למה אשפחיה?
כל מי שטייל בעולם הגדול בטח מכיר את החיפוש המתמיד אחר מיכל הגז המתאים (בנזיניה לא באה בחשבון, אני לא יכול לסבול את הריח) גם אני הייתי בסרט הזה ושבכל זאת הצלחתי למצוא חנות המוכרת את מיכלי הגז המיוחלים, קניתי שלושה במיטב כספי. מה שהפך אותי לטרוריסט בפוטנציה עם פצצה מתקתקת בתיק… אז מה עושים?
עציה דור 3
למה אשפחיה?
כל מי שטייל בעולם הגדול בטח מכיר את החיפוש המתמיד אחר מיכל הגז המתאים (בנזיניה לא באה בחשבון, אני לא יכול לסבול את הריח) גם אני הייתי בסרט הזה ושבכל זאת הצלחתי למצוא חנות המוכרת את מיכלי הגז המיוחלים, קניתי שלושה במיטב כספי. מה שהפך אותי לטרוריסט בפוטנציה עם פצצה מתקתקת בתיק…
כאן טמון יתרונה הגדול של האשפחיה: לא צריך לתור אחר דלקים מחצביים, תמיד אפשר למצוא פיסות עץ לשריפה. יתרונה השני והלא מבוטל שמדובר בטיול עם התיק על הגב או בטיול אופניים זה המשקל! 2 פחיות שימורים זה משקל זניח לחלוטין לעומת כל כירה אחרת.
היתרון השלישי זה הביצועים בתנאי רוח, עם האשפחיה לא רק שהרוח מפריעה היא פשוט עוזרת ללבות את האש. אחרון חביב זה התענוג בהוספת זרדים ללבות את האש, יש הטוענים שעיסוק זה לבדו מזרז את זמן הרתכת המים.
עיצוב זה שונה מהותית מהעיצוב של ה”עציה” של אסף. עדיין לא ביצענו מבחן ביצועים (אין ל”עציה” הרבה סיכוי -;), אך אני רק יכול להעיד שהאשפחיה מחממת את הפינג’ן של הקפה במהירות מרשימה ביותר כמעט במהירות של גזיה ממוצעת.
העיצוב שאני מציג הוא הדגם השלישי והמוצלח מכולם לאחר שניסתי מגוון גדלים של פחיות שימורים (חלק מהתמונות זה מהניסיון הראשון של פחית נסקפה וחמוצים) .לבסוף נבחרו הפחיות הגדולות של רסק העגבניות אמנם אי אפשר להכניס פחית בתוך פחית אבל כדי לפצות על כך אני מכניס את פק”ל הקפה לתוך הפחיות.
חומרים
- שתי פחיות שימורים של רסק עגבניות או כל פחית מגודל זה (שימו לב שהפחיות מתיישבות אחת על השנייה)
- קליפסים (כמו אטבים) לנייר (להגבהת הפינג’אן)
- יתדות של אוהל (אופציונאלי אבל כדאי)
שלבי העבודה
פחית תחתונה
קודם כל, נוריד את התווית וננקה את שאריות הדבק (לא תמיד אפשר).
נסמן את המקומות לקידוח – המיקום שלהם הוא מדוייק וחשוב
בפחית התחתונה 4 חורים בצד בצורת חצי עיגול בצד הקידמי ועוד 9 חורים במקבץ בצד האחורי. ועוד מספר חורים בהיקף. שימו לב לקדוח את החורים כ3 ס”מ מהתחתית (יותר גבוה מהתמונות) כדי שלא יסתמו באפר. קידוח החורים בפחית התחתונה עם מקדח מדורג או מקדח 12 מ“מ

קידוח החורים בפחית התחתונה עם מקדח מדורג או מקדח 12 מ”מ
פחית עליונה
נקדח את שני חורים בפחית העליונה

נקדח את שני חורים בפחית העליונה
בצד השני, נסמן קווים לחיתוך משולש בכל הגובה. ניתן להשתמש במסקינטייפ או במטר עצמו לקבל קו ישר. רוחב המשולש הוא 10 ס”מ.
אז נחתוך את פתח המשולש בפחית העליונה (צריך לקדוח חור כניסה)

אז נחתוך את פתח המשולש בפחית העליונה (צריך לקדוח חור כניסה)
נפתח את תחתיות הפחיות עם פותחן רגיל

נפתח את תחתיות הפחיות עם פותחן רגיל
נשייף את החורים והחיתוכים עם שופין ברזל, כדי שלא נחתך וכדי שיהיו יותר מדוייקים.

נשייף את החורים והחיתוכים עם שופין ברזל, כדי שלא נחתך וכדי שיהיו יותר מדוייקים.
כעת אנו מלבישים ארבעה קליפסים לנייר על הפחית העליונה, במרחקים שווים (שימו לב לתמונה של אחרי הצביעה). תפקידם הוא להחזיק את הפינג’אן. לסיוםף רצוי לצבוע בספריי שחור לקמינים מבפנים ומבחוץ. זה לא חובה אבל יאריך את חייה האשפחיה.

לפני צביעה

אחרי צביעה
איך מדליקים?
שמים זרדים או ניירות בפחית התחתונה וזרדים קצת יותר גדולים בפחית העליונה, אל תגזימו במילוי הראשוני כדי לא לסתום את חורי כניסת האוויר. מקמו את האשפחיה שהפתח המשולש נגד כיוון הרוח הכניסו גפרור או מצית דרך אחד החורים התחתונים… וצפו להפתעה.
סופסוף יש סיבה באמת טובה לצאת לטייל בחיק הטבע. קחו את האשפחיה שלכם לטיול בארץ ובחו”ל (ואין סיכוי שיחרימו לכם אותה בבידוק הביטחוני)
טיפ קטן לזירוז הבישול וחיסכון אנרגטי: קודם הרתיחו את המים ורק אח”כ הוסיפו את הקפה, אם תשימו את הקפה לפני הוא ישקע וישמש כשכבת בידוד שתאט את הסעת החום מהאש למים. ולא לשכוח מכסה…
(ואפשר גם חציל על האש)
מניסיון שערכתי שמתי לב שיש בעיה כאשר הפינג’אן מונח על הפחית ישירות האש חומקת לחור מילוי העצים. אם הפינג’אן מוגבה בכמה מילימטרים מעל הפחית אז האש יותר יעילה כלפי מעלה ולא בורחת הצידה.
החומרים אומנם פשוטים (פחיות שימורים) אולם בכדי לבנות את התנור המומלץ יש צורך במקדחה במספריים לפח ולפרזולים נוספים. והמבנה הגבוהה ולא בטיחותי.
יש דבר יותר פשוט יותר יעיל ויותר בטיחותי – קוראים לזה HOBO GRILL הנהוג באוסטרליה – והנה תאורו:
גם ה-HOBO GRILL עשוי מקופסת שימורים – אבל קקופסה גדולה.
בתחתית ובחלק התחתון של הקופסה פותחים פתחים רק בעזרת סכין ומכופפים את דופן הפתחים קלפי חוץ. להכנת הבערה אין צורך בזרדי עץ, אלה מגלגלים ודוחסים נייר עיתון (או נייר כלשהו) לכדוריות בגודל של כדורי טניס שולן (פינג-פונג) וממלאים בהם את המיכל.
מעמידים את הפחיות על 3 אבנים במימדים דומים בכדי לאפשר זרימת אויר לבערה (חשוב) ומציטים את מילוי הנייר בתחתחת הפח.
מעל פתח העליון מניחים או איזה רשת או מספר זרדים טריים לחים והגריל מוכן.
ניתן להכין באופן מפתיעה סטקים וקבב או לחמם ולבשל בכלים בדיוק כמו בגריל קנוי.
למדתי את זה בהיותי בארצות הברית. והשתמשתי בכזה גם בבית בהצלחה רבה.
אשמח להכין דוגמה לכל דורש.
יוסף ראוך – קרית טבעון
יונית וכל מעוניין אחר,
לפני שאענה לשאלותייך אני רוצה להדגיש שני דברים: 1. לא ניסיתי את הכירה הזו, ואני מתייחס ליידע הטכני שלי בלבד גם בתחומי בעירה אחרים.
2. אין לי שום עניין להעמיד את הידע שלי כתחרות לכל אלו הכותבים כאן מאמרים נהדרים למעט , הוספת חשיבה טכנית , אולי ממבט מעט שונה, זה שאני הייתי משתמש בו, לכן אבקש את היוצרים להתייחס אל הערותיי ככאלו, תודה.
לענייננו:
רציתי לשרטט לך את הכלי הנקרא “מקב מקבילי” (PUNCH באנגלית-Pointeau בצרפתית השפה בה אני משתמש להשוואה), לצערי התוכנה שלי לא מתאימה לנושא, לכן פתחי את הקישור הבא http://en.wikipedia.org/wiki/Punch_%28tool%29 כדי לראות את הכלי המקצועי אותו את יכולה לרכוש בחניות לאספקה טכני או לייצר ( לצרכי הפח הדק של קופסת שימורים) אותו בעצמך מברזל בניין 12 מ”מ אותו תחתכי בזווית ישרה , ז”א ללא חוד או שיפוע, אני חושב שאורך של כ-16 ס”מ (160 מ”מ) יהיה נח להחזקה בטוחה בכף היד (רצוי עם כפפת עבודה), את הפח, במקרה שלנו , פחית, הניחי צמוד לבול עץ עגול, רחב ככל האפשר להחניס בקלות לתוך חלל הפחית והכי נגדו את המקב עם פטיש. בסך הכל כלים אותם אפשר בקלות למצא בארגז כלים בסיסי של מכונית או תרמיל הליכה. (אני מתייחס למוצר הזה כאל דבר אותו נאלתר בשטח מקופסא זרוקה או ממנה אכלנו ולא השארנו בשטח ל”אחרים”. אחרת , בבית אני זקוק לכל הטירחה הזו……
התייחסותי היא גם בעניין בטיחות בעבודה: אני לא אוהב לחשוב על מי אשר משתמש במקדחה עם או בלי מקדח מדורג מבלי להיות בעל ניסיון עם כלים אלו מול חומר חד כסכין גילוח כקופסת שימורים אשר גם יכולה להימחץ תחת לחץ לא מדוד ולגרום לכלי העבודה להחליק לכיוון לא רצוי.
עוד כלי קל לנשיאה ויכול כל כולל חיתוך פח: http://media.shopy.co.il/shops/2307/products/p222008m.jpg
מספריים רב תחליטיים, אני חתכתי איתם גם פסי נירוסטה חומר הנחשב לקשה במיוחד
מקווה שעניתי לך
תודה רבה על המדריך.
לא הבנתי את תפקיד היתדות. האם זה בשביל לקבע את הפחיות לקרקע ולמנוע תזוזה בזמן בעירה ?
בתמונות עם האש בוערת, ניתן לראות שהלהבה יוצאת דרך הפתח המשולש בפחית העליונה. האם אין אובדן אנרגיה גדול מידי. לא היה כדאי לחורר או להשאיר סגור ( כמו ב rocket stove )?
תודה
ירון
היתדות מקבעות את האשפחיה לאדמה, אני בד”כ לא משתמש זה כדאי אם יש רוחות או שמבשלים סיר גדול.
התמונות אם האש המשתוללת זה כשיש רוחות חזקות…נסה לבנות אחת אם פתח יותר קטן, יכול להיות שזה יהיה קצת יותר טוב
אני אישית מבסוט
רעיון יפה ומועיל.
הקטע שלא הבנתי, הוא חיבור שתי הקופסאות. ראיתי את התגובה של אילן וכן את התמונות…ועדיין לא הבנתי…
תודה מראש ויופי של רעיון.
קובי
שימו לב לברגים שמוצמדים לדופן הפנימי בשפה העליונה של הקופסא התחתונה….
שוב, קופסא תחתונה, שפה עליונה, דופן פנימי, ברגים :)
לפי מה שאני מבין אין שום ברגים. הקופסאות פשוט יושבות אחת בתוך השניה.
לקופסאות שימורים יש מן שפת פחית (Rim באנגלית, אין לזה מילה בעברית) שמאפשרות לפחיות לשבת אחת על השנייה בצורה די יציבה.
כל עוד שומרים על הRim במצב טוב, הפחית העליונה תשב טוב על הפחית התחתונה.
אייל, תקן אותי אם אני טועה.
בדגם הסופי אין ברגים, אלה 2 קופסאות שימורים שיושבות אחת על השנייה. עקב מחסור בתמונות של תהליך הבנייה הוספתי תמונה של הדגם הראשון בו יש 2 פחיות בגדלים שונים עם ברגים לייצוב
ידעתי כי ראיתי ברגים בתמונות :) אגב אייל הייתי היום בחצר שלך…
מגניב לאללה.
לא ברור איך הקופסאות שימורים מחוברות האחת לשנייה, אם בכלל מחוברות. אשמח להבהרה…
תודה
פתח את התמונות המצורפות בחלקן יש מענה לשאלתך,,,
תמונת הקידוח לפני שקניתי מקדח מדורג… מומלץ ביותר אני משתמש בו ללא הפסקה
מקדח מדורג הוא כלי יקר הדורש מיומנות ואין ספק שלך יש אותה,
נסה את נושא המקב תראה כמה זמן תחסוך , בייחוד כשתהייה בשטח בלי כלי חשמל, אפשר לייצרו מחומרים פשוטים ובטוח בשימוש
זאת ע”מ להעביר לחובבים חוויה נוחה יותר, לא ביקורת
נחמד מאד,
שתי הע(א)רות אם יורשה , (בטח, אני לא אמתין לרשות,,,,):
1.קידוח הפח—- מקדחה אינה הכלי הבטוח והיעיל ביותר לחירור פח כה דק, בתעשייה משתמשים יותר במקב , היעילות שלו גבוהה יותר ומהירה יותר, במקרה שלנו מספי לקחת מוט ברזל בניין אותו נשחיז בחתך ישר לחלוטין את הפחית נשים על ענף או מוט עץ עגול ונכה בפטיש על המוט כנגד הפח והעץ ונקבל נקבים נקיים ללא החלקה של המקדחה או קימוט הקופסא.
2. על מנתלשמור את החומר הנשרף ולקבלת הצתה מהיר ואחידה, אני ממליץ להחדיר 2-3 מסמרים מצד לצד של הפחית מיד מעל החירור לאוויר, אני משתמש בשיטה זו להצתה של פחמים למעט המנגלים שאני עושה בלי נפנפים או מאוורר,,,
בהצלחה וזכרו, לכבות את האש!
תודה אילן,
זו ההערה החשובה ביותר.
עדיין לא בניתי כזה, למרות שנדלקתי על המתקן כשביקשתי מאייל להדגים את פעןלתו
ביש מאין לפני שנה וחצי, בדיוק בגלל שאין לי מקדח מדורג וחשבתי שלקדוח את הפחיות במקדח רגיל לא יהיה פשוט.
אבל גם בעניין המקב אני צריכה הסבר טוב יותר למה זאת אומרת משחיזים ברזל בניין בזוית ישרה.
אתה יכול לצרף שרטוט? משחיזים איך – בדיסק? ואם זה בזוית ישרה – איפה ההשחזה?
חוץ מזה, כשאתה מכה, צריך קונטרה מושלמת, לא? הענף או מוט העץ צריכים להיות בדיוק בקוטר של פחית השימורים?
תודה על חידוד ההסבר
יונית
יונית, אכין לך תשובה מליאה ואוסיף כאן כשתהיה מוכנה.