מתכון להכנת סבון שמן זית טבעי

סבונים ארוזים
מידע כללי-
  • זמן השלמה: חודש
  • רמת קושי: קל
  • עלות: עד 100 ש"ח
  • ידע נדרש: אין
חומרים+
  • מים מזוקקים
  • סודה כאוסטית
  • שמן זית
  • שמנים אתרים
כלי עבודה+
  • כוס מדידה
  • מד חום
  • מערבל ידני
  • משקל
  • קערת זכוכית
  • קערת נירוסטה
  • קרטון חלב
  • תבנית
הדפסה

החודש החלטתי לחזור למדריך שכתבתי לפני שנתיים בערך, כשעבדתי במרכז צמחי המרפא ב"חווה ואדם". במרכז עסקנו בהנגשת הנושא של צמחי מרפא לכל אדם, מתוך הבנה שצמחי מרפא, כמו מזון, יכולים לגדול ליד הבית והרקיחה וההכנה שלהם מהנה ופשוטה, ממש כמו בישול.
תהנו!

סבון טבעי קשה מורכב מבסיס שומני טבעי (מן הצומח או מן החי) ובסיס מימי, כשהחיבור ביניהם נעשה ע"י סודה כאוסטית, אשר מתפרקת ומתנדפת בתהליך יצירת הסבון. ניתן לייצר סבון טבעי נוזלי מאשלגן כאוסטי, שהוא יותר בריא לאדמה עם המים האפורים שלנו, אבל במדריך זה לא נתעסק בסבון על בסיס אשלגן, אלא על הסבון הנפוץ יותר, על בסיס נתרן (סודה כאוסטית, NaOH)

פעם, היו משתמשים באפר של עצים במקום סודה כאוסטית (מה שהיה בעצם אשלגן כאוסטי, שזה הרבה יותר טוב! אבל) והיה נדרש ידע מיוחד לגבי אילו צמחים מסוימים טובים למטרה זו ואיך לבצע את התהליך של המסת האפר. מאז המצאת הסודה הכאוסטית הידע והמיומנות הזו הלכו ונעלמו…

בניגוד למתכונים של תכשירים אחרים (כמו משחה או קרם) אשר הם גמישים יותר וניתנים לאלתור ומשחק – בהכנת סבון יש להישאר נאמנים למתכון המדויק, ולהשתדל להיות מדויקים במדידת החומרים ובתהליך ההכנה.

אם ברצוננו "להמציא" מתכון – יש ברחבי אינטרנט אתרים של חישובי סודה כאוסטיק (lye calculators), על פי הסוגים והכמויות של השמנים והחמאות איתם נרצה לעבוד. על תהליך ה"סבוניפיקציה" אתם מוזמנים לקרוא כאן.

כללי זהירות חשובים

  • יש לעבוד עם כפפות ומשקפי מגן.
  • יש לעבוד רק עם כלים מזכוכית או נירוסטה.
מהר למעלה

שימו לב לחומרים

  • 1 ליטר שמן זית. ניתן להשתמש בשמן זית אשר הושרו בו צמחי מרפא וסונן מבעוד מועד.
  • 127 גר' סודה כאוסטית
  • 380 גר' מים מזוקקים
  • 20 מ"ל שמנים אתרים לפי בחירה
  • 2 כפות סה"כ של תוספות – יפורט בהמשך.

גם שימו לב לציוד (מופיע ברשימה למעלה).

מהר למעלה

אז מתחילים…

  • התמיסה המימית

    התמיסה המימית

    נתחיל עם הכנת הבסיס המימי: נוסיף את הסודה הכאוסטית למים, לאט לאט. יש לשים לב לעשות את השלב הזה בחדר מאוד מאוורר, או בחוץ (עדיף). אין להתקרב עם הפנים מעל הקערה – שאיפה של האדים מסוכנת.

  • ניתן לסודה להתמוסס. הנוזל בשלב זה יתחמם לטמפ' מאוד גבוהה- בין 80 ל- 90 מעלות צלזיוס. ניתן לנוזל להתקרר עד  שיגיע לאזור ה-45 מעלות.
  • נחמם את השמן לטמפ' של 45 מעלות. חשוב מאוד לשים לב שהטמפ' של שני הבסיסים יהיו זהות (הבדל של עד 5 מעלות יהיה בסדר).
  • נוסיף באיטיות את המים לשמן תוך כדי בחישה.
  • לאחר שהוספנו את כל המים, נערבב עם המערבל הידני כמס' דקות.

    מערבל ידני

    נערבב עם המערבל הידני כמס’ דקות

  • עכשיו זה הזמן להוסיף את כל התוספות (יפורטו בהמשך) ואת השמנים האתריים.
  • ניצוק את התערובת לתבנית. מומלץ להשתמש בתבנית מסיליקון, ממנה ניתן לחלץ בקלות את הסבון לאחר שהוא מתקשה. אם משתמשים בתבנית רגילה יש לשים נייר פרגמנט על מנת למנוע הידבקות.
  • לאחר שלושה ימים ניתן להוציא את הסבון מהתבנית ולחתוך אותו במידת הצורך.
  • ניתן לסבון "לשבת" במשך חודש לפחות לפני השימוש, במקום קריר ומוצל.

סבונים שוכבים ומתקשים

מהר למעלה

תוספות מומלצות

  • ניתן להוסיף זרעי פשתן, שיבולת שועל, וקינמון לקבלת סבון "פילינג".
  • דבש
  • פרחי לבנדר לקישוט.

אז בהצלחה!

מהר למעלה הדפסה

אודותי

פורסם ב מדריכים ומתוייג תחת , , . שמור את הקישור הישיר.

57 תגובות למתכון להכנת סבון שמן זית טבעי

  1. הילה אור שישו דיפורטו:

    מעוניינת לדעת באם ההמסה של הסודה קאוסטית היא במים חמים או קרים ?

    • איתם נטורופת והרבליט:

      המים הינם קרים , מיותר מים חמים היות והסודה מחמת את במים עד כמעט רתיחה .

  2. ירון:

    שלום

    תודה לכותבים על המאמר המושקע.
    אני רוצה להכין סבון על פי המתכון הזה אך ברצוני
    לשלב בו גם חמאת שיאה.
    האם ניתן להשתמש במתכון כמו שהוא או שצריך להתאים
    את הכמויות בגלל הוספת החמאה?
    כמו כן אשמח למתכונים יעודיים לסבונים "מיוחדים" כמו למשל
    עם חימר ירוק או עם חמאת קקאו, יש ברשת הרבה מתכונים
    אני אשמח לקבל לינקים כאלו שנבדקו והם מוצלחים.

    תודה

  3. אוראל:

    כיצד יש לחמם את השמנים? יש שיטת סיר כפול, שלאהצלחתי להבין עד הסוף כיצד לעשות זאת?
    תודהפ

  4. מריאל:

    שלום רב!

    קראתי את התגובות והתשובות שלכם – הדס ואסף, ואני מלאת הערכה אליכם כחוקרים.
    עלה לי רעיון. אני מקוה שתוכלו לגלגלו ולהעבירו הלאה לגורמים מתאימים ואולי הוא יתגשם. גם אם ניראה לכם שיש מכשולים בלתי עבירים, אני מאמינה שאלהים ייתן לאדם הנכון דרך להתגבר על מה שניראה כרגע בלתי אפשרי.
    הרעיון הוא:
    קפסולות סודה כאוסטית לסבונים בהכנה ביתית.
    הקפסולות עשויות מחומר מסיס במים שלא יפריע לתגובה של המים והסודה כאוסטית.
    לא תהיה בעייה לנגוע בקפסולות האלה בידיים. (אך כמובן שאין לוותר על כפפות ומשקפי מגן ושאר כללי בטיחות).
    כמות בקפסולה: 10 גרם ו/או 5 גרם. לגבי הבעייה של אם צריך למשל 228 גרם ולא 225, אז שמי שממציא יפתור גם את הבעיה הזאת. צריך לעשות סטטיסטיקה על הכנות סבונים ולבדוק עוד דברים כדי להגיע למסקנה האם גם כדאי לצרף קפסולות של 1 גרם.
    צורת הקפסולה וצבעה – כמובן לא כקפסולה של תרופה, כדי למנוע בליעה חס וחלילה, ובעלת צבעים יותר דוחים כמו חום-ירוק-חאקי ועוד. את זה גם צריך לבדוק.

    יש ייתרון רב בקפסולות שכאלה. אחד היתרונות הוא שלא משנה אם הוספנו את הקפסולות למים או שמנו את הקפסולות בכלי ואז שפכנו מים (דבר שאסור לעשות עם סודה כאוסטית אחרת זה יגרום לפיצוץ ולסיכון), אז אין בעייה.
    עובי הציפוי של הקפסולה יקבע כמה זמן מאז הכנסת הקפסולה למים הציפוי יתמוסס והסודה הכאוסטית תבוא במגע עם מים, וזה כמובן יאפשר לנו מספיק זמן כדי לצאת מהחדר ולחזור רק כאשר החומר מוכן להמשך עבודה.

    הייתרון הגדול ביותר הוא הוספת בטיחות בנוסף לכללי הבטיחות הקיימים. התעסקות עם סודה כאוסטית היא דבר מסוכן מאוד.

    בתודה ובברכה, מריאל

    • בגדול, רעיון מגניב.
      על פניו נראה לי ישים, אבל דורש מחקר.
      משהו כמו מחקר למעצב תעשייתי עם חיבה לכימיה או משהו כזה.

    • בני:

      שלום ,
      הרעיון לקפסולות במשקלים קבועים מגביל את המשתמש .
      ניתן ליצר סבונים ממגוון ענק של שמנים , בוריאציות שונות תוך שינויים ביחסים שבין השמנים השונים . לשם כך יש צורך בדיוק במשקל המים והסודה . לכן יש לדייק בכמות המים והסודה . קפיצות של 5 ג"ר או 10 ג"ר מגבילות מאוד ובנוסף , ציפוי הקפסולות מכניס חומר זר לעיסת הסבון שאיננו יודעים כיצד ישפיע על תהליך הסיבון .
      לפיכך , המשיכי להשתמש בזהירות בגרגרי הסודה תוך הקפדה על המשקל המדויק .

    • מגי:

      היי, מריאל.
      הרעיון שלך הוא רעיון מעולה.
      לגבי הכמות בקפסולות, אניניודעת שכדאי שיהיההקצת פחות סודה במתכון (5-10%), כטווח ביטחון לסיבון ולשימון הסבון. כך שגם אם צריך 228 גר סודה במתכון, יהיההנגון ונבון להשתמש ב 225 גר בלבד.

  5. רן:

    יש אולי זמני ערבוב יותר מדויקים, מס דקות יכול להיות 5 או 17?
    תודה

  6. יופי של מתכון. אבל חברה הגיע הזמן לתקן את השטות הזאת של להוסיף את המים אל תוך הסודה הקאוסטית! זה מוביל לפיצוץ!!!

  7. אלכסנדרה:

    שלום לכולם, אני מקוה שהדף הזה עדיין פעיל 🙂
    אתמול הכנתי לראשונה סבון טבעי באמצעות הערכה של "מיכל סבון טבעי", ורצת הטריד אותי שהתהליך כרוך בסכנה ושהסבון מכיל רכיבים מסוכנים.
    אני כבר עברתי לשמפו על בסיס סודה לשתיה ולמרכך על בסיס חומץ תפוחים. אין לי בעיה שזה לא מקציף.
    קראתי את הכתבה ואת כל התגובות, והבנתי שני דברים שמעלים שתי שאלות בהתאם:
    1. תפקיד הסודה הקאוסטית הינו לקשור את המים לשמנים – אם כך, מדוע לא ניתן להשתמש בלציטין?
    2. בעבר השתמשו באפר ליצירת סבון – אם כך, מה מונע בעדי מלהשתמש בשרף לבונה, שנקרא גם Gomme arabique או "מסטיק ערבי" או "מסטיק תימני", המשמש גם כתבלין וגם ולמרפא.
    בברכה,
    אלכסנדרה

    • הי אלכסנדרה,
      1. לציטין, כמיטב הבנתי, אינו קושר מים ושומן, אלא מסיס בהם (בשניהם) – מתחלב. תחליב הוא תערובת אחידה של שני חומרים שלא מתערבבים בדרך כלל, אך הקשרים הם קשרים חלשים. על מנת לנקות לכלוך שומני, יש להעזר במולקולה חזקה. מולקולת הסבון (הסודה הקאוסטית היא רק חלק קטן מהמולקולה) עושה זאת. בכל מקרה, עשיתי חיפוש קצת באינטרנט, ולא מצאתי עדיות לכך שניתן להחליף את ההידרוקסיד (אשלגן/ נתרן קאוסטי) בלציטין.

      2. השימוש באפר ביצירת סבון (אפר מכיל אשלגן כאוסטי), נזנח לפני 230 שנים, לאחר שהתגלה תהליך ייצור פשוט ויעיל של סודה כאוסטית, והיה אפשר לוותר על איסוף אפר מייגע. בעבר סבון מסחרי היה זמין בכמויות קטנות. לאחר כניסת הסודה הקאוסטית למשחק, התייעלה תעשיית הסבון, והאפר – אשלגן קאוסטי – נזנח כאמור. התהליך לייצור סבון מאפר הוא לא פשוט ונתון לתקלות רבות, ובכל מקרה, מכינים מהאפר תמיסת אשלגן כאוסטי, שבשלב הפעיל שלה היא מסוכנת לא פחות מתמיסת הסודה הקאוסטית.
      מקווה שעזרתי.
      אסף.

      • אלכסנדרה:

        הי אסף, תודה רבה על התשובות.
        אם יש פתרון אחר להכנת סבון, אפילו נוזלי, אשמח לשמוע

        • Dakakashi:

          היי אלכסנדרה, התגובה שלי מאוחרת, אבל אני מקווה שתוכלי לראות אותה.
          הדרך להכין כיום סבון היא רק עם סודה קאוסטית או אשלגן קאוסטי. כל סבון, טבעי ככל שיהיה, מכיל אותו. המוצר שנקרא 'אל סבון' אומנם לא מכיל את אף אחד משניהם, אבל מכיל SLS, שהוא חומר הרבה יותר רעיל ומסוכן לגוף. אפשר למצוא בחנויות יצירה פתיתי סבון מוכנים שאפשר להמיס ולעבוד איתם, אבל הבעיה היא שקשה למצוא פתיתים מאיכות טובה ומחומרים טבעיים ובריאים.
          אם מדייקים בכמויות של הסודה הקאוסטית והשמן, לאחר תקופת ה'הבשלה' של הסבון לא נשארות עקבות של סודה קאוסטית בכלל, אני מכינה סבון במקצועי ואני תמיד בודקת את החומציות של הסבונים שלי לפני השימוש כדי לוודא שלא נשארה סודה קאוסטית חופשית בסבון. ברוב המתכונים לסבון יש אפילו כמה אחוזים יותר של שמן כדי לוודא שלא נשארה סודה קאוסטית מיותרת.
          מבחינת התוצר הסופי אין שום השפעה או תופעת לוואי של הסודה הקאוסטית על הגוף.

          • אלכסנדרה:

            קיבלתי 🙂 תודה רבה

          • עובדיה:

            אני מעוניין לעשות סבון רוסי עממי חום שרשום עליו 72 ٪ סבון מאוד פופולרי ברוסיה פשוט וזול משהו מכיר ? או מסוגל להכין בכמויות מסחריות

  8. tal:

    שלום
    רציתי לשאול , מאיפה ניתן לרכוש סודה קאוסטית לסבון ?
    מה שמוכרים בחנויות זה הכל לא 100% סודה כאוסטית . המקסימום שראיתי זה בהום סנטר וזה היה 99% .
    האם זה גם בסדר לרקיחת סבון בבית ?
    במידה ולא , היכן ניתן לרכוש ?

    טל

  9. מירי:

    הי,
    האם יש למישהו מתכון להכנת סבון קסטיליה?

    תודה 🙂

  10. יובל קוצר:

    הדס שלום
    כמה הערות:1. את הסודה קאוסטית מוסיפים למים (המזוקקים) ולא כפי שהנחית לעשות.
    אני מניח את כוס המעבדה העמידה לחום (ניתן לרכוש אצל הספקים של ציוד מעבדה,
    זה לא יקר) בתוך קערה עם מי ברז וכך הטמפ' שנוצרת בתגובה בין הסודה למים, נשמרת נמוכה יחסית.
    2. את הסודה קאוסטית לא מומלץ לרכוש בטמבוריות (נכון שזה זמין, אבל קרוב לוודאי
    שדרגת הנקיון נמוכה יחסית), אלה בדרגת נקיון cp או אנאליטי (כ- 40 ₪ לקילו שמספיק לעשרות סבונים אצל ספקים כנ"ל) והרצוי ביותר בדרגת נקיון food grade (עד כה לא הצלחתי למצוא בארץ בכמויות של מס' קילו בודדים).
    3. אני משתמש ביריעת סיליקון לכיסוי תבניות הסיליקון לאחר יציקת הסבון ולאחר מכן
    מכסה בשמיכה לשמירת הטמפ' הדרושה להמשך תהליך הסיבון.
    בהצלחה

    • יעל:

      התנסיתי כבר בהכנת סבון ביתי מערכה של "סבון מיכל" וזה באמת לא מסובך.
      האם מישהו יכול להמליץ על יבואן/ספק שאצלו אפשר לקנות כמויות גדולות יותר של חומרי הבסיס (שמן קוקוס,דקל, קיק, חמאת שיאה ועוד) כדי להוזיל את הכנת הסבון? ממה שראיתי ברשת, יש כל מיני עסקים שמתווכים בין היבואן לצרכן הסופי וגובים מחירים לא הגיוניים.
      כמובן שהיבואן/ספק צריכים להיות בעלי תיעוד מספק למה שהם מוכרים.
      תודה

      • הדס ב:

        יש חנות של ציוד מטפלים בבית יצחק עם מחירים סבירים מאוד
        הם נקראים "שייאו איי"
        כדי לקנות שם יש להציג כרטיס מטפל/ת אלטרנטיבית ולפתוח כרטיס לקוח. זה ללא עלות..

  11. אסנת:

    כתבת במתכון להוסיף "שמנים אתריים", האם זה נחוץ? אילו שמנים אם כן וכמה מהם להוסיף?

  12. מירב:

    היי. האם יש אפשרות להכין סבון ללא סודה קאוסטית?
    נוזלי או קשה.

  13. חגית:

    שכחתי לציין דבר נוסף, אם חס וחלילה נשפך סודה כאוסטית על הגוף שוטפים עם חומץ ולא עם מים בשביל לנטרל את ההשפעה הבסיסית של הסודה על העור.

  14. חגית:

    שלום

    יש לך טעות קריטית אחת. מוסיפים את הסודה כאוסטית למים ולא ההפך (כמו שציינת). אחרת נוצר מצב של פיצוץ או בלשון מקצועית תגובה אקסותרמית.

  15. חן:

    שלום!
    גם אני מכינה סבונים בבית, ממתכון דומה עם שמן זית וקוקוס, מים וסודה קאוסטית. לאחרונה בדקתי את רמת הPH בסבון והוא 10.5! בדקתי עם מישהי מקצועית בעלת מפעל ביתי, שאמרה לי שאכן סבון טבעי הוא בעל PH בין 9-10. בקיצור, אני פתאום מודאגת, איך יתכן שסבון כל כך בסיסי יהיה טוב לעור?? והאם למישהו עצה איך להוריד את הPH?

  16. ב"ה

    הדס,

    אני מנהל מוסד טיפולי פוסט אישפוזי לנערים פגועי נפש בקרית מלאכי.

    אני מעוניין לפתוח אפיק תעסוקתי לנערים בהכנת מוצרי היגיינה מן הטבע.

    אשמח מאוד להפגש איך על מנת להחכים איך וכיצד אוכל לעשות זאת?

    בריאות והרבה שמחה!

    מוסא מרדכי
    0525520083

    • שלום,
      אשמח מאוד לייעץ, אך אני חושבת שיש אנשים שיוכלו לייעץ יותר טוב ממני כי אני לא עוסקת בזה קנה מידה גדול. צור איתי קשר במייל – hadas.hoc@gmail.com
      ואקשר אותך לאנשים המתאימים…

      • מירה:

        שלום,
        ניסיתי להכין סבון בפעם הראשונה (משמן זית,קוקוס וחמאת שיאה). אחרי יומיים זה עדיין לא מוצק. האם העיסה הרוסה? ואם כן האם אפשר לעשות אתה משהו?

  17. שמעון:

    איך את יוצרת את הצבעים השונים בסבון ?

    חוץ מזה .. המתכון נראה אחלה ! 🙂

  18. הילה:

    הי הדס,
    רציתי לשאול אותך
    1.האם בדקת את החומציות של הסבון, שתהיתם פה לגביה ?
    2. האם את מוסיפה אבקת קנמון ? ואם כן כמה ?
    3. וזרעי פשתן – טחונים ? וכמה ?
    תודה רבה !!!
    הילה

  19. למה צריך לחכות 3 שבועות ?

    • צריך לחכות ע"מ שכל הסודה כאוסטיק תתפרק והתהליך הכימי יושלם.

      • אליהו:

        סודה קאוסטית (NaOH) תתפרק למה בדיוק?
        כאשר את ממיסה אותה במים, את מקבלת יון של +Na ויון של -OH.

        לא כדאי לבדוק את החומציות (pH) של הסבון בסוף?
        אנחנו הרי לא רוצים לקבל סבון עם pH גבוה מידי, זה יכול להיות מסוכן מאוד.

  20. שלום,
    הערב, ערב לפני הבחירות, עשינו ערב בנות שכונת המשולשים ללא פוליטיקה רק עם סבון טבעי טבעי מבית sabonmichal.co.il ! ערכה להכנת סבונים, שהזמנתי דרך האתר, הגיעה ממש מהר ארוזה באהבה והקפדה עם מדריך מפורט. הכנה היתה ממש קלה, מהירה ומריחה מה זה טוב!
    אז בינתיים שמתלבטות למי להצביע מחר מחכות מחכות לסבון הטבעי הראשון שלנו!

  21. אלעזר:

    הכנתי סבון מוצק בשבוע שעבר, עם הרכיבים שציינת, ועם שמן דקל ושמן קוקוס-עפ"י מתכון שקיבלתי מהאתר הזה: http://www.sabonmichal.co.il/home-soap-making-guide-1.
    רציתי לשאול: מה ההבדל בין סבון עם שמן זית בלבד לבין זה שעם שמני קוקוס ודקל? איך צובעים את הסבון שיהיה סגול כמו בתמונה שלך?
    תודה!

    • הדס הוכברג הדס הוכברג:

      היי,
      ההבדל הוא בהרכב הכימי בין שמנים וחמאות שונים. ההרכב הכימי השונה משנה את התגובה של השמן או החמאה עם הסודה הכאוסטיק. לכן על כל הרכב של שמנים וחמאות יש לחשב את כמות הסודה כאוסטיק הרצויה. האתרים ששמתי להם קישור במדריך עושים את החישוב הזה באופן אוטומטי.
      והצבע המיוחד של הסבונים הוא בזכות אבקת קינמון 🙂

      • אלעזר:

        מדהים, תודה.
        ננסה במתכון הבא. בנתיים הם מתייבשים לי ואח"כ אכין מהם סבון נוזלי ממי גשם ששמרתי במיוחד.

  22. שחר:

    אני רק שאלה… מה עושה אותו ליותר ידידותי לעור ולסביבה חוץ מהיצור העצמי? למה מערכת מים אפורים מעריכה אותו יותר מאשר את נקה 7?

    • שאלה מעולה. אני חושב שענינו עליה בהרחבה כאן.
      הווה אומר – הוא עדיף על נקה 7, כיוון שהוא פשוט, יש בו מעט חומרים ואתה יודע טוב מה הם. בנקה 7 יש את אותם חומרים בוודאות, ועוד עשרים אחרים בערך שממש לא נחוצים, ושלגבי רובם אף אחד לא חקר אודות ההשפעה שלהם על הקרקע, בטח שלא לטווח הרחוק.
      אך – חשוב! סבון העשוי מנתרן הידרוקסידי (סודה קאוסטית) לעולם יהיה ידידותי פחות(!) מסבון שעשוי מאשלגן הידרוקסידי, וזה מכיוון שהנתרן מזהם קרקע פי שש מאשלגן באותו מצב.
      על כן, כדאי להכין סבון אשלגני.

    • היי..
      החומרים הנוספים שיש בנקה 7 ובשאר הסבונים התעשייתיים
      זה חומרי צבע, ריח, שימור והקצפה… חומרים כימיים שמטרתם היא נטו מטעמים שיווקיים – שיהיה צבע אטרקטיבי, ריח טוב (למרות שאני ממש לא סובלת את כל אותם ריחות כימיים) וחיי מדף ארוכים. מה גם שאנשים עושים בלבול בין ניקיון ליכולת הקצפה. לא צריך כל כך הרבה קצף בשביל ניקיון… זה סתם הרגל תמוה.
      אין שום קשר בין החומרים האלה לבריאות העור, להפך. וכמובן שהם מאוד מזהמים.

      • שחר:

        אוף… כתבתי תגובה ממש יפה ואז המזג אוויר שלח אותה לאבדון…

        לכן, בקצרה:
        1. נקה 7 התפרסמו בכך שהצליחו להגיע בסבון שלהם לPH 7, דבר שבשעתו היה מאתגר. לPH השפעות בפני עצמו על עור הצרכן ואין לזלזל בה. האם בדקת את ה PH שיוצא במתכון הזה?
        2. הקצפה מוגזמת אולי מיותרת אך ההקצפה היא חלק אינטגרלי בתהליך המולקולרי הגורם להסרת שומנים ולכן לניקיון. ללא הקצפה מינימאלית (ולא באמת חייבים לראות אותה), לא יתקיים תהליך ניקוי.
        3. גם אם יש בנקה 7 חומרים כימיים, לא אומר שהם בעייתיים יותר למערכת מים אפורים או למכון השפכים הקרוב לבייתי מאשר לסבון בייתי. מחקר בשדה בוקר (שאינני מכירו לעומק או את כלל תוצאותיו) הראה שבמערכת ורטיקאלית של מים אפורים, סבונים קונבנציונאליים התפרקו באותה מידה וקצב כמו חומרים שנקראים אקלוגיים.
        4. למען הסר ספק, אין ספק שאני אנסה את המתכון, טרם הכנתי בחיי סבונים וזה נראה לי מגניב.
        5. איך את מודדת 45 מעלות? מדחום בייתי לא יודע לעשות את זה וגם לא בטוח שהתמיסה הזו תהיה לו בריאה…

        בברכה

        שחר

        • היי שחר…
          דבר מעניין שבשנה האחרונה יצא לי להבין (דווקא מכיוון של בדיקת שאריתיות של חומרי הדברה)-
          אכן יש בדיקות שמראות האם החומר מתפרק או לא. אבל מה לגבי תוצרי הפירוק? אז זה משהו שבדר"כ לא בודקים. אני לא יודעת על הניסוי שסיפרת עליו
          אבל אני יודעת שלגוף שלי ולמערכת מים אפורים שלי אני יעדיף לא להכניס חומרים כימיים לא נחוצים (ריח, צבע, מרקם וכו'). בסבון ה"ל יש רק מים, שמן זית, סודה כאוסטיק ושמן לבנדר.
          יש לקנות מדחומים מיוחדים בחנויות לציוד מעבדות. אם אין- הייתי מחכה ששתי הפאזות יגיעו לטמפרטורת החדר.
          לגבי ההקצפה- הסבון הזה אכן מקציף מעט.
          אני לא יודעת לגבי הPH במתכון הזה, מעניין באמת לברר…
          בהצלחה!

  23. יונה יוסף:

    אני מוספיה לשמן פרחי לבנדר יבשים . משרה ביחד למספר ימים ומגלגלת מדי פעם את הצנצנת שייספג היטב. מכניסה את המוט בלנדר לפרק הפרחים ואז מוסיפה את כל השאר. יוצא סבון פילינג נ ה ד ר!

  24. ברק:

    יש לי שאלה קטנה ובסיסית…
    איפה משיגים סודה כאוסטית???

  25. היי אלישבע,
    לגבי הכנת סבון נוזלי מאשלגן כאוסטי (הבנתי שמאשלגן כאוסטי ניתן לעשות רק סבון נוזלי)-
    הייתי בסדנה וגם קניתי ספר ומה שאני יכולה להגיד זה שהתהליך הרבה הרבה יותר מורכב.
    מהניסיון שלי הכנת סבון קשיח כל כך פשוטה שזה לוקח לי בדיוק חצי שעה להכין נגלה שמספיקה לי לכמה חודשים בלי הסתבכויות.

    אבל לאור נושא המלחת הקרקע אולי שווה להסתבך קצת…
    מה שנראה לי שאעשה זה לשים במערכת מים אפורים אצלנו צמחים כמו אשל שסופגים את המלח.
    הדס

  26. ערן בן נון:

    תודה רבה על המתכון ועל ההנחיות

    כבר הרבה זמן חיפשתי המלצות באינטרנט כיצד להכין סבון אקולוגי ביתי
    וכבר מתחילת שבוע הבא אני אתחיל במלאכה
    שבת שלום
    ערן

  27. אלישבע:

    תודה רבה!
    אשמח גם למדריך להכנת סבון נוזלי עם אשלגן לאור הרשומה על המלחת קרקע.
    האתר נהדר ואתה מעורר השראה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

להעלות תמונה (למעלה)