המדריך להכנת קומפוסט ביתי

קומפוסט - פשוט וקל
מידע כללי-
  • זמן השלמה: כמה שעות
  • רמת קושי: סביר
  • עלות: זניחה
  • ידע נדרש: אין
חומרים+
  • כל הבא ליד
הדפסה

על המדריך

המדריך נערך על ידי סער אוסטרייכר ואורי גינת ב-2005, והחלטתי להחיות אותו כאן, לכבוד "בידיים"

‫במדריך זה נלמד כיצד להכין קומפוסט מהפסולת האורגנית שאנו מייצרים בביתנו. פסולת‬ ‫אורגנית היא פסולת העשויה חומר שמקורו מן הצומח ומן החי (למשל – קליפות של ירקות‬ ‫ופירות, גזם מהגינה, זבל סוסים). זאת בניגוד לזבל שאינו אורגני העשוי מחומרים כמו‬ ‫פלסטיק מתכת וזכוכית.‬

מהר למעלה

‫מה זה קומפוסט?‬

‫קומפוסט הוא דשן אורגני.‬

‫הקומפוסט נוצר בטבע תוך מחזוריות מתמשכת של חומרים אורגאניים המתפרקים ונבנים‬ ‫מחדש. עלים שנשרו, שאריות מזון, גללי בע"ח, כולם מתפוררים, מתפרקים ומעשירים את‬ ‫הקרקע. יצורים זעירים (מיקרואורגניזמים) עושים את רוב עבודת הפירוק ועוזרים להם בע"ח‬ ‫נוספים כגון שלשולים וטחביות.‬

‫בסוף התהליך מתקבל קומפוסט שהוא דשן המכיל תרכובות אורגניות בשלבי פירוק‬ ‫שונים, מינרלים וכמות גדולה של מיקרואורגניזמים מועילים.‬

‫הקומפוסט מדשן את האדמה, בה גדלים צמחים שמזינים את בעלי החיים, ואלו בתורם‬ ‫מתפרקים והופכים לקומפוסט, ולכן חומרי הגלם של החיים לעולם אינם אוזלים.‬

‫בטבע הפסולת אינה מצטברת -‬ ‫כל מה שמיותר ליצור אחד הכרחי ליצור אחר ובזכות כך מעגל החיים נמשך.‬

מהר למעלה

‫למה כדאי להכין קומפוסט?‬

‫חומר אורגני שביכולתו להעשיר את הקרקע מהווה מפגע סביבתי חמור כאשר מטמינים‬ ‫אותו במזבלות. הוא גורם לזיהום קרקעות ומי תהום, מפגעי ריח, התרבות מזיקים ואף תורם‬ ‫לשינויי אקלים בכדור הארץ עקב אפקט החממה.‬

‫לעומת זאת, חומר אורגני שהופך לקומפוסט אינו יוצר בעיות שכאלו אלא מעניק לנו דשן‬ ‫משובח.‬

‫ובמילים אחרות:‬ ‫פסולת המטבח והגינה שלנו יכולים להשתלב במעגל החיים של הטבע,‬ ‫ולהפוך ממטרד – למשאב!‬ ‫עשה זאת בעצמך!‬

‫ייצור קומפוסט בבית יכול להקטין את כמות הפסולת הביתית בכ- 50% עד 70%. ‫זוהי דרך מעשית, פשוטה וזולה למחזור של הפסולת האורגנית והפיכתה לדשן אורגני עשיר‬ ‫ומשובח. ‫כל משפחה המייצרת קומפוסט ביתי מפחיתה בערך טון (!) מכמות האשפה הנוצרת בשנה!‬

‫מהם יתרונות הדישון בקומפוסט?‬

  • ‫הקומפוסט מעלה את פוריות הקרקע. הוא משפר את מבנה הקרקע, ומוסיף לצמחים הגדלים‬ ‫בה חומרי הזנה המשתחררים בהדרגה ובצורה הזמינה לצמח.‬
  • ‫הקומפוסט מונע בליה וסחף ובונה קרקע עשירה וחיה, בה גדלים צמחים בריאים יותר‬ ‫ועמידים יותר בפני מחלות, אשר מספקים מזון בעל ערך תזונתי גבוה יותר.‬
מהר למעלה

‫איך עושים קומפוסט?‬

‫גם ללא עזרתנו, כל חומר אורגני יתפרק בסופו של דבר ויהפוך לקומפוסט. תהליך הפירוק‬ ‫(הקומפוסטציה) יכול להתרחש באופנים שונים, חלקם רצויים וחלקם לא. התהליך הרצוי לנו‬ ‫הוא תהליך שלא יהווה מטרד או בעיה סביבתית, שיפיק דשן איכותי ושיתרחש במהירות.‬

‫הכנת קומפוסט היא דבר פשוט:‬ ‫נערום את זבל המטבח והגינה שלנו בערמה בחצר. מידי פעם נערבב ונשקה את הערימה,‬ ‫והזבל יתפרק ויהפוך לקומפוסט.‬

‫המרכיבים הדרושים להכנת הקומפוסט הם פסולת אורגנית, חנקן ופחמן (הנמצאים בפסולת‬ ‫האורגנית), מים, אוויר וחום. על מנת לקבל קומפוסטציה רצויה, עלינו לערום את הפסולת‬ ‫לערימה, ולדאוג שהערימה תכיל את המרכיבים השונים בכמויות הנכונות.‬

‫כעת נתאר כיצד עושים קומפוסט. זוהי דרך אחת מיני רבות. אתם מוזמנים להתנסות בדרך‬ ‫זו ובדרכים אחרות ואולי גם לפתח דרך משלכם…‬

‫בכל השיטות הללו חשוב לשמור על מספר כללי יסוד שהכרחיים להצלחת הקומפוסטציה.‬

מהר למעלה

מיקום ותיחום הערימה‬

‫את הפסולת ניתן לעירום בתוך מיכל, באיזור מגודר או סתם כך בערימה בחצר. מיכל או‬ ‫גידור אינם הכרחיים, אך הם ייסיעו לשמירת סדר וניקיון בסביבת הערימה, יימנעו פיזור של‬ ‫פסולת וכניסת בע"ח לא רצויים (כלבים, חתולים, עכברים וזבובים), ויאפשרו בניית ערימה‬ ‫גבוהה יותר.‬

‫את הערימה נמקם בחצר במקום מוצל או חצי מוצל, על קרקע, כך שיצורים רצויים יוכלו‬ ‫להיכנס אל הערימה, ונוזלים יוכלו להתנקז ממנה. בנוסף, הערימה חייבת להתאוורר.‬

‫לכן, אם אתם משתמשים במיכל, חשוב שיהיה חסר תחתית, וקירותיו יאפשרו חדירה של‬ ‫אויר. גודל המיכל או האזור המגודר צריך להיות לפחות כגודל ערימה מלאה – כמטר מעוקב.‬

‫מתקן קומפוסט (קומפוסטר) ניתן לקנות (לרשימת ספקים ואפשרות לקבלת סיוע לרכישת‬ ‫קומפוסטר, ראו 'מקורות' בסוף המדריך) אך גם אפשר לאלתר בקלות. לדוגמא – חבית או פח‬ ‫אשפה ישן, אפשר גם קרוע ומתפרק. יש לחורר את דפנותיו ותחתיתו. הנה עוד רעיונות.

רעיונות נוספים לערימות קומפוסטמימין לשמאל: שלד ישן של שולחן (ללא משטח העץ למעלה) קירות ניתן לבנות מרשת ברזל; רשת לול מחוברת כגליל; איזור מגודר את הערימה בונים בתוכו. ניתן להוסיף דלת כניסה.

אם צריך (במקרה של עודף גשם/שמש שירטיב/ייבש את הערימה יתר על המידה או כאשר‬ ‫רוצים למנוע כניסת בע"ח) יש להוסיף מכסה למתקן הקומפוסט.‬

מהר למעלה

בניית הערימה‬

‫כלל ראשון – להפריד פסולת!‬

‫מעכשיו ימצא במטבח פח נוסף (או קערה על השיש) אשר בו נשליך את הפסולת המתאימה‬ ‫לעשיית קומפוסט.‬

‫איזו פסולת מתאימה לערימת הקומפוסט?‬

‫מהמטבח – כל חומר אורגני מן הצומח, שאריות של פירות וירקות, שאריות מזון ותבשילים,‬ קליפות ביצים, משקעי קפה, שקיות תה וכו'. ניתן להוסיף גם שאריות של מזון מן החי (בשר, מוצרי חלב, דגים, ביצים) אך יש להקפיד הקפדה יתרה על תהליך קומפוסטציה נכון, כמפורט בהמשך. ומהגינה – עשבים, גזם דק, חציר, קש, דשא קצור, עלים שנשרו, אפר מדורה, נסורת.‬

‫בנוסף, מומלץ להוסיף זבל בעלי חיים, וניתן להוסיף קרעי ניר, קרטון‬ ‫ועיתון קטנים (יש להוציא את המרכיבים שאינם אורגנים, כמו סיכות או דבק, ולא להשתמש‬ ‫בנייר מבריק או נייר עם הדפסה צבעונית רבה).‬

‫ואיזו אינה מתאימה?‬

  • כל חומר שאינו אורגני, כגון פלסטיק, קלקר, חומרי ניקוי לא טבעיים וכו'.
  • ‫גזם גס (כמו ענפים עבים או כפות תמרים) יתפרק מאוד לאט, ולכן ניתן אך לא רצוי‬ ‫להוסיפו.‬
  • גזם שרוסס בחומרי הדברה עלול לפגוע בתהליך הקומפוסטציה ולזהם את הקומפוסט שלנו.

‫לרוב, גיוון הפסולת האורגנית ישפר את איכות הקומפוסט.‬ ‫ככל שהמרכיבים קטנים יותר תהליך הפירוק יתרחש מהר יותר. לכן, חתיכות פסולת גדולות‬ ‫מומלץ לחתוך.‬

‫הנה מספר רעיונות למקורות של חומר אורגני (ובהמשך תבינו את הצורך בסוגים שונים של‬ ‫חומר אורגני):‬ ‫דשא קצור וגזם – מהגנן של היישוב, נסורת – מהנגריה הקרובה (עדיפות לעץ לא מעובד), זבל בע"ח – מהסוס של‬ ‫השכן, אפר מדורה – מאתר המחנאות ליד החורשה. תמיד אפשר למצוא מציאות מעניינות‬ ‫כאשר פוקחים את העיניים ולא מתביישים לבקש – ובדרך כלל השכן ישמח אם תנקה את‬ ‫האורווה שלו…‬

‫החומר המתאים לערימת הקומפוסט נחלק לשני סוגים – חומר רטוב וחומר יבש.‬

  • חומר רטוב מורכב לרוב מפסולת המטבח.‬
  • חומר יבש (למרות שגם מכיל חומר שאינו יבש לחלוטין) מורכב לרוב מפסולת הגינה, נייר‬, ‫וזבל בע"ח אוכלי עשב.‬

‫כלל שני – לשמור על יחס נכון של חנקן מול פחמן‬

‫היצורים המפרקים את הפסולת זקוקים לחנקן ולפחמן ביחס מסוים.‬ ‫חלק מן הפסולת שלנו עשירה בחנקן (פסולת המטבח , עשב ירוק (כולל דשא קצור), זבל‬ ‫בעלי חיים), ‫וחלק מן הפסולת עשירה בפחמן (נייר, נסורת, קש, עלי שלכת, ענפים, אפר מדורה).

‫עלינו לדאוג שהיחס בין החנקן לפחמן בערימת הקומפוסט יישאר תקין. הכלל הפשוט הוא -‬ ‫על כל כמות של פסולת עשירה בחנקן שהוספנו לערימה, נוסיף כמות זהה בנפחה של‬ ‫פסולת עשירה בפחמן.‬

‫את ערימת הקומפוסט נבנה בשכבות:‬

‫השכבה הראשונה (1) תורכב‬ ‫מגזם גס. תפקידו לאפשר‬ ‫ניקוז טוב ואוורור הערמה‬ בתחתיתה. עובי השכבה כ‬10-20 ס"מ ואת הגזם נניח‬ ‫כך שיווצרו בתוכו חללי אוויר. (שתי וערב). ‫השכבה השנייה (2) תורכב‬ ‫מחומר יבש. שאר השכבות (3) יורכבו מחומר‬ ‫רטוב וחומר יבש שיונחו‬ ‫לסירוגין זו על גבי זו.

שרטוט סכמטי של שכבות הקומפוסט

‫פסולת מטבח חשופה עלולה ליצור ריחות רעים ולמשוך בע"ח לא רצויים. לכן:‬

‫כלל שלישי – לכסות היטב!‬

‫חשוב מאוד שפסולת המטבח לא תישאר חשופה בערימת הקומפוסט. מיד לאחר‬ ‫הוספתה לערימה, נכסה אותה היטב בשכבה עבה של חומר יבש.‬ ‫כאן חשוב לומר, שמכיוון שהחומר הרטוב עשיר בחנקן והחומר היבש (לרוב) עשיר בפחמן,‬

כמו שציינו, ‫נהוג להוסיף חומר יבש בנפח הזהה לחומר הרטוב. אולם, אם השתמשנו בחומר יבש אשר‬ ‫עשיר בחנקן (כמו עשבים ירוקים, דשא קצור או זבל בע"ח) יש להוסיף לערימה עוד חומר‬ ‫עשיר בפחמן.‬

‫יש המחזיקים שני מכלים קטנים לצד ערימת הקומפוסט, אחד לחומר הרטוב ואחד לחומר‬ ‫היבש (ומכלים נוספים לאפר, זבל בע"ח וכ'ו אם רוצים). כך ניתן להשליך את פסולת המטבח‬ ‫למיכל – וכשזה מתמלא, לרוקנו בערמה, ומיד לכסות בחומר יבש. דרך זו חוסכת טיפול‬ ‫בערימת הקומפוסט וכך גם מי שאינו יודע כיצד לטפל בערימה, יכול פשוט לרוקן את הזבל‬ ‫למיכל.יש להקפיד שהחומר הרטוב לא ישאר במיכל זמן רב מידי.‬

‫בין השכבות מומלץ להוסיף מדי פעם מעט אדמה וקומפוסט מוכן. חומר זה יעשיר את‬ ‫הערימה במיקרואורגניזמים נחוצים.‬

‫כלל רביעי – לשמור על הלחות!‬

‫אל תתן לאורגניזמים להתייבש! יש לשמור על הלחות המתאימה לאורך כל התהליך.‬ ‫החומר בערימת הקומפוסט צריך להיות לח כמו ספוג סחוט – לח למגע, אך לא רווי מים.‬ ‫מידת הלחות תושפע מהחומר המוכנס לערימה, מיכולת הניקוז שלה וממזג האוויר.‬ ‫

ערימה יבשה מדי יש להשקות ולערימה רטובה מדי יש להוסיף עוד חומר יבש שיספוג את‬ ‫הלחות (כמו קש, נסורת או נייר).‬

מהר למעלה

‫בישול הערימה‬

‫כאשר הערימה הגיעה לגודל הרצוי – כמטר מעוקב (מטר על מטר על מטר) – נניח לה‬ ‫"להתבשל". כל שעלינו לעשות הוא לדאוג שהלחות בה תישמר, ולחכות. בזכות גודלה,‬ ‫הערימה תוכל להתחמם ולשמור על הלחות שבה.‬ ‫החום בערימה יכול וצריך להגיע לכ -55 מעלות צלזיוס! זהו סימן טוב לכך שהערימה‬ ‫מתבשלת. החום הרב חיוני – הוא ימנע הטלה של זבובים וישמיד זרעים ומחוללי מחלות.‬

‫הערימה תצמצם את גובהה במידה ניכרת. זהו סימן לתהליך בישול מוצלח. לאחר מספר‬ ‫שבועות הערימה צפויה להתקרר.‬ ‫לשם האצת תהליך הקומפוסטציה ניתן אך בהחלט לא חובה להפוך ולערבב את הערימה בשלב זה כדי‬ ‫להכניס לתוכה אוויר. פשוט הפכו את הערימה בעזרת טוריה או קילשון. ערבבו היטב, ובנו‬ ‫את הערימה מחדש, ודאגו לכסותה בחומר יבש.

אם אתם משתמשים במיכל, תחילה רוקנו‬ ‫אותו, ולאחר הערבוב החזירו את החומר למיכל (פשוט משום שבדרך כלל קשה להפוך היטב‬ ‫את החומר כאשר הוא בתוך המיכל) . תוכלו להבחין בעצמכם שהחומר שהיה במרכז‬ ‫הערימה כהה יותר ואחיד יותר במראהו (כלומר קשה להבחין בין המרכיבים השונים של‬ ‫הפסולת) מאשר החומר אשר בשוליים. בעת הערבוב, יש לדאוג שחומר שנמצא בשולי‬ ‫הערימה יגיע למרכזה- כך נבטיח התפרקות אחידה בכל הערימה.‬ ‫העירבוב אשר מכניס חמצן לערימה גורם להתחממותה. החמצן יאזל לאחר מספר‬ ‫שבועות, והערימה תתקרר. זה השלב שבו כדאי לערבב שוב. אין צורך למדוד במד חום -‬ ‫אפשר פשוט לפתוח את הערימה מעט ולהרגיש בעזרת היד את מידת החום.‬

‫ישנם המערבבים את הערימה כבר מתחילת בנייתה, וישנם אשר מערבבים רק לאחר‬ ‫שהערימה התמלאה. ישנם המערבבים כל שבוע וישנם כל מספר שבועות.‬ ‫מנסיוננו, עירבוב ראשון כשבועיים לאחר שהערימה התמלאה, ועירבוב שני מספר שבועות‬ ‫לאחר מכן הספיקו והקומפוסט היה מוכן כבר לאחר כשלושה חודשים.‬

יש הטוענים שעדיף לוותר על שלב זה בשל ההתעסקות הרבה. ואכן, מי שאינו ממהר בהחלט אין צורך שיעשה עבודה מיותרת. ‫כשערימה אחת התמלאה – זה הזמן להתחיל ערימת קומפוסט חדשה. רצוי לבנותה קרוב‬ ‫לערימה המתבשלת. כך היצורים הרצויים יוכלו לעבור לערימה החדשה, ואם הערימות ממש‬ ‫צמודות, הערימה החדשה תוכל להתחמם במהירות. אפשר לבנות ערימות צמודות אחת‬ ‫לשנייה וליצור מעין שורה ארוכה.‬

‫מכיוון שלמיכל מלא לא ניתן להוסיף פסולת חדשה, נצטרך לחכות עד אשר הקומפוסט‬ ‫אשר בתוכו יהיה מוכן (כלומר תקופה של לפחות שלושה חודשים) ולרוקן אותו לפני שנבנה‬ ‫בו ערימה חדשה. לכן, אם בחרתם לעשות קומפוסט במיכל, ייתכן שתזדקקו למספר מיכלים.‬

‫אפשרות אחרת היא פשוט להרים את המיכל באוויר (כך שהערימה תשאר במקומה)‬ ‫ולהניחו במקום בו נתחיל ערימה חדשה (לשם כך מומלץ לבנות ידיות נשיאה למיכל).‬

‫אפשרות נוספת היא להשתמש במיכל עם דלת בתחתית אחת מדפנותיו, מה שיאפשר‬ ‫הוצאת קומפוסט מוכן מתחתיתו. הדבר יפנה מקום לפסולת חדשה בראש הערימה וכך‬ ‫למעשה נשתמש תמיד באותה ערימה.‬

מהר למעלה

מזל טוב! הקומפוסט מוכן!‬

‫ערימה שטופלה כהלכה תהיה מוכנה לשימוש כעבור כשלושה -ארבעה חודשים.‬ ‫ואיך נדע שהקומפוסט מוכן לשימוש? צבעו יהיה חום-שחור, ריחו נעים כריח אדמת יער‬ ‫לחה והוא יתפורר בקלות. סימן מובהק הוא כאשר לא ניתן להעמיסו בעזרת קלשון, אלא יש‬ ‫צורך באת.‬ ‫את הקומפוסט נפזר (אפשר וכדאי בנדיבות) סביב הצמחים בגינה. יש להשקותו לאחר‬ ‫הפיזור. רצוי להצניעו באדמה ע"י טיחוח קל (ב-10-15 ס"מ העליונים של הקרקע) או לכסותו בעזרת חיפוי צמחי.‬

‫בעיות אפשריות ופתרונן‬

התופעה: ‫ריח מזון מקולקל, הבעיה: חוסר אויר‬ / רטיבות יתר / ישנה פסולת‬ רבה מן החי; הפתרון: להפוך את הערימה‬ / לשפר את הניקוז‬ / הוצא ואל תוסיף פסולת מן החי (גבינה, ביצים,‬ ‫בשר, דגים ועצמות).‬

התופעה: ריח אמוניה חריף‬; הבעיה: ‫מחסור בפחמן‬; הפתרון: ‫‫להוסיף חומר עשיר בפחמן‬.

התופעה: הערימה אינה‬ ‫מתחממת; הבעיה: ‫הערימה‬ ‫קטנה מדי‬, הערימה יבשה מדי‬, מחסור בחנקן‬; הפתרון: ‫להגדיל את הערימה‬, להרטיב אותה‬, להוסיף חומר עשיר בחנקן‬.

התופעה: הערימה מושכת‬ ‫חיות לא רצויות; הבעיה: ‫בפסולת ישנם‬ חלבונים מהח‬י; הפתרון: ‫להוציא (ולהפסיק להוסיף) פסולת מן החי‬.

התופעה: הערימה מושכת‬ ‫זבובים וחרקים‬ ‫אחרים‬; הבעיה: ‫פסולת ביתית‬ חשופה‬; הפתרון: ‫לכסות את החומר הרטוב בשכבה דקה של אפר‬ ‫מדורה (ואם אין אז נסורת דקה או גללי בע"ח‬ ‫אוכלי עשב), ומעל חומר זה את שאר שכבת‬ ‫החומר יבש.‬

התופעה: ‫כלבים וחתולים‬ ‫חופרים בערימה‬; הבעיה: הערימה אינה מוגנת מספיק; הפתרון: לעשות קומפוסט במיכל / לכסות את הערימה בבדים ישנים, קרטונים או קרשים.

מהר למעלה

‫ועוד כמה מילים

‫עשיית קומפוסט אינה מסובכת, אך דורשת התמדה ואחריות. יש לזכור שפסולת שלא תטופל‬ ‫כהלכה עלולה ליצור ריחות רעים ולמשוך בע"ח לא רצויים – כמו כלבים וחתולים שיפזרו את‬ ‫הפסולת וחרקים ומכרסמים שיתרבו בה.‬ ‫חשוב לשמור על הכללים הבסיסיים, אך עם זאת תמיד מעניין להיות יצירתיים ולנסות דרכים‬ ‫ורעיונות חדשים.‬

‫כל ערימה היא שונה, בשל הרכבה ומיקומה (הבדלי קרקע, אקלים, סביבה ביולוגית וכו').‬ ‫במשך הזמן תפתחו רגישות ומיומנות ותלמדו מהי הדרך המתאימה ביותר עבורכם לעשיית‬ ‫קומפוסט.‬

‫הקומפוסט הביתי מייצג קשר בריא בין האדם לאדמתו, מלמד אותנו על מעגל החיים של‬ ‫הטבע ומוכיח לנו שאורח חיים מודרני ונוח לא חייב להתנגש בסביבה הטבעית.‬

מהר למעלה הדפסה

אודותי

פורסם ב מדריכים ומתוייג תחת , , , , , , . שמור את הקישור הישיר.

97 תגובות להמדריך להכנת קומפוסט ביתי

  1. גבי:

    שלום, הכנו קומפוסט בבית והגיעה העת לשתול, לפי התיאורים בספרות זה נראה שהוא מוכן לגמרי…צבע חום מתפורר ולא מסריח בכלל, אך כשתקעתי את את החפירה הוצאתי גם מס' לא מבוטל של תולעים אל תוך המריצה…מה זה אומר לי? אפשר לערבב אותו באדמת היעד ביחד עם התולעים או שזה סימן לבעיה?

    תודה מראש

  2. מאיה:

    הי…..יש לי הצעה שאולי מישהו ישמח לבוא ולקחת.
    אני גרה במושב במרכז ומגדלת שלושה סוסים , יש לי פסולת סוסים שעשויה רק מחציר וצואה (אני לא מבינה בזה אבל מישהו שביקר אמר יש לך זהב כאן)חחח אני אשמח לתת את הזהב לכל המעוניין…אני מדגישה שהפסולת נקיה מכל דבר אחר נוסף…..
    מי שמעוניין יכול לפנות למייל gluskad@gmail.com
    מציינת שזו לא חוות סוסים ….
    תודה מראש מאיה

  3. מלאכי:

    שלום,
    יפה על המאמר, מחכים!
    מה עושים עם ההפרשות הנוזליות של בני אדם (שתן), אפשר לשים בקומפוסטר או משהו כזה?

  4. מיקי:

    שלום אסף,
    האם, איך ואילו פרמטרים ניתן למדוד באיכות הקומפוסט?
    תודה על המאמר ובכלל על המידע העצום באתר!!
    מיקי.

    • מיקי:

      אולי הקובץ המצורף יכול לסייע?
      מהם 5 המדידות החשובות ביותר ומה ומכוון לאיכות הטובה ביותר?
      תודה,
      מיקי.

  5. ירון:

    שלום,

    בניתי קומפוסטר לפני כשנתיים (גדר עץ שתוחמת שני אזורים של מטר על מטר, מאד מאוורר).
    נהניתי מאד לקמפבסט במשך חצי שנה, אך הבעיה היתה כל הזמן מציאת חומר לשכבה היבשה לכיסוי הרטובה. רטובה תמיד היה בשפע, יבשה כמעט ולא.
    לכן זה שבר אותי, כמה פעמים.. אפילו הייתי הולך ברחוב ולוקח ערימות של עלים יבשים שאנשים השליכו (יעיל לסביבה, אך מתיש ואי אפשר להתמיד..)
    האם יש איזושהי דרך להשיג עלים יבשים/נסורת ללא תוספות כימיות וכו' כך שניתן יהיה להמשיך בקימפוסט? כרגע זה מונע מאיתנו וכואב לי לראות את האשפה האורגנית "מתבזבזת"..

    ושאלה קטנה נוספת – בקומפוסט שהיה מוכן כבר מלפני יותר משנה טרם השתמשתי, והוא נשאר בקומפוסטר, האם זה יהיה בסדר להשתמש בו עכשיו?

    תודה!

  6. שיר:

    איך אני מטפל בקומפוסט בחורף , האם צריך לסגור את המיכל כדי שחא יכנסו מים ?

    • תלוי בהרבה גורמים כמו כמות משקעים וסוג המיכל, אבל בהעדר הפרטים הללו, אני משער שכדאי לכסות.
      חשוב לומר שצריך לשמור על לחות מסוימת. המבחן הוא לחפור בערימה, לחפון מלא היד קומפוסט ולסחוט. צריכה להיות רטיבות רבה, מבלי שתווצר טיפה.

  7. חגי:

    מה עושים נגד תיקנים בקומפוסט?

    • ניב:

      מצטרף לשאלה…
      האם הם אמורים להיות שם בכלל? זה מזיק שהם שם מלבד קירבה לבית?

      • קומפוסט הוא מערכת שלמה. ומאוד ייחודית לאתר שבו היא נמצאת ולמשתמשים שלה. יש המון מרכיבים שיכולים להשפיע על התנהגות והרכב הקומפוסט, לדוגמא (אך לא רק) הרכב המזון שהמשתמשים אוכלים, החומר היבש שמערבבים עם המזון, גודל הערימות וקצב הוצאת הפסולת, אקלים, הרכב ביוטי של הסביבה (בעלי חיים קרובים, יער כמכונת פירוק חומר אורגני) ועוד.

        התשובה המערכתית (ברוח הפרמקלצ'ר) ל"מה עושים עם תיקנים בקומפוסט?" היא משיגים תרנגולות.

  8. ניב:

    אז אחרי כמעט 10 חודשים הקומפוסט מוכן. איך אני "מדשן" איתו את עצי ההדר שלי? פשוט לשים ליד הגזע לערבב קצת עם אדמה ולכסות בעלים?
    והאם אפשר לשמור חלק מהקומפוסט בשקית? (שקית לבנה גדולה של אדמה), כי אני רוצה להתחיל לעשות קומפוסט חדש, ואני לא בטוח שרוצה לבזבז את כולו על עצי ההדר, אולי יהיו עציצים בעתיד הקרוב.
    תודה מראש !

  9. רציתי לשאול לגבי עציצים בבית.
    האם העלים שנושרים על האדמה מועילים ויהפכו לקומפוסט?
    או שברמה כזו של עציץ בבית יוטב לו לעציץ אם אפנה את האדמה מהעלים?

    תודה רבה
    אילה

    • אכן. העלים שנושרים על האדמה, יתפרקו עם הזמן.
      אם כי לא נכון לקרוא להם קומפוסט. כי קומפוסט מתייחס לאדמה מאוזנת מבחינת תזונת הצמחים.

  10. בוני:

    שלום לכם ותודה על הפוסט על הקומפוסט

    שאלתי היא:

    כיצד מוסיפים ברזל לקומפוסט

    מה משמעות ph בדיאגרמה הנ"ל

    האם אפשר להוסים "מוצאות" של בני אדם מוצקים ונוזליים?

    האם הומוס יכול לשמש כמצע במאה אחוז (במקום אדמה ) לזרע שהנבטתי למשל, זרע אפרסק? או מנגו?

    למה תוספת פחם או שאריות מגחלי מנגל שרופים הם מועילים לקומפוסט במחינה תזונתית לדשן הקומפוסט (אני יודע שהם מסלקים חרקים)

    תודה מראש לתשובה.

    • הי בוני,
      אנסה לענות על שאלותיך לפי מיטב יכולתי:
      1. מדוע את מעוניינת להוסיף ברזל לקומפוסט? בכל מקרה, אם את מעוניינת הכי קל להוסיף ברזל על ידי תקיעה של מוטות ברזל חלודים בתוף הקומפוסט. הברזל מחליד ומתפרק, וחלקו אני מניח יגיב ויתרכב עם החומר האורגני שמסביבו.

      2. לא הבנת לאיזה דיאגרמה התכונת.

      3. בוודאי. קוראים לזה זבל אנושי. חפשי "שירותי קומפוסט" כאן באתר.

      4. ניתן להנביט בהומוס, אם כי לשלב ההתפתחות הראשונית של השתיל (ישר אחרי הנביטה) ההומוס יהיה חומצי מדי, אם מדובר בהומוס קנוי. אם הכוונה היא לקומפוסט ביתי מוכן, אז התערובת הרבה יותר מאוזנת מהומוס.

      5. יש הבדל תהומי בין הפחם לאפר, ולפחם שעשוי מסוגים שונים של עץ. מאוד בכללי – יש שלוש דרכים בהם הוספת שאריות פחם עץ יכולות להועיל לקומפוסט ובכלל לצמחים. שיפור הניקוז ואחזקת המים, הגדלת הפעילות הבקטריאלית והפטרייתית, וקליטה ושחרור איטי של נוטרייטים לקרקע. עם זאת, יש לקחת תכונות אלו בערבון מוגבל. השוני בין שאריות מנגל אחד לשני עשוי להיות כזה גדול כך שאחד ייטיב עם הקומפוט והאחר יזיק לו.

      * לגבי שאלות 4 ו-5, התשובות הן מורכבות יותר, ולכן אני ממליץ לקרוא את סדרת המאמרים שבקרוב אפרסם על ביוצ'אר.

  11. לו פנינה:

    היי … בקשר להמלצה על קומפוסטר לא מצאתי מקורות בתחתית הכתבה אשמח לפרטים
    מאוד מעניין תודה על המידע אני קוראת אותו בשקיקה…

  12. לירון ענבר:

    הי,

    אשמח לפנות אליכם להתייעצות עקב משבר משפחתי קטן…
    אשתי ממש (אבל באמת ממש) חרדה מג'וקים ועכברים, ואני ממש (אבל ממש) רוצה להביא קומפוסטר לגינה. יש לנו גינה די קטנה…
    בהנחה שמדובר בקומפוסטר קנוי (כלומר נראה לי שהוא אטום היטב יחסית) – מה הסיכוי שהוא ימשוך ג'וקים ומזיקים? האם יש דרך להתמודד עם הנושא?

    תודה רבה מראש, לירון.

  13. נלי:

    ניתן לשים ישר באדמה קליפות? יהיה לזה בכלל אפקט?

  14. נלי:

    ניתן לשים ישר באדמה קליפות מלפפונים וכאלה? יהיה לזה בכלל איזשהו אפקט?

  15. יוסי:

    היי
    יש לי זבובים שמתרבים בקומפוסט.
    חוץ מאפר מדורה שקשה לי להשיג, יש עוד פתרונות?

  16. ישראלה:

    אני גרה בבניין משותף (בתל-אביב) ואין לי אפשרות לייצר קומפוסט בבית. לאן אני יכולה לפנות את הפסולת האורגנית שאני מפרידה?

    • טל:

      תעשי חיפוש ברשת "תולעים אדומות" או Red Worm Composting
      תמצאי הרבה חומר על האפשרות לקמפסט חומר אורני בתוך הבית

  17. דור:

    אהלן חברים,

    הקומפוסט שלי נמצא בפח פלסטיק שחור,עם מכסה וחור גדול בתחתית,קצת קבור באדמה. רק לאחרונה קדחתי כמה חורים בהיקף,משמע עד כה לא היה מספיק אוורור. כל העסק שם ממש לח,במרקם דומה לשל בוץ. אז הבנתי שצריך להוסיף חומר יבש-אז מה מומלץ בהגיענו למצב כזה? עלים יבשים זה טוב?
    איך יודעים כמה חומר יבש להוסיף,מה צריכה להיות מידת הלחות?

    חוץ מזה, יש לי תיקנים שקבעו את מגוריהם אצלי בקומפוסט-טוב? לא טוב?

    תודות!

    • טל:

      מידת לחות כמו ספוג רטוב סחוט.
      עלים יבשים, נסורת עץ (לא צבוע ולא מטופל), רסק גז, קש, יעזרו לך ל,יבש" את הקומפוסט.
      אחרי כל שכבת חומר אורגני צריך לכסות בחומר יבש.
      תהפוך את החומר בתוך הדלי מדי פעם עם קלשון, זה יאוורר את הקומפוסט, החום יעלה ותהליך ההתפרקות יוטב.

  18. ניב:

    שאלה קטנה:
    מה לגבי קליפות של אגוזים? פיסטוקים למשל?
    (לדעתי הם גם יכולים לעזור לאוורור האדמה גם אם הם לא יתפרקו..)

    • הכל הולך! קליפות פיסטוקים זה מצוין.
      מן הסתם ייקח להם הרבה זמן להתפרק, אבל אין בעיה להשתמש בגינה בקומפוסט עם מרכיבים לא מפורקים. לחלופין אפשר לסנן את הקומפוסט המוכן ולהשתמש במרכיבים שלא התפרקו כחומר כיסוי לערימת הקומפוסט החדשה.

      • ניב:

        תודה רבה!

      • סמדר גורן:

        קליפות פיסטוקים ופיצוחים בכלל מצויינות לקומפוסט. הבעיה היא המלח הרב שמצפה אותן. נראה לי שמה שהוא מוסיף מזיק יותר מאשר מועיל. מה דעתך בענין?

        • זאת שאלה מצויינת. בעיקרון, המפתח הוא במינון.
          לנתרן כלורי (מלח בישול) יש חלק קטן במחזור הטבעי. השאלה היא כמה קליפות פיסטוקים ופיצוחים יהיו בקומפוסט בסופו של דבר, ביחס לכל השאר. אם להיות רגע חולמני – אולי הייתי שורף את הקליפות בכמןת גדןלה בקמין נקי מאפר, ואז מפזר את השאריות בים.
          אבל אם שנו חופנים מגיעים לקומפוסט פעמיים בחודש לא הייתי מתאמץ יותר מדי. זה בטל בשישים (רק דעה, כמובן).

  19. דליה:

    שלום רב,

    תודה על המדריך, הוא מעולה!
    אך הינה הקומפוסט מוכן – ומה עכשיו? האם צריך לערבב אותו עם קרקע קיימת או שאפשר לשתול בו ישירות לתוך העדנית? ואם לערבב – אז מה הפרופורציות?

    בברכה,
    דליה

    • היי דליה, כל האפשרויות שכתבת יתאימו. מוזמנת להתנסות בעצמך ולספר לנו איך יצא.
      אני בכל אופן, באופן כללי נוהג לערבב כשליש עד מחצית קומפוסט ביתי והשאר קרקע קיימת (הקומפוסט הביתי אינו "חריף" ומכיל מעט חומרי הזנה ביחס לקומפוסט מזבל פרות למשל, ולכן ניתן להשתמש בו בכמות גדולה)

  20. שחק:

    כמה שאלות-האם ניתן להשתמש במחטי אורן כחומר פחמני? האם אצטרובלים יעזרו גם? או שיצמח לי עץ אורן בחצר (לא שזה כזה נורא…)?

    בכל מקרה המדריך הזה הניע אותי להתחיל לעשות קומפוסט בחצר שלי! ממש מקיף וממש מלמד

    • היי שחק, אכן ניתן להשתמש במחטי אורן. סביר שלאצטרובלים ייקח המון זמן להתפרק, לכן לא מומלץ להשתמש באיצטרובלים או חומר מעוצה אחר אלא אם הוא מרוסק (כמו רסק גזם של קקל שמכיל אצטרובלים ועובד טוב)

  21. אילת:

    תודה על המדריך המועיל!
    הקומפוסטר שלי יוצא סוף סוף לדרך. יש לי שתי שאלות –
    האם ניתן להשתמש בקליפות גרעיני חמנייה (מומלחים) כ"חומר יבש"? האם המליחות לא יוצרת בעיה בהמשך? (מדובר להערכתי בבערך קערה גדולה מלאה מהם פעם בשבוע).
    האם שאריות של חמוצים (בכמות קטנה) יוצרים בעיה בגלל המליחות?

    תודה!

  22. מרק חייט:

    שלום
    בקומפוסטר שלי התפתחו תולעים לבנות. הן נמצאות קומפוסט שמוכן או כמעט מוכן (רטוב מעט). הייתי מעוניין לדעת אם ניתן להשתמש בקומפוסט זה עם התולעים או שהן יביאו נזק לצמחים.
    תודה

    • בני:

      עזרה בבקשה!!
      היום ראיתי נחיל נמלים גדול "מפנה" לי תולעים/זחלים מהקומפוסטר (בור באדמה).
      הקומפוסט לח וניראה טוב בגדול.
      עד כמה זה בעייתי ואיך עוצרים את זה?
      תודה מראש
      בני

    • יונתן מוסט:

      גם לי הופיעו תולעים לבנות שמנמנות באותו השלב (כמעט מוכן)
      אני חושב שהן עוזרות אך מצטרף אליך לשאלה.. האם קיבלת תשובה?
      הקומפפוסט עשוי מגליי שרקנים וארנבות חציר וגזמים שונים…
      בכל מקרה אפשר לגרד את הקומפוסט לאט לאט בלי תולעים…אמשיך לחפש…

  23. שרון אסיס שרון אסיס:

    לפני חודש גיליתי את החברות האלה בקומפוסט: http://insectour.blogspot.co.il/2010/10/hermetia-illucens.html#axzz2aBat8wKE
    הן עושות עבודה נהדרת, הזללניות הללו. מאז שהן הגיעו מפלס הקומפוסט הולך ויורד במהירות מפתיעה. וכמו שכתוב – באמת לא רואים את הזבובים עצמם באיזור הבית, רק לפעמים את הזחלים עושים חיים משוגעים בתוך הקומפוסט, וזבובים בודדים באיזור הקומפוסט בלבד.

    בגלל איזה פיסקה שם בטקסט אני מרחיקה את תינוק-הבית (הנוטה לטעום כל דבר הנקרא על דרכו) מהקומפוסטייר. אבל תכלס אני לא יכולה להרחיק אותו מכל תאנה שנפלה מתחת לעץ והתחילה תהליכי ריקבון משלה ולך-תדע-אם-איזה-חיילת-שחורה-לא-הטילה-שם-ביצים.

    בקיצור, למישהו יש פה די ניסיון עם ההרמטיה?

  24. אילנה:

    הי,

    ראשית, תודה רבה על כל המידע המפורט והברור. נעים לקרוא ונגיש ליישום.

    רציתי להתייעץ בנוגע לתה קומפוסט…
    הכנתי תה קומפוסט בפח שחור- 1/3 קומפוסט 2/3 מים. הוספתי שמרים וסוכר וכיסיתי עם ניילון שחור. האם חשוב שתהיה כניסה של אויר?
    כמה זמן צריך לחכות עד שהתה מוכן?
    כל כמה זמן רצוי להשקות גינת ירק קטנה בתה?
    האם התה מחליף את הדישון בקומפוסט מוצק?

    תודה רבה,
    אילנה

  25. אנה:

    בניתי קומפוסטר מרשת אלומיניום (או משהו בסגנון) שחיברתי לה תחתית מוגבהת.. אבל זה לא ימשוך זבובים? ג׳וקים? ושאר החרקים ..??

    • שלום אנה,
      אם הקומפוסט יהיה מאוזן ותמיד מכוסה בשכבה יפה של חומר יבש אין סיבה שיהיה פיצוץ אוכלוסין של מעופפים.
      מה שכן, קצת מעופפים יהיו, ובאופן כללי – חרקים בקומופסט זה לא בהכרח רע. השאלה היא באיזה כמות.
      אני מציע שתנסי ותווכחי בעצמך. תמיד אפשר למצוא פתרון אחר וטוב יותר בשלב שני. ניסוי וטעיה.

      • אנה:

        היי אסף
        תודה על התשובה!

        ..ומה הפתרון לשלב ב׳? אני כבר בעיצומו של הניסוי (לאחר שרוקנתי את שאריות התבשיל על שכבת עלים יבשים), אבל הפח עומד לא מאוד רחוק מהבית, ככה שאיום החרקים מתריד אותי.. אמנם זה טוב לקומפוסט, אבל לא הכי מתאים לבית..

        • יופי, עכשיו כסי שוב בעלים יבשים (עדיף כמה שיהיו כמה שיותר צפופים, כדי "לאטום" את החומר הרטוב ממגע ישיר עם החוץ).
          האם החרקים הם רק איום, או שהם אכן מבצעים?

  26. חן:

    הי אסף,
    בעלי עובד בחוות עזים, ושם הם מניחים את כל הזבל שלהם פשוט בערמה.
    אם לערימה כבר אין ריח מסריח וזה נראה כמו קומפוסט זה אומר שזה קומפוסט ואין חשש להשתמש?
    עוד שאלה על זבל עזים- הוא נחשב חזק יותר מקומפוסט ביתי ועדיף? או פחות עדיף? השאלה היא בעצם למה הוא אידיאלי ואם יש לו הסתייגויות.

    והאם אפשר להכין מזבל עזים גם כן תה קומפוסט?

    תודה רבה רבה!

    • שלום חן,
      בסופו של דבר כל ערימת זבל תהפוך לקומפוסט. השאלה היא כמה זמן יושב הזבל בערימה. העלמות הריח היא סימן טוב, אבל לא מספק. בנוסף, וזאת שאלה של יחסי פחמן:חנקן בזבל עיזים (שאין לי תשובה עליה) כנראה שכדאי להוסיף חומר פחמני (דהיינו "יבש": עלים, רסק גזם וכו').
      בדרך כלל, קומפוסט בעלי חיים נחשב חריף יותר ועשיר יותר מקומפוסט ביתי. לכן נפזר כמויות קטנות יותר מקומופסט מזבל בעלי חיים. אם הזבל חריף מדי ובכמות רבה מדי, הוא עשוי "לשרוף" ירקות וצמחים עדינים יותר (ככל שהצמח גדול, מעוצה ומבוגר יותר כך הבעיתיות קטנה).
      תה קומפוסט אפשר להכין מכל קומפוסט, כיוון שתה הוא בסה"כ מיצוי במים יחד עם פרמנטציה של אוכלוסיית החיידקים בתערובת. את מוזמנת לצפות בסרטון היוטיוב: הזה. אולי תמצאי שם עוד תשובות:

  27. אפרת:

    כמה שאלות:
    1) בניתי קומפסוטר לפי ההוראות שלכם באתר. כבר אחרי כשבועיים המיכל התמלא עד לשני שליש מתכולתו (מדובר בפח אשפה ירוק גדול, כחצי מטר קוטרו וכ- 80 ס"מ גובהו) מה יכולה להיות הבעיה, או שזה תקין?
    2) מישהו הזהיר אותי שקומפוסטר בחצר עלול להזמין נחשים ועכברים, האמנם? אנחנו גרים בבית קרקע ישן מאוד וכבר ביקרו אצלנו בעבר עכברים. איך אוכל למנוע זאת?
    3) אנו גרים בנגב (ירוחם) כך שמאוד יבש פה ביום ואילו בלילה יש לרוב טל. האם זה אומר שאני יכולה / צריכה להמעיט בחומר היבש (כי אני מתקשה להשיג כמות מספקת ממנו)?
    תודה מראש!

  28. אפרת:

    שתי שאלות של הבנת הנקרא:
    1) השתמשתי בעצתכם וייעדתי פח זבל ישן גדול לקומפוסטר. חוררתי את הדפנות והתחתית (המכסה שלו אבד) ולא הבנתי אם להניח את התחתית המחוררת על האדמה או את הצד הפתו (מה שהיה מכוסה בעבר במכסה)?
    2) אני גרה בירוחם כך שמאוד מאוד יבש כאן,האם בכל זאת אני יכולה לאגור בחוץ כמות גדולה של זבל רטוב כך ורק אחת לשבוע-שבועיים להכניס לקומפסוטר (כדי לחסוך זמן…) או שעד אז הזבל כבר יחשב יבש, במיוחד היות ומדובר במזג אוויר מדברי (או שזבל רטוב תמיד נחשב רטוב?…)?

    תודה מראש!

    • הפוך, גוטה, הפוך (:
      להוריד את הקרקעית לגמרי, ואת המכסה העליון לחורר ולהשאיר כדי שיהיה נוח לסגור מפני גורמים לא רצויים אך שלא יהיה סגור לכניסת אוויר.
      לגבי חומר יבש/ רטוב – החלוקה הזאת מבלבלת. היחס הנכון הוא של חנקן/פחמן (חנקן מגיע מהמטבח, פחמן צריך לאסוף כגזים או עלים מהגינה). הרטיבות הכללית שצריכה להיות כל הזמן בקומפוסט (באופן אידיאלי) היא כזאת שהקומפוסט יהיה לח אך לא רטוב (לח במגע, אך אם סוחטים לא נופלת טיפה).

      • ניסן ש.:

        שלום אסף אני רואה ע"פ התגובות שאלך אפשר לפנות בשאלות
        (ואולי דרכך לכתובת נוספת בענין ).
        אני בשלב ששבו כיסיתי את הבור כשהוא מלא בפסולת ביתית,
        אך לא דאגתי להוסיף קש נסורת או עלים שנשרו מן העצים שבחצר.
        כעת הבנתי שחשוב היה להוסיפם.
        אם כן מה עלי לעשות?
        אם רק השבוע היה כיסוי הסופי מתי להערכתך יהיה הקומפ' מוכן?
        החורף לא מעכב? האם צריך לכסות את הבור ,למנוע כנסת מים רבה?
        תודה על תשומת הלב .
        אשמח גם לתגובות ממבינים נוספים .

        • בעיקרון בכלל לא כדאי לכסות כי אז אתה יוצר סביבה אנ-ארובית, ואין סיבה. עדיף לשמור את הקומופסט בסביבה אווירנית.
          קומפוסט מפסולת מטבח בהנחה שהפסולת מאוזנת יכול להגיע לבשלות תוך שלושה חודשים בלי להתעסק איתו יותר מדי.
          החורף לא מעכב, כי מים הם בדרך כלל גורם מגביל בהכנת הקומופסט (בקיץ) וכל המפרקים (חרקים ומיקרואורגנזימים) אוהבים את הסביבה הלחה. מה שיכול ליצור בעיה זה עודף מים ששוב, יביא את הקומופסט למצב אנ-ארובי.
          בהצלחה.

  29. איזה יופי של אתר!
    אני כבר חצי שנה בערך עם כל נושא הקומפוסט ונהנית עד מאד.
    שאלתי היא מה לעשות עם זבל סוסים?
    יש לידי אורווה וממש נראה לי בזבוז לא לנצל את זה…
    עם זאת, חיפוש בגוגל העלה כל מיני תשובות שסיבכו אותי ובילבלו אותי.
    קראתי במספר מקומות שזבל סוסים אסור לפזר ישירות על האדמה, ושעליו להתפרק קודם.
    בחלק מהמקומות כתוב לייבש בשמש ואז לפזר, בחלק מהמקומות כתוב להניח על ניילון ולכסת בניילון ולהשקות היטב.
    חלק מציעים ישירות על הקרקע ורק חיפוי נייילון, ולהפוך כל שבועיים.
    בקיצור… התבלבלתי לגמרי

  30. דפנה:

    שאלה נוספת להבהרה:
    מישהי אמרה לישאסור להוסיף לקומפוסטר מזון מבושל ואתה כותב כאן שמותר. בגן שלי יש קומפוסטר והמון עודפי מזון מהצהרון. האם מותר להוסיף אורז, קוסקוס וסוגי בשר שונים? [הקומפוסטר מוגן מכל צדדיו, ולא חדיר לחתולים..]תודה.

    • השאלה מה זה "אסור"?
      אסור בשם החוק?
      אסור בשם המוסר?
      אסור בשם ההגיון?

      לגבי מזון מבושל שמקורו אינו מן החי, אין שום איסור משום סוג בשום מקום.
      לגבי מזון מבושל ולא מבושל שמקורו מן החי, יהיו שיאמרו שיש איסור תברואתי. עד כמה שאני יודע אין כזה.
      הכל תלוי כמובן בכמויות. בטבע לא רואים את בעלי החיים מסתדרים בערימות נפרדות מהצומח, או קוברים את עצמם נגד התפתחות פתוגנים.
      ואם זה טוב בשביל הטבע, זה טוב גם בשבילנו (:

  31. שמי:

    האם נכונה ההשערה, שאסור להשתמש בהדרים ובקליפות הדרים: תפוזים,לימונים,קלמנטינות וכו',כדי להכין קומפוסט ? האם זה קשור לחמיצותם ?

  32. שי:

    שלום
    לגבי החומר היבש אילו פתרונות יש למי שגר בדירה ואין לו בהכרח גישה קלה לעלים יבשים?
    נסורת מנגריה כפי הבנתי לא מתאימה מכיוון שרוה העץ עובר עיבוד עם חומרים כימיים לשימורו.
    האם אפשר לשים גזרי עיתונים וזה יספיק?
    שאלה נוספת האם חשוב לשים מכסה בכדי שגשם לא ייכנס וירטיב את הקומפוסט יתר על המידה?
    תודה

    • השאלה היא כמה מקום בכלל יש זמין לקומפוסט בדירה.
      הייתי ממליץ במקרה זה על קומפוסט תולעים אדומות, שדורש הרבה פחות מקום, או לעשות קומפוסט לכל הבניין בחצר.

  33. אור:

    מה עם צואת כלבים? מותר או אסור?

  34. חיה ליאור:

    שלום,
    ראיתי שיש קומפוסטר מסתובב, האם הדבר טוב או נוח יותר? שהרי צריכים "לערבב", "להפוך" את התכולה מדיי פעם.
    תודה

    • יניב:

      היי
      רכשתי קומפוסטר מסתובב של כתר
      הכנסתי עלים ירוקים ירקות ופירות כל זה מכוסה בעלים שנשרו
      הריח מהקומפוסטר לא נעים
      יש לזה פתרון?
      כל כמה זמן מסובבים ?
      תודה

      • הי יניב.
        איזה ריח עולה מהקומפוסטר – ריקבון? אמוניה (? כמו שתן?) כל אחד מהריחות יפנה לפתרון אחר.
        בכל מקרה, הקומפוסטרים המסתובבים מוערכים יתר על המידה.
        עדיף ללכת על הכי פשוט – ארבעה משטחי הרמה מחוברים יחדיו.
        ראה דיון על סוגים שונים של קומפוסטרים כאן.

        • מיכל:

          הי יניב , פונה אליך בעקבות השאלה שלך באתר, אולי צברת כבר ניסיון עם הקומפוסטר של כתר
          גם אני רכשתי אותו לפני חודש וחצי , מילאתי לפי השכבות רטוב ויבש,
          ומידי פעם מערבבת , את פתחי האיוורור משאירה פתוח גם לניקוז וגם לאיוורור . למרות זאת המיכל מלא בברחשים , כל פעם שאני פותחת
          להוסיף עלים או מזון עולה ענן של ברחשים .
          הוספתי גם דשן לפי מה שקראתי .
          האם מכיר את התופעה ? , האם מצאת את הדרך הנכונה לשימוש בקומפוסטר?
          תודה , מיכל

  35. דורית:

    היי,
    יש לי שלוש שאלות:
    אני מורה ובמסגרת עבודת חקר אני רוצה להכין עם התלמידים קומפוסט ממקורות שונים ולבחון כיצד הקומפוסטים השונים משפיעים על הצימוח (הצמחים יגדלו בעציצים קטנים כך שלא זקוקים להרבה קומפוסט) – כלומר הכנת קומפוסט בעיקר מפירות עסיסיים או הכנת קומפוסט בעיקר מעלי זית וכו'

    1. האם יש אפשרות להכין קומפוסט בערמות קטנות (חשבתי לקנות דליים בנפח של 10 ליטר)?
    2. האם יש דרך להאיץ את הכנת הקומפוסט?
    3. האם אתה יכול להמליץ על צמח שאפשר לגדל בעציצים קטנים ולראות מהר את ההשפעה
    של הקומפוסט?
    תודה רבה

    • הי דורית,
      הרי הן מחשבותיי בנושא (אשמח אם גדולים ממני יעזרו כאן):
      1. כן, אפשר. אם את עושה קומפוסט בדליים כדאי שיהיו מאווררים מאוד. אני ממליץ למצוא ארגזים רב-שימושיים זרוקים, כי הם מאווררים במידה מספקת, ובערך באותו נפח.
      2. הרטבה תכופה (לשמור על הקומפוסט לח כל הזמן) וערבוב תכוף הן הדרכים להאיץ קומפוסטציה באופן פיזיקלי. תולעי קומופוסט מאיצות באופן ביולוגי, אך הן משפרות את איכות הקומפוסט ולכן פוגעות במטרה הראשונית של המחקר שלך (אלא אם תחליטי להשוות תנאים ולהכניס את התנאי הזה למחקר).
      3. אני הייתי הולך על עלים כלשהם, כי קל לראות עליהם (יחסית) השפעות (צבע עלים, כמילה, גודל), והצימוח יחסית מהיר. נניח, חסה. אבל אני לא סגור על זה. ברקן? יואב? סער? הדס? יותם? ניבה? מישהו?

  36. נעמה:

    תודה רבה על ההסבר הבהיר והמפורט,
    שאלה: האם אפשר להשתמש לקומפוסט בצואת חתולים יחד עם ה"חול" של ארגז הצרכים שנדבק אליה, ובגושים של החול שמתגבש סביב שתן?

    • יש כאלו שטוענים שחול חתולים מכיל חומרים רעילים ולא טבעיים (ז"א, מלאכותיים, מבוססי נפט ואחרים) . אני עצמי לא בדקתי את זה מעולם, כיוון שאני לא חובב חתולים גדול.
      צריך לבדוק אם יש חול חתולים שמפרסם רשימת מרכיבים, ולבחון את המרכיבים.
      מבחינת הצואה והשתן של החתולים, אין בעיה בכלל.

      • בכל מקרה אני ממליץ לעבור להשתמש בחומר אחר במקום חול מלאכותי. למשל אדמה מהגינה. והכי טוב- וגם סופג ריח הכי טוב- הומוס חצי מוכן שאוספים מתחת לאלונים/חרובים/אלות. מזיזים את שכבת העלים היבשים ואוספים את כל הטוב שמתחת. אם רוצים אפשר אח"כ להחזיר לשם חלק מהקומפוסט המוכן.

  37. יונה:

    שלום, שאלה על מפעל יוגורט עזים קטן: מה אפשר לעשות עם המון השאריות של הזבל האורגני הזה? שווה להכין מזה קומפוסט? (המפעל לא ממש קרוב לזבל ביתי ומגוון יותר)
    ואם כן, האם כל התהליך זהה למתואר במדריך?
    תודה רבה לך

    • הי.
      אלו בדיוק שאריות נשארות? אני מניח שבעיקר זבל עיזים, שהוא בהחלט יכול להיות קומפוסט מעולה (זבל בע"ח הוא מה שמשתמשים בו בחקלאות האורגנית).
      אני מציע להתייעץ עם בעל דיר/רפת שכבר עושה קומפוסט מזבל בע"ח, כי בטח יהיה לו מה לומר על איך לדייק את תהליך הקומפוסטציה, אבל בעיקרון זה אותו דבר – ערימה מתחממת + מים + זמן (חודשים עד שנה) = קומפוסט.

  38. שלום,

    אני רוצה לבנות או לקנות קומפוסטר למרפסת בייתית.
    האם קומפוסטר חייב להיות פתוח בתחתית לאדמה? במידה ומדובר במרפסת מרוצפת מה חשוב לדעת?

    • קומפוסטר לא חייב להיות מחובר לאדמה אך זה עוזר.
      אם אין מקום מתאים אז אפשר גם במרפסת. קיימים קומפוסטרים שונים שאפשר להכין לחללים קטנים ומנותקים. חפשי את הסיקור "מחשבות על הקומפוסטר"

  39. ג'קי לבן:

    הי
    רציתי לשאול האם הומוס יכול לשמש בתור מצע הנבטה לצמחי גינה ?

    תודה

    ג'קי לבן
    בית השיטה

    • שלום ג'קי,
      הומוס לבד יהיה קצת חריף מדי.
      כדאי לערבב עם אדמה מקומית.
      תערובת הגיונית היא 30% הומוס ו70% אדמה מקומית (מסוננת מאבנים, זרעים וחומר אורגני), אבל זה תלוי בהומוס שלך.

      אני הייתי הופך את זה לשיעור עצמי בחקלאות:
      עשה ארבע-חמש תערובות שונות – מ-100% הומוס, ועד 100% אדמה מסוננת, עם כל מיני יחסים באמצע, ותבדוק מה עובד הכי טוב.

      הכי טוב ללמוד מהניסיון.

  40. נעה:

    אהלן
    יש לי שאלה
    איזה חרקים/בע"ח אמורים להיות בתוך הערימה? אשמח ממש לשמות שלהם
    יום טוב
    נעה

  41. חן:

    תודה רבה על המענה המהיר, ועל המדריך בכלל- פשוט מעולה! בשעה טובה ומרגשת, ולמרות התנגדויות דיירי הבית התחלנו ערימה לתפארת! רק עוד כמה שאלות נוספות:

    1. לגבי לחות וטמפרטורה- איך אפשר בעצם לוודא שהרמות נכונות במהלך מילוי הערימה? מתי הערימה אמורה להתחמם בעצם?. גם ציינתם שהחומר אמור להיות לח כמו סמרטוט סחוט- אם אני מבינה נכון אז הכוונה היא רק לחומר החנקני? כי עליו אני שמה קש יבש- זה בסדר?

    2. אם אני מוסיפה שתן , או זבל סוסים- אז להוסיף אותו מעל החומר הפחמני או החנקני, או שזה לא משנה?

    שוב.. תודה רבה!

    • הי חן.
      1. לחות נכונה – שימי לב בסוף המדריך לבעיות אפשריות ופתרונן. כל עוד את נמנעת מהבעיות באמצעות הפתרונות שלהן, אפשר לומר שלחות הקומפוסט תהיה טובה. עודף וחוסר לחות היא גורם לבעיות מסויימות, ואם הבעיות נפתרות, סימן שהלחות התאזנה.

      2. התחממות הערימה: תהליך הפירוק מתחלק לשלושה (או ארבעה, תלוי איך מסתכלים על זה) חלקים (באופן עקרוני, במעבדה):

      • השלב המזופילי – 24-48 שעות, טמפרטורות עולות לאט ל-40-50.
      • השלב התרמופילי – בין שלושה שבועות לחודשיים (עקרונית) – טמפרטורות עד 80 מעלות
      • שלב ההתקררות – המזון מתחיל להגמר, הטמפרטורה יורדת חזרה ל40-50, והלאה
      • שלב ההבשלה – נקודת הסיום, הקומפוסט מוכן, והפך להומוס מאוזן ועשיר.

      חשוב לציין שההגדרות ההלו הן סטריליות, בפועל בגלל שאנחנו ממשיכים להאכיל את הקומפוסט, הוא כל הזמן נמצא בשלבים שונים, אבל אפשר לראות שברגע שנפסיק להאכיל, נשקיע בהרטבה וניתן ערבוב רציני, השלבים יהפכו ליותר ברורים וממש נוכל לראות את זה.
      לכל שלב יש את החיידקים ו/או הפטריות ש"אחראיות" עליו, וההתחלפות בשלבים היא בעצם החלפת האוכלוסיות.
      גרף הטמפרטורה (במעבדה) עקרונית נראה כך:
      גרף הטמפרטורה של הקומפוסט

      3. במדידת הלחות עם היד לא מדובר רק על החומר החנקני אלא על כל הקומפוסט יחד.

      4. כשאומרים את השם "חומר יבש" בתהליכי קומפוסטציה ביתיים, הכוונה היא לחומר פחמני, ולא בהכרח ממש לחומר יבש.

      5. שתן וזבל סוסים הם חומרים חנקניים בעצמם וכך צריך להתייחס אליהם. שימי לב ששתן מתפזר בערימה (כי הוא נוזל שנספג בשאר החומרים) כך שאין באמת חשיבות מתי תוסיפי אותו, ושזבל סוסים עשוי להריח ריח חריף של אמוניה, וכדאי להתחשב בזה כשמחליטים איפה הקומפסוט הולך להיות ביחד לקרבה לבית או למרפסת.

      חג שמח.

  42. חן:

    הי,
    יש לי שאלה: האם זה בסדר שדופן אחת של הקומפוסט יהיה קיר, או שחייב איוורור מכל הכיוונים?
    ושאלה נוספת, החלק התחתון שבערימת הקומפוסט מוכן ראשון מן הסתם, אפשר לקצור אותו מלמטה לפני שכל הערימה מוכנה, או לחכות?
    תודה רבה!

    • הי חן,

      1. הבעיה עם קיר כדופן של קומפוסטר היא שהלחות שבקומפוסט עלולה לפגוע בקיר, ולהעביר את הלחות פנימה. תלוי כמובן בקיר, אבל אני לא הייתי ממליץ. בנוסף, יש עדיפות לשמור על הקומפוסט מאוורר כמה שיותר מכל הכיוונים ולכן כדי לא לעשות את הקומפוסט ישר על הקיר. פתרון אפשרי הוא לבנות קומפוסטר מרובע ממשטחים, כשהרווח בין המשטח שקרוב לקיר, אל הקיר עצמו יהיה 30-40 סנטימטר.
      2. יש קומפוסטרים קנויים שמאפשרים גישה קלה יחסית אל החלק התחתון של הקומפוסט, ואכן אפשרי לקצור אותו מלמטה. אפשר כמובן גם לבנות קומפוסטר שיאפשר גישה כזאת. עם זאת, אלא אם יש לחץ גדול לשימוש בקומפוסט, אני הייתי ממתין בסבלנות לכל הערימה ואז פשוט מרוקן את כולה בבת-אחת כשמספיק זמן עבר והיא עושה קולות של הומוס, בעיקר מטעמי חיסכון עבודה וזמן התעסקות עם הקומפוסט.

      אסף.

      • מסכים לגמרי עם דבריו של אסף, וגם מזמין אותך להתנסות בעצמך ולזכור שבקומפוסט ביתי העיקר זה לא לפחד כלל. מומלץ להתנסות וללמוד.

      • שרון:

        אסף, אז מה ההבדל בין קומפוסט להומוס? זה לא אותו דבר?

        שרון

        • קומפוסט זה חומר אורגני בתהליך הקומפוסטציה, ושם מקובל לערימה שאנחנו עושים בגינה.
          הומוס זה התוצר הסופי של הקומפוסט – הומוס זה קומפוסט מוכן. יענו – אדמת יער עשירה.

  43. שרון:

    הי אסף, בהמשך לנסיונות שלי עם הקומפוסטר, שתי שאלות:

    1. האם אפשר לקמפסט זבל חתולים בערימה נפרדת? העניין הוא שאין לי הרבה חומר גלם וכנראה שלערימה יהיה קשה להגיע לטמפ' גבוהות..

    2. כאשר הערימה של הקומפוסט הביתי מלאה ובתהליך הבשלה, האם להמשיך להשקות אותה?

    המון תודה על כל האינפורמציה החשובה שאתה נותן פה לכולנו.. וחג שמח 🙂

    שרון

    • הי שרון,
      1. אני לא מבין למה זבל חתולים יהיה בעיה? כמה כבר יש לך שהוא הולך להפר את האיזון בערמה?! (: בכל מקרה, זבל חתולים הוא לא בעייתי גם מבחינת פתוגנים עבור בני האדם, כך שאם זה החשש אז הסירי דאגה.

      1+. למה את אומרת שלערימה יהיה קשה להגיע לטמפרטורות גבוהות? על מה מבוססת ההנחה?

      2. השקייה נוספת בזמן שהקומפוסט בתהליך היא רק לפי הצורך. אני מאמין שבקיץ, במיוחד אם הערימה במקום חשוף לשמש (גם אם היא עם מכסה) יהיה צורך בהשקייה פה ושם. כמות מים מספקת היא כזאת שבלחיצה של הקומפוסט בכף היד, היד נשארת לחה ממש, אך אי אפשר לסחוט את האדמה לטיפות של ממש. עודד אמר שהמדד שלו זה לחות כמו לחות רצוייה של אדמת עציץ שמקבל מים בצורה יפה. אני מניח שהמדדים שלנו הם די קרובים (:

      חג שמח,
      אסף.

      • שרון:

        היי אסף,

        1. אני הבנתי שצריך לקמפסט זבל בעלי חיים בנפרד מהערימה הביתית, בגלל החשש מהפתוגנים והעברת מחלות בצואה שלהם. אם אין בעיה – אז אני באמת אוסיף את הזבל של החתולים שלי לערימה הביתית.

        1+ התכוונתי שאם אני עושה ערימה נפרדת רק לצואת חתולים, אז יהיו לי כמויות לא גדולות, ככה שייקח זמן עד שהערימה תתפוס מסה שתאפשר לה להגיע לטמפ' גבוהות..

        תודות 🙂

        שרון

  44. אורן:

    תודה רבה עזרתם לי מאוד!!
    המדריך שלכם כתוב בפירוט רב ובפשטות שממש עוזרת להבין את העניין, מאוד נהנתי

  45. מדריך נוסף עם קישור לסרטון וגם למדריך ההוא של סער ואורי נמצא באתר הפיל הירוק:
    http://www.pillyarok.org.il/?p=1045

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

להעלות תמונה (למעלה)