נופאלס – סטייק עצמאות לצמחונים

גוף בריא

הרבה מחברי הלא צמחונים או כאלו אשר מתלבטים האם לעבור לצד הצמחוני (או כמו שפעם שמעתי שכינו אותו “The Green Side of the Moon”) מתלבטים מאוד בנושא הברביקיו של יום העצמאות. לכן, במיוחד ליום העצמאות אני מציג ומציע לכם אלטרנטיבה ירוקה למנגל, קקטוס הנופאלס!

הרבה מחברי הלא צמחונים או כאלו אשר מתלבטים האם לעבור לצד הצמחוני (או כמו שפעם שמעתי שכינו אותו “The Green Side of the Moon”) מתלבטים מאוד בנושא הברביקיו של יום העצמאות.

לכן במיוחד ליום העצמאות חשבתי להציג לכם אלטרנטיבה ירוקה למנגל, קקטוס הנופאלס!

 

קקטוס הנופאלס – תעודת זהות

שמו המדעי הינו נופיליטו (Nopilito), באנגלית ביחיד Nopal וברבים Nopales, זהו קקטוס מקסיקני אשר מזכיר את הצבר הישראלי. שייך למשפחת הצבר המצוי (Opuntia ficus-indica).

לנופאלס אין פירות, התפרחת הופכת לקומץ קוצים ומשם יוצא גבעול חדש (נהוג לטעות ולכנות את הגבעול בתור עלה עקב צורתו, אך שוב מדובר בגבעול לא עלה).

החלק האכיל בצמח הינו הגבעול החדש (אשר באנגלית מכונה (cladode) או (pad)).

ערכים תזונתיים

הנופאלס נחשב מזין ביותר ואף קיימים כמה מחקרים מדעיים אשר מדווחים עליו כ”תרופה” לסכרת מכיוון שאכילה שלו מורידה את ריכוז הסוכר המומס בדם (ומאידך גיסא באוניברסיטת בן גוריון ניסה פרופסור יוסף מזרחי לחזור על התוצאות ולבודד את החומר הפעיל ללא הצלחה).

הנופאלס עשיר בויטמין C, מגנזיום וסידן (כוס אחת של נופאלס ליום כוללת: 13% ויטמין C, מגנזיום 11%, סידן 14% ומנגן 20% מהכמות היומית המומלצת).

כיצד לקטוף

העונה המיטבית לקטיפת גבעולי הנופאלס היא באביב ובקיץ (ממש עכשיו).

הגבעולים אשר יש לקטוף הינם הגבעולים הטריים (בני שבועיים שלושה), מדד טוב לזמן הקטיפה הינו העלים הזעירים אשר נמצאים על גבי הגבעול, כאשר עלים הלו עדיין שם ולא נשרו, הגבעול מוכן לקטיפה, לאחר שהעלים נשרו הגבעול קשה וסיביי מדי.

צורת הקטיפה הינה ע”י ניקוי הגבעול בעזרת נייר עיתון או מגבת נייר מכל הקוצים הקטנים שעליו (יחסית לצבר הישראלי (כולל העופר) הנופאלס נחשב חסר קוצים, אך למרות זאת נוודא על ידי פעולת הניגוב כי אשר הסרנו את הקוצים הבודדים שכן גדלו).

הקטיפה תעשה מחיבור הגבעול החדש, טיפים מקוריים לכך ניתן למצוא במדריך מתוק וקוצני – המדריך לקטיף וקילוף סברסים.

כיצד לאכול או לבשל

ניתן לאכול טרי, מבושל או צלוי על הגריל או אפילו כבוש.

  1. ראשית יש לחתוך את הקצה, הכוונה ל”מסגרת” העוטפת את הגבעול, בעובי ס”מ אחד.
  2. אחר כך נעבור עם סכין על הגבעול כמה פעמיים כאילו אנו מגלחים את הגבעול מניצנים אשר בולטים בו.
  3. נחתוך את בסיס הגבעול אשר קשה יותר (חלק זה לרוב בעל סיבים קשים יותר ולא נעימים לאכילה).
  4. לבסוף נשטוף במים זורמים או נזרוק לקערת מים כדי להרחיק קוץ או שניים שאולי בטעות נשארו.
 
 
 

אומנם זה נראה כעבודת ניקוי והכנה רבה, אך בפעול מדובר בפחות מ10 שניות לגבעול (פחות זמן מלשטוף עלה חובזה).

קיים הבדל משמעותי בין אכילה מוקדם בבוקר לבין אכילה בערב, זאת מכיוון שתהליך פתיחת הפיוניות וקליטת הCO2 מתבצע בלילה, והCO2 מאוחסן בצמח כחומצה, לכן בבוקר טעם הנופאלס חמצמץ ואילו בערב טעמו שונה.

ניתן לאכול את הנופאלס כ…

חי בסלט – כמו כל ירק רגיל אך רירי כמו במיה (אם זה הקטע שלך).

 

מבושל קלות במים חמים – כמו פסטה

 

צלוי על האש– עם גבינה מותכת כמו סטייק טוב אך כשר וצמחוני (לטבעונים שבנינו ניתן לוותר על הגבינה).

 

מטוגן במחבת – עם או במקום ביצה, הריריות שבצמח נותנת מרקם מיוחד שמזכיר ביצה ללא מעט טבעונים.

נופאלס על האש עם קצת חמאה

נופאלס על האש עם קצת חמאה

לכבוש – כן, כן, יצא לי לטעום גם חמוצים (Pickles) מנופאלס וזה פשוט מעולה!

 

במיץ טרי – לאוכלי החי שבנינו, גבעול נופאלס + פטרוזליה + מלפלפון (כמו ששכני אומר) ולבלנדר

מיץ נופאלס- עם פטרוזליה ומלפפון, תענוג של טריות

מיץ נופאלס- עם פטרוזליה ומלפפון, תענוג של טריות

סחוג – כן כן! סחוג תימני (לא הכי) אסלי, עם יד על הלב (אומנם אשכנזי אך עדיין לב) זהו הסחוג הכי טעים שיצא לי לטעום בחי, הסחוג יוצר בחווה (היחידה) שמגדלת מסחרית נופאלס בארץ (פרטים בהמשך).

בקיצור קיימים אין ספור דרכים לאכול ירק חדש ומזין זה, מכיוון שאני לא טבח מדופלם פשוט צרפתי כמה סרטוני בישול מומלצים.

נופאלס- תציע את זה לדודה בשולחן החג

נופאלס – תציע את זה לדודה בשולחן החג

רצועות חזה נופאלס למרק

רצועות חזה נופאלס למרק

נופאלס לאייל שני

נופאלס לאייל שני

נופאלס- יכול לבוא גם בפיתה

נופאלס – יכול לבוא גם בפיתה

נופאלס BBQ

נופאלס BBQ

גידול ביתי או מסחרי

גידול הנופאלס נותן כמות ייבול אדירה לדונם (אינני זוכר כבר את המספרים המדוייקים לכן לא ארשום כמויות). קיים לו רק אויב טבעי אחד (עש הנופאלס), אך אויב זה לא נמצא בארץ ולכן ניתן לגדלו בצורה אורגנית בארצנו (לכן בבקשה בבקשה אל תסחבו חתיכה אתכם במוצ’ילה כאשר אתם חוזרים מהטראק בדרום אמריקה).

Bread and Oil: California's Central Valley

הנופאלס איננו אוהב מים מליחים, ולכן איכות המים המתאימה לו: מוליכות חשמלית עד 3 [dS/m] (לא פשוט לגדלו על מים מליחים כמו המים בערבה) וריכוז חומר אורגני נמוך במים, לכן לא כל מים אפורים ביתיים או קולחין מושבים מתאימים לו.

בארצות הברית ובמקסיקו בעיקר קיימים חקלאים אשר מתקיימים מגידול זה, בארץ כיום קימת רק חווה אחת (חוות אורלי – הנה קיבלו פרסומת חינם) אשר מגדלת אותו בכמות מסחרית (תרגישו חופשי להתחרות), בעבר מספר חקלאים ניסו אך לא מצאו קונה לסחורה (כנראה שלא מתאים לחך הישראלית הסטנדארטית).

 

למידע נוסף על כיצד לגדל בבית אתם מוזמנים לקרוא למדריך המדריך למגדל קקטוסים המתחיל – לא רק למחבקי עצים.

זהו, ייחורים ניתן לקבל ממני או לקנות במשתלות שונות.
חג עצמאות כחול, לבן וירוק שמח!

קקטוס יום העצמאות

לתוכן זה נכתבו 45 תגובות

  • משהי סיפרה לי שאכלה מרק מהנפלאס מאוד טעים . האים משהוא יודעה איך מכינים אותו.

  • שרון סלומון |

    אחרי הדיון המעמיק על הדם האמיתי של הנופל, עדיין לא הבנתי מה שמו, וממש אשמח לשקבל את השם הלטיני הנכון

  • אמיר רונן |

    שלום ליאור קודם כל מדריך מעולה ומושקע
    רציתי לדעת אם השם של הזן הספציפי הזה הוא Nopslea cochenillifera?
    בנוסף רציתי לקחת ייחור מקקטוס שנראה דומה לזה ורציתי לדעת איך אפשר לדעת בוודאות שמדובר באותו זן אכיל.
    תודה מראש :)

  • אודי קאשי |

    שלום ליאור כיף לדעת שיש אנשים בתחומי ואוהבי ידע אמת בתחום הצבר!
    אני בעלים של חווה משוכללת בצפון הנגב ועוסק בתחום
    יותר מאשמח להזמינך לביקור בביקורך הבא בישראל
    אודי

    • ליאור זינגר

      אודי שלום,
      תודה רבה על ההזמנה, אני אכן אנצל אותה בביקור הבא בארץ! אגב התזמון שלך מעולה, אני בדיוק במקסיקו כעת, ואני לומד טוב יותר על סוגי הנופלס השונים ועל האיכות השונה של המוצר.
      אשמח אם תוכל לשלוח לי מייל עם פרטי ההתקשרות עמך.
      ליאור זינגר
      Lior.Singer@gmail.com

  • היי, תודה על המדריך המפורט!
    השרשתי שני גבעולים ואינני זוכר כבר את מקורם.
    האם תוכל להגיד לי מי מהם הוא נופאל? אולי שניהם או אף אחד מהם?

  • הי, הייחור של הנופאל שנתת לי אמנם צמח אבל למרבה הבאסה הוא ממש לא אכיל. במקסיקו פשוט חותכים לפרוסות וזורקים למחבת. פה זה גדל יבש וכשמנסים לבשל זה מתפורר… :(

  • ליאור שלום
    האם הטעם החמוץ לא נובע מחומצה אוקסילית או חומצה אחרת שיכולה להזיק לגוף ?
    סמדר

  • ליאור שלום
    יש לי את הקקטוס בעציץ. אני קצת מפחדת לאכול ממנו מפני שאני לא בטוחה מהו מקור הטעם החמוץ וחוששת שזו איזושהי חומצה שלא טובה לנו לגוף.
    לדוגמא הטעם החמוץ של החמציץ מגיע מתכולה גבוהה של חומצה אוקסילית.
    בברכה
    סמדר

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן