כיפה גאודזית הינה מבנה קל לבנייה וניוד אולם מסובך לכיסוי בשל המבנה הכיפתי. ברשת ניתן למצוא מספר שיטות לכיסוי דום. מצאנו כי שיטת הפלחים טובה בשל מיעוט החיבורים (זול בכסף ועבודה) וכיוון התפרים המקטין סיכוני דליפות. החומר בו השתמשנו הינו שלט חוצות משומש. השלט גדול מאוד וכך לא היינו מוגבלים על ידי רוחב הבד.
כיפה גאודזית הינה מבנה קל לבנייה וניוד אולם מסובך לכיסוי בשל המבנה הכיפתי. ברשת ניתן למצוא מספר שיטות לכיסוי דום. מצאנו כי שיטת הפלחים טובה בשל מיעוט החיבורים (זול בכסף ועבודה) וכיוון התפרים המקטין סיכוני דליפות. החומר בו השתמשנו הינו שלט חוצות משומש. השלט גדול מאוד וכך לא היינו מוגבלים על ידי רוחב הבד.
את הדום ניתן לבודד באקרילן שגם אותו אנו משיגים בזול ממפעל נועם אורים (קניית סוג ב’ – כ 300 ₪ בידוד לדום בסדר גודל של 6.40 מ’). כדאי למתוח שכבה פנימית מבד לייקרה זול וגמיש (מסיבה אסטטית וגם כדי שיהיה לעכברים איפה לגור).
חישוב הגזרה
הכנסת נתוני הדום (קוטר – diameter) ורוחב הבד למחשבון הגזרות אותו הורדנו למחשב שלנו בקובץ אקסל (להורדת הקובץ, לחצו כאן). חשוב! יש להוריד את הקובץ שמשוייך למטרים ולא לאינצ’ים. משנים במחשבון את מספר הפלחים (gores ) על מנת שיתאימו לרוחב הבד. רוחב הבד צריך להתאים לרוחב בסיס הפלח (זו בעצם מגבלת מספר הפלחים שלנו).
התוכנה פולטת שרטוט בו העמודה השמאלית, בצבע צהוב, מסמלת את הגבהים מנקודת ה-0, שהוא שיא קודקוד הפלח, כשהעמודה הימנית, הכחולה, מציינת את הרוחב בנקודת הגובה המסויימת.

פלט המחשבון
שרטוט הגזרה
משרטטים את השרטוט של הפלח על הבד / שמשונית בעזרת קרש ארוך וסרגל זוית (משולש). מתחילים במדידת הרוחב המקסימלי למטה מסמנים אמצע וממנו מעלים אנך (90 מעלות) לגובה הרצוי. מסמנים על האנך המרכזי נקודות גובה בהתאם לשרטוט ואז מסמנים את פס הרוחב המתאים לכל נקודת גובה. (1/2 מהרוחב לכל כיוון).

מסמנים את פס הרוחב המתאים לכל נקודת גובה
מחברים את הנקודות שקבלנו לקבלת הגזרה. יש להוסיף 2-3 ס”מ מכל צד לחיבור, אם בתפירה ואם בהלחמה. אנחנו החלטנו ש-1.80 מ’ תחתונים לא יחוברו על מנת שניתן יהיה לגלגל אותם כלפי מעלה לאוורור. הוספנו 15 ס”מ מכל צד על מנת שכאשר היריעות יורדו תהיה חפיפה טובה. הוספנו גם 10 ס”מ מלמטה בשביל לעטוף צינור פלסטיק שייסע בגלגול היריעות כלפי מעלה.
גזירה וחיבור
גוזרים את הגזרה ומשכפלים אותה לפי מספר החלקים עליהם החלטנו מראש על ידי העתקת הפלח הראשון.

משכפלים אותה לפי מספר החלקים עליהם החלטנו מראש על ידי העתקת הפלח הראשון
כעת נחבר את היריעות. יש קושי בתפירת כיסוי כזה גדול וכבד במכונת תפירה ביתית. בד עבה ניתן לתפור במכונת תפירה תעשייתית, כשיריעות שימשונים כדאי להלחים במקום המכין כיסויים. אנחנו ביקשנו להשאיר את החלק התחתון וגם 20 ס”מ במרכז (להכנסת כונס האוויר), ובמפעל ראינו אפשרות להוספת חלון בתוספת עלות.

חלון שהוספנו במפעל בעת ההלחמה
כונס אוויר
בשל הצורה הכיפתית ישנה הצטברות חום רב בגג. על מנת לשחרר את עודפי החום יש להכין כונס אוויר בעל כובע החורג מעל הפתח כדי שאוויר חם יצא אך גשם לא יכנס.

הכיסוי השלם

כונס אוויר וסוג נוסף של כיסוי מטלאים
שלום עירית ושלום לקוראים הנוספים,
אני מתחיל לבנות בריכה אקולוגית בחצר ביתי, בריכה לשכשוך על בסיס טיהור של צמחים. אני תוהה האם שלט חוצות כמו שכיסיתם איתו את הדום אטום מספיק בשביל רצפת הבריכה. אשמח לדעת איך השגתם אותו.
תודה רבה,
איתמר
עשיתי כיסוי דום מלייקרה מבפנים הרבה שמיכות מעל הקונסטרוקציה (ברזל מגולוון) ומסביב שמשונית שעוטפת הכל. משהו יכול לתת לי רעיון פשוט וקל לחלונות שלא ייכנסו דרכם מים?
תודה!
הקישור לקובץ אקסל בכתבה שבור. הנה תיקון שמצאתי, זה נראה אותו הדבר אז אני מניח שזה זה: קובץ אקסל לחישוב כיסוי לדום
הקובץ כנראה הוסר. מי יכול לשלוח לי אותו במייל בבקשה?
shelly.gsa@gmail.com
תודה <3
שלחתי לך באימייל, וגם תסתכלי בתגובה שלי.
היי יונית,
לעניין “שגשם לא ייקווה בין המשולשים ויעשה בריכות בריכות”:
רק 5 המשולשים העליונים (במחומש העליון) הם בשיפוע מספיק אופקי בשביל שבכלל יהיה לך ממה לחשוש, וגם הם די משופעים. המשולשים הסמוכים למחומש העליון כבר בשיפוע רציני של 45 מעלות ומעלה. בקיצור נראה לי שאם תמתחי קצת את השמשונית שם לא תהיה בעיה.
הכיסוי הנהדר המצולם כאן הגיע אל הדום שלי, בשמחה ובששון. הוא עדיין לא עבר חורף, ועכשיו לקראת הגשם אני בדיוק שואלת את עצמי מה לעשות כדי שהגשם לא ייכנס – לא מלמעלה אלא מהצדדים. וגם- איך למתוח את היריעות כך שגשם לא ייקווה בין המשולשים ויעשה בריכות בריכות. וגם – איך לא ייכנסו מים לקרקעית. חפרנו תעלות ניקוז, אבל אני חוששת…
לצערי, כנראה שלא אבנה כיפה גיאודזית,,(אולי כשהבית שלי יתמוטט סופית), אך רק אוסיף כי באירופה עושים שימוש נרחב, ואפילו יקר, ביריעות של משאיות שהן חזקות מעין כמותן ומייצרים מהן תיקי יד עם אחריות לכל החיים, אני בטוח שבארץ מסתובבות אלפי ירעות כאלו,,,,,,,
היי אילן,
האם יש לך מושג איך ואיפה ניתן להשיג יריעות כאלה של משאיות?
תודה רבה,
איתמר