובים, או "שוקו שומשום"

למה חרובים? כל ההסברים כאן

  • 3 כפות שומשום מלא, עדיף אורגני. את השומשום כדאי להשרות כ-4 שעות מראש. משתמשים בשומשום ללא מי ההשריה. (אם אין ברשותכם בלנדר חזק, לא להשרות, פשוט לטחון במטחנת תבלינים ממש לפני השימוש)
  • 5 תמרים.
  • כוס וחצי מים (כ300 מ"ל).
  • כ-כף אבקת חרובים ללא סוכר.
  • קצת גרד קליפת לימון או תפוז.
  • קצת אבקת וניל.

תוספות אפשריות: לאחר הערבול הראשון, בננה קפואה או קרח.

חלב פיסטוקים או מקדמיה

מכינים באותה הדרך: 20 אגוזים, כ-4 תמרים, 300 מ"ל מים, ערבול ואם רוצים, תוספות.

מה עוד אפשר להכין?

  • חלב ממקור צמחי יכול להיות בסיס לארטיקים ולגלידות. יותר פרטים כאן.
  • אם נכין את המתכון ונשים פחות מכמות המים שצוינה (ופחות תמרים), במקום חלב נקבל מין קרם סמיך, המזכיר טקסטורה של יוגורט או מעדן. אפשר לתוכם לחתוך חתיכות של פירות, חגיגה! להוספת חמיצות כמו יוגורט, מוסיפים קצת מיץ לימון.

טעים ומזין

חלב ממקור צמחי, בעיקר חלב שקדים או שומשום, מזין ביותר ומתאים גם לתינוקות וילדים קטנים (מומלץ להתייעץ עם בעלי מקצוע). חלב שקדים מצטיין בתכולה של חלבון זמין לספיגה, מדובר על 25% חלבון ל-100 גרם. גם שומן בריא, ברזל, אשלגן, וחלק מויטמיני מקבוצת B. זרעי השומשום המלא עשירים בכ-20% חלבון ל-100 גרם, ריכוז גבוה של ברזל ומינרלים, ויטמינים מגוונים ביניהם A וE. במיוחד מצטיין השומשום בתכולת הסידן – בכל 100 גרם יש 1,125 מ"ג סידן (לשם השוואה, ב100 גרם חלב פרה יש 118 מ"ג, ו-100 גרם שקדים 254 מ"ג). תמרים מהווים מקור אנרגיה זמינה ומכילים מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים. לפעוטות מסננים את החלב בעזרת שקית סינון שאפשר להכין בקלות בבית או לקנות מוכן. את השקיות שלנו אימא שלי תפרה (: ולאחרונה פיתחנו שקית יותר קלה לניקוי שהיא גם ידידותית לתופרות חובבניות כמוני. הנה המודלים.

שקית סינון מוכנה

שקית סינון מוכנה

שקית לגמרי פתוחה

שקית לגמרי פתוחה

שקית סגורה יותר

שקית סגורה יותר

מוכן! הזבוב לצורך קנה מידה (:

שקית מוכנה

חלב שקדים מוכן לסינון

סינון חלב שקדים

אחרי הסינון

אחרי הסינון

אז מה היתרונות?

טעים טעים!

טעים טעים!

  • אנחנו בעצמנו בוחרים את חומרי הגלם הכי טובים (איכות ובתקווה, עידוד ותמיכה בחקלאות אורגנית מקומית).
  • מכינים בעצמנו בבית (מקצרים תהליכי שיווק ומרוויחים טריות).
  • תזונה, חלבים מחומרי גלם איכותיים הם מאוד מזינים!
  • סיפוק, זה טעים! וקל מאוד להכנה.
  • אנחנו עצמאיים! נפרדים מתעשיית החלב המזהמת, הגורמת להרבה סבל בקרב החיות הנחלבות ובני האדם החולים במחלות שהיה אפשר למנוע.

חג שבועות שמייח, מלא במעשים טובים ויצירה! אל תשכחו את חג הביקורים! עצי התות מחכים לביקור שלכם במיטב פירותיהם הבשלים.
(: דבי.

לתוכן זה נכתבו 46 תגובות

    • שלום שלום,
      יש המקפיאים, אני ממליצה לנסות להקפיא כמות קטנה (עדיך בצנצנת זכוכית ולא למלא עד הסוף) ולבדוק האם את אוהבת את מה שיוצא אחרי הפשרה (-: בהצלחה!
      דבי.

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות