יש כמה סיבות טובות לפתוח חלונות בעונה החמה: אוורור לילה לצינון המסה התרמית של המבנה בעונות המעבר, לכידת בריזה מזדמנת והכנסת אוויר צח. אמה-מה (או אליה וקוץ בה), בעונה זו רוחש האוויר במעופפים למיניהם השותים את דמנו. בואו נקרא להם זבובים (יסלחו לי חכמי הביולוגיה היודעים להבחין בין יתושה נקבה מוצצת דם לבין בעלה הצמחוני, זבוב האנופלס מביצות העליה השניה, יתוש הנמר האסיאתי שהגיע לאחרונה לארץ, ויתר קרוביהם).
יש כמה סיבות טובות לפתוח חלונות בעונה החמה: אוורור לילה לצינון המסה התרמית של המבנה בעונות המעבר, לכידת בריזה מזדמנת והכנסת אוויר צח.
אמה-מה (או אליה וקוץ בה), בעונה זו רוחש האוויר במעופפים למיניהם השותים את דמנו. בואו נקרא להם זבובים (יסלחו לי חכמי הביולוגיה היודעים להבחין בין יתושה נקבה מוצצת דם לבין בעלה הצמחוני, זבוב האנופלס מביצות העליה השניה, יתוש הנמר האסיאתי שהגיע לאחרונה לארץ, ויתר קרוביהם).
ראשית הנה דוגמא לחלון מסודר. החלון הוא חלון אלומיניום “כנף על כנף” משובח עם זיגוג כפול ומרווח אוויר גדול, שהותקן בחדרי הילדים בשיפוץ האחרון. על שתי מסילות נעות שתי כנפיים. פתיחת כנף אחת תסתיר את השניה כך שמחצית החלון תמיד תהיה סגורה. החלון הוזמן מראש עם מסילה שלישית, ועליה כנף נוספת עם רשת במקום זכוכית. יש מקרים בהם ניתן להוסיף מסילה וכנף גם לאחר ההתקנה. מניסיון, התוצאה פחות טובה.
לחלון אחר בביתנו כבר לא ניתן היה להוסיף מסילה ולכן בחרנו ברשת נגללת. המוצר מסורבל לשימוש, בעייתי ויקר עד בלתי אפשרי לתיקון. לחלון אלומיניום אחר שקיבלנו עם הדירה יש 3 כנפיים על 3 מסילות, ולו הוספנו כנף רשת נוספת על אחת המסילות. לדלת בין המטבח למרפסת הזמנו “וילון” רשת, עדיין לא הרכבנו אותו.
ענייננו פה בפתרונות “עשה זאת בעצמך”. ונתחיל בכמה הערות כלליות:
לתפקוד סביר ולמתן אפשרות לנקות ולתקן, רצוי שהמסגרת תהיה פריקה.
אם ניתן לגשת לחלון מבחוץ, מומלץ לתכנן מסגרת גדולה יותר מאשר הפתח. כך נקבל גמישות במידות ולא נצטרך לעבוד ברמת דיוק של נגר אומן.
הכלים הדרושים: סרט מדידה, עיפרון, זווית נגרים, מסור גב ידני, שבלונה לניסור, שתי קליבות קטנות, אקדח סיכות, מספריים, מברג\מברגה, מקדחה, ראשי מקדח לעץ בקטרים 8 ו- 3 מ”מ.
החומרים: קרש עץ “לטה” בחתך 2/5 ס”מ, 5 ש”ח למ'”א, רשת זבובים פשוטה, כ- 7 ₪ למ”ר, ברגים, דיבלים אם צריך, סרט ספוג דביק אם צריך.
ראשית נמדוד את הפתח ונסמן בעיפרון על הקרש. נסמן את קו החיתוך במדויק בעזרת זוית נגרים.
נחתוך בקו ישר, כאן בדוגמא עם שבלונה לחיתוך ומסור ידני.
להכנת המסגרת להרכבה, נקדח ראשית חור בקוטר 8 מ”מ לשם שיקוע ראש הבורג.
ובתוכו חור מוביל בקוטר 3 מ”מ לבורג עצמו.
כעת נקבע את המסגרת לשולחן ונבריג את הברגים.
השלב הבא הוא צביעה בפוליאור\אוניאור ודומיהם בגוון הרצוי. “צבעי שמן” אלה התקדמו לאחרונה, ניתן ורצוי לקנות את הגרסה על בסיס מים ולא על בסיס טרפנטין – קל יותר לעבודה ולניקוי, לגוון יכולים לקרות דברים עם הזמן, אבל הוא לא יצהיב.
כאן תלינו את המסגרות על חוט באוויר, כדי להספיק לצבוע את שני הצדדים ביום אחד. לא נוח לעבודה אבל הספקנו.
להתקנת הרשת, נניח את המסגרת על שולחן או על הרצפה, נכסה ברשת ונחתוך למידה. נהדק בסיכה אחת במרכז אחת הצלעות, נמתח ונהדק במרכז הצלע הנגדית. שתי הצלעות הנותרות תטופלנה באותו אופן, ואחר כך הסדר פחות חשוב אבל צריך להקפיד על מתיחה.
הנה אחת המסגרות מצידה הפנימי ה”יפה”:
מסגרת זו הותאמה במדויק למסילת חלון עץ. למילוי המרווח הקטן שנותר הודבק סרט ספוג. ראו הכנסה עדינה של המסגרת למקומה לאחר פירוק אחת מכנפי חלון העץ. אגב המחיר היה אי יכולת להזיז את כנף החלון השמאלית החולקת את המסילה. בכל עניין המחייב לגשת אל מחוץ לחלון, יש צורך לפרק את הכנף הימנית ואחריה את כנף הרשת:
אגב ספוגים, המסגרות אותן ראינו מקודם הותקנו מחוץ לחלון חדר האמבטיה של הילדים, על קיר לא ממש ישר כך שנדרשו ספוגים גם בין המסגרת לקיר. ראו לפני ההדבקה 3 חומרים אפשריים:
- סרט ספוג דביק לבן (מצהיב תוך ימים מחשיפתו לאוויר). מגיע ברוחב ובעובי של 5 מ”מ וניתן ללחיצה עד עובי פחות ממ”מ אחד. יתרונו בגמישותו, במחירו הנמוך ובאפשרות להשיג אותו בכל טמבוריה. סביר שיתקלף כשתורידו את הרשת לניקוי.
- פרופיל פלסטי דביק גמיש בחתך “P”, יקר יותר, קשה יותר להשגה, פחות ניתן לדחיסה.
- סרט קומפריבנד אפור דביק ברוחב 2-3 ס”מ ובעובי 2-3 מ”מ. חומר מקצועי, אחיו הרזה של סרט הבידוד שמניחים מתחת למסילות וניצבים של קירות גבס. פחות ניתן לדחיסה. עמיד יותר לאורך זמן ומתאים למקום בו מחברים מסגרת למסגרת מקבילה או לקיר ישר.
המסגרת בתמונה הבאה הוזמנה מנגר, עשויה פרופיל המיועד במקור למסגרת תמונה, במידות 1/3 ס”מ עם מגרעת לרשת. שימו לב לחיתוך “גרונג” בפינות ולחיבור הפינות בסיכות. חיבור המסגרת למשקוף החלון נעשה מבחוץ, בעזרת שני ברגים:
וסיפור על רשת מסוג אחר: כאשר שכנו משרדי מפלגת התנועה הירוקה במשרד המיתולוגי בשכונת התקווה, גילה סקר של הקואופרטיב לאנרגיות מתחדשות כי בקומת הגלריה חלונות במיקום אידיאלי לאוורור לילה לשם חיסכון במיזוג. כשחקרנו התגלתה בעיה מקורית שמנעה אוורור לילה של המשרדים, ראו הכתוב על השלט:
גיחה קטנה לחנות חומרי הבנין הסמוכה, עשרים ומשהו ש”ח לרשת פלסטית ושקית אזיקונים, ושלום לחתולים:
שלום ,ברצוני לשים וילון נגד יתושים \פריסת רשת חיצונית
ניסיתי עם מסגרת עץ (נשאר גם בחורף ) העץ קיבל עיוות .
ניסיתי עם מסגרת פלסטיק (אני לא יודע מה המונח הנכון ) שמייצרים היום דלתות וקירות גבס .
הוא התנתק מברגי הפכפך שקדחתי (ע”מ לקשר את 4 היחידות למסגרת חיצונית אחידה עם אופציה של שליפה .
האם אתם מכירים חומר לייצור מסגרת לפי מאפיינים -לפי מידה , חיצונית , ללא קישור לקיר (ניתן לשליפה ) ?
במידה ולא הייתי מובן אני יכול לצלם ולהראות מה עשיתי שהיה לא טוב ..
דוד שלום,
מסגרת עץ מחוברת בברגים בפינות, צבועה בצבע עמיד בתנאי חוץ, ומחוברת לקיר בכמה מקומות, באמצעי מספיק חזק כדי לקבל את העיוות (ברגים, ווים וכו’)
לחלופין, באחד החלונות אצלי מסגרת שמוכנסת בלחץ, עם ספוג מסביב. לא יכולה לעוף מהמקום כיוון שיש סורג בחוץ, ומוגנת מגשם ע”י התריס
בהצלחה, יעקב
ראשית, רשמת עץ מסוג לטה. אבל מי שלא מכיר וודאי פיספס. זה העץ הכי מתאים ומי שניסה לבצע לפי המידה 2/5 שיש בשימוש בריהוט, התעוות לו. בנוסף, יש לטות שמגיעות ירקרקות לאחר טיפול נגד מיים. כך שעל אחת כמה וכמה זה מתאים. המחיר אותו מחיר במעט. לא מצאתי 5 ש”ח למטר, אלה 20 ש”ח ל חמישה מטרים ועשרים. ומוכנים לעשות טובה בחיתוך אחד כי יש בעייה להוביל את זה לבד. לקחתי, צעדתי לצומת – ותפסתי טרמפ עם משאית שעברה. פשוט כך. מי לאיעצור לאדם שעומד עם כמה מוטות באורך יותר משני מטרים?? ירוק עד הסוף לא ?? רק להקפיד שהחיתוך לא יהיה “באמצע” אלה מתאים לאחת או לכפל כמה מידות שצריך, שלא יילך הרבה חומר חלילה.
מה שנקרא, בידיים – וברגליים!!
שנית, בתשובתך כתבת על המיקום מבחינת הגנה של התריס מפני גשם. באופן כללי לא ברור לי אם הולכים בגישה שיש כאן באתר “ללמוד הכל ולשכוח כדי להמציא מחדש”, למה חייבת להיות ברירת מחדל – שהתריס הוא המגן כשאינו מוגן בעצמו. ותמיד מתפורר. הזגוגיות עמידות הרי בהרבה…
בכל אופן, להכנס לזה עם יתרונות וחסרונות זה היה סיפור ויש העדפות שכל אחד חייב ללמוד מנסיון בדיוק כמו שעשית עם הרשתות במאמר זה ובבא אחריו, וזה אורך ומנומק כי אחרת לא יקיף.
לעמות זאת, יש פתחי אור ובעיקר דלתות, בלי תריס בכלל. יש יציאות למרפסות עם תריס אבל הרוב בלי. (לא מובן מאליו שמרפסת הינה מקורה כמו בתמונה ששמת מהמרפסת שלך המטבח אצלך. הרבה מרפסות אינן מקורות כלל וזה נתון שיש לקחת בחשבון כפי שאפרט בהמשך. גם מאוד מאפיין שלא נתנו באלו המרפסות, את הדעת כלל על מיגון כלשהו. הגשם \והשמש מכים ללא רחם ומה שלא בא מהקבלן חייבים להוסיף, משמע גגון).
ובכל מקרה, הלטות הירקרקות אמורות להחזיק אפילו ללא צביעה נוספת. תלוי כמובן בכיוון ומידת החשיפה לגשם ושמש וזה תלוי כאמור בגגונים ובשכנים אם שופכים מיים כמו חוליגנים וכולי וכולי. שלא לדבר על כאלה ששופכים מיים עם חומרי ניקוי…זה נפוץ בבניינים שמישהו תכנן, כל נראה, למען יונים ולא לנוחות בני האדם (עם אדני החלונות שמהווים מוקד משיכה ראשון במעלה ליונים וגורמים לשכנים לקרצץ עם חומרים ולשפוך הרבה מיים, מבחינתם זה בלית ברירה כי נקיון בצורה אחרת הוא מאמץ ניכר…קודם כל בתפיסה…
חומרים כאלה שמגיעים לעץ בעייתיים לכל עץ וכל גימור וצבע…רק גגון אפילו בסיסי סתם אלכסון, יעזור. לא יקר ולא מסובך להתקין, עצמאית, כך נשקף מחלוני שעשו בבניין סמוך.
זה יותר יעיל מכל צבע וגימור, כאמור. גם במרפסות קיימת הבעייה כי הן נבנות כיום לסירוגין אז אתה יושב על מרפסת של מישהו אחר
אחת מקורה אחת לא, אחת בולטת אחת לא, וכן הלאה. יוצא מצב כמו של דירת גן שאתה מושפע מהתנהלות השכנים ישירות…במרפסתך או גינתך הפרטית…מה שאומר לענייננו גם השפעה על הפרופילים ועמידותם.
לסיום, וחזרה לעניין מיקום התריס שצרם לי שהעלית שמהווה מגן לרשת, לא נראה לי הגיוני וזה כאמור בלי להכניס למיקום תריס מאחרי זגוגית בנורמה שהיא לחלוטין לא מוצדקת לדעתי אבל זה דיון נפרד. רשת – בהחלט צריכה להיות אחרי התריס. ולא שיגן עליה. כי את התריס רוצים לפתוח ולסגור ורשת נשארת. לא כך?
שלום,
רכשנו דירה מקבלן ובחוזה הכנסנו הכנה לרשתות,
בפועל עשו לנו חלון עם 3 כנפיים/מסילות,
והוסיפו במרחק מה שאינו סביר לעין, עוד פרופיל של 3 כנפיים/מסילות.
יש לי 3 ילדים קטנים שעלולים ליפול בעת יציאה למרפסת בשל הרווח הקיים.
האם ישנו תקן המחייב מרחק כלשהו בין המסילות?
בנוסף, אין חריצי מים במסילות המיועדות לרשתות,
מטעם הקבלן אמרו לי שההדבקה נעשתה בצורה כזו שיש פתחים מתחת למסילה. האם יתכן?
תודה מראש,
לירון
לירון שלום,
איני יועץ אלומיניום, איני מכיר את פרטי התקנים, ומניח שצריך לראות במקום כדי להתרשם.
ייתכן כי הרווח בין מסילות החלון למסילות הרשת נובע מאיזה אילוץ של מקום לתריס גלילה, אילוץ של מקום לפתיחת שלבי תריס רפפות, או יכולת להתחבר לקיר (ייתכן כי הפתח לא תוכנן ל-6 מסילות, ויש איזו בעיה שמונעת פתרון אחר).
מצד שני, רצוי כי 6 המסילות תהיינה ברצף כדי אכן למנוע מעידה של ילד. אלו מסילות דומות או זהות למסילות הדלת, ופתחי ניקוז מלבניים אמורים להיות בתוך פרופיל המסילה. זה לא סיפור להוסיף פתחים כאלה, הקבלן יכול להוסיף אותם בשטח בעזרת כלי מתאים. את הסיפור על פתחים מתחת למסילה אני לא מכיר, אפשר לשפוך דלי מים ברווח בין המסילות ולראות האם מתנקזים.
הזזת מסילת הרשתות כרוכה בפירוק כמה ברגים וקצת סיליקון, בתיקון טיח (ואולי גם סתימת חור קטן בריצוף), שעה עבודה של אלומינצ’יק ועוזר. אם הצמדת המסילות אפשרית, זה בגדר מה שסביר לבקש מקבלן שמכר לך דירה בכסף מלא.
שלום
אני גרה בשכירות וכמובן שאין רשתות בבית ובעל הדירה מתחמק מהתקנת רשתות לכן החלטתי לעשות לבד.
הזמנתי מאתר מסוים רשת עם סקוטש זכר עם דבק בצד השני.
הדבקתי על מסגרת האלומיניום אך לצערי הדבק חלש ולא תפס.
אשמח אם תוכל להציע לי דבק שיתפוס על מסגרת האלומיניום או פתרון יצירתי אחר.
תודה
ענבר
ענבר שלום,
וילונות רשת הם אכן רעיון זול ויעיל.
הבעיה כאן היא יחסיך עם בעל הדירה, שכן לא מומלץ לגרום נזק כלשהו לחלון האלומיניום.
גם דבק חזק מדי שדורש כלים כדי לקלף, עלול לגרום נזק לאלומיניום, ואי אפשר לצבוע או לתקן נזק כזה.
נסי נייר דבק דו-צדדי, מגיע הן כנייר שטוח והן כנייר על ספוג בעובי כמ”מ אחד.
היתרון של נייר כזה הוא שהוא מגיע בגליל כמו של סלוטייפ, ואם התנתק ממסגרת החלון, פשוט גוזרים ומדביקים חתיכה חדש במקום.
נסי קודם בפינה נסתרת של האלומיניום , כדי לוודא שניתן לקלף את הנייר בקלות ומבלי להשאיר סימנים על האלומיניום. נייר דבק שמשאיר סימן או שארית שלא יורדים עם ספוג ומי סבון חמימים, ללא קירצוף בכח – לא מתאים.
יעקב
שלום לך,
אני מחפשת פתרון אסתטי ולא יקר להנחת רשתות על חלונות בלגיים שכמובן אין להם מסילה לרשת. קראתי על רשתות המוצמדות עם מגנטים אבל לא כל כך ברור לי איך זה עובד. האם אתה יכול לעזור?
נעמי שלום,
איני מכיר מוצר מדף עם מגנטים, אבל אוכל להציע שלושה רעיונות לחלונות בלגיים:
מסגרת אלומיניום או עץ עליה מתוחה רשת, המחוברת בעזרת מגנטים מהסוג המשמש לדלתות ארונות. שימי לב שמגנטים אלה מחייבים הדבקה או קידוח והברגה גם למסגרת החלון ולא רק למסגרת הרשת. שימי לב להוסיף ידיות כדי שהעסק לא ייפול החוצה בעת פירוק לניקוי.
וילון רשת (גגלי “וילון רשת נגד יתושים”) כפי שמותקן על מסגרת דלת בלגית במטבח שלנו. מחובר בנעצים או בהדבקה (אצלי הוספתי לייסט עץ סביב כדי להתחבר לטיח סביב המשקוף).
רשת נגללת (גגלי, לא הצלחתי להעלות לכאן קישורים).
בהצלחה, יעקב