פירות של חמציצים

11הצבעות
גוף בריא

לחמציץ הנטוי, מין פולש, אין פירות בישראל. אבל אפשר להכין ממנו כמה דברים נחמדים!

החמציצים (שנקרא בשמם הרשמי “חמציץ נטוי”) הם לדעתי אחד הצמחים שהכי משמח לפגוש. כיף ממש לשלוף את גבעול הפריחה ולנשנש. אז עכשיו הפריחה בשיאה והם טעימים כתמיד!

אז כאן תוכלו ללמוד ולהבין קצת את הצמח הצהוב והחביב הזה, וגם לעשות איתו כמה דברים נחמדים (וגם למה לא כדאי לאכול ממנו יותר מידי).

צבע מחמציץ

דברים נחמדים לעשות עם חמציצים:
  1. הפקת צבע: עלי הכותרת של החמציץ הם בעלי צבען (פיגמנט) צהוב בולט, לכן אפשר להשתמש בהם גם לציור על נייר.

אפשר גם להשתמש בצבעים נוספים מהטבע כמו עלים ירוקים או אדמה בשביל הציור.

 אפשר גם בבישול פשוט לצבוע איתו בד, החומצה האוקסלית גם מסייעת לקיבוע הצבע! דוגמה בסרטון הזה:

ציור של חמציץ באמצעות עלים ועלי כותרת של חמציץ

ציור של חמציץ באמצעות עלים ועלי כותרת של חמציץ.

מיץ חמציץ

2. משקה או קרטיב חמציצים: אם קודם הבנו שלפרח יש צבע צהוב חזק, אז אפשר להשתמש בו גם למשקאות!

כדי להפיק את הצבע הצהוב צריך למעוך או לקצוץ את עלי הכותרת הצהובים, לערבב במים או סודה ולהוסיף מיץ מלימון סחוט.

כדאי להמתיק עם מעט סוכר, סטיביה או ממתיק אחר. התוצאה היא מיץ צהוב וטבעי לחלוטין. את המיץ המתוק אפשר גם להקפיא ולקבל קרטיב חמציץ ביום חם!

3. הכנת קשית חד פעמית מתכלה:

המיץ מוכן?

אפשר להפוך את הגבעול של החמציץ לקשית שתייה על ידי חיתוך החלק התחתון והעליון שלו.

מיץ חמציץ

מיץ חמציץ עם קשית מגבעול

שאלות שאולי שאלתן ושאלתם

אז למה החמציץ חמוץ?

הגבעולים והעלים מכילים חומר שנקרא “חומצה חומעתית” או “חומצה אוקסלית” שנותנת את הטעם המוכר. לא מומלץ לאכול הרבה ממנו, כי החומר הזה פוגע בכליות אם נאכל בכמות גדולה. אז תסתפקו באיכות ולא בכמות!

למה כל כך כיף לקטוף אותו?

בבסיס של כל גבעול יש מעין ברך ובה בליטה קטנה שמהווה נקודת חולשה. כאשר מושכים בעלים או בגבעול הם נתלשים בקלות וכך השורש נשאר בקרקע והצמח יכול לצמוח מחדש. ייתכן שכך הצמח נמנע מסכנה של עקירת השורש בעת אכילה.

איך נראים הפירות של החמציץ?

זה אולי מפתיע, אבל בישראל לחמציץ אין פירות ולא זרעים! החציץ הוא מין פולש שהגיע לפני כמאה שנים מדרום אפריקה. בארץ המקור שלו, יש חמציצים מכמה סוגים וכך מתאפשרת האבקה ויצירת פירות וזרעים. כל החמציצים בישראל הם בעצם ריבוי מאותו צמח והם זהים לחלוטין! (יש עוד מינים של חמציצים כמו חמציץ קטן פרחים ומיני חמציצים לנוי שיכולים לפזר זרעים).

אז כיצד החמציצים מתרבים?

החמציצים בארץ מתרבים על ידי פיזור של הפקעות שלהם מתחת לקרקע. יש שני חשודים עיקריים: בני אדם וחולדים. החולד שגר במחילות מתחת לקרקע, אוסף פקעות של חמציץ אותן הוא מכרסם בתוך חלל איחסון במחילה שלו. פקעות שלא נאכלו עד הסוף עשויות לצמוח ולהפוך לצמח חדש!

כמובן שיש עוד אפשרויות כמו לבשל את החמציץ עם עלי לוף כדי לנטרל את החומר הצורב וכך ליצור מעדן. אבל זה כבר לסיפור אחר…

לתוכן זה נכתבה תגובה אחת

  • לא הרבה יודעים, אבל הפקעת אכילה *בשלב מסויים*.
    כשהצמח צעיר יחסית, הפקעת מאורכת, כ-5-8 ס”מ, לבנה, פריכה ועסיסית, ומתוקה! ללא חומצה!.
    כשהצמח בוגר, הפקעת מתכווצת לצורה של טיפה, והיא לא אכילה יותר.

    אני לא יודע עדיין איך להבדיל בין חמציץ עילי שהפקעת שלו לבנה ואכילה, לבין חמציץ עילי עם פקעת בשלבי סיום.

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן