בניית שרותי קומפוסט על פח 50 ליטר

פרמקלצ'ר

רוב המשתמשים בשרותי קומפוסט עושים את שלהם בתוך דלי צבע (בלי הצבע…) בנפח 20 ליטר. סביב הדלי בונים קופסאת עץ שעליה מתקינים את האסלה. ביחד עם הגזם והכמויות הבריאות של זבלאנושי שאני מייצר, זה הרגיש לי קצת קטן. בגלל הקרבה הפיסית ביני ובין החומר המתקמפסט ותדירות הפינוי הגבוהה ניסיתי למצוא פתרון אחר. על כן הגיתי את שירותי הדלי המוגדלים בפח של 50 ליטר.

רוב המשתמשים בשרותי קומפוסט עושים את שלהם בתוך דלי צבע (בלי הצבע…) בנפח 20 ליטר. סביב הדלי בונים קופסאת עץ שעליה מתקינים את האסלה. ביחד עם הגזם והכמויות הבריאות של זבלאנושי שאני מייצר, זה הרגיש לי קצת קטן. בגלל הקרבה הפיסית ביני ובין החומר המתקמפסט ותדירות הפינוי הגבוהה ניסיתי למצוא פתרון אחר. על כן הגיתי את שירותי הדלי המוגדלים בפח של 50 ליטר.

השוס של שירותים מסוג זה הוא הפשטות והקלות לבנייה. במקום לבנות קופסא שלמה ניתן לבנות רק משטח עץ עם חור לאסלה. יש לשירותים מסוג זה גם חסרונות כמובן, אם תחכו שהדלי יתמלא למלוא גובהו הוא יכול להיות די כבד (ניתן לפתור את הבעיה בעזרת חבר ו/או עגלה). חיסרון נוסף לנמוכים שבינינו הוא שהדלי קצת גבוה משירותים רגילים ולכן פחות נוח (ניתן ליצור מדרגה או להנמיך את הדלי אם מתאפשר). כדאי אך לא חובה לעבוד עם 2 דליים כדי למנוע עומס יתר במקרה שכל החברים שלך קופצים לביקור מפתיע והם ממש בקטע לחנוך את השירותים החדשים שלך (לא סביר…).

כאן תוכלו לראות דגמים שונים (וגם את הדגם שלי) ומשובחים בתחרות שירותי הקומפוסט בהפנינג הפרמקלצ’ר 2011.

[על הדרך ניידע אתכם, שממש בקרוב יתקיים ההפנינג השנתי שוב! – ב-10 לדצמבר נתכנס ב”יש מאין”. רוצים להשאר מיודעים – התחברו לאירוע הפייסבוק, כאן]

וכן, עם הקדמה בנושא זבל אנושי בכלל, מדריך לבניית שירותי קומפוסט על גלגלים של מיודעינו א. צ’רטקוף.

אז כך עושים זאת (המדריך).

סימון קוטר הפח ופתח האסלה על משטח העץ

אמנם אלה לא שירותים רגילים אך בכל זאת מעורבים כאן נוזלים… עץ הוא לא החומר האידיאלי למשטח האסלה מכיוון שהוא סופג מים. מומלץ להשתמש בעץ מלא ולצפות אותו בשתי שכבות של לכה להגנה. אם תוכלו להשיג לוח פרספקס בעובי מספק (לפחות 10 מ”מ) ובגודל המתאים זה יהיה אפילו יותר טוב. לוח פרספקס שקוף יאפשר לכם להשאר מעודכנים לגבי תזמון הפינוי הבא מבלי להזקק לפתוח את מכסה האסלה D:

הניחו את הפח על לוח העץ וסמנו את ההיקף עם עיפרון, זה יתן לנו את הגודל המדוייק לעיגול העץ. כדאי להשאיר מקום לטעויות ולהוסיף לקוטר הזה עוד 2 ס”מ. ניתן לעשות זאת על ידי תקיעת מסמר במרכז לוח העץ וחיבור חוט באורך הרצוי לעיפרון בכדי ליצור עיגול מדוייק.

סימון קוטר הפח

עיפרון וחוט כמחוגה

עכשיו הניחו את האסלה שלכם במרכז העיגול שחלקה הקדמי החיצוני נושק לקצה העיגול (אם לא תעשו כן לוח העץ יפריע לכם בירכיים בישיבה).

שימו לב שלא יפריע לכם בירכיים בישיבה

 זה גם הזמן לסמן את החורים של ברגי האסלה. שימו לב שיש אסלות בגדלים שונים ויתכן שתצטרכו להגדיל את לוח העץ בשביל שהאסלה תשב במקומה.

קידוח חורים לאסלה

קידחו את החורים והלבישו את האסלה. אם יש צורך לעשות תיקונים בסימונים עכשיו זה הזמן. עדיף לקדוח חורים גדולים מקוטר הבורג כדי שיהיה מקום למשחק.

הדמייה למדידת החורים פעם נוספתקדיחת החורים

חיתוך האסלה

חיתכו את החלק החיצוני ואת החור של האסלה (אצלי בתמונה היה קיים חור בלוח שמצאתי, כדי להתחיל את החיתוך תוכלו לקדוח 2 חורים צמודים בכדי לאפשר את הכנסת המסורית של המסור האנכי, Jig-Saw או כמו שאומרים באנגלית עילגת של ישראלים – ג’קסון.

סימון החור הפנימי לקראת חיתוךמסוא אנכי, JigSaw, אבל עדיף שלא ג'קסון

כעת , חברו את האסלה לבדיקה שהכל יושב במקומו ואם כן אז אפשר לשייף ולצבוע בצבע לאמבטיה או בלכה.

בנוסף, הבריגו 2 ברגים בחלקו הפנימי הקידמי של הלוח בכדי למנוע מהלוח עם האסלה להחליק לצדדים.

שיוף שפת החיתוךצביעה בלכה

איטום האסלה

האיטום נועד למניעת ריחות וכניסת זבובונים. יש לפרק את הפלסטיקים שמחוברים לאסלה ולחבר 2 צינורות שקופים בין האסלה ללוח העץ ובין מכסה האסלה למושב (תלוי בסוג האסלה שלכם). כדי לחבר את הצינורות בצורה מיטבית חירצו חריץ בצורת X בצד החיצוני של הצינור והבריגו אותו על קרש אחר כדי שיעבור את החלק החיצוני, עכשיו הבריגו את הצינור מתחת לאסלה בזהירות.

איטום האסלה

שימו כמה חופנים של נסורת נקייה לספיגת נוזלים וסיימנו.

מכאן והלאה יש המון מקום לעיצוב ושיפור המראה החיצוני של הדלי, אני מתכנן בקרוב לבנות לו בית מקרמיקה ממוחזרת שיתאים לסטייל של הארמון האקולוגי החדש שלנו.

כל החברים הקקיפובים מוזמנים לבקר אותי שיש להם צורך… הגיע הזמן לצאת לדרך חדשה שבה הומו סאפיאנס, ה”אדם החושב”, לא מחרבן לתוך מי השתיה היקרים והנדירים שיש לו. כיף עצום לא להוריד את המים !

בהצלחה. ואל תתביישו להעלות שאלות בכל נושא הזבל האנושי בתגובות.

כעבור שנתיים מיום הבנייה השירותים מככבים בביתינו החדש

כעבור שנתיים מיום הבנייה השירותים מככבים בביתינו החדש

לתוכן זה נכתבו 26 תגובות

  • חופית קנטר |

    היי יש לי שאלה בסיסית עקב חוסר הבנתי בנושא-
    אחרי שמנגבים את הצרכים עם נייר, גם זה נוסף לפסולת באסלה? זה נחשב ניתן למיחזור בקומפוסט?
    האם יש גלילי נייר אקולוגיים יותר מאחרים?
    אשמח לדעת!
    תודה
    חופית

    • הי חופית. הנייר מתקמפסט מצויין. אחרי כמה חודשים או פחות לא יהיה לו זכר. לגבי נייר טואלט לא בדקתי את זה לעומק אך ההגיון הבסיסי שלי אומר שעדיף נייר טואלט בלי צבע…

  • קרן קסטנבנד |

    הי הי
    תודה על כל המידע .
    כמה שאלות :
    אני מתכננת לבנות שירותי קומפוסט – במכון ערבה -“ללימודי סביבה”( הזוי שעד עכשיו לא היה פה )
    ואני ( שהשתמשתי בעבר כבר ונראה לי הזוי היום שירותים “רגילים ” מה רגיל בזה לזהם את המים? ) , חשבתי לבנות שירותי דלי . 20 ליטר / חמישים ליטר … הבעיה היא שלפי איך שנראה חוץ ממני ( שעוזבת עוד חודש ) אף אחד לא יפנה את הדלי ויתעסק עם זה ..
    אז תהיתי לעצמי ..
    1. האם ניתן לבנות את הקומפוסטר בעצם שיהיה מתחת לשירותים עצמם שיהיו מוגבהים? ואז אין צורך בפינוי ? אם כן מה הדרך הטובה לעשות את זה שכמה שפחות להתעסק ?

    הבנתי שיש אפשרות לעשות בור גדול עם ארובה ? כמה זה מסובך ? למה צריך ארובה ? והאם כדי לחפור בור רצוי לדעת את עומק מי התהום לפני ? !

    2. במידה ואפשרי. האם לעשות שני מיכלים לפיפי וקקי ? אני פחות מצליחה להבין את כל הקטע של הפרדת הנוזלים … למה ? מבחינת ריחות וכזה אם יש שתן בקומפוסטר יהיו יותר ריחות ?

    3. אחד מכם כתב ששני א/נשים תוך שבועיים לוקח לפנות מיכל 50 ליטר ? האם יש אפשרות לבנות את השירותים למשל על גלגלים ואז קל לפנות את הדלי יותר ? האם יש לך פתרון יצירתי לפינוי דלי של חמישים ליטר ?

    תזכו למצוות ! אני באמת מאמינה ששירותי קומפוסט יכולים לפתור את רוב בעיות העולם !!! ( שרובם בגלל זיהום מים … ולכן שירותי קומפוסט זה ה!!!פתרון ) תבורכו !

    • מכיוון שכבר הגיcו והתייחסו כאם לנושאים רבים שהעלית רציתי להתייחס לנקודה אחת שהעלית והיא הנושא של הפרדת השתן מן הצואה.

      צואה ללא שתן מכוסה בנסורת = מתייבשת ולא מסריחה כמו הקקי של הכלב בפח האשפה הביתי

      צואה ספוגה בשתן = נשארת רטובה ומסריחה

      מי שרוצה שירותי קומפוסט אסטתיים בתוך חלל סגור של ביתקטן, חייב להפריד

      שיטה להפרדה בשירותי קומפוסט (מודה – ראיתי בסרט, לא במציאות) היא באמצעות משפך שתן מיוחד שמתיישב בתוך ה”אסלה” ולמעשה תופס חצי מהפתח העליון שלה – כאשר התוצר משם הולך למיכל נפרד אותו ניתן לרוקן בנפרד במקום מתאים.

      http://www.we-pee.com/plans/

      http://www.we-pee.com/

      מן הסתם את מיכל השתן יש לרוקן אחת ליום-יומיים או אולי למצוא פתרון אחר (מיכל עם נסורת? צינור שמוביל ישירות לאדמה / כל פעם במקם אחר? או ערימת עלים?)

  • לכמה וכמה שאלות שעלו מטה:

    חומר כיסוי זמין לכל אחד הוא עיתונים. והריהם עושיים מעץ גם כן…רק לקחת מהפחים היעודיים שלייד כל בניין יש כיום.

    ובכלל, כל מי שגר בבית קומות יודע שקורה שכלב עושה צרכיו בביית. ויש מקרים שזה יומיומי כי לא מספיקים לו המרווחים בין הטיולים עקב שעות עבודה מרובות שכולנו מכירים. אז אם מסתדרים עם זה, ככל הידוע לי כולם אוספים עם עיתונים ואיש לא רץ לחדר הזבל אלה זה מצטרף לפח הביתי ולא מסריח בצורה יוצאת דופן מהזבל הרגיל, כל עוד מקפידים שהפח ה”רטוב” לא יהיה רטוב כהרגל חיים, מכאן שאין כל בעייה לרפד אסלה רגילה בעיתונים ולנהוג באותה דרך. זה הגייני לחלוטין לעומת כל פתרון אחר. פשוט שירותים חד פעמיים. גם דגים קונים ארוזים בעיתון ככה שזה במפורש אוטם ריחות אחרת לא היו משתמשים בזה ולא משנים במשך עשורים על עשורים.

    ואם בכל זאת מעדיפים להילחם בזבובונים ושאר מרעין בישין, חומץ הוא פתרון מצויין. חומץ הוא דבר חי ככה שייתכן שהתפיסה שלנו שהוא לא הורג חיידקים כמו אקונומיקה, מוטעית. האקונומיקה מתאדה והחומץ ממשיך לחיות ולאכול הכל, להרוג הכל. זה מצויין במפורש בתחילת המדריך להכנת חומץ משאריות (אותם שאריות שהולכות לקומפוסט ככה שזה רווח משני). האיזכור במדריך לגבי זבובונים הוא בתהליך ההכנה ולא כשהחומץ מוכן. אני עושה טיפול “האכלה” של החומץ כמו שעושים עם מחמצת שיאור ובמינון נכון (תוספת סוכר ומיים) הוא נשאר “חי” ומשמיד הכל הכל. עובדה שאסלה שאינה בשימוש אינה מסריחה כאשר שמים חומץ חדש פעם בשבוע ואף שבועיים* זה אומר אמנם הורדת מיים בתדירות זו אבל זו תדירות נמוכה מאוד.

    להבדיל מהרעיון של אסלה ללא מיים שהתייחסתי אליו כי העלו כאן שאלה על שקיות ושקיות נייר, למרות שלא ברור לי איך ניתן לביצוע באסלה קיימת כי היא מחוברת לביוב ולא ניתן לייבשה אלה רק אם אוטמים לחלוטין את הפתח למטה…ויוצרים בעיית ניקוי…חשבתי על האפשרות לשים מתקן שיתלבש על האסלה , פשוט משטח באמצע הגובה נניח, שעליו ניתן להניח עיתונים. הפרדת שתן תתרחש מעצמה והרי כידוע חומץ או מי חמצן מנטרלים ריחות שתן שמי שמתעסק עם חיתולים שמע על כך, וזה אולי פתרון חלקי למי שמעוניין להשתמש באסלה המובנית במיקומה וחיבוריה הקיימים. זה רק רעיון, מחשבה, לא ניסיתי כי אצלי זה נפרד, ולא יתאים לאירוח, אבל זה נותן מענה לחלק מהבעיות שהועלו כאן.

    בכלל, אירוח זה תלוי באופי האורחים. אצלי נסיון לביטול ספריי קנוי ושימוש בהדלקה פשוטה מאין כמותה של גפרור, שבדוק מנטרל כל הריחות ברגע אחד, נתקלה בקושי כאילו ביקשתי מבני המשפחה יכולות של מדעני אטום…

    *לעניין חומץ באסלה – בכל מקום שקראתי לא מצויין מה עושים עם השירותים הקיימים המובנים (במקרה שיוצאים משימוש כי יש אלטרנטיבה אקולוגית). וגם לזה הפתרון שמצאתי הוא חומץ. זה חינמי כי זה משאריות וההכנה מפורטת כאן באתר.

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן