בניית רהיטים מעץ משטחים הולכת ותופסת תאוצה ובצדק. אנשים רבים בארץ ובעולם בונים פרוייקטים יפהפיים בטכניקות פשוטות ובכלים ביתיים. ניתן להשיג משטחים/רפסודות די בקלות וללא עלות כמעט בכל ישוב ולהציל את העץ הנפלא הזה ממדורות ל”ג בעומר. במדריך הבא נלמד כיצד לבחור משטח בטוח לשימוש, לקרוא את הסימנים שמופיעים עליו ואיך להפוך אותו לחומר גלם שאפשר לבנות ממנו כמעט הכל.
בניית רהיטים מעץ משטחים הולכת ותופסת תאוצה ובצדק. עבודה עם עץ משטחים היא אחד הדברים המספקים ביותר שיש.
אנשים רבים בארץ ובעולם בונים פרוייקטים יפהפיים בטכניקות פשוטות ובכלים ביתיים וגם אתם יכולים! ניתן להשיג משטחים/רפסודות די בקלות וללא עלות כמעט בכל ישוב ולהציל את העץ הנפלא הזה ממדורות ל”ג בעומר.
במדריך הבא נלמד כיצד לבחור משטח בטוח לשימוש, לקרוא את הסימנים שמופיעים עליו ואיך להפוך אותו לחומר גלם שאפשר לבנות ממנו כמעט הכל.
דרושה לא מעט השקעה כדי להביא את חומר הגלם הזה למצב נוח לעבודה אך הזמינות שלו והעובדה שהוא זוכה לחיים חדשים בדמות רהיטים שימושיים מספקים מוטיבציה גבוהה להרבה מאוד אנשים.
אם גם אתם חולמים לבנות דברים מעץ משטחים המדריך הבא בדיוק בשבילכם.
ניתן לצפות בהדרכה המצולמת בלינק הבא:
(הסרטון הופק עבור קבוצת הפייסבוק – יוצרים בעץ ממוחזר)
בחירת משטח בטוח ונוח לשימוש
כיצד נדע אם המשטח שלנו בטוח לשימוש?
כל משטח שנכנס ויוצא מהארץ חייב לעבור בקרה על כך שאין בו מזיקים שיכולים לעבור מארץ אחת לאחרת. יש שתי שיטות לטפל בעץ, האחת בחום והשניה בחומרים כימיים. מאחר ואנחנו לא רוצים להכניס הביתה עץ שבא במגע עם חומר לא בריא נחפש משטחים שעליהם מופיע חותמת שמאשרת את צורת הטיפול.
MB- המשטח טופל בחומר כימי (מטאל ברומיד) ואסור לשימוש
HT-heat tretment- המשטח טופל בחום ובטוח לשימוש
אם אין חותמת על המשטח רוב הסיכויים שיוצר בארץ אך אם אתם לא רוצים לקחת סיכון עדיף להמשיך לחפש.
דבר נוסף שחשוב לבדוק הוא שאין כתמים על המשטח, המשטחים האלו מגיעים מהתעשייה ואנחנו לא יודעים מה בדיוק עבר עליהם. אם יש על המשטח סימן לא ברור או חשד שנשפך עליו חומר לא מזוהה, לא מומלץ לאסוף אותו.
כיצד נדע אם המשטח יהיה נוח לפירוק?
כדאי להתבונן עליו ו’לקרוא אותו’. בכמה מסמרים הוא מחובר בכל נקודה? אם תזהו 4 מסמרים ויותר יהיה קשה מאוד לפרק את המשטח ויש סבירות גבוהה שהעץ ישבר. 3 מסמרים ומטה יקלו באופן משמעותי על עבודת הפירוק.
שיטה ראשונה- פירוק עם לום ופטיש
הדבר החשוב ביותר בעבודה עם משטחים הוא בטיחות. יש לעבוד עם נעליים סגורות ולהיזהר לא לפספס את הלום ולדפוק בטעות על הרגל.
לעבודה עם פטיש ולום יש 2 שלבים.
בשלב הראשון ניצור חריץ בין הלוח העליון לבסיס המשטח. נעשה זאת באמצעות הצד השטוח של הלום.
נדפוק על הלום עד שינעץ ברווח שבין החלקים. ברגע שנצליח נהפוך את הלום ונתקדם לשלב השני.
בשלב השני נשתמש בצד עם חולץ המסמרים. נכניס את קצת הלום לחריץ ונכוון את המזלג כך שהמסמר יכנס למרכז. נדפוק את הלום כמה שיותר פנימה ולאחר מכן נלחץ אותו כלפי הקרקע כדי להשתמש בעקרון המנוף שיסייע לשחרר את הלוחות.
באופן הזה נשחרר את כל נקודת החיבור פרט לאחת הנקודות הקיצוניות. ברגע שכל הלוח משוחרר פרט לנקודת הקיצונית נוכל פשוט להרים אותו ולהשעין כנגד הנקודה האחרונה, ברוב המקרים הלוח ישתחרר בקלות.
יתרונות השיטה- כלי עבודה זולים ונגישים
חסרונות- הרבה מאמץ והרבה סדקים/שברים בעץ
שיטה שניה- מסורים
בשיטה זו ננסר את הלוח בצמוד לנקודת החיבור בשתי הנקודות הקיצוניות במשטח. ניתן לנסר בעזרת מסור ידני או ג’יגסו-מסור אנכי, בקלות ובמהירות.
רוב המשטחים מחובר ב-3 נקודות לכל לוח או ב-4.
אם למשטח 4 נקודות חיבור נוכל להיעזר בשיחרור אחת הנקודות שנותרו באמצעות הלום (השיטה שתיארנו קודם) או באמצעות לום משוכלל (השיטה הבאה שנפרט עליה).
אם למשטח 3 נקודות חיבור (או נותרה נקודת חיבור אחת למשטח בן 4 נקודות חיבור) נוכל לשחרר את נקודת החיבור האמצעית ע”י הרמה של אחד הצדדים ולחיצה לכיוון הנגדי, בדומה לשחרור הנקודה הקיצונית בשיטת הלום.
יתרונות- עבודה מהירה יותר משיטת הלום
חסרונות- בשיטה זו אנחנו מוותרים מראש על חלק מסויים של העץ (זה שנותר מחובר לבסיס המשטח לאחר הניסור). חשוב לקחת את זה בחשבון בתכנון הפרויקט כי הלוחות מתקצרים.
שיטה שלישית- לום משוכלל
בשנים האחרונות עולם פירוק המשטחים שודרג באופן מאוד משמעותי עם הגדלת התפוצה של חולץ משטחים.
מדובר בלום גדול שהשיניים שלו אוחזות את לוחות המשטח משני צידיו. הלוח מקבל תמיכה גדולה בעת חליצתו ומקטין באופן דרמטי את מספר הלוחות שנשברים במהלך החליצה.
חווית העבודה עם הכלי נעימה ומספקת, לאחר שנים של עבודה בעץ משטחים אנחנו יכולים להעיד שהיא המוצלחת ביותר.
אם תרצו לבנות לום משוכלל בעצמכם תוכלו לקרוא על כך במדריך שכתב אסף.
בקבוצת הפייסבוק קהילת יוצרים בעץ ממוחזר מארגנים רכישות קבוצתית במחיר הוגן.
יתרונות- פירוק מהיר ומספק, השקעה חד פעמית בכלי עבודה מצויין
חסרונות- אין לדעתנו
הכנת החומר לעבודה- ניקוי ממסמרים
לאחר שחלצנו את הלוחות ויצרנו לעצמנו מחסן של חומרי גלם- עץ משטחים מפורק, הגיע שלב הניקוי והכנת חומר הגלם לעבודה.
כעת נצטרך להוציא את המסמרים שנותרו בלוחות שחלצנו.
נניח את הלוח כך שקצות המסמרים כלפי מעלה ונדפוק. אין צורך להוציא את כל המסמר החוצה (למרות שזה יקל מאוד על חליצת המסמר) אלא נרצה ליצור מצב שבו ראש המסמר בולט מעל פני השטח של הלוח בצידו השני.
ברגע שראש המסמר מבצבץ, נוכל להשתמש בצבת, בחולץ המסמרים של הפטיש או הלום כדי להוציא את המסמרים.
מומלץ להניח פחית בקרבת מקום על מנת לאסוף את המסמרים חלודים בסביבת העבודה.
יש משוגעים לדבר שעושים שימוש חוזר במסמרים- מיישרים אותם ולאחר מכן משתמשים בהם שוב.
לאחר שהוצאנו את כל המסמרים מהלוחות העץ מוכן לעבודה.
לסיכום
כאשר מתפתח רצון ראשוני לעבוד עם עץ בדר”כ זה מלווה בתשוקה גדולה להתחיל תכף ומיד לבנות דברים שימושיים. אל הרצון להתחיל לעבוד מתלווה חשש מהשקעה גדולה בתחביב שלא בטוח כיצד יתפתח. עץ משטחים זה פתרון מצויין למתחילים ולחובבי מיחזור. בעלות נמוכה ובכלים די בסיסיים נוכל להתחיל לבנות פרוייקטים רבים ומגוונים.
באתר הזה – 1001pallets – תוכלו למצוא המון רעיונות לפרויקטים החל ממדפים קטנים דרך רהיטים שימושיים ואפילו חיפויי קיר מגניבים.
חשוב לומר שיש שיטות רבות נוספות לפירוק משטחים (באמצעות בלוקים, ג’ק של רכב ועוד…), מוזמנים לפרט בתגובות על שיטות נוספות אם נסיתם.
אנחנו מזמינים אתכם להתייעץ איתנו על כל עניין הקשור לתחום.
בהצלחה! עבדו בכיף והכי חשוב- בזהירות,
יפעת ואמיר, סטודיו9
לתוכן זה נכתבו 3 תגובות