מבוא למעגלי LED, עשה זאת בעצמך

טכנולוגיה מתקדמת

המאמר הינו מאמר מקדים למדריך שיגיע בקרוב אודות הכנת שלט חוצות מגניב מלדים (LED-ים). תוך כדי כתיבת המדריך הבנתי שאני צריך להניח יסודות מינימליים לחיזוק ההבנה החשמלית של מעגלי לדים לפני שאני מציג את הפרוייקט עצמו. והרי הוא לפניכם.

המאמר הינו מאמר מקדים למדריך שיגיע בקרוב אודות הכנת שלט חוצות מגניב מלדים (LED-ים). תוך כדי כתיבת המדריך הבנתי שאני צריך להניח יסודות מינימליים לחיזוק ההבנה החשמלית של מעגלי לדים לפני שאני מציג את הפרוייקט עצמו. והרי הוא לפניכם.

חשוב! אני לא חשמלאי. אין לראות במאמר זה (או לצורך העניין בשום מאמר / מדריך / סיקור אחר באתר “בידיים”) כהמלצה לביצוע פרוייקט זה או אחר שאינו חוקי ו/או דורש אישור חוקי, לרבות עבודות חשמל ואלקטרוניקה. חובת האחריות על המבצע בפועל.

עדכון (20.9.2013) – כשעבדתי על המאמר ועל המדריך שרדף אותו לא חשבתי כלל על האפשרות בשימוש בספק כוח ממותג (Switched-mode power supply, ראו תגובתו של “נצילות” בתגובות למטה). אחרי מחקר קצר בעניין החלטתי בעתיד הקרוב אתנסה גם בגישה הזאת, ואספר לכם מה יצא. תודה על השיתוף.
 

מה זה LED

דיודה פולטת אור (LED – Light-emitting diode) היא רכיב חשמלי אשר מאפשר זרימה של אלקטרונים במעגל חשמלי רק בכיוון אחד, והרכב החומר המוליך למחצה ממנו עשויה הדיודה פולטת האור (להלן LED) מאפשר את פליטת האור בעת שהזרם עובר בה (לקריאה נוספת).

ledהיום ניתן למצוא את ה-LED בכמעט כל מכשיר אלקטרוני שמכבד את עצמו (לכל הפחות בתור נורת החיווי שמעידה על מצב העבודה של המכשיר), ובפרט במסכים (מטלוויזיות ענק ועד שעוני יד), ברמזורים, בפנסי רחוב ומכוניות, פנסי ראש, ועוד מוצרים רבים.

כרכיב אלקטרוני שניתן לרכישה ביחידה בודדת, נוכל למצוא נוריות LED בעשרות ואולי מאות סוגים שונים. הפשוטות ביותר מורכבות מחומר שנראה פלסטי בצורה של גליל מעוגל באחד מקצותיו (הנורית עצמה), ובעלות “שתי רגליים” (הדקים). כסטנדרט, הרגל הארוכה יותר היא הרגל החיובית.

למה LED?

Red_led_x5לשאלה “למה LED” יש הרבה תשובות. חלק מהן פירטתי במאמר “LED it be“. כאן במאמר נאמר רק במשפט אחד – LED הן זולות, מחזיקות המון זמן (50,000~ שעות), עמידות מבחינה פיזיקאלית (אין זכוכית שאפשר לשבור), מפיצות פחות חום (יעילות גבוהה א’), ונותנות יותר אור פר וואט (יעילות גבוהה ב’). אמנם לא כל הפרטים מדוייקים בטבלה הזו, אבל היא נותנת איזה שהוא מושג.

למה לא פשוט לקנות?

  • הנורות ופסי ה-LED המוכנים פשוט יקרים.
  • עם מעט למידה ועבודה נוכל להכין גופי תאורת LED בעצמנו. בשונה מנורות ליבון או CFL, דווקא ב-LED, אנחנו ממש יכולים להכין נורות LED בעצמנו (עם רכיבים קנויים כמובן). דרך אחרת לומר זאת היא שנורות LED מסחריות הן פשוט קופסא שסגורים בה בצורה אסטטית והרמטית רכיבים שיש לנו גישה אליהם – מקור כוח, נגדים, LED-ים, ואם ממש נרצה להיות פיינשמקרים, גם צלעות קירור ואפילו מאוורר קטן. הנורות שאנחנו נכין, אם נשקיע מספיק, לא יהיו שונות מהותית מהנורות LED שקונים בחנות.

חשמל על רגל אחת

אנחנו לא נעבור עכשיו על כל תורת החשמל בזרם ישר (או בכלל, בכל זרם שהוא), כי אמנם אנחנו כאן בשביל התיאוריה, אבל בסופו של דבר אנחנו מוכוונים פרוייקט. לא נכנס לעומק תיאורטי (רק קצת, מה שאי אפשר בלעדיו). מי שלא מסתדר וחסר לו רקע, כדאי להשלים. מרפרוף קצר ניתן להעזר בקורס אלקטרוניקה של יהושע גומא כדי לבסס קצת מושגי יסוד.

מעגל חשמלי בזרם ישר

על רגל אחת (כמו שהבטחנו), מעגל חשמלי בזרם ישר הוא מעגל סגור שמחובר בו מקור אנרגיה כלשהיא (סוללה מסוג כלשהו או פאנל סולארי, לדוגמא) וצרכנים שונים (נורה, זםזם, נגד, מנוע וכו’). בכל מעגל שכזה קיימים, לצורך ענייננו, ארבעה גדלים רלוונטיים:

מתח (V, וולט) – הפרש הפוטנציאל החשמלי בין שתי נקודות במרחב. בהקשר של מעגל חשמלי במתח ישר, “מקור המתח” הוא מקור האנרגיה, הסוללה. באנלוגיה לזרימת מים (כמו שאפשר לראות באנימציה למטה) המתח שווה להפרש הגבהים בין המיכל העליון לתחתון. שימו לב לכך שאפשר לשחק באנימציה עם “מתח” נמוך וגבוה.

זרם (A, אמפר) – תנועה של חלקיקים טעונים בין שני הנקודות בהן נמדד הפרש הפוטנציאלים. לצורך הפקת זרם יש “לסגור מעגל” ולשם זה אנו זקוקים ל”צינורות” או לחוטי חשמל בהם הזרם יזרום. באנלוגיה הזרם הוא הקצב של המים שגובר כשאנו מעלים בבת אחת את פעולת המשאבה (מקור המתח) מנמוך לגבוה.

התנגדות (Ω, אוהם) – מבלי לצלול לתיאוריה, ניתן לומר שהתנגדות חשמלית היא המתח החשמלי בין שתי נקודות בגוף חלקי הזרם החשמלי ביניהם. או בנוסחה, V/I=R (מתח חלקי זרם שווה להתנגדות).

הספק [חשמלי] (W, וואט) – הספק חשמלי של מעגל חשמלי הוא כמות האנרגיה החשמלית ליחידת זמן הנכנסת אליו ומומרת בו לצורות אחרות של אנרגיה. ז”א, כשאנחנו אומרים שלנורה יש הספק של 60w, אנו מתכוונים לכמות האנרגיה שהנורה פולטת בצורה של אור וחום יחד, שתי צורות אנרגיה שנורת ליבון “מייצרת”, או ממירה אנרגיה חשמלית אליהן. הנוסחה האידיאלית לחישוב הספק הינה I*V=W (זרם כפול מתח שווה הספק).

בנוסף, מתקיימים שלושה חוקים בסיסיים במעגלים שלנו (להזכירכם, מעגלי זרם ישר).

חוק אוהם – בחומרים מסויימים (למשל בנגדים) היחס בין המתח לזרם הינו יחס ישר וקבוע. חשוב לדעת שהחוק נכון למתכות מסוימות וכלל לא מתקיים במוליכים למחצה, שם היחס בין המתח לזרם אינו לינארי. זאת אומרת, החוק נכון לנגדים, אך אינו נכון ל-LED.

חוק המתחים של קירכהוף

חוק המתחים של קירכהוף

חוק המתחים של קירכהוף – סכום המתחים (הפרשי הפוטנציאלים) על פני לולאה סגורה כלשהי במעגל חייב להיות אפס (אחרת ניתן ליצור אנרגיה יש מאין). למשל, בשרטוט משמאל, V4 מסמל את המתח ש”מפיל” מקור המתח במעגל. לפי חוק המתחים V1+V2+V3=V4.

סכום הזרמים הנכנסים לנקודה שווה לסכום הזרמים היוצאים ממנה.

חוק הזרמים של קירכהוף – סכום הזרמים הנכנסים לנקודה שווה לסכום הזרמים היוצאים ממנה. למשל, בשרטוט מימין סכום הזרמים הנכנסים – i2+i3 שווה לסכום הזרמים היוצאים (i1+i4), בכל אופן ובכל מצב.

מעגל LED, פשוט וקל

חוק אוהם שלמעלה, מתאר יחס ישר בין המתח לזרם בסוג מסויים של רכיבים (לצורך העניין, נגדים). היחס הישר הזה לא מתקיים בהרבה מאוד רכיבים אחרים, למשל (כן, איך ניחשתם) ב-LED. ב-LED הזרם עולה בקצב לוגריתמי ביחס למתח, כך ששינוי קטן במתח והLED נשרפ/ים. הדרך למנוע זאת היא בשילוב של נגד במעגל. לנגד יש את התכונה לשמור את הזרם יציב, וכיוון שכשה-LED-ים והנגד מחוברים בטור, הזרם שזורם דרך כולם הוא אותו זרם (מקרה פרטי של חוק הזרמים של קירכהוף, לעיל), הנגד יעזור לנו לקבוע את הזרם הרצוי במעגל.

אז איך עושים את זה?
RESISTORCALCנניח שיש לנו מעגל פשוט: LED ירוק אחד, הכי פשוט שיש, ומקור מתח של 5.6V (נניח מטען של פלאפון, ונניח שהמתח מדוייק). בואו נניח ש-LED שלנו הוא ירוק פשוט בעל מתח הפעלה של 2.2V, וזרם הפעלה של 20mA (עשרים אלפיות האמפר) – נתונים סטנדרטיים במצב שבו אין לנו נתונים אחרים על הרכיב. אלו כל הנתונים הקיימים (צבועים בירוק בשרטוט שמשמאל). הנעלם בנוסחא – אנחנו צריכים לגלות את ההתנגדות של הנגד (מסומן באדום בשרטוט) כדי שנדע איזה נגד יתן לנו את התוצאה הרצויה.

RESISTORCALC2ולחישובים (הממש פשוטים) – לפי חוק המתחים של קירכהוף המתח על הנגד הוא 5.6-2.2 (כל המתחים במעגל ביחד יהיו שווים למתח המקור), שזה אומר 3.4V (מסומן בצהוב בשרטוט מימין). אם המתח על הנגד הוא 3.4V, והזרם שעובר בו הוא 20mA (מסומן בצהוב בשרטוט) לפי חוק הזרמים אז ההתנגדות של הנגד (לפי חוק אוהם) היא 3.4/0.02 = 170Ω. מכיוון שאין נגד סטנדרטי של 170Ω, יש לנו אפשרות להשתמש או ב-160Ω או ב-180Ω. נגד של 160 יתן לנו מתח סופי נמוך מדי (ויפיל יותר מתח על הLED מאשר אנחנו רוצים, מה שככל הנראה יגרום לנזק) ולכן נבחר נגד של 180Ω.

בשלב הזה נעשה הערכה של ההספק שהנגד צפוי להגיע אליו (0.02*3.4). יצא לנו 0.068W שזה, 68mW. למה בדקתי את זה? כיוון שלנגדים יש הספק מקסימלי שהם מתוכננים אליו, ועלינו לבדוק שההספק המחושב יהיה פחות מ-60% מההספק המקסימלי. נגדים מגיעים עם הספק מקסימלי של 1/8W, 1/4W, 1/2W וכן הלאה. במקרה שלנו, 1/8W (שזה 125mW) הוא גבולי, לכן נשתמש כאן ב1/4W.

RESISTORCALC3הכל טוב ויפה, אבל למעגל שלמעלה אין “זכות קיום”. מדוע? כיוון שבמקום לשים נגד ש”יספוג” מתח של 2.2V ו”סתם יתחמם” ויבזבז חשמל בלי לעשות שום עבודה, אפשר להוסיף עוד LED ירוק אחד. המעגל החדש יראה כך.

המתח החדש הנופל על הנגד הוא 1.2V (כיוון שעכשיו כל הLED-ים ביחד “לוקחים” 4.4V; ו-5.6-4.4 שווה 1.2V). כמובן שהזרם אינו משתנה, כיוון שהזרם הוא עדיין אותו זרם שעובר בכל המעגל (20mA). במקרה כזה (1.2/0.02) ההתנגדות המחושבת תהייה 60Ω, והנגד הנבחר (כי אין נגד של 60) יהיה אחד מעל = 62Ω.

הצריכה של המעגל השני היא בדיוק כמו הצריכה של המעגל הראשון (116mW~), אך עכשיו יותר אנרגיה הופכת לאור מאשר לחום, כי יש שני LED-ים, והפחתנו את ה”בזבוז” לשווא על הנגד.
פשוט, לא?
אשמח למחשבות, תהיות, הארות והערות בתגובות.

בתמונה למטה: חיווט זמני של שני מעגלים במקביל למקור כוח (אפשר לזהות שזה שני מעגלים לפי שני נגדים שמחוברים בצומת).

שני מעגלים במקביל מחוברים למקור מתח

שני מעגלים במקביל מחוברים למקור מתח

הערות ומסקנות

  • חשוב שכשאתם רוכשים רכיבים (זה נכון לכל דבר) תמיד תדאגו לוודא את ההגדרות של הרכיב. בהקשר של LED-ים פשוטים, הפרטים החשובים הם מתח וזרם ההפעלה. אם אתם לא יודעים את הפרטים הללו, תוכלו להעזר בקירובים שמוצעים בטבלה הזו, מהאתר הזה. בהקשר של נגדים, חשוב לדעת אם אתם זקוקים לנגדים של 1/2W או שמספיק 1/4W. את זה תדעו שתתכננו את המעגל שלכם.
  • במעגלי LED שכאלה, תמיד נשאף למקור מתח (מתח ישיר כמובן) גבוה ככל הניתן, כי כך נוכל לייצר מעגלים עם כמה שיותר LED-ים. שלא תחשבו שתוכלו למצוא בקלות ספק כוח שייתן לכם 60V (וזה גם די בעייתי כי במתח כזה אנחנו צריכים לחשוב טוב על עובי החוטים) אבל העדיפו ספק של 12V מאשר ספק של סמארטפון (5.6V בדרך כלל).
  • דעו תמיד שייתכן ויהיו פערים בין מה שכתוב על הרכיבים שקניתם ומה שהם בפועל, ולרוב הדרך היחידה לבדוק אותם (במיוחד בפרוייקטים גדולים) זה פשוט לעבוד איתם. קחו בחשבון שתמיד יהיו כמה LED-ים שרופים, ושתמיד יש סיכוי שיהיה נגד אחד או שניים בכל חבילה שיהיו תקולים, כי ככה זה בייצור תעשייתי. קחו זאת בחשבון כשאתם מזמינים ואל תזמינו רכיבים במדוייק. תמיד הזמינו קצת ספייר, במיוחד אם הרכיב עצמו לא יקר.

מקורות נוספים

לתוכן זה נכתבו 33 תגובות

  • היי חייבים לחבר דרייבר ללדים?האור אצלי דיי חלש ואני לא יודע אם זה בגלל שהלדים חלשים או שלא הרכבתי נכון

  • שאלה.

    מדוע צריך נגד?

    נניח שיש לי מקור מתח קבוע של 6V

    האם אני יכול לחבר בטור 3 לדים של 2V?

    אודה לך על תשובה מפורטת.

    • אני מצטט ומדגיש:
      “חוק אוהם שלמעלה, מתאר יחס ישר בין המתח לזרם בסוג מסויים של רכיבים (לצורך העניין, נגדים). היחס הישר הזה לא מתקיים בהרבה מאוד רכיבים אחרים, למשל (כן, איך ניחשתם) ב-LED. ב-LED הזרם עולה בקצב לוגריתמי ביחס למתח, כך ששינוי קטן במתח והLED נשרפ/ים. הדרך למנוע זאת היא בשילוב של נגד במעגל. לנגד יש את התכונה לשמור את הזרם יציב, וכיוון שכשה-LED-ים והנגד מחוברים בטור, הזרם שזורם דרך כולם הוא אותו זרם (מקרה פרטי של חוק הזרמים של קירכהוף, לעיל), הנגד יעזור לנו לקבוע את הזרם הרצוי במעגל.

  • שלום לכולם
    אני בעל רשיון חשמל ועוסק הרבה שנים בתחום זה
    ודבר חשוב מאוד שלמדתי זה שאסור להתעסק בחשמל
    בצורה חובבנית , הסכנות הן רבות החל משרפות וכלה בהתחשמלות
    ויש לי ניסיון בשני המקרים , ולכן ההמלצה שלי היא , לכל ניסיון בהרכבת מעגל חשמלי צריך שיהיה רישיון חשמל לפחות בסיסי ,
    ואם רוצים לשחק בלדים אז אני ממליץ על מרכיבים עם תקן ישראלי ואו אחר ,
    אנא זיכרו שבחשמל לא משחקים
    יוני

      • לאסף,

        קבל את ההערות ככאלו שבאות מאהבה ודאגה ואז הן תהיינה הארות .

        רק בעל מקצוע מבין באמת מהן הסכנות הטמונות עמוק בעבודה במקצוע שלו.
        אלה שממתינות בסתר לרגע של חוסר תשומת לב או הרגשה של :”יהיה בסדר” “לי זה לא יקרה”.

        “אין חכם כבעל נסיון”
        החוכמה היא על המילה “בעל” כלומר לרכוש את הנסיון מאחרים שעברו זאת על בשרם.
        אין לי ספק שאינך מעוניין להבין שהסכנות שבמסור חשמלי ,
        תהיינה על ידי זה שהוא יקטע את אצבעותיך,
        ובוודאי תשאף לקבל את האזהרות על הסכנות מאחד שזה כמעט קרה לו……

        או שתקבל את העובדה שעבודה עם משקפי הגנה על העיניים הן הכרחיות,
        מאשר לרוץ לחדר מיון ולגלות שהשבב חדר לתוך העין שלך וישנה סכנה שתאבד בה את ראייתך.
        וכל זאת בגלל מחשבה :”מה? אני שניה משחיז , חבל ללכת להביא את המשקפי מגן”.

        כל מי שנכנס לאתר הזה מיד מגלה שיש פה המון רצון טוב ,
        אז מה שנשאר זה להוסיף מעט עצות קטנות מהנסיון והרבה דאגה לשלומכם.

      • הי רפי,
        אני מאוד מאוד מעריך ניסיון של אחרים, בטח שסביב נושא של בטיחות.

        הבעיה שלי מתחילה שכשמרגישים שבעל מקצוע מעיר מתוך האגו, מתוך התסכול התת-מודע שמישהו עוסק בחובבניות במקצוע שלהם.

        אז הטענות שלי הן:
        1. אפשר להיות “ללא רשיון” ועדיין לדאוג לעצמך ולבטיחות שלך
        2. אם כל בעל מקצוע יחתור למונופול של הגילדה שלו בתחום המדובר אז אין כל טעם לאתר הזה.
        3. תקנים ובטיחות הם שני דברים שונים. התקנים “אמורים” לתמוך בבטיחות אבל פעמים רבות הם לא. אפשר לשמור על בטיחות מבלי להקפיד על תקן (עובדה שיש תקנים שונים ברחבי העולם לאותו דבר) ואפשר לשמור על תקן מבלי לשמור להקפיד באמת על בטיחות.
        4. צריך להכיר שמשהו בבעלות על הידע משתנה במהלך של דור אחד. הדיכוטומיה הגסה בין בעל מקצוע לצרכן שהתפתחה מאוד במאה שנים האחרונות, היום מאותגרת על ידי מנגנונים מבזרים כמו רשת האינטרנט.

      • “הבעיה שלי מתחילה שכשמרגישים שבעל מקצוע מעיר מתוך האגו, מתוך התסכול התת-מודע שמישהו עוסק בחובבניות במקצוע שלהם. ”
        כמו שכתבת , מילת המפתח כאן היא : “מרגישים”.
        כלומר ,אני זה שבוחר מה להרגיש ביחס לעומד מולי.

        1. נכון ,אבל עד דרגה מסויימת מאוד.
        מעבר לזה , רשיון הוא לימוד הסכנות לעומקם וזה חובה מכיוון שאתה מתחיל להשפיע על חייהם של אחרים.

        2. בקשה לזהירות איננה קשורה למונופול.
        למעשה , נהפוך הוא . רוב המונופולים מבקשים להוריד את דרגת הזהירות ,
        מכיוון שזה גורם ישיר למחיר שעליהם לשלם.

        3. תקן ובטיחות קשורים זה לזה על ידי החברה.
        תקן הוא כלל חברתי בכדי להביא למכנה משותף.
        תקן ישראלי למקררים שונה מהתקן הקנדי למקררים עקב למשל תנאי אקלים.
        לדוגמה , תקן לשקעים הרבה פעמים נובע ממספר שנות קיומה של המדינה ומי שלט עליה (ראה ערך נהיגה בצד שמאל).
        לבטיחות ישנם שני צדדים : הצד האישי והצד החברתי.
        זה שאדם מספיק טיפש להשחיז בלי משקפי מגן , זה בעייתו האישית אבל גם יש לה השלכה חברתית על משפחתו (צער) ואפילו על המדינה (הוצאות בריאות) .
        לכן שאומרים :
        Safety comes first
        ושניהם יחדיו נועדו להגן על החברה ככלל.

        4. מה שאנחנו חווים היום זה לא בעלות על הידע , אלא דרישה לידע מצד אלו שלפני כן לא דרשו זאת.
        לדוגמה ,אם פעם אגרו את הידע במגדלים , היום ישנה שאיפה שהוא יהיה באגמים.
        והתוצאה ? ככול שמישהו ינסה לאגור מידע , תמיד יהיה מישהו מתוך המערכת שיבין שהפעולה מנוגדת לטבע האנושי , ופשוט יפתח את הדלת לרווחה.

        כיום ישנה דרישה עצומה לדעת.
        יש בזה צדדים טובים וצדדים רעים.
        אני די פעיל באתר “אגורה” ותמיד עוקב כיצד אוכל לעזור לאנשים .
        לפני זמן מה מישהו פרסם מודעה וביקש שילמדו אותו קצת חשמל .
        אני בתור חשמלאי (רשת+רכב ,ועובד באוטובוסים) הרמתי טלפון בכדי לברר מה הוא מעוניין ללמוד .
        תשובתו ? “תסביר לי איך להחליף שקעים בבית , לתקן מנורת פלורסנט וכד’ בכדי לחסוך כסף בהזמנת בעל מקצוע”….

        לכן ,כמו שלא תחשוף את ילדך למשהו שמסכן אותו,
        וכמו שלא תעשה סנפלינג ללא הדרכה קודמת ,
        ככה אל תגע במשהו שיכול לפגוע בך (ובעקיפין באהובים שלך) מבלי לדעת אותו לעומק.

        אני מבין את הרצון שלך לבנות הכל בידיים ולבד ,
        גם אני הייתי בדיוק כזה ,עד שבאחד ה”תיקונים” שלי חישמלתי את הבן שלי (מזלי שממסר הפחת קפץ) ואז הבנתי שאם אני רוצה לתקן משהו שמסכן חיי אדם (לדוגמה חשמל) אני חייב ללמוד מה זה וממה להזהר.
        וכך עשיתי.

        זה לא עניין של גילדה ,
        זה לא עניין של הרחקתך מהידע,
        זה לא העניין של התנשאות.
        תרצה או לא , זה רק עניין של דאגה לשלומך ושלמותך.

      • רשיון הוא כלי לשליטה של המדינה.
        מקצוענים ובעלי מקצוע היו גם לפני שמישהו הכריז שלאלו שעשו קורס ומשלמים מס ודמי רישוי יש זכות לעסוק במקצוע ולאלו שלא אין זכות.
        אמרת “לדעת אותו לעומק”. עומק זה דבר סובייקטיבי.
        לא צריך להיות חשמלאי מורשה כדי לחבר כמה לדים לספק כוח.
        אפשר להסתפק בלימודי חשמל ברמה תיכונית.
        תקנים והרשיונות היא הם בינאריים, או שיש לך או שאין לך, בלי קשר לכמה מקצועי אתה עשוי להיות ואיזו רמה של מקצועיות בתחום מסויים נדרשת לפרוייקט ספציפי.
        תקנים ורשיונות הן כלי פוליטי לקביעת אג’נדה, כמו בסיפור העגום של המים האפורים.

        אני מאמין שהידע צריך להיות משוחרר והאחריות צריכה להיות על המבצע. באותה נשימה אני גם לא מאמין שהמדינה היא זאת שצריכה לקחת את האחריות. אבל היא לוקחת, ועוד איך לוקחת.
        זאת לא דאגה לשלומי ולשלמותי, אלא הנטייה הגלויה למסות כל דבר שאפשר ולהכניס את האזרח לכלוב מזהב.

      • “רשיון הוא כלי לשליטה של המדינה.
        מקצוענים ובעלי מקצוע היו גם לפני שמישהו הכריז שלאלו שעשו קורס ומשלמים מס ודמי רישוי יש זכות לעסוק במקצוע ולאלו שלא אין זכות”
        מאז ומתמיד היו אומן מתמחה ושוליה .
        והאדם היה עובד בחינם או עבור סכום זעום עבור הזכות ללמוד .
        וה”רשיון” היה הזכות לומר : “סיימתי את ההתמחות שלי במקום זה וזה”.
        כלומר הכל היה קיים רק עכשיו זה יותר ממוסד.
        מה שאתה מתכון זה בנוגע למקצועות “רוחניים” יותר : נגינה ,ציור, הנהגה רוחנית (רב\כומר) וכדומה , ששם באמת ייחוס או פיסת נייר לא מעידה על כלום אלא רק השתוקקות פנימית והרגשת הייעוד.
        ראה ערך : משה רבנו במקרה קורח ועדתו .

        “עומק זה דבר סובייקטיבי.
        לא צריך להיות חשמלאי מורשה כדי לחבר כמה לדים לספק כוח.
        אפשר להסתפק בלימודי חשמל ברמה תיכונית.”
        אם למדת והבנת את הסיכונים , אז זה כבר לא סובייקטיבי אלא אובייקטיבי.
        כלומר אתה מקצועי אבל ברמה מסויימת.
        כי אחרת לא היית יודע כיצד כלל לחבר את הלדים או לחשב התנגדויות ומתחים וכדומה.
        וחוץ מזה , אתה יודע שמותר לך להתנסות בלדים וכדומה ולא לנסות לחבר את הבית שלך עם מוטות ברזל ישירות לחוטי המתח שעוברים מעל ראשך.

        “אני מאמין שהידע צריך להיות משוחרר”
        כשאנשים שואלים מדוע אני מלמד אחרים את הידע שלי בדיאגנוסטיקה , כי הרי “ידע זה כוח” .
        אני עונה להם : ” ידע זה כוח , ולכן ידע שמבוזר הוא ידע שמוכפל עד אינסוף”.
        וביננו , כל אלו שלימדתי , מעולם לא שכחו זאת .
        כי הרי אין דבר יותר זכור לטוב מאשר עזרה בעת צרה .

        ” והאחריות צריכה להיות על המבצע”
        זה (סליחה על הביטוי) טיפשות וקוצר ראיה.
        נכון שאם מישהו החליט לעשות משהו מנוגד למה שלימדתי אותו , זה אחריותו ,
        אבל אם אני מלמד (והוא עושה בדיוק), אני אחראי .
        כמו שהורה יניח ילד קטן בקרבת משהו שעלול לסכן אותו,
        האם ניתן לומר שהילד הוא זה שאחראי על מעשיו?

        “אני גם לא מאמין שהמדינה היא זאת שצריכה לקחת את האחריות. אבל היא לוקחת, ועוד איך לוקחת.
        זאת לא דאגה לשלומי ולשלמותי, אלא הנטייה הגלויה למסות כל דבר שאפשר ולהכניס את האזרח לכלוב מזהב.”
        אתה באמת מאמין במה שכתבת ?
        הרי לא היית רוצה לחיות במדינה שבה אין איזה מבוגר אחראי שקורא את כולם לסדר.
        אותו המיסוי הוא זה שמשלם על הצינורות של המים, על בית החולים , על המשטרה, על הצבא , על המים הנקיים , על איכות הסביבה .
        המדינה (למרות שהיא מעאפנה לגמרי) עדיפה לאין ערוך מהאופציה השניה של “אין מדינה” .
        המדינה שאתה כל כך שונא , היא זאת שמשווה בין כל האנשים : שכולם יקבלו מים ,שכולם יקבלו חשמל , שכולם יקבלו סדר, שכולם יעברו בירוק.
        אהה, ושכולם יקבלו אינטרנט בכדי שיוכלו לרשום עד כמה הם שונאים את המדינה ואת הסדר שלה……..
        כבר אמרו : “אינני מסכים עם דבריך, אך אגן עד מוות על זכותך להשמיעם”
        מדינה היא בראש ובראשונה מבנה של סדר חברתי.
        אני מסכים איתך שצריך להלחם אם מישהו מנסה לעשוק אותי ובעיקר אם הוא מנסה לעשוק את החלשים , את אלו שאין להם פה .
        מבחינתי אין כזה דבר של “עבירות הצווארון הלבן” ואז הם יושבים בכלא\בית הבראה.

        אדם שרצח אדם אחר מקבל 26 שנה בכלא.
        עברייני הצווארון הלבן הורגים בעשרות אם לא במאות ואלפים.
        אותם , לפי דעתי, צריך להוציא להורג בכיכר רבין ולהחרים את כל הרכוש שלהם (כמו חוקי RICO בארה”ב) .

        אבל המרחק בין זה לבין לתמוך באנרכיה ,
        גדול מאוד.

      • א. אתה מתבלבל בין רשיון, שאופיו הוא Top down, לבין סטנדרט מקצועי (במקרה שציינת, במבנה של גילדה) שהוא Bottom Up.
        ב. הדיון אודות מדינה כן/לא הוא לגמרי לא לכאן, אבל כדי לסגור את הבור – כן, אני מאמין במה שכתבתי. אני לא מאמין שהמדינה היא הרע במיעוטו (=עדיפה מהאופציה השניה). וזה לא שחור או לבן – מדינה או אין מדינה. יש הרבה רעיונות מעניינים שלגמרי לא נעים על הטווח הזה. אבל היריעה קצרה מלהכיל.

      • שלום לכולם
        קראתי את התגובות שלך אסף, ושל רפי ואולי הנושא העיקרי הוחמץ
        והחשוב, שהעיקר נעלם מעיני החברים האחרים
        נושא הבטיחות הוא רחב, ולכן בנושאים מסוימים יש הוראות בטיחות
        מיוחדות לנושא מסוים, והיות וחשמל דבר מסוכן לכל הדעות
        אז כדי לשחק בחשמל צריך ידע בסיסי לשחק משמעו לא כשאתה
        משרת ציבור כי אז צריך רישיון , ציבור זה גם בבית שלך המשפחה
        השכנים והחברים כשאתה מתעסק במכשיר חשמלי וגם מטען זה
        מכשיר חשמלי ולכן לא מספיק להיות זהיר ,צריך לדעת גם ממה להיזהר ,
        ומכאן הצורך בידע וניסיון , לא כל מי שלמד בתיכון מספר שעורים בנושא
        החשמל יכול לחבר שלושה חוטים למכשיר
        ולמרות נימת הזלזול שאסף הוסיף בנושא התקנים , צריך לזכור שהתקנים
        הם למען הציבור , כשנושא הבטיחות הוא מרכיב עיקרי בבדיקה ,
        וזכרו שבחשמל לא משחקים
        ויש הרבה תחביבים פחות מסוכנים
        כמו למשל אני היום מגדל תולעים אדומות שמייצרות הומוס לגינה
        וזה הרבה יותר מעניין מחשמל
        יוני

      • מעט באיחור … אבל רק לידע כללי שעסוק בחשמל של אדם ללא רישיון לחשמל היא עבירה פלילית

      • אני לא מאמין שאני צריך רישיון כדי לשחק עם אלקטרוניקה לעצמי ובביתי.
        אשמח אם תראה לי את החוק שטוען כך. יש הבדל מהותי בין “לעצמי” לבין כפרנסה.

      • אסף, תודה רבה על המידע.
        אני הנדסאי חשמל ואלקטרוניקה ועד כמה שידוע לי יש הבדל גדול בין חשמל לאלקטרוניקה.
        קשה מאוד להתחשמל מרכיבי אלקטרוניקה מקסימום תשרוף נגד או קבל, לא יקרה שום אסון.
        נכון שצריך רישיון לעסוק בחשמל אבל אנחנו עוסקים כאן באלקטרוניקה.

    • הדאגה שלך במקומה ונכון שאסור להתעסק בחשמל , אולם מעקיבה אחרי האתר , ניתן להבין שהאנשים כאן אחראים ומאוד מודעים לסכנות ,
      לא רק בחשמל אלא גם בדברים אחרים.
      אבל כאן מדובר על מתחים נמוכים מאוד .
      בערך כמו לחבר את המטען של הטלפון , לטלפון .
      המקסימום שיקרה להם זה שבספק המתח ינזק צד המתח הנמוך .

    • שלום יוני. אתה לא צודק. אלקטוניקה- זה תחביב . הרבה אנשים בעולם התחילו להתעניין בחשמל רדיו ו אלקטרוניקה מילדות . יש הרבה ספרים ומידע באינטרנט למתחילים בנושאים האלה. וזה טוב מאוד . כך אנשים ילמדו איך לבנות מעגלים ואיך לעשות אותם נכון . .. אתה אומר שזה מסוכן. מסוכן -זה כאשר בן אדם עושה מהשהו שהו לא יודע.
      כאן מלמדים אנשים כדי שהם ידעו איך לעשות דברים נכון.
      אני התעניינתי בחשמל מילדות . מצאתי בארון ספרים ספר שניקרה צעדים ראשונים לחשמל ברוסית. זה ספר לילדים שלומדים בכיתות א-ו . שם היו הרבה ניסוים מאוד מעניינים. אחר כך התחלתי לקנות ספרים באלקטרוניקה ולקראו אותם.. (אינטרנט עוד לא היה)…בניתי הרבה מעגלים אלקטרוניים -מקלטים .ספקי כח וכולה… הלחתי לחוג של חובבי רדיו.. בניתי שם
      כבר דברים מסובכים יחסית (משדרים של חובבים ל קוד מורס ומקלטים SSB…)
      אחר כך למדתי הנדסאי אלקטרוניקה ועכשיו זה לא רק תחביב אלא גם מיקצוע.
      והכל התחיל מניסוים פשוטים ( להדליק נורה , לבנות ממסר ,מנוע חשמלית ,אלקטרומגנט וכולה)
      דרך הגב ספר הזה יש באינטרנת. אתה מוזמן להוריד ולהסתקל על תמונות.
      [Djv-ZIP]

      http://publ.lib.ru/ARCHIVES/G/GALAGUZOVA_Minnenur_Ahmethanovna/_Galaguzova_M.A..html

    • זה נכון כשמדובר במתח גבוה. אבל אם יש לי דרייבר שהוא קופסה סגורה, ואני מחבר אותו ל-220V כמו כל מכשיר אחר, ואני “מתעסק” רק בצד שבמתח הנמוך, אז ההמלצה שלך לא תקפה, והיא רק בבחינת הפחדה מיותרת.

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן