מי לא אוהב פיצה?! מה לגבי פיצה ביתית בתנור “עשה זאת בעצמך” שאינו דורש כמות גדולה של עצים לאש ואפייה מהירה שמתאימה במיוחד לרעבים? נשמע טוב, אהה? כשחקרתי ובדקתי (עוד) לגבי תנורי טיל מצאתי תנור טיל מגניב לפיצה משהו שעוד לא נפגשתי ביו-טיוב לפני.. מאוד התרגשתי! והרי התוצאות
מי לא אוהב פיצה?!
מה לגבי פיצה ביתית בתנור “עשה זאת בעצמך” שאינו דורש כמות גדולה של עצים לאש ואפייה מהירה שמתאימה במיוחד לרעבים? נשמע טוב אהה.
באקו-קמפוס בקיבוץ לוטן כחלק מהמטבח שדה יש לנו טאבון מסה טרמית – טאבון לפיצה ושני תנורקטה (תנור-טיל, RocketStove) לבישול סירים ומחבתות, האחד עשוי מלבני בוץ והשני מפחיות שימורים גדולות. בנוסף יש לנו סאג’ לאפיית פיתות.
כשחקרתי ובדקתי (עוד) לגבי תנורי טיל מצאתי תנור טיל מגניב לפיצה משהו שעוד לא נפגשתי ביו-טיוב לפני.. מאוד התרגשתי!
הנה דוגמא לתנור פיצה מחבית כמו שראינו ביו-טיוב.
אחרי שראיתי את הוידאו מספר פעמים התחלנו לבנות תנור דומה עם הסטודנטים שלנו מהתמחות הירוקה – אסף, דניאל ועידו.
קודם כל, ציפינו את החבית עם שכבת קשקל (תערובת של קש מעורבב עם שכבת אדמה חרסיתית) כשכבת בידוד בכדי לשמור על החום בחבית.

החבית עם שכבת קשקל
תוך כדי אפשר כבר להתחיל להכין את הדלת. את הדלת אפשר להכין מהחלק השטוח של החבית עצמה, מחתיכת פח נוספת או כל חומר אחר שקל לחבר לחבית ושהינו עמיד בחום.

הכנת הדלת
סיום גרסה אלפא (גירסת ניסיון). שימו לב לדלת מהתמונה למעלה, ולמיקום שלה באמצעות צירים. היא נפתחת כלפי מטה.
כשהדלת פתוחה אפשר לראות את הארובה איפה הלהבה של הטיל אמור לצאת. (הפתח העגול התחתון).
ניסינו את התנור החדש אך הוא אינו התחמם מספיק והיינו קצת מאוכזבים אך אחרי זמן מחשבה התחלנו לבצע שינויים.
1. הוצאנו את הקש קל כבידוד שהיה כבר בחבית ובמקומו הכנסנו 8 ס”מ של בוץ כדי שיהווה מסה טרמית שתספוג את החום ושתשחרר אותו חזרה לתנור.
2. הוספנו 10 ס”מ של אפר (ממדורה) כאמצעי בידוד מסביב לחבית כדי לשמור את החום שנספג בבוץ (כדאי לומר שאסור לדחוס וללחוץ את האפר כך שהוא לא יהווה מסה טרמית.. אלא לשים אותו כפי שהוא ושהאוויר שבין חלקיקו יהווה כבידוד יעיל ביותר). כדי לעשות כך בנינו קירות מלבני בוץ מסביב לחבית וכדי לסגור מלמעלה בנינו קשת מלבני בוץ.
3. הוספנו לבנה גדולה בתוך אמצע החבית כדי שמגש הפיצה יהיה מונח עליו. מסה טרמית זו עוזרת גם כן לשמירת החום הגבוה בתוך החבית.
4. פתחנו את החצי התחתון של דלת החבית כדי שבקלות נוכל לעשות אש מתחת ללבנה הגדולה ולשלוט באש ובחום של התנור. במעשה זה בעצם ביטלנו את השימוש בחלק של תנור הטיל שהיה מתחת לחבית.
5. שינינו את הארובה לקוטר גדול יותר ובכך צריכת החמצן גדולה יותר והאש חמה יותר.
לסיכום
סיימנו בכך עם גרסה משלנו לתנור פיצה שנראית מעט שונה אך עובדת נהדר.
התחלנו להדליק את האש בזמן שהכנו את הבצק לפיצה ובתוך 10 דקות היה לנו תנור מוכן לאפייה. שיטה זו מהירה, קלה ואיננה דורשת כמות עצים גדולה בכדי להזין את האש בהשווה לתנור מסה טרמית שלנו.
הנה מספר דוגמאות ותמונות של התנור המשופר שלנו.
אפשר לראות את חלקו של התנור טיל מלמטה, חלק זה לא בשימוש בדגם המשופר שלנו.
העצים מונחים בתא בעירה שבחלק התחתון של החבית ומתווספים עצים לפי הצורך, תוך כדי אפייה.

תא הזנת העצים
והפיצה יוצאת נהדר!!!

והפיצה יוצאת נהדר
מייק קפלין
היי היו לי עוד כמה שאלות בנוגע לבנייה של התנור..
איך מכינים קשקל?
איך חוברה הארובה ואיך יצרתם את החור עבורה?
מאילו לבנים בניתם את המגש ואיך הן מחזיקות בחבית?
יש חשיבות לחור המקורי של התנורקטה? ומה המיקום שלו, בתחתית החבית? בצד?
איך חיברתם את הדלת?
ואיך בונים את התנור באופן מורם מהרצפה
שאלה אחרונה האם יש דרך ליצור קשר עם מייק באופן אישי?
תודה מראש
אפשר להסיג אותי ב mikek@klotan.co.il
שווה לבוא לקורס חודש שלנו “התמחות ירוקה” ללמוד על כל הדברים האילו
פרטים כאן:
http://kibbutzlotan.com/%D7%A7%D7%95%D7%A8%D7%A1-%D7%94%D7%AA%D7%9E%D7%97%D7%95%D7%AA-%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A7%D7%94/
או תקבעו ביקור
מייק ק
שלום מייק
איך חיברת בין הקרקע לתנור?אשמח אם תצרף תמונות והסבר.
נ”ב: את התנור אכין מבטון,אודה לך אם תוכל לתת לי טיפים להכנת התנור עם בטון בדרך הטובה ביותר.
מה זה תנור טיל?
אחלה פרוייקט!
החסרון של התנור הנפלא הזה הוא שצריך לחמם את האבנים שעל המדף, אז אם אתם מכינים המון פיצות ומבשלים באותו יום זה סביר, אבל עבור פיצה אחת תצטרכו לשרוף המון עצים עד שהאבנים יגיעו לרמת חום מתאימה
לדעתי בתנור מסה רגיל משתמשים יותר עצים
אינני איש תנורים ואין לי מושג בבנייה מהסוג הזה.
אולם מהבנה של שני חוקים בסיסים :
“אוויר קר יורד , אוויר חם עולה (ויעשה זאת בדרך הכי קצרה) ”
“אוויר חם תופס יותר נפח מאוויר קר”.
נראה לי שבתכנון התנור המקורי האוויר הקר נכנס לתנור מהצד המרוחק ביותר , עובר דרך מקור האש קטן (החום), מתחמם ומחפש דרך לעלות למעלה.
ומכיוון שהדרך היחידה החוצה היא מצידו הנגדי ועוברת דרך כל שטח התנור ,לכן יוצא שהוא מחמם את התנור כולו בצורה שווה.
ועוד נקודה , פתח יציאת האוויר שווה בגודלו לפתח הכניסה.
כלומר :
איבוד חום מינימלי,
חימום איטי ושווה.
יותר עישון מאשר בישול מהיר.
בתנור ששיפרתם, מתוך השרטוט שלכם יוצא שהאוויר מקבל המון חמצן לבעירה (דרך הדלת החתוכה) ולמעשה עובר דרך קצרה ביותר , ויוצא החוצה.
כמוכן פתח האוויר הקר יותר גדול מפתח יציאת האוויר החם.
כלומר :
איבוד חום גדול (דרך הפתח בדלת),
בעירה לא שווה לאורכו של התנור,
חימום בזק יותר מאשר בישול.
וקרוב לוודאי ישנה זליגת עשן (אוור חם) החוצה דרך פתח הכנסת העצים.
מצטער אם אני מטעה.
אני רק מביע את דעתי והידע האישי שלי.
(בשבילי זה פועל בדיוק כמו מנוע בעירה פנימית של רכב.
אוויר עובר דרך תא שריפה ויוצא מצידו השני.
כמות האוויר הנכנסת מווסטת על ידי תריס\מגופה.
לכן לא יכול להיות שפתח יניקת האוויר יהיה יותר גדול מפתח פליטת הגזים השרופים , כי אז לא יהיה לגזים השרופים להיכן לצאת).
בסוף הכתבה מצאתם את מה שידוע אלפי שנים בבניית תנורים
מעניין איך נולד המקור שבפתיח
איזה יופי! אני ממש חייב ביקור בלוטן.
בקשר לתנור טיל. מעניין באיזה קוטר עשיתם את הצינור?
השארתם רווח בין המגש של הפיצה לבין הקיר של החבית? אתה יודע להגיד מה הגודל שלו?
בודדתם את הצינור של התנור טיל ממש מההתחלה שלו?
אם זה עדיין אפשרי להוסיף את התנור טיל אני אשמח שנדבר בטלפון (בכלל אני אשמח) ואולי יש לי כיוונים שיכולים לעזור בזה.
אחד מהם זה זה –
https://www.youtube.com/watch?v=TvrUrnEIQoo
ימים טובים
עדיאל