הצלת מזון- איך למה ואיפה?

חינוך, חברה וקהילה

למה הצלת מזון, ואיך גם את יכול.ה לעשות את זה כדי למלא את המקרר, לשמור על הסביבה ולמנוע בזבוז

נתחיל מזה שהאידיאל הוא שאין הצלת מזון.

למה? כי אין בזבוז אוכל.

בעולם מתוקן אני חולמת על כל מקורות ההסעדה, השווקים והחנויות שמפתחים מערך מסודר שבו שאריות האוכל, הפחת, מוצרים סוג ב’ לא מושלכים לפח אלא נמכרים בזול יותר, נתרמים לקשישים, נזקקים ומוסדות.

אבל בגלל שהבזבוז הרב עדיין מתרחש בארץ ובעולם, חשוב לי להפיץ את הבשורה שאפשר ללכת כמה שפחות לסופר ולהתקיים ממזון מוצל, אפשר להציל המון ולחלק למי שצריך או פשוט בשכונה, ואפשר למנוע בזבוז כל כך קורע לב בשרשרת של המזון.

לפני שאדבר על איך עושים את זה, אני רוצה לדבר על למה להציל מזון, ולמי זה מתאים.

למה?

תחשבו איזה דרך ארוכה עגבניה אחת עשתה כדי להגיע לצלחת שלכם.

החלקאי שתל אותה, השקה, הדלה וטיפח, קטף והסיע לבית אריזה.

מהבית אריזה זה נסע לשוק סיטונאי ומשם לסופר הקרוב לביתכם עד שהגעתם וקניתם ולקחתם הביתה.

בכל אחד מהשלבים הושקעו המון משאבי אנרגיה, כח אדם, מים ואדמה, ובכל אחד מהשלבים היום מתקיים בזבוז אדיר ופחת שהולך לפח.

גם מהחקלאי וגם מבית האריזה וגם מהסופר אפשר להציל, אבל היום אני אתמקד באיך אפשר להציל משווקים סיטונאיים, כי זה מה שאני עושה, ואציין שיש גם מושג שנקרא דאמפסטר דייבינג (צלילת פחים) שלי לא יצא להתנסות בו, אבל הוא מדהים ואני אצרף גם מידע על איך אפשר להצטרף לזה במקומות שאני שמעתי עליהם.

למי?

בגלל שאין הנגשה של הצלת המזון בשווקים הסיטונאיים, הירקות והפירות לזריקה לא מסודרים יפה יפה על דוכן כמו בשוק, אלא פשוט על הרצפה.

דעו שהכמויות הן ענקיות ונפלאות, אבל שהצלת מזון דורשת גם שינוי מיינדסט מ”מגעיל” לאפשרי, ומגדירה מחדש את המושג “זבל”.

אז איך תכל’ס גם אני יכול.ה?

או! הגענו לדבר האמיתי, ואם העולם הזה בוער בך, אני שמחה לחלוק איתך את האיזורים בארץ בהם ניתן להצטרף לעשייה.

טבעון: נתחיל מההום בייס, המקום שבו אני גיליתי את עולם הצלת המזון.

זהבה נבט מפעילה פרויקט הצלת מזון שאפשר להגיע ולהנות מהשפע דרך קבוצת הווצאפ הזו. אפשר גם להאזין לפרק בו ראיינתי אותה לפודקאסט שלי כאן:

קבוצת ווצאפ לעדכון חלוקות של זהבה נבט ומתנדבים בטבעון: כאן

הפודקאסט “נועדו לגדולות” והפרק עם זהבה על הצלת מזון, יזמות קהילתית, שפע ואקולוגיה:

 

החזון שלי הוא שיהיו כמה שיותר אנשים שמצילים מזון מהשוק הסיטונאי בחיפה (ממנו אני מצילה), ויהיו כמה שיותר נקודות חלוקה בטבעון של ירקות ופירות מוצלים שאפשר פשוט לבוא ולקחת.

אם את.ה מטבעון והסביבה ותרצי.ה שנסע יחד לשוק הסיטונאי בחיפה כדי להסביר ולראות איך מצילים ומה עושים כדי לשים בבית ולהציע לאנשים לקחת, מוזמנים ליצור קשר בפייסבוק ונדבר.

בנוסף אפשר להצטרף להתנדב עם זהבה נבט ולהיות חלק מהעשייה המבורכת שלה (היכנסו לקבוצת הווצאפ)

 

קבוצת שיתוף עצי פרי וצמחים בטבעון- כי גם זה עוזר למנוע צמצום בזבוז מזון. קבוצת ווצאפ פה

 

חיפה: להציל בעצמכם בשוק הסיטונאי בחיפה, או להצטרף לרובין פוד

  1. אם תרצו להציל בעצמכם, שימו בוויז שוק סיטונאי חיפה. השעות הן כל יום חוץ משישי שבת ב7:00 בבוקר, שבהם אפשר להיכנס רגלית ולאסוף ירקות ופירות מוצלים. בימי שישי יש להגיע ב6:00 בבוקר, ובשבת סגור. חשוב מאוד מאוד לשים לב מה לא לקחת- כל מה שמסודר, ארוז, קל מאוד להבחין ששייך לרוכלים. אל תקחו מזה גם אם כרגע אין ליד זה אף אחד, זה פוגע ברוכלים וזה פוגע גם במי שרוצה להציל כי אחר כך יכולים לא לאפשר להיכנס לשוק. מצרפת סרטון מהאינסטגרם שבו אני מראה איך הצלתי מזון.
  2. להצטרף לרובין פוד הנפלאים! איך? פשוט תגגלו אותם. העשייה שלהם נהדרת והם פועלים בהמון צורות בחיפה.

ואפשר גם לחפש אותם בפייסבוק ובאינסטגרם. מצרפת לינק לפודקאסט מעולה שהתראיין אליו שי רילוב- מייסד רובין פוד, בו הוא מסביר על הכל בצורה ברורה ומעניינת.

 

ירושלים:

חפשו והצטרפו למצילות המזון הנפלאות. כל הפרטים באתר שלהן.

ופה אפשר לקרוא כתבה בגלובס על דניאלה המופלאה שהיא ממקימות המיזם בירושלים.

ויש גם קבוצת צלילת פחים. מצטרפים מהקישור הזה

 

ת”א:

  1. גינה בכרם- פרויקט מהמם שעוסק גם בהצלת מזון- פירות וירקות שאפשר לבוא לקחת, אבל לא רק. בגדול הם בונים קהילה מקסימה סביב סדנאות אירועים ואקולוגיה. מצטרפים לקבוצת הווצאפ שלהם פה והאתר שלהם פה
  2. שיתוף עצי פרי וצמחים בת״א, גם זו הצלת מזון בעיניי.
    כי תמיד יש עצים מפוצצים בפירות (עכשיו זה מלא פירות הדר) ואף אחד לא בא לקטוף.
    קבוצה שנועדה לשתף מיקומים שאפשר פשוט לבוא ולקטוף במקום שיפול על הרצפה ויירקב.

    הצטרפות לקבוצת ווצאפ פה

  3. מועדון החמש בבוקר/ תרבות של סולידריות – תרבות של סולידריות מגיעים אחת לשבועיים לשוק ומתוך כל הטוב הזה וההצלה נארזים המון סלי מזון למשפחות שצריכות את זה.
    אם בא לכם להתנדב בתחום הזה, להכיר את תרבות של סולידריות (שאני חלק מהן מרחוק) והן לב אחד גדול, ולראות מה זה שוק סיטונאי ומה קורה שם- זה המקום. הם מדהימים. קבוצת הווצאפ פה, והן הכי פעילות באינסטגרם כאן או האתר היפה שלהן פה

מקרר קהילתי

כשמו כן הוא. מקרר שנמצא ברחוב ובתחזוקה של מתנדבים אפשר לשים ולקחת מוצרי אוכל במצב טוב.

הנה פוסט נפלא בפייסבוק שמרכז מקררים קהילתיים ברחבי הארץ. על אחריותכם כמובן לבדוק מה המצב והתקינות, ולי או לכותבים אחרים אין שום אחריות בנושא.

צלילות פחים במרכז

קבוצת ראשון לציון
קבוצת פתח תקווה
קבוצת תל אביב – מרכז
קבוצת תל אביב – צפון מזרח
קבוצת רמת גן – גבעתיים
עד כאן להפעם.
בתקווה לכמה שפחות בזבוז ויותר שפע בעולם!
אם המידע תרם לכם, או יש לכם עוד שאלות, מוזמנים ליצור קשר.
רחל :)

לתוכן זה נכתבו 2 תגובות

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן