הירוק היום ירוק מאוד, אך מה יהיה מחר?

גוף בריא

רגע לפני שהירוק המזין מתחלף בצהוב הייבש אפשר לשמור מזכרות אכילות מהחורף בצנצנות. זה לא אותו דבר, אבל הכי קרוב שאפשר, ודבי מסבירה כיצד.

אהבה לעשב

אצלנו, בנווה איתן, הפריחה בשיא יופייה. חרדלים וחרציות צובעים בצהוב את השדות, גדילנים, סירפדים, חוביזות ועוד משגשגים בחצרות. מכולם את החוביזות אני הכי אוהבת. ולא מתביישת להכריז על הרגשותי בפומבי :)

אומנם אהבה היא נושא מורכב למדי, אנסה לספר לכם למה חוביזות משמחות את ליבי.

החלמית, או חוביזה, הוא צמח בר הגדל בארץ בשדות, בחצרות הערים ובצידי כבישים. עלה החוביזה עשיר מאוד בכלורופיל, בויטמין A, בברזל זמין, הוא מכיל אחוז יפה של חלבון (בין 4-5%) וסידן. לעומת צמחי בר אחרים החלמית אינה מכילה חומרים חומצתיים (כמו חומצה אוקסלית) או טוקסיים, טעמה עדין, ולכן אפילו מתאימה להזנת תינוקות רכים כאשר מרסקים אותה היטב יחד עם פירות בשלים.

האגדה מספרת שבתקופת המצור בירושלים, כאשר הספקת המזון לתושבים היתה מעטה עד מאוד, פנה פרופסור גוגנהיים לאימהות וקרה להן לצאת לחצרות ושדות לקטוף חלמית, להעשרת תזונתם של כל בני המשפחה (ובמיוחד של אימהות מניקות).

הרבה מדברים בשנים האחרונות על “מזונות על” המיובאים מקצוות תבל ומחירם כמשקלם בזהב. אני מעדיפה לעודד אכילת מזונות מקומיים, זמינים ומזינים, כמו עלי החוביזה שהם בעלי ערך תזונתי רב מאוד. ועוד, בהיות החוביזה צמח בר, אינו דורש במיוחד השקייה מעבר לגשמים, טל הבוקר והמים שיצליח לאגור באופן עצמאי. הזרע נובט רק במקומות בהם יש את התנאים האופטימלים להתפתחותו, לא עבר הנדסה גנטית, ואם קוטפים את העלים הרחק מכבישים וריסוסים- גם אורגני.

החובזות נובטות עם הגשמים הראשונים וניתנות למאכל עד האביב. אז, איך מאריכים את התקופה שבה ניתן להינות מטעמם וערכם התזונתי של עלי החוביזה?

מאוד פשוט: מייבשים, מרסקים ושומרים לימי הקיץ החמים. ולהלן, מדריך לייבוש חוביזות:

ליקוט ואיסוף

יוצאים לרחוב, לחצר או לשדה. חשוב לשים לב שאין מדובר במקום בו יש ריסוס או תנועה רבה של מכוניות. למשל, לא כדאי לאכול חוביזות משולי הכביש. מומלץ לא לקטוף בבוקר כשהעלים מכוסים בטל (רוצים שיתייבש ולא יתעפש). בוחרים את העלים היותר רכים והפחות גדולים. לא עוקרים את הצמח בכוונה, על מנת שהצמח יגיע למחזור רבייה שלם, שבסופו זרעיו יתפזרו – כך יהיו חוביזות גם בחורף הבא! :)

הכנת צרורות לייבוש

מכינים כמה צרורים לא גדולים מדימכינים כמה צרורות לא גדולים מדי (אם הצרור מדי גדול עלול להיווצר עובש בין העלים). קושרים בחוט.

מכינים כמה צרורים לא גדולים מדי תולים מהגבעול במקום מוצל עם זרימת אוויר, אפשר למשל במטבח ליד פירות שמבשילים, במרפסת מוצלת או במקומות אחרים בבית.

כעבור שבוע-שבועיים, וזה תלוי באזור בו אתם גרים, העלים יבשים.

טחינת העלים

טוחנים את העלים במטחנת תבלינים או בבלנדר חזקטוחנים את העלים במטחנת תבלינים או בבלנדר חזק. מרסקים צרור צרור מכיוון שאי אפשר בבת אחת לרסק ביעילות כמות גדולה של עלים יבשים. יש צורך לחזור על השלב הזה כמה פעמים (לפי כמות החוביזות שיבשתם).

והתוצאה…

קיבלנו אבקה הנשמרת ללא קירור ואותה שומרים בצנצנת זכוכית סגורה. אבקת עלים מהחורף - לבריאות!בקיץ, אפשר להוסיף את הצמח בצורת אבקה לשייק הירוק, לסלט, למרקים, לקציצות ובעצם לכל תבשיל.

בהצלחה ולבריאות!

לתוכן זה נכתבו 13 תגובות

  • עינת קופרשמיד |

    שלום!
    אני מקוה שתקבלי את המייל שלי כי עברו מעל שנתיים מאז שכתבת את המאמר. יש לי בגינה הרבה חובזה ואני רוצה לקטוף ולשמור. אלא שצריך לשטוף אותה קודם ממזיקים שנצמדו לעלים. גם מבחינה אסתטית וגם מסיבות הלכתיות. לפי ההלכה היהודית יש איסור חמור לאכול תולעים ושרצים. אז איך מיבשים אחרי שטיפה כזאת? אני קוטפת את העלים ללא גבעול כדי שיהיה אפשר להשרות בקערה עם סבון. תודה. עינת קופרשמיד. אשמח אם תעני לי במיל

    • שלום לך עינת,
      איך שום בעיה בלשטוף את העלים. אם את שותפת בסבון, דאגי להוריד אותו היטב. לדעתי שטיפה והשרייה לכמה דקות בקערת מים תוריד את החרקים ללא סבון. לאחר השטיפה את יכולה להשאיר את החוביזות בקערה או מסננת גדולה לכמה רגעים (כך שהמים העודפים ירדו) ואז לפרוס מגבת סופגת גדולה על השולחן, להניח על המגבת ועם מגבת נוספת לנגב את כולם יחדיו. צעד הבא, יבוש או הקפאה, מה שתבחרי.
      בהצלחה! (-:
      דבי.

  • דבי יקרה- באת לי בדיוק בזמן וזו לא הפעם הראשונה.. לפני כמה ימים גיליתי שדה חוביזות נפלא מאוד וענקי קרוב לאזור הבית, ליד כביש שבקושי נוסעים בו, ואחרי ששנה חשבתי שבכלל לא גדלות חוביזות בגולן. הוא בתחום אזור מרעה כך שצריך להספיק להנות ממנו לפני שיעבירו אליו את הבקר, עכשיו אני יודעת גם איך לשמר גם לאחר כך. תודה מתוקה ובואו לבקר את טבע, צחי ואותי בקרוב. נשיקות לילך.

  • שידרוג תהליך הייבוש :
    בעקרון על מנת לייבש בצורה טובה צריכים להתקיים מס תנאים עיקריים :
    א. חושך – עדיף לייבש במקום חשוך כיוון שאור פוגע בתהליך
    ב. אורור – חשוב מאד שיהיה אורור גבוה על מנת שלא יווצר עובש

    אני ממליץ לכם בחום להכין ארון ייבוש מקרטון !!!
    זהו מוצר זול, קל משקל, ממוחזר ואפילו יש פה תהליך של ריסייקל
    (סיים את תפקידו עבור המזגן ומתחיל את תפקידו כארון ייבוש )

    ארון ייבוש משדרג פלאים את רמת המוצר הסופי, ותהליך ההכנה פשוט מאד וזול מאד ועלותו המקסימלית היא ~150 שקלים

    1. מוצאים קרטון גדול, אני אישית משתמש בקופסת קרטון של מזגן כיוון שהו אעבה וחזק, ומספיק גדול

    2. עושים חור לוונטה, וונטה עולה 100 ש”ח ותפקידה חשוב כי היא בעצם מחליפה את האוויר בחלל , וונטה בעוצמה של 98 מק”ש בהחלט מספיקה וניתן לקנות בכל טמבוריה

    3. את הוונטה ממקמים ככה שהיא תוציא אוויר מתוך החלל החוצה, כלומר היא בעצם עושה מאין ווקום בארון הייבוש (לוקחת אוויר מתוך הארון ומוציאה החוצה)

    3. לוקחים גדר ירוקה וממנה חותכים ריבועים לפי עומק ורוחב הקרטון ועושים מדפי תלייה במרחק הרצוי, (נניח שחלק ישמשו לתלייה וחלק להנחה )

    4. במדפי התלייה הכי נוח לתלות בעזרת אטבי כביסה

    5. במדפים שבהם מניחים אני שם רשת נגד יתושים

    ** ייבשתי ככה תבלינים לתה בקייץ ואני משתמש בהם בחורף לתה (תערובת לואיזה, מליסה, לימונית , נענע , זוטה לבנה )

  • היגעתי הנה בעקבות הקומפוסט והנה אני כבר בחוביזה…
    אוהבת את האתר שלך (כבר במועדפים)
    ובהחלט קוטפת הרבה חביזה בעונה ומשתמשת לבישול,
    תודה על החידוש בעניין הערכים התזונתיים ובעניין הייבוש :)

    • שלום רותי,
      אם אני לא טועה אז את מחזקת את הטענה שקומפוסט זה דבר נהדר (:
      תהיני מהחוביזות, כרגע עם קצת מזל, אפשר להתחיל ללקט את הנבטים של החוביזות הראשונות של העונה.
      האתר הזה הוא פרי ידיו של אסף, והוא גם שייך למועדפים שלי (:
      תודה רבה!
      דבי.

      • בהחלט מחזקת!
        אתמול קניתי קומפוסטר והיום אירגנתי אותו לפעולה :)
        עוד מעט יהיו פה יערות של חוביזה, שבהחלט השנה אני הולכת לחגוג עליה…
        תודה על התגובה :)

  • דבי – את מקסימה, ותודה רבה. תמשיכי לכתוב, זה תמיד מעניין (איך זה יכול להיות שאחרי כל מה שאנחנו מדברות עדיין יש עוד דברים שלא דיברנו עליהם ואפשר עוד לחדש? לא להאמין). תודה תודה

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן