מתכון להכנת סבון שמן זית טבעי

רוצה להיות הראשון?

החודש החלטתי לחזור למדריך שכתבתי לפני שנתיים בערך, כשעבדתי במרכז צמחי המרפא ב"חווה ואדם". במרכז עסקנו בהנגשת הנושא של צמחי מרפא לכל אדם, מתוך הבנה שצמחי מרפא, כמו מזון, יכולים לגדול ליד הבית והרקיחה וההכנה שלהם מהנה ופשוטה, ממש כמו בישול.

החודש החלטתי לחזור למדריך שכתבתי לפני שנתיים בערך, כשעבדתי במרכז צמחי המרפא ב"חווה ואדם". במרכז עסקנו בהנגשת הנושא של צמחי מרפא לכל אדם, מתוך הבנה שצמחי מרפא, כמו מזון, יכולים לגדול ליד הבית והרקיחה וההכנה שלהם מהנה ופשוטה, ממש כמו בישול.
תהנו!

סבון טבעי קשה מורכב מבסיס שומני טבעי (מן הצומח או מן החי) ובסיס מימי, כשהחיבור ביניהם נעשה ע"י סודה כאוסטית, אשר מתפרקת ומתנדפת בתהליך יצירת הסבון. ניתן לייצר סבון טבעי נוזלי מאשלגן כאוסטי, שהוא יותר בריא לאדמה עם המים האפורים שלנו, אבל במדריך זה לא נתעסק בסבון על בסיס אשלגן, אלא על הסבון הנפוץ יותר, על בסיס נתרן (סודה כאוסטית, NaOH)

פעם, היו משתמשים באפר של עצים במקום סודה כאוסטית (מה שהיה בעצם אשלגן כאוסטי, שזה הרבה יותר טוב! אבל) והיה נדרש ידע מיוחד לגבי אילו צמחים מסוימים טובים למטרה זו ואיך לבצע את התהליך של המסת האפר. מאז המצאת הסודה הכאוסטית הידע והמיומנות הזו הלכו ונעלמו…

בניגוד למתכונים של תכשירים אחרים (כמו משחה או קרם) אשר הם גמישים יותר וניתנים לאלתור ומשחק – בהכנת סבון יש להישאר נאמנים למתכון המדויק, ולהשתדל להיות מדויקים במדידת החומרים ובתהליך ההכנה.

אם ברצוננו "להמציא" מתכון – יש ברחבי אינטרנט אתרים של חישובי סודה כאוסטיק (lye calculators), על פי הסוגים והכמויות של השמנים והחמאות איתם נרצה לעבוד. על תהליך ה"סבוניפיקציה" אתם מוזמנים לקרוא כאן.

כללי זהירות חשובים

  • יש לעבוד עם כפפות ומשקפי מגן.
  • יש לעבוד רק עם כלים מזכוכית או נירוסטה.

שימו לב לחומרים

  • 1 ליטר שמן זית. ניתן להשתמש בשמן זית אשר הושרו בו צמחי מרפא וסונן מבעוד מועד.
  • 127 גר' סודה כאוסטית
  • 380 גר' מים מזוקקים
  • 20 מ"ל שמנים אתרים לפי בחירה
  • 2 כפות סה"כ של תוספות – יפורט בהמשך.

גם שימו לב לציוד (מופיע ברשימה למעלה).

אז מתחילים…

  • התמיסה המימית

    התמיסה המימית

    נתחיל עם הכנת הבסיס המימי: נוסיף את הסודה הכאוסטית למים, לאט לאט. יש לשים לב לעשות את השלב הזה בחדר מאוד מאוורר, או בחוץ (עדיף). אין להתקרב עם הפנים מעל הקערה – שאיפה של האדים מסוכנת.

  • ניתן לסודה להתמוסס. הנוזל בשלב זה יתחמם לטמפ' מאוד גבוהה- בין 80 ל- 90 מעלות צלזיוס. ניתן לנוזל להתקרר עד  שיגיע לאזור ה-45 מעלות.
  • נחמם את השמן לטמפ' של 45 מעלות. חשוב מאוד לשים לב שהטמפ' של שני הבסיסים יהיו זהות (הבדל של עד 5 מעלות יהיה בסדר).
  • נוסיף באיטיות את המים לשמן תוך כדי בחישה.
  • לאחר שהוספנו את כל המים, נערבב עם המערבל הידני כמס' דקות.

    מערבל ידני

    נערבב עם המערבל הידני כמס’ דקות

  • עכשיו זה הזמן להוסיף את כל התוספות (יפורטו בהמשך) ואת השמנים האתריים.
  • ניצוק את התערובת לתבנית. מומלץ להשתמש בתבנית מסיליקון, ממנה ניתן לחלץ בקלות את הסבון לאחר שהוא מתקשה. אם משתמשים בתבנית רגילה יש לשים נייר פרגמנט על מנת למנוע הידבקות.
  • לאחר שלושה ימים ניתן להוציא את הסבון מהתבנית ולחתוך אותו במידת הצורך.
  • ניתן לסבון "לשבת" במשך חודש לפחות לפני השימוש, במקום קריר ומוצל.

סבונים שוכבים ומתקשים

תוספות מומלצות

  • ניתן להוסיף זרעי פשתן, שיבולת שועל, וקינמון לקבלת סבון "פילינג".
  • דבש
  • פרחי לבנדר לקישוט.

אז בהצלחה!

לתוכן זה נכתבו 59 תגובות

  • תודה על ההסבר המפורט :)
    התוספות לסבון צריכות להיות יבשות או שאפשא להוסיף מרכיבים טריים? כמו פרחי לבנדר או קליפת לימון מגורדת, הם צריכים להיות יבשים או שאפשר להוסיף אותם טריים?
    תודה

  • הי, האם אפשר לקבל הסבר על אחוזי השומן המוקשה שצריך להכניס לסבון כמו חמאת דקלים, חמאת שיאה, חמאת קוקוס, למה וכמה?
    כ"כ אני מבינה שחמאת דקלים היא תוצר של השמדת יערות הגשם ונטיעת עצי דקל לתעשייה כ"כ ניצול עובדים, האם ייצור כל החמאות המוקשות גורר בעיות דומות? עם איזה שומן מוקשה אם כך אפשר להשתמש?
    האם שימוש באחוזים מסויימים של בשמן קנולה, שמן סויה, שמן חמניות, שמן תירס שהוא יחסית זול הוא אפשרי?
    ולבסוף – האם זה משמעותי להשתמש בשמן זית?? או שאפשר להשתמש בשמנים יותר זולים?

  • הילה אור שישו דיפורטו |

    מעוניינת לדעת באם ההמסה של הסודה קאוסטית היא במים חמים או קרים ?

    • איתם נטורופת והרבליט |

      המים הינם קרים , מיותר מים חמים היות והסודה מחמת את במים עד כמעט רתיחה .

  • שלום

    תודה לכותבים על המאמר המושקע.
    אני רוצה להכין סבון על פי המתכון הזה אך ברצוני
    לשלב בו גם חמאת שיאה.
    האם ניתן להשתמש במתכון כמו שהוא או שצריך להתאים
    את הכמויות בגלל הוספת החמאה?
    כמו כן אשמח למתכונים יעודיים לסבונים "מיוחדים" כמו למשל
    עם חימר ירוק או עם חמאת קקאו, יש ברשת הרבה מתכונים
    אני אשמח לקבל לינקים כאלו שנבדקו והם מוצלחים.

    תודה

  • כיצד יש לחמם את השמנים? יש שיטת סיר כפול, שלאהצלחתי להבין עד הסוף כיצד לעשות זאת?
    תודהפ

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות