קורס פרמקלצ’ר 2022-2023 ביער המאכל בית לחם הגלילית – ימי שני

קורס פרמקלצ’ר מעמיק העוסק בכל תחומי החיים

קישור לפרטים והרשמה

מה הקורס נותן לי?

  • קודם כל והכי חשוב – מרווח נשימה. מפגש שבועי שעוסק ב-wellbeing שלך, כחלק אינהרנטי מה-wellbeing של שאר העולם

  • חשיפה עשירה ורחבה לגישות ופרקטיקות מעולם הקיימות

  • התנסות מעשית מדי שיעור, הזדמנות ‘ללכלך את הידיים’ וללמוד דרך הגוף את מה שלא עובר דרך הראש

  • מלוא הידע הדרוש לתכנן להקים ולתחזק גינה/בוסתן/יער מאכל או כל מערכת אקולוגית בת-קיימא אחרת, מ-0 ל-100 

  • מי שעומד בדרישות – תעודת מתכנן/ת פרמקלצ’ר מוסמך/ת (PDC), אם לצרכי מקצוע ואם לצרכים פרטיים

  • קבוצה חברתית לליווי חווית הלמידה ולפוטנציאל המשך עשייה משותפת

 

מה מאפיין את הקורס אצלנו

  • למעלה מ-10 מנחים אורחים, מומחי תוכן שהיתה לנו הזכות ללקט משנה לשנה את הטובים ביותר ולהקפיד על רף גבוה לא רק של ידע וניסיון אלא של הדרכה והנגשה ברמה שתצדיק את המפגש האנושי על-פני הרצאה בזום

  • 4 ביקורים בחוות ומודלים נוספים מלבד היער, ועוד 3 מפגשי בחצרות המשתתפים לטובת תרגול תכנון בסביבות מגוונות

  • אין אצלנו זום, וגם כמעט ללא מצגות. המון דגש על המפגש האנושי, החוויה וההתנסות המעשית

  • יש פה יער מאכל מתוחזק ופורה, אנחנו חיים את מה שאנחנו מלמדים, עושה טוב על הלב לבוא לבקר אחת לשבועיים לראות איך הכל צומח ושולח שורשים, ומשתנה לאורך עונות השנה

  • למרות כל הבחוץ, ובעצם יחד עם כל הבחוץ, יש מרחב לימודים סגור נח ונעים שהוא בפני עצמו אחת מהאבנים השואבות של המקום

  • פרופורציה – מתאים לאנשים שבא להם לא רק ללמוד אלא גם להינות, לצחוק, לעשות לעצמם טוב

  • פרגמטיות – לצד הקייל אנחנו שותים קפה. הפרמקלצ’ר כאן מדבר את השפה של אורח החיים המודרני, לא מתוך פשרה אלא מתוך הכרה חיובית בערך של אלו. השיקול הסביבתי הוא רק אחד מהשיקולים ולא חזות הכל

  • גישה פרואקטיבית, של אחריות אישית

פירוט המפגשים (ייתכנו שינויים)

1. היכרות ומבוא 

  • היכרות וסיור ביער המאכל

  • מבוא למשבר הסביבתי, לקיימות ופרמקלצ’ר (ויערות מאכל)

  • שתילת עצים וחבורות צמחיה

2. קרקע

  • בדיקות קרקע, סוגי קרקעות, הרכבים

  • הכנת תערובת שתילה (והנבטת שתילי ירקות, לקחת הביתה)

  • סוקצסיה וריפוי אדמה

  • חיידקים, פטריות, נמטודות, פרוטזואות – נעים להכיר, בואו נעשה סדר (דרך המיקרוסקופ)

  • הכנת תכשירים HOME-MADE עתירי מיקרו-ביולוגיה ויישומם בשטח

3. עקרונות הפרמקלצ’ר + הפחתה והאטה 

  • עקרונות הפרמקלצ’ר

  • למידה הדדית, מתרבות השפע לתודעת שפע

  • תכנון פרמקלצ’ר בשירות היום-יום

  • תרגול בהתמקדות​

4. תכנון בר-קיימא א’: מאקרו 

  • דפוסים טבעיים מהם

  • מיפוי אתר וחלוקה לאזורים וסקטורים

  • מארג אלמנטים ומיקום יחסי

  • תרגול תכנון

5. תחזוקה – ריבוי צמחים וטיפול בהם

  • חלקי הצמח, רבייה בצמחים וזרעי מורשת, התנהלות במחזור הגידול

  • זיהוי וטיפול בבעיות (מזג-אוויר, חוסרים ועודפים, ניהול עשבייה ומתחרים, ניהול מזיקים

  • גיזום כתחזוקה

  • ייחורים (הכנת מגש ייחורים לקחת הביתה)​

6. גידול ירקות (מעלה צביה) 

  • עקרונות לגינת ירק יצרנית (פרטית/מסחרית-מקומית) ברת-קיימא

  • התנסות בהקמת ערוגה

  • תחזוקה, טיפול במזיקים ועשבייה​

7. בניה ירוקה (‘חווה ואדם’, מודיעין) 

  • בניה ירוקה ואקלימית

  • סיור בחווה ודוגמאות

  • התנסות: בניה באדמה

8. מדיניות סביבתית + כסף וקיימות + התנסות מעשית 

  • התנסות מעשית ואינטגרציה לידע עד כה

  • מבוא למדיניות סביבה

  • מנחה אורח: המשרד להגנת הסביבה

  • המגזר הרביעי המתחדש

9. מים

  • מרים בן שלום, נציגת ‘אגמא’ – מרכז ידע לאגני היקוות, נגר ונחלים

  • פרקטיקות של חיסכון במים

  • מערכות מים אפורים

  • ניתוח שטח (איתור אגן ניקוז, שיקלול נתונים מטאורולוגיים וגאומורפולוגיים) למיקסום חילחול מי הגשמים

10. עמוק בתוך העיר (ביקור ב’עץ בעיר’ וב’מרכז לקיימות עירונית דיזנגוף סנטר’, ת”א)

  • תכנון אורבני בר-קיימא

  • עמית נויפלד: תנועת ההאטה: ‘איך לשנות את העולם בלי לקום מהכיסא’

  • תמי צרי: סיור ב’עץ בעיר’ – דירת ההדגמה לקיימות עירונית

  • סיור במרכז לקיימות עירונית בדיזינגוף סנטר וסדנת הידרופוניקה

11. רפואת צמחים ורוקחות טבעית

  • עדו קרן: סיור והתנסות בהכנת תכשירים​

12. תכנון בר-קיימא ב’: צמחייה 

  • תפקוד ותפקיד היער, צרכים ופונקציות של צמחים

  • ריבוד וצמחייה שיתופית

  • תרגול תכנון

13. תזונה 

  • סיור ליקוט

  • תזונה עם עונות השנה

  • עיבוד ושימור מזון, התססה​

14. פרמקלצ’ר חברתי (‘עם הטבע’, גן יבנה + ‘יערה מקום לצמוח’, קדרון) 

  • מודלים חברתיים לפרוייקטים סביבתיים
  • סוקצסיה קהילתית ומתכון להקמת פרוייקט חברתי

15. בעלי-חיים (קטנים) 

  • סטפן קסטנבוים: שפת הציפורים

  • הילמר קונמן: דבורת הדבש כחלק מסופר-אורגניזם; היכרות, מצוקות ומה ניתן לעשות

16. אוטונומיה בצריכה העצמית – דר’ אליק פלמן, ביקור בכליל

  • סיור במרחב הביתי והמשקי של אליק, חשיפה לאורח החיים הנובע מניהול עצמי של אספקת המזון

  • שיחה עם אליק על היתרונות והאתרגים במשק אוטרקי

17. אנרגיה מתחדשת + התנסות מעשית 

  • התבוננות ועבודה רפלקטיבית בשטח > תחנות מסכמות ביער מכל שיעור

  • פרמקלצ’ר לאן הלאה, כיוונים להמשך לימוד ותעסוקה

  • בונוס: צמחי בית, למה ואיך

18. הצגת פרוייקטים + פרמקלצ’ר דרכנו לאן + סיכום 

  • הצגת פרוייקטים, קבלת משוב

  • סיכום, חגיגת סיום, תעודות

מתי?

18 מפגשים אחת לשבוע בימי שני בשעות 9:00-15:00. תאריכים –

  • (2022): 24.10, 31.10, 7.11, 14.11, 21.11, 28.11, 5.12, 12.12, 19.12, 26.12

  • (2023): 2.1, 9.1, 16.1, 23.1, 29.1 (יום ראשון), 6.2, 13.2, 20.2

על סגל הקורס:

ניצן בצר –  מתכנן פרמקלצ’ר, ​​טייס קרב שאין שוחר שלום ממנו, תואר שני בניהול מערכות חינוך, מורה ליוגה. איש עשייה בקטע מוגזם, סבור שכל משימה לוקחת ‘5 דקות’, חובב מיקרואורגניזמים ותנועה

יולי בצר –  אחראית הנגשה תיווך וניסוחים, תואר בפיתוח סביבתי וקיימות, מאמינה שכסף זו הבשורה של יזמות חברתית, מלקטת השראה ונחמות, ניזונה מגירוי אינטלקטואלי, אדפטיבית, חזקה יותר ממה שהיא נראית

מרצים אורחים (ייתכנו שינויים):

  • דר’ אליק פלמן: פילוסוף ואיכר. מרצה לאקו-פילוסופיה, מנהל משק אוטונומי לצריכה ביתית
  • אסף מינינברג – מורה לפרמקלצ’ר, מתמחה בגידול מזון ביתי, קהילתי, ומסחרי בקנה מידה קטן, שימור זרעי מורשת ובישול עונתי מקומי
  • אורלי קנת – יזמית חברתית בתחומי קיימות, קהילה וצדק חברתי.  הקימה ומנהלת את “עם הטבע” ואת הקואופ ומרכז צמחי מרפא בגן יבנה
  • תמי צרי – מנהלת פרוייקט לאקולוגיה עירונית ‘עץ בעיר’, ת”א, וממובילי המרד בהכחדה
  • עדו קרן – הרבליסט קליני, מטפל בצמחי מרפא, מחנך ב’שומרי הגן’ ומדריך טיולי ליקוט
  • יערה מקום לצמוח – יער מאכל חברתי טיפולי, המשלב בין שיקום אדם ואדמה, משתלה והדרכה.
  • מרים בן שלום – נציגת ‘אגמא’, מרכז ידע לאגני היקוות, נגר ונחלים
  • אפי תורן / סטפן קסטנבוים – מורי ‘שפת הציפורים’
  • הילמר קונמן – דבוראי ביו-דינאמי, בוגר קורס גידול דבורים הוליסטי במרכז Mellifera גרמניה, יזם ‘BeeSpot’ ליצירת ביטחון תזונתי לדבורים
  • רינה אפשטיין – רכזת חקלאות ופרמקלצ’ר בחווה ואדם, מדריכה ומלווה חקלאים בתהליכי הקמת משקים אורגניים
  • עידית פורת – רכזת תחום בניה באדמה בחווה ואדם, אמנית ומורה לאומנות ולבניה באדמה
  • יערה בן נחום – רכזת אנרגיות מתחדשות מרכז השל, ממקימי מרכז הידע לחדשנות בטכניון, לשעבר רכזת ביחידה סביבתית מוניציפלית

מסגרת הקורס:

  • הקורס יועבר ביער המאכל בית לחם הגלילית, למעט 5 סיורי חוץ ועד שלושה מפגשים אצל משתתפי הקורס

  • בהתכנסות בבוקר יהיה כיבוד קל, וכל אחד מביא לעצמו ארוחת צהריים (או שנעשה התארגנות לארוחה משותפת)

  • למידה בשיטת “כיתה הפוכה” – המשתתפים יקבלו את כל החומר שבוע לפני המפגש, יגיעו למפגש אחרי שעברו על המושגים והעקרונות, במפגש עצמו נעבור על כל החומר ביתר קלות וכך יתפנה זמן לשאלות, הבהרות והתנסות

  • כל מפגש יורכב מרקע לנושא, לימוד תאורטי והתנסות מעשית בשטח

  • לאחר כל מפגש יישלח למשתתפים דף חומרים ותרגול לצורך התנסות נוספת והפנמת החומר. כל חומרי הקורס יופיעו בדרייב ויועמדו לשירות המשתתפים גם לאחר הקורס

  • במהלך הקורס ישנם תרגולים מומלצים ממפגש למפגש, אשר תומכים את התרגיל המסכם

  • כתלות בנוכחות במפגשים ובביצוע התרגיל מסכם – בסיום הקורס יקבלו המשתתפים תעודת הסמכה בינלאומית מטעם “יער המאכל בית לחם הגלילית” וארגון “פרמקלצ’ר ישראל” המוכר ע”י ארגון הפרמקלצ’ר הבינלאומי.

  • משתתף אשר יחסיר מפגש במהלך הקורס מוזמן להשלים אותו במהלך המחזור הבא

עלות:

  • עלות: 4,700
  • הנחת ‘חבר מביא חבר’: 5% לך וגם לחבר.
  • להשלמת ההרשמה והבטחת מקומכם בקורס יש לקיים ראיון טלפוני ולשלם 500 ש”ח דמי הרשמה. את שאר התשלום ניתן להסדיר עד למפגש הראשון (עד 7 תשלומים).
  • ההשתתפות מותנית באישור סגל הקורס, לאחר ראיון טלפוני מקדים.
  • מדיניות ביטולים:
    • ביטול טרם תחילת הקורס הוא בעלות דמי ההרשמה ושיריון המקום (שמהווים את דמי הביטול הבסיסיים).
    • לביטול לאחר תחילת הקורס ועד למפגש השלישי (כולל), ייגבו בנוסף לדמי ההרשמה 350 ש”ח למפגש, על כל מפגש שחלף עד למסירת הודעת הביטול (לא לפי כמות המפגשים בהם המשתתף נכח או לא נכח). יתרת התשלום תוחזר למשתתף.
    • ביטול לאחר מועד המפגש השלישי, אינו מקנה החזר כספי.

קישור לפרטים והרשמה

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן