קורס: סדנת קרטונומטה

טכנולוגיה מתקדמת

סדנת קרטונומטה ״מקרטון למנגנון״ עם הסטודנטים ממגמות העיצוב והאדריכלות ברשת אורט. 11 מאי 2022, מכללת אורט בראודה – כרמיאל

מבוא ואודות

מה זה קרטונומטה? איך הכל התחיל ומה תוכלו למצוא כאן

סדנת אוטומטה בקרטון וחומרים ממוחזרים.

הכל התחיל בקיץ 2010. נסעתי למוזיאון הארץ ברמת-אביב לראות תערוכה שנקראה ״ריקוד המכונה״. התערוכה היתה בעצם שתי תערוכות מקבילות. “הקברט המכאני – על כנפי הדמיון”, תערוכה ססגונית  של כ-40 צעצועים מכאניים ומכונות אוטומאטיות ו”שרמנקה שירת המכונה”. מופע קסום ומוזר ללא שחקנים, שכוכביו הם המכונות המופלאות שיצר האמן אדוארד ברסודסקי.

כדי להעביר חלק מהקסם שחוויתי אני שם קישור לסרטון וידאו של הקברט המכאני…

עברו להן כמה שנים בהן עשיתי כל מני דברים אחרים, מתפירת והפרחת עפיפונים ועד לשותפות בהפקת אירועי ענק, בניית טלסקופים ועריכת תצפיות אסטרונומיות גדולות.

לפני כשלוש שנים התחלתי לחזור לעניין, חיפשתי ומצאתי לא מעט ספרים ישנים במהדורות PDF ובהם תוכניות לבניית דברים שכאלה מעץ וממתכת.

התנסתי בבניית מספר דגמים ונהנתי מאוד מהעשייה, העץ היה ברובו שיירי עץ מריהוט זרוק שמצאתי וגם חלקי המתכת ברובם היו למשל חוטים מהם עשויים קולבים חד-פעמיים ועוד.

ואז, לפני כשנה קיבלתי הזמנה לערוך סדנה לילדים במסגרת יום הכרות עם נושא הרובוטיקה בבית הספר האזורי הסמוך למגורי.

מכיוון שכבר ידעתי דבר או שניים על הנושא, ראיתי במקומות רבים בעולם ישנה פרקטיקה של בניית מכונות בסגנון הזה מקרטון, והחלטתי ליישם את הדבר גם במקרה שלי.

באופן כללי, נושא האוטומטה הוא ותיק למדי (מאות שנים). בחצרות המלכים באירופה של המאה השבע עשרה ואילך, היו שכיות חמדה בדמות בובות שנגנו על כלי נגינה, כתבו ועשו כל מני תעלולים שהיו מבוססים על מנגנונים מכאניים כאלה ואחרים. מנגנונים אלה שמשו בשלבים מאוחרים יותר בתעשייה והווה בשלב מסויים את החשיבה שהביאה לפיתוחו של המחשב.

המנגנון המוכר ביותר בתחום שנמצא כמעט בכל מכונית (למעט מכוניות חשמליות לגמרי) הוא גל הזיזים. מנגנון זה פותח וסוגר את שסתומי המנוע לקליטה של תערובת דלק ופליטה של גאזים שרופים על פי תזמון שנקבע על ידי מיקומם של הזיזים השונים בגל הזיזים.
המכונות שנבנה בסדנה זו מבוססות ברובן על עקרון פעולה דומה.

 

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן