ייבוש מזון בשמש או בצל

גוף בריא

זהירות! המידע רלוונטי במיוחד לשבועות הקרובים ויכול לשאוב אתכם למשימה מלהיבה במיוחד! ממש עכשיו, תוכלו ללקט וליבש – תאנים, ענבים, מנגו, עגבניות, פלפלים, תפוחים ועוד.

יש האומרים על ייבוש מזון שהיא שיטת השימור הראשונה בה השתמשו בני האדם. בעזרתה נוכל לקצור את השפע הזמני ולהשתמש בו במהלך השנה בתקופות בהן אינו זמין, כמרכיב חיוני בתזונה או “סתם” כדי להעשיר את התפריט.

זהירות!

המידע רלוונטי במיוחד לשבועות הקרובים ויכול לשאוב אתכם למשימה מלהיבה במיוחד! ממש עכשיו, תוכלו ללקט וליבש – תאנים, ענבים, מנגו, עגבניות, פלפלים, תפוחים ועוד.

רציתי להרחיב על המלאכה העתיקה של ייבוש מזון, שיש האומרים עליה שהיא שיטת השימור הראשונה בה השתמשו בני האדם. בעזרתה נוכל לקצור את השפע הזמני ולהשתמש בו במהלך השנה בתקופות בהן אינו זמין, כמרכיב חיוני בתזונה או “סתם” כדי להעשיר את התפריט.

העיקרון הוא פשוט, הורדת אחוזי הלחות במזון, כדי למנוע התפתחות של חיידקים ופטריות. תהליך הוצאת המזון מהמים נקרא “דה-הידרציה”. את המזון המיובש צריך לאחסן במקום בטוח. כל היצורים החיים צריכים מים בכדי לתפקד, וכאשר אנו מורידים את רמת הלחות מתחת לרף מסוים, המזון שאותו ייבשנו כבר לא אטרקטיבי.

ייבוש בשמש ישירהכאשר אנחנו מייבשים מזון, אנחנו רוצים לשמר את הטעם, הריח והמרכיבים השונים הנמצאים בו. על מנת לעשות זאת, הטבעונאים דואגים לייבש בטמפרטורה שלא עולה על 42 מעלות, שהיא הטמפרטורה בה חלבונים עוברים דה-נטורציה (שינוי שמוציא את החלבון מכלל תפקוד). לעומתם יש הממליצות לחמם מזון מעל לטמפרטורה הזאת, מאותה סיבה בדיוק – תהליך הדה-נטורציה מוציא את חלבוני הפתוגנים מכלל תפקוד כך שבמידה והיו כאלו במזון, אחרי התהליך הם לכל הפחות נפגעו משמעותית, אם לא חוסלו כליל.

מכשירים שונים לייבוש מזוןטכנולוגיות אפשריות הן:

  • יבוש בשמש ישירה
  • יבוש בצל
  • שימוש בתעלות שמוזרמות בהן אוויר חם (למשל, תנור ייבוש סולארי)
  • יבוש בתוף מסתובב על מנת ליצור פתיתים דקים
  • יבוש בתנור

בקוסטה ריקה, היה לנו חבר שהיה מוכר בשוק כמות היסטרית של בננות ומנגויים מיובשים, הוא היה מייבש אותם במתקן יבוש חשמלי ממקור אנרגיה מתחדשת – המיקרו-הידרו (טורבינה קטנה שהניח בנחל שצמוד לו לבית), שהייתה מפיקה הרבה יותר חשמל מה שהיה צריך ויכול להשתמש. את החשמל העודף הפנה לייבוש מזון.

מתקן לייבוש באוויר חםיבוש בצל יכול להתאים למזונות שהייבוש שלהם יכול להיות איטי, כמו ירקות, עשבים וירוקים, היתרון העיקרי של יבוש בשטיה זו הוא שמירה מקסימאלית של נוטריינטים.

יבוש בשמש מתאים ליבוש פירות וירקות שיש בהם הרבה נוזלים. בעזרת השילוב של רוח וקרינה, המזון מתייבש מהר ולא מתפתחים תנאי ריקבון. מומלץ להפוך את המזון פעם ביום-יומיים כדי לדאוג ליבוש שווה.

כאן בתמונות תוכלו לראות:

  • תאנים מיובשותאת הבננות המיובשות שיבשנו שלמות ביום אביבי עם רוח מזרחית חזקה (היו מוכנות תוך יומיים בייבוש בצל מלא!)
  • את העגבניות המיובשות שיבשנו במשך 4 ימים בשמש. נאכלו בתבשיל מספר ימים אחר כך, למרות שאני הכי אוהב לדחוס אותן לצנצנת למלא בשמן זית ולתבל ברוזמרין.
  • את המנגו שיבשנו במשך 3 וחצי ימים בשמש.
  • תאנים שליקטנו בקורס הפרמקלצ’ר האחרון בסיור בקדיתא, שיובשו באופן מסורתי על ידי פתיחה ושהו בשמש במשך 3 ימים. תודה לעדי סגל ועמית פומפן על הסיור המרתק.

מגוון פירות וירקות בייבוש בטכניקות שונות

טיפים קטנים

  • חתיכות קטנות מגדילות את שטח הפנים ביחס לנפח ומאפשרות יבוש מהיר יותר.
  • אפשר לטעום ולחוש את המרקם כדי לקבוע האם להמשיך ליבש או לאחסן.
  • לכסות את המייבש בלילה כדי לחסוך לחות מיותרת בימי טל קייצים.
  • לבנות מתקן יציב, ולמקם אותו במקום מאוורר ומגן מטורפים (בני אדם וכו’).
  • אפשר לכסות את מתקן הייבוש ברשת למניעת גישה לזבובים. כילה מתאימה מאוד למשימה.
  • להשתמש לבניית המתקן במשטח שלא יפריש חומרים לא רצויים למזון. מתוך מחקר שעשיתי, רשתות לחלונות מפלסטיק או ממתכת לא מומלצות. לפי כלל האצבע – יש לזה ריח מגעיל? זה לא מתאים למזון שלי.
  • במקומות רבים בעולם מיבשים את המזון על גגות הבתים על יריעות או מגשים מסוגים שוניםבמקומות רבים בעולם מיבשים את המזון על גגות הבתים על יריעות או מגשים מסוגים שונים. במתקן החביב והחובבני שבנינו עם חברים, בחרנו להשתמש בשני “בדי חיתול/גבינה” שחיברנו ביחד, 100% כותנה שאפשר לקנות בסופר פארם (ואוו, לקח לי הרבה זמן לגלות איפה אפשר להשיג כאלה..). יצרנו שתי קומות כדי לחסוך במקום, אבל קיבלנו מתקן יחסית לא יציב שצריך לקבע אותו בחבלים. בפעם הבא, אבנה מתקן נמוך ויציב יותר, ובמקום בדי חיתול אשתמש בסדין ישן.

לקינוח, יבוש מזון לא מוגבל לירקות, פירות ועשבים, ויכול להתרחב לשורשים, דגים, בשר, ואפילו לכדורי יוגורט המתייבשים להם בשמש טג’יקיסטן.

כדורי יוגורט המתייבשים להם בשמש טג'יקיסטן

בהצלחה.

לתוכן זה נכתבו 20 תגובות

  • היי שבוע טוב לכל עם ישראל באשר הם…….
    אז ככה בעקשנותי איך לייבש מנגו כך היה
    קודם נגלה ראשונה שמתי רשת תנור על תבנית ומאוד התאכזבתי מהתוצאה , הרשת השאירה לי פסים שחורים על פרוסות המנגו שכמובן זרקתי …..
    בשלב השני שמתי נייר אפיה על תבנית מעל סידרתי לאורך ולרוחב התבנית שיפודי עץ (אפשר הרחבים) ויצרתי מעין משבצות קטנטנות סידרתי את המנגו הפרוס שהפעם לא נפלו לנייר האפיה, כיסיתי במטפחת ראש מבד דק שמתי בשמש 3 עד 4 ימים והתוצאה סיפקה את רצוני ……
    בנתיים חושבת על ייבוש הפרי הבא בניצול השמש החמה של הימים האלה …..
    בברכת שלום לכולם…….

  • שבוע טוב לכם ולכל עם ישראל…..,
    עץ המנגו שלנו הניב פירות בשפע שמוכנים לאכילה בכמות גדולה
    כיצד אפשר לייבש ;
    למשל בתנור אפיה : באיזה תוכנית, באיזה דרגת חום ולכמה זמן ?
    איך אפשר לייבש בשמש ? באיזה עובי פורסים את המנגו?
    האם יש לכם מתכון להכנת ריבה ממנגו?
    בברכת תודה
    לבנה

  • חנה שמיר |

    שמחה שהגעתי לאתר שלך וללמוד עוד, קראתי על אפשרויות ייבוש מזון, מה לגבי מייבש מזון חשמלי? האם מומלץ?
    הכנת חומץ, החומץ שלי יצא לדרך אתמול, חמש קליפות של בננה ועוד קליפות וליבות של תפוחי עץ. האם בעוד שבוע אני מסננת את הקליפות זורקת ומעבירה לעוד שבועיים לצנצנת נקייה?
    ברצוני לשאול אם אפשר להכין חומץ מקליפות ופרי הרימונים, קלחי תירס, קליפות לימון. פומלית ופרי הדר? קליפות סלק אדום?
    תודה רבה. שנה נפלאה מלאה בריאות והגשמה.

  • דניאל ודותן |

    שלום,
    כל הכבוד על הכתבה.
    אנו בנינו יבשן מזון סולרי כמו שמופיע כאן:

    יבשן כזה מבצע יבוש איטי יחסית, בלי לעלות לטמפרטורות גבוהות שהורסות ערכים תזונתיים. עקב זאת, הוא פחות מתאים לאקלים לח (כמו מישור החוף שם אנו גרים) בו מתחיל להיווצר עובש אם הייבוש לא מספיק מהיר. הפתרון שמצאנו לכך הוא השריית הפירות ל-10 דקות במיץ לימון (1:1 יחס מיץ לימון סחוט ומים, גם הורג חיידקים שעלולים לגרום להרעלת מזון) כמו שמופיע באתרי אינטרנט לשימור מזון (ישנן עוד דרכים). פתרון נוסף הוא ייבוש הפירות יום אחד בשמש (עם רשתות) ואז הכנסה לתוך היבשן.
    יבשן שיותר מתאים למזג-אוויר לח הוא יבשן חממה (כמו בתמונה הראשונה בכתבה), או יבשן שמשתמש בפח שמתלהט בשמש, ומתחתיו מונח האוכל לייבוש. שני אלו מונעים עובש לחלוטין.
    אגב, לגבי רשתות מצאנו כי מומלץ להשתמש רק ברשתות אל-חלד (לא רשתות הפלסטיק של החלונות שיעבירו פלסטיק למזון ולא רשתות מתכת מגלוונות שיעבירו אבץ למזון). הרצנו את היבשן בשמש שבועיים ריק כדי להיפטר משאריות חומרים לא בריאים שאולי היו בחומרי הבניה.
    חוץ מעגבניות, תותי עץ, ענבים ותאנים שאנו מייבשים, יש לנו מלא סברסים בקיבוץ- אז התחלנו לייבש גם אותם (יצא מוזר אבל נחמד…).
    את רגלי היבשן שמנו בפחיות עם שמן זית ישן, כדי למנוע הגעה של נמלים וחרקים אחרים לפירות (כמובן שיש רשתות על פתחי הכניסה והיציאה של האוויר).

    • יותם קיי |

      השכלתי. תודה רבה על התגובה.
      שמעתי שאפשר להשיג רשתות אל חלד מיצרנים של חלונות. אם יש לך קישור למישהו שאפשר לקנות ממנו אשמח אם תשתף.

      • לגבי רשתות- חיפשתי בארץ, אבל לצערי לא מצאתי משהו אמין. ספק הרשתות אליו פניתי לא ידע להגיד לי ממה בדיוק רשתות המתכת עשויות (אם יש גילוון או לא). כמו כן, המחירים בארץ שאני נתקלתי בהם גבוהים לרשתות מתכת. יתכן ולא חיפשתי מספיק. בחרתי בדרך עקיפה וכביכול מסובכת שהייתה לי יותר פשוטה- פניתי לחברה’ בארה”ב המתמחים בייבוש מזון סולארי, ומספקים רשתות אל-חלד מתאימות לשימוש עם אוכל (food-grade). הם שלחו את הרשתות בדואר לאחותי בארה”ב, ואמא שלי שביקרה אצלה, הביאה את הרשתות לארץ. לצערי יצא הרבה יותר זול מלקנות בארץ רשת מתכת שאינני יודע ממה בדיוק עשויה… הבעיה היא שמשלוח רשתות מאותם חברה’ בדואר לארץ יוצא יקר הרבה יותר מהתרגיל שעשיתי. האתר של החברה’ האלו:
        http://www.geopathfinder.com/9473.html

  • שלום
    אני רוצה להכין לדר ביבוש שמש.
    אני מכינה את זה בבלנדר על בסיס מים ולכן זה נוזלי כך שאני חייבת מגש להניח בשמש ועליו כילה או משהו כזה .
    למישהוא יש רעיון איך לעשות את זה בצורה יותר יעילה ובלי אלומניום או פלסטיק ?
    תודה זהר.

    • יותם קיי |

      שלום זהר,

      לדברים רטובים השתמשתי במגש סיליקון לאפיה- רב פעמי בדירוג למזון.
      מקווה שזה עוזר, בהצלחה

  • ניסית לייבש עגבניות על הגג הבאר שבעי שלי,
    למרות שכיסיתי בחיתול נגד מזיקים, העובש צחק עלי הגיע וגדל על הכל :( הפיתרון של המלח עבד רק כאשר שמתי מללללא מלח, ואז זה לא היה טעים,
    אז מה הפיתרון?

    ליאור :)

    • יותם קיי |

      היי ליאור,
      עובש מתפתח בדרך כלל כשיש עודפי לחות ואין מעבר אויר מספק. בקיצור, העגבניות לא מתיבשות מהר מספיק.
      זה קרה גם לי :*)
      כמה אפשרויות –
      1. להפוך אותן כל יום, כך שהיבוש יהיה אחיד.
      2. לכסות את המשטח בלילה למניעת לחות, על ידי יריעת פלסטיק או הכנסה של המתקן תחת קורת גג.
      3. צינת שכיסית בחיתול נגד מזיקים, יכול להיות שהוא לא מאפשר כניסה מספקת של אויר, זה היה קורה לי עם הקמבוצה.. תוכל לנסות כילה, משהו אחר בסגנון ואפילו להתנסות בלי כיסוי כלל.
      בצהלחה!

      • מעולה תודה :)

        תכננתי מכשיר לייבוש סולארי אקטיבי, המטרה היא להשתמש בשטח גדול יותר שחשוף לשמש ולהזרים משם את האוויר היבש והחם, אני מקווה שהוא יפתור את הבעיה.

        כשאסיים לבנות אפרסם מדריך.
        עד אז כל טוב,
        ליאור

      • אני בונה ומתכנןן וונטא היושבת על גליל קוטר 520 ממ אורך 1200 ממ נירוסטה כאשר ראדיטור של מכונית מוכנס ואני עושה פעולה הדומה למערכת חימום של מכונית ואני משתמש עים מערכת סולרית לחימום

    • בר מסיק |

      שלום ליאור אני מאזור חדרה
      אנו בבית נוהגים לייבש עגבניות, בדרך כלל מזן תמר הוא יותר בשרני, כאשר אנו מניחים את העגבניות על גבי מסגרת של חלון ישן בו יש רשת נגד זבובים כך הנוזלים בהתחלה נוזלים דרך הרשת, על הרשת הזאת אנו מניחים רשת נוספת בה קרני האור חודרים טוב יותר מאשר בד חיתול וכן גם הרוח מצליחה לחדור יותר טוב ולנדף את הנוזלים .
      דבר נוסף שאנו נוהגים לעשות מוספים לעגבנייה עם תחילת היבוש עשבי תבלין כמו טמין ועוד לפי הטעם וגם מעט מלח וזה עובד
      מקווה שזה יעבוד
      שנה טובה

    • דניאל ודותן |

      היי ליאור- אם הייבוש איטי מידי (לא מגיעים לחום מספיק גבוה, האקלים לח מידי או המזון מלא מידי במים), מגיע עובש שצומח היכן שיש לחות. הפתרון הוא ליצור לעובש סביבה בה הוא לא יכול לגדול. עובש לא יגדל בסביבה חומצית. לכן ניתן להשרות את המזון 10 דקות במיץ לימון (חומצה) מהול 1:1 עם מים, לייבש קצת ולשים ביבשן. בדומה ניתן להשרות בחומץ מאכל (גם חומצה), או מוצר דומה.

  • בדיוק לפני שנתיים כתבתי בדף הפייסבוק של “הפיל הירוק” על מייבש מזון שבניתי מרשתות יתושים. לא היה לו ריח לוואי, אבל בכל מקרה הנחתי את הירקות/פירות על איזשהו דף אפייה.

    http://www.facebook.com/notes/%D7%94%D7%A4%D7%99%D7%9C-%D7%94%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A7-%D7%94%D7%93%D7%A8%D7%9B%D7%94-%D7%9C%D7%AA%D7%A8%D7%91%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%A7%D7%99%D7%99%D7%9E%D7%AA/%D7%9E%D7%AA%D7%A7%D7%9F-%D7%9C%D7%99%D7%99%D7%91%D7%95%D7%A9-%D7%9E%D7%96%D7%95%D7%9F-%D7%A2%D7%A9%D7%94-%D7%96%D7%90%D7%AA-%D7%91%D7%A2%D7%A6%D7%9E%D7%9A/125337944180134

    שימו לב לאפשרות להניח את מתקן הייבוש מאחורי המזגן – שימוש ב”פסולת” שלו -האוויר החם שהוא פולט.

    • ישום פרמקלצ’ר קלאסי! גאוני!
      ישנם כאלו שלא אכפת להם מריח מוזר במכונית, ופשוט מייבשים מזון במכונית סגורה בקיץ…

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן