דירתנו כבת 60, ונבנתה במקור עם חלונות עץ מעליהם תריס גלילה מעץ. שמרנו על כל החלונות המקוריים שיכולנו, ועם השנים הוחלפו כל התריסים לתריסי פלסטיק. גם תריסי פלסטיק מסוג זה (“תריסי חבל”) הופכים היום לנוסטלגיה, קשה להשיג אותם והאלומינצ’יק ינסה לשכנע אתכם לקנות שלבי אלומיניום מוקצף, או אפילו תריס חשמלי (למהדרין ימכרו גם שלט-רחוק לתריס). אנו איננו רואים פחיתות כבוד במשיכת סרט בד (“חבל”) להורדת והעלאת התריס.
ישראלי שיתבונן בחלונות בתי דירות בערים צפון אירופאיות, ימצא עצמו מתרשם מחלונות הבתים החשופים, כאשר לכל היותר למען הפרטיות מסיטים וילון פה ושם. אצלנו שולטים תריסי הפלסטיק והאלומיניום, ומכערים חזית כל בנין. תריסים אלה נולדו מצורך אקלימי – כל קרן שמש החודרת חלון זכוכית בקיץ שלנו, הופכת את החדר לחממה.
בקיץ החם זורחת השמש בצפון-מזרח, ועד הצהריים מבשלת את הקירות המזרחיים של הדירה, בזווית נמוכה שאפשר להתגונן ממנה רק בסגירה מוחלטת של התריס. בצהרי יום קיץ השמש גבוהה בשמים בזווית של עד 81 מעלות, ודי בגגון קטן מעל החלון, אם כי גגון זה לא ימנע את הקרינה המוחזרת מהקרקע אל החלון. אחרי הצהריים מטגנת השמש את הקיר המערבי של הדירה, בדרכה לשקיעה בצפון-מערב.
אנו למדים מכך על חשיבות התקנת תריסים חיצוניים בחלונות דירתנו, ועל הכיוונים והמועדים בהם יש לסגור אותם למניעת חדירת קרינת שמש ישירה דרך החלונות. אוורור טבעי רצוי והכרחי, וניתן לשחק עם פתיחת חלונות ותריסים בכיוונים שאינם פונים למקום בו נמצאת השמש באותה שעה. יש לתת גם את הדעת על אוורור לילה, מתן אפשרות לבריזה הלילית להזרים אוויר קריר יותר בלילה דרך הדירה כדי לצנן את המסה התרמית (לבנין מבטון ובלוקים יש “זיכרון”, צינון הקירות בלילה יסייע בהפחתת הטמפרטורה בשעות החמות של היום).
המושג “בניה ירוקה” אינו מתייחס רק לבניה חדשה. למעשה לא פעם יהיה “ירוק” יותר לשפץ בנין קיים, מאחר והוא כבר קיים, והריסתו ובניית בית חדש תחתיו תייצר פסולת, תגרום לכריית חומרי גלם, לשימוש במשאבים ופליטת מזהמים וגזי חממה בעת העיבוד, השינוע והבניה. הדוגמאות שהבאתי בסדרת המאמרים על החלונות והתריסים, מתייחסות לשיפורים בדירה קיימת.
דירתנו כבת 60, ונבנתה במקור עם חלונות עץ מעליהם תריס גלילה מעץ. שמרנו על כל החלונות המקוריים שיכולנו, ועם השנים הוחלפו כל התריסים לתריסי פלסטיק. גם תריסי פלסטיק מסוג זה (“תריסי חבל”) הופכים היום לנוסטלגיה, קשה להשיג אותם והאלומינצ’יק ינסה לשכנע אתכם לקנות שלבי אלומיניום מוקצף, או אפילו תריס חשמלי (למהדרין ימכרו גם שלט-רחוק לתריס). אנו איננו רואים פחיתות כבוד במשיכת סרט בד (“חבל”) להורדת והעלאת התריס.
הנה חלקי תריס פלסטיק – למעלה השלבים, ולמטה משמאל לימין – מנגנון הקבוע בתוך מגרעת בקיר, חבל ואביזר נוסף שמטרתו להעביר את החבל דרך דופן ארגז התריס. זה אינו אביזר תקני, והשתמשתי בו לתריס אחד בלבד בו בעלי הדירה הקודמים אטמו את האביזר המקורי והיה עלי לקדוח בקיר ולקבע את האביזר החדש. אם יש לכם חלון שהתריס בו מקולקל, אך המסילה והציר העליון תקינים – כ- 300 ₪ וקצת עבודה עצמית, ויש לכם תריס חדש לשנים. השוו לכמה אלפי ₪ לתריס חשמלי, לרבות חציבה להעברת קו חשמל חדש, ושאלו את עצמכם אילו בטטות כורסא נהיינו שלא נאה לנו לפתוח ולסגור את התריסים ידנית. עשינו את הטעות הזו בסלון, בו התקנו תריסים חשמליים נגללים וסובבים מאוד מתוחכמים, והיום הם בעיקר מקולקלים. תריס הגלילה המתואר הוא כאמור מדגם ישן. בחלונות חדשים בהם מותקן תריס ידני, יש מנגנון מסוג אחר, אשר מותקן למעלה בתוך ארגז התריס.
בחדר האמבטיה החליף בעלי הדירה הקודם את החלון, תוך ביטול התריס וכיסוי בקרמיקה של המגרעת למנגנון תריס החבל. לאחר חיפוש נמצא והורכב מנגנון חיצוני:

מנגנון חיצוני
חדר העבודה סיפק הרפתקה למתקדמים. מעל שולחן הכתיבה שלי חלון לא גדול עם ארגז תריס. בעלי הדירה הקודמים ביטלו את התריס, עקרו את הגלגלת העליונה וטייחו את בית המנגנון התחתון. בתוך ארגז התריס שכן לו תריס העץ העתיק. שימו לב לניגוד בין חדר העבודה המסודר, החלון הנקי והעצים בחצר, לבין הטינופת בתוך ארגז התריס ובה בין היתר שרידי קן של ציפור. בשביל זה יש בגדי עבודה, נשמית, ומקלחת טובה בסיום העבודה.

בתוך ארגז התריס שכן לו תריס העץ העתיק
לתריס גלילה כזה ציר עץ עם כובע מתכת בצד אחד (כאן נראה מורם מבית הציר, לאחר שליפת מסמר גובל שהיה נעוץ בעץ):

לתריס גלילה כזה ציר עץ עם כובע מתכת בצד אחד
וגלגל לאחסון סרט המשיכה, מצידו השני (לצורך הצילום, גם כאן מורם מבית הציר):

וגלגל לאחסון סרט המשיכה, מצידו השני
סרט המשיכה מחובר לגלגל בעזרת בורג מתכת. כדי להגיע לבורג תצטרכו לפרק את הציר ולדחוף אותו שמאלה עד הסוף, או לאלתר מברג קטן שטוח באורך של פחות מ- 10 ס”מ, כדי להגיע לבורג במישוש ללא פירוק כל הציר. מכל מקום בשלב זה הוחלף סרט המשיכה בחדש, אשר נכרך בינתיים במלואו על הגלגל:

הוחלף סרט המשיכה בחדש, אשר נכרך בינתיים במלואו על הגלגל
פירוק התריס הישן הוא לעתים סיפור, מאחר ורוחב השלבים גדול מרוחב פתח ארגז התריס, וכבר קרה שפשוט ניסרתי את השלבים בעזרת כלי רב תכליתי של בוש (מין מפסלת חשמלית). בתריס עץ זה חתכתי כמה מפיסות המתכת המחברות בין השלבים, בעזרת מספרי פח.
הרכבת תריס חדש, לעומת זאת, פשוטה יותר כיוון שהפלסטיק החדש גמיש ונוח לעבודה. לכל אחד שיטה משלו להכנסת שלבי התריס, אני מכניס את השלבים אחד-אחד. כדי לחבר שלב לקודמו, יש “לקפל” את התפר ביניהם, ראו בצילום את הזווית בין התריס הקרוב למצלמה לבין קודמו. במצב זה התריסים יתחברו בלחיצה קלה. במקום בו התריסים נכנסים למוביל המסילה, שלב אחד ימינה מחוץ למוביל הימני, ואחד שמאלה מהמוביל השמאלי, ויש מה שיחזיק את התריס מליפול למטה בעוד אתם עובדים בנחת.

כדי לחבר שלב לקודמו, יש “לקפל” את התפר ביניהם
לסיום הרכבת שלבי התריס, מחברים את השלב העליון לציר בעזרת רצועות קצרות וברגים. 2 ברגים לכל קצה של הרצועה. משתמשים בשאריות של רצועת התריס (“חבל”), אותן משחילים לתוך קדחים שעושים בשלב העליון. התריס נראה כאן במצב מורד מטה, ואפשר לראות כי לאחר כיסוי כל החלון נותרו שני שלבים בתוך ארגז התריס. זו רזרבה למצב בו בעוד כמה עשרות שנים יתייבש אחד השלבים ויישבר, ולכו תתעסקו עם החלפת כל התריס שוב. מוציאים את השלב הסורר, מקצרים את התריס בשלב אחד והוא חוזר לעבודה. אגב אחזקה, התקלה הנפוצה היא חבל קרוע שמחירו כ- 20 ₪, או מנגנון תחתון שהקפיץ שלו שבק, כ- 20-30 ₪. השוו מחירים אלה לעלות הזמנת טכנאי והחלפת מנוע בתריס חשמלי.

לסיום הרכבת שלבי התריס, מחברים את השלב העליון לציר בעזרת רצועות קצרות וברגים
אגב חבלים, יש לפחות 3 סוגים: האפור המופיע כאן למעלה, המשמש בעיקר בתריסים חדשים בחלונות אלומיניום בהם המנגנון נמצא למעלה, הלבן הסינטטי בו אשתמש להלן לחיבור למנגנון, והוא קל להשגה, וסרט הבד העבה שנראה למעלה בתוך ארגז התריס והיה שייך לתריס הישן, זה חבל ל”מבינים”, נחשב עמיד במיוחד ולמרות שמייצרים אותו בארץ, הוא קשה להשגה.
בית מנגנון התריס טויח כאמור ע”י בעלי הדירה הקודמים, ופונה בחציבה קלה בעזרת איזמל ופטיש:

חציבה קלה בעזרת איזמל ופטיש
והנה הקופסא למנגנון התחתון לאחר ניקוי. חשוב לשמור על שתי פיסות העץ למעלה ולמטה, אליהן ייכנסו הברגים המחזיקים את המנגנון במקומו:

הקופסא למנגנון התחתון לאחר ניקוי
הכנת המנגנון להתקנה – השחלת סרט המשיכה דרך הגלגלת והמעצור שבמכסה המנגנון, והעברת הבורג שבתוף המנגנון, אל הסרט. בצילום זה קפיץ המנגנון אינו דרוך. זהירות, ההמשך די מסוכן – יש לגלול את תוף המנגנון עד הסוף, להחזיקו דרוך, בידכם השלישית להחזיק את הסרט מתוח וברביעית להבריג את הבורג חזרה למקומו. אם המנגנון ישתחרר, תחטפו מכה מאוד מאוד רצינית באצבעות. מי שלא בטוח שהוא רוצה להתעסק עם הקפיץ, שישאיר חלק זה לבעל מקצוע מיומן. שימו לב – במנגנון החיצוני אותו תליתי לפני כמה תמונות, אין גישה לקפיץ, ובמחיר התעסקות יותר גדולה בתוך ארגז התריס, תיחסך לכם אפשרות פגיעתו הרעה של הקפיץ.

השחלת סרט המשיכה דרך הגלגלת והמעצור והעברת הבורג, אל הסרט
והנה המנגנון במקומו. השתמשו בברגים ארוכים, לפחות 4/50, וקוטר או אורך גדולים יותר אם יש לכם איזה ספק או חשש לשליפה. על הדרך עשיתי יד ראשונה של שפכטל וצבע במקומות שנפגע הקיר מהעבודה. בתכנון לצבוע חדר זה כולו לרבות התקרה ומסגרת החלון וחבל להזיז שוב את כל הרהיטים – אבל הלילה יורד, סופת פברואר קרבה ולא נעים לסבול את ריח הצבע בחדר סגור, נמתין לכן עם סיום הצביעה לבוא האביב:

השתמשו בברגים ארוכים, לפחות 4/50, וקוטר או אורך גדולים יותר
לסיום ההתקנה, מתקינים מעצור בשלב התחתון של התריס כדי למנוע ממנו לברוח לתוך הארגז במשיכה נמרצת מדי של החבל. המעצור מחובר בבורג 5/35:

מעצור בשלב התחתון של התריס כדי למנוע ממנו לברוח לתוך הארגז
יש עוד סוגי תריסים, ובראשם תריס הפלסטיק המפורסם בעל הרפפות הניתנות להטיה, שכל מי שיש לו יד אחד ימנית ויד אחת שמאלית, יכול לתקן בעצמו, וכן תריסי עץ בעלי רפפות קבועות או סובבות. אולי נדבר על תריסים כאלה בפעם אחרת.
ולסיום – הצללת קיץ חיצונית שנתלתה במרפסת חדר הילדים הפונה מערבה. בקיץ מקבל קיר חדר הילדים קרינת שמש ישירה אחר הצהריים, דבר המיתרגם בסופו של דבר לקיר פנימי חם בלילה, ולחימום החדר. מלבד סגירת התריס הפונה למרפסת בשעות אחר הצהריים, נוספו גם צלונים נגללים (כמה עשרות ₪ לזוג במבצע בהום סנטר) להצללת הקיר. עם הגשם הראשון מורדים הצלונים ומאופסנים עד לקיץ הבא.

הצללת קיץ חיצונית שנתלתה במרפסת חדר הילדים הפונה מערבה
תודה על התאור המעולה. היכן ניתן לקנות שלבים לתריס גלילה (יכול להיות משומש – התריס ישן והדירה שכורה).
מיכאל שלום,
כפי שכתבתי בשנת 2015 – כבר אז התחיל להיות קשה להשיג שלבי תריס גלילה מפלסטיק, והאלומינצי’ק המצוי יציע לך שלבי אלומיניום.
עשה עבודת רגליים\טלפונים וראה היכן תצליח לקנות באיזור מגוריך.
אין לי ניסיון עם התקנת שלבים משומשים. סביר שאם תמצא במכולת השיפוצניק, תצטרך לנסר את השלבים אחד-אחד למידה, וסביר שהפלסטיק יהיה יבש ופריך, מה שאומר אורך חיים קצר יותר.
איזשהו פיתרון ביניים – כבר קרה לי שבמקום להחליף את התריס כולו, פירקתי את השלב שנשבר, בדרך כלל השלב העליון, וקיצרתי את התריס בשלב אחד. זה עובד כמובן עד גבול מסוים, וסביר שלתריס המקוצר לא תהיה סגירה מלאה.
ההסבר יפה ומפורט,
אע”פ שכבר עבר הרבה זמן מאז שהוא נכתב
כדאי להעיר,
יש דרך קלה ובטוחה יותר להשחיל את החבל ולחבר אותו למנגנון,
1. מתחילים הפוך, קודם מהקפיץ ולאח”מ לגלגל הציר,
דבר ראשון מבריגים את הבורג שתופש את החבל לקפיץ.
2. כורכים את החבל סביב הקפיץ (לשים לב לכיוון שכאשר מושכים את החבל הקפיץ יימתח).
3. גוללים את התריס כלפי מעלה בידיים.
4. מחברים את החבל לגלגל הציר.
הרווח הגדול בצורה זו שאין צורך להילחם עם הקפיץ, שזה עלול להיות מסוכן ולגרום לחתכים
תודה, אנסה בפעם הבאה שיהיה צורך.
יעקב שלום. הפוסט הזה שלך נכתב די מזמן אבל הבעייה אצלי לגמרי עכשוית. תריס גלילה ידני, כבן 20. בזמן האחרון כל הזמן מתגלגל למטה. הוחלפה רצועה ולא עזר. רוצה לנסות להחליף מנגנון קיר תחתון אבל אלה שמוכרים היום נראים אחרת. הגלגל שלהם גדול יותר. האם זה עושה את העבודה? בנוסף איש התריסים אמר שהתריס גדול מהתקן (רוחב 155) וזה מה שיוצר את הבעיה ולכן אין מנוס מלהחליפו. אשמח לשמוע את דעתך.
מירב שלום,
אצלי יש תריסי פלסטיק ברוחב עד 140 ס”מ, והם עובדים היטב עם מנגנונים רגילים, אם כי זה אכן תריס כבד ונדרש כח פיזי למשוך אותו. איני יודע מה התקן אבל עוד 10% משקל זה לא מה שלעניות דעתי יעשה את ההבדל.
אחרי 20 שנה סביר שהגיע יומו של המנגנון. בהנחה שאת מדברת על מנגנון תחתון, הוא עולה כמה עשרות ש”ח.
לגבי גודל המנגנון, מכיר את שני הסוגים שבצילומים פה (פנימי וחיצוני).
בתריסי גלילה חדשים המנגנון נמצא כולו בתוך ארגז התריס והוא אכן יותר גדול, או יותר נכון יש לו שני תופים.
מציע שתחפשי תוף מתאים, כלומר כזה שנכנס לפתח שיש לך בקיר. רק לפני כמה חודשים נאלצתי להחליף תוף באחד החדרים אצלנו בבית, ומצאתי בקלות בטמבוריה פשוטה ליד ביתי. כל חנות פירזול מקצועית תוכל לסייע לך, בתל אביב מכיר את אחים ביטר (יש גם בבני ברק), ואת יעד פירזול (סניפים בעוד כה ערים)
לגבי התקנה, צריך לדעת (ואני “יודע” רק מניסוי וטעיה) מה מידת המתיחה הנכונה של החבל. שימי לב שהקפיץ עלול להיות אכזרי לאצבעות במידה והוא משתחרר – אם יש לך ספק או חשש פני לאיש מקצוע
המון תודה, בזכות ההסבר שלך הצלחתי לתקן רצועה שהסתבכה בקפיץ התחתון והתריס לא עבד. תודה!
אשמח להבין
יש לי תריס גלילה חשמלי של סומפי ויש לו גם חיבור למנואלה בשביל הרמה והורדה ידנית
האם יש איזה שהוא מעצור שניתן להשים על השלבים כדי שבהרמה ידנית התריס לא ייתקע למעלה ??
האם ניתן להרכיב מעצור גם כשהריס חשמלי ?
טליה,
זו שאלה לטכנאי של תריסים חשמליים.
כאשר המנוע מרים ומוריד את התריס, יש מתגים שמכבים את המנוע ברגע המתאים, ולכן אין צורך בגובל פיזי כמו בתריס ידני.
הרמה ידנית בתריסים כאלה היא סוג של גיבוי, וככל שתרצי להוסיף מעצור פיזי, מיקומו יצטרך להיות מתואם עם מיקום העצירה החשמלית כדי לא לגרום נזק לתריס. לכן זו שאלה לאיש מקצוע בתחום
כששאלתי מישהוא בתחום נאמר לי שלא ניתן לעשות גם מעצור לידני בגלל שהוא גם על חשמלי
היה נשמע לי מוזר לכם שאלתי גם פה
כל מה שחיפשתם לחלונות ותריסים http://www.service-window.co.il במשלוח עד אליכם.
יעקב שלום,
נהנתי מאוד לקרוא, לי יש תריסי פלסטיק רגילים, קשה מאוד להשיג את המאחזים הלבנים מפלסטיק שמחזיקים את התריס על ה 2 פסי אלומניום שלו. הם מתייבשים עם השמש ומתפוררים. זה מגיע זכר ונקבה ימין ושמאל. איפה אפשר להשיג?
תודה יעל
יעל שלום,
עדיין יש לי תריסים כאלה בכמה חלונות בבית.
הם יעילים ביותר מבחינת היכולת לשלב בין הצללה או מניעת כניסת גשם, לבין אוורור.
מצד שני – הם די מכוערים, וגם יצאו מהאופנה.
בעבר היה אפשר להשיג את הפקקים בכל טמבוריה, וגם לבחור בין צבע לבן לאפור, כיום מניח שזה קשה יותר. אולי חנויות גדולות כמו הום סנטר, או טמבוריות ותיקות, עדין מחזיקות פריטים כאלה.
מצרף צילום של מארז פקקים – בצד התריס שמתחבר למוט אכן הפקק שונה בין ימין לשמאל, בצד השני הפקקים זהים.
אולי התמונה המצורפת יכולה לסייע, מופיע בה שם היצרן.
שנה טובה, יעקב