ביו-דלק (אתנול) – מהזבל של הירקן למיכל הדלק, חלק א’

טכנולוגיה נאותה

לאחרונה יצא לי להגשים חלום שישב לי הרבה שנים בראש, לקיחת פירות רקובים מהשוק או הירקן והפיכתם לביו אתנול (כמו האלכוהול שאנו שותים) אותו ניתן להוסיף לדלק הרכב ולנסוע בזול יותר, נקי יותר, ויעיל יותר (אוקטן דלק גבוה יותר), כל אחד יכול לעשות זאת בעזרת ציוד בסיסי שיש כמעט בכל מטבח ביתי.

לאחרונה יצא לי להגשים חלום שישב לי הרבה שנים בראש, לקיחת פירות רקובים מהשוק או הירקן והפיכתם לביו אתנול (כמו האלכוהול שאנו שותים) אותו ניתן להוסיף לדלק הרכב ולנסוע בזול יותר, נקי יותר, ויעיל יותר (אוקטן דלק גבוה יותר), כל אחד יכול לעשות זאת בעזרת ציוד בסיסי שיש כמעט בכל מטבח ביתי.

דלק במקום אוכל?

רבים מיד קופצים נגד יצור ביו-אתנול וטוענים שידרש תוצרת חקלאית המיועדת למאכל אדם עבור אותו ביו-דלק, או שימוש בקרקעות למטרות חקלאיות שהיו יכולות להישאר טבעיות או לכל הפחות לגדל מזון, ועוד סיבות מוסריות למה ביו-דלקים הם אסורים מוסרית, אך זה לא חייב להיות המצב.
כל תוצר חקלאי המכיל סוכרים או עמילן מתאים, ניתן בהחלט להשתמש בפסולת חקלאית, פירות רקובים מהשוק בסוף היום, תוצרים חקלאים שנפסלו לשיווק, שאריות מזון מחדרי אוכל בצבא ועוד. אז למען האמת, לזרוק את שאריות המזון שלכם לקומפוסט במקום לייצר ביו-אתנול, ביו-דיזל או ביו-גז, זהו פשע לא מוסרי!

פסולת חקלאית- שימושי להפקת ביו אתנול

פסולת חקלאית- שימושי להפקת ביו אתנול

אפשרות נוספת היא לייצר אתנול גם בתהליך צלולוזי, ואז אנו זקוקים למקורות צלולוז, שמקורם מפסולת
חקלאית או עירונית. המקורות יכולים להיות גזם חקלאי ועירוני, פסולת עירונית: בעיקר נייר
וקרטון וכן שאריות החומר האורגני הפריק ביולוגית, ובוצת שפכים. אגב, הנוזל והשאריות הקשות שיצאו לכם לאחר סינון, זהו דשן ותוספת מעולה לצמחייה (במקום הקומפסוט והדשנים שהוספתם קודם).

חוקיות

נתחיל דווקא בשאלה הכי פחות מתבקשת, האם זה חוקי? אז זהו שכן! החוק מגדיר ומאפשר לעשות זאת פה בארץ! לפי החוק במצב הנוכחי מותר לכל אדם להוסיף כ5% אתנול לדלק שלו שזה כ40 אגרות הנחה לליטר או 16 שקלים למיכל דלק וזה מכובד), בארצות הברית מותר להוסיף כ10%. ניתן לקרוא עוד על ביו אתנול בהמלצת המשרד להגנת הסביבה

האם כל רכב מתאים?

מכוניות מרוץ נוסעות על אתנול נקי (כי זה פשוט אוקטן גבוה יותר) לכן אם מישהו מכם קנה מכונית מרוץ ועכשיו לא נשאר לו כסף לדלק המדריך הזה לגמרי בשבילו! ביו-אתנול אפשרי לשימוש רק ברכבי בנזין (אלו שמתדלקים ב95). לכן כל מי שנוהג על רכב סולר/ דיזל, המדריך הזה לא בדיוק בשבילכם, אך מתי שאכתוב מדריך על הביו דיזל- תראו שלאתנול יש חלק חשוב עבורכם.

כאשר מוסיפים רק 5% אתנול לתערובת הדלק, אין בעיה עם סוג הרכב או השנתון שלו (מתאים לכל הרכבים). תוספת של 10% אתנול לתערובת הדלק מומלץ רק לרכבים חדשים (בערך שנת 2000 ומעלה), עבור רכבים ישנים יותר יש לבדוק ואולי להתאים כמה דברים טכניים ברכב. לתערובת של 10% עד 85% אתנול עם הדלק יש צורך לבצע כמה התאמות לרכב, בין השאר מכיוון שאתנול הרבה יותר נקי מדלק רגיל ולכן מהווה ממס אשר עלול להמיס ולפגוע בצנרת הדלק והאטמים השונים במנוע. בנוסף מכיוון שלחץ האדים של האתנול נמוך יותר, כיוון קטן של הקרבורטור (פעולה שכל מוסכניק יעשה לכם בכמה דקות ואף בחינם- אם יש לך קרבורטור) תשפר את תוצאות המנוע. כאשר מערבבים עד 5 או 10 אחוזים של אתנול עם הבנזין אין שום בעיה עם הרכב ואין צורך לעשות כלום, הבעיות מתחילות באחוזים גבוהים יותר.

אם כך למה לא כל אחד עושה זאת?

ראשית כי פשוט לא יודעים, זה בכלל לא דורש הרבה עבודה, זה זול מאוד ולא מצריך ציוד מתוחכם מדי. הנרי פורד ציפה ב- 1908 שהמכונית “מודל טי” שתכנן תתודלק באתנול, והקים מפעל בקנזס שהפיק 38 אלף חביות ליום של דלק אתנול מתירס. הדלק, שנקרא “גזוהול”, שווק באלפיים תחנות דלק במערב התיכון, אולם מחירי הבנזין הנמוכים בשנות ה- 40 הביאו לסגירת המפעל. 

תחנת דלק המוכרת דלקים המהולים בביו אתנולבברזיל 40% מהרכבים נוסעים על ביו אתנול נקי (100%, כלל לא מעורבב עם בנזין), העשוי מקנה סוכר (שגדל שם כמו דשא), ובאירופה כבר חברות הדלק מערבבות 5% אתנול לכל הדלקים, כאשר ניתן לקנות גם בתערובות עם אחוז אתנול גבוה יותר. שבדיה היא המדינה היחידה באירופה שהחליטה לפעול ברצינות להסבת כלי רכב לשימוש בביו-אתנול. צי הרכב המתודלק בביו-אתנול כולל עתה 100 משאיות כבדות, 600 מכוניות ו- 300 אוטובוסים, וניתן להשיג דלק E 85 (האות E מסמלת את האתנול) ב- 50 תחנות דלק ברחבי שבדיה במחירים זהים כמעט למחירי הסולר.

לפי מחקרים שנערכו בקנדה מביא השימוש בדלק 85 E לירידה של 37% בפליטות גזי החממה, והשימוש בדלק 10 E לירידה של כמעט 4%.

* מקור:  http://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=5435

כותר: העתיד הוורוד של ביו-אתנול
מחברת: מור, ורדה
תאריך: יולי 2002 , גליון 292
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה

אז מה קורה בארץ?

נכון לעכשיו בארץ ישנה המלצה בלבד והחוק מגדיר כמה אתנול מותר להכין ולערבב לבד בבית, יום יבוא והחוק יחייב את חברות הדלק לערבב לנו את האתנול בדלק, אני בטוח שכשהיום הזה יגיע חברות הדלק ימצאו סיבה למה להעלות את מחיר הדלק ולא להוריד, לכן כעת כולנו מרוויחים מהמצב הקיים.

ייצור המוני בארץ?

האם לישראל יש את החומר גלם המספיק מבלי לפגוע במקורות מזון?

ביו אתנול מפסולת חקלאית המכילה סוכרי או עמילןעל פי הערכות אלה, כ- 885,000 טון צלולוז יכולים להיות מיוצרים מפסולות בישראל: כרבע מכמות זו מקורה יהיה גזם יערות וגזם עירוני, וכ-%70 יכולים להגיע מהפסולת העירונית המוצקה. תיאורטית, ממיליון טון צלולוז ניתן להפיק 350,000 מטרים מעוקבים של ביואתנול. צריכת הדלק לתחבורה נכון ל- 2008 בישראל עומדת על 2.2 מיליון טון בשנה, והצפי לגידול הוא כ %1.5 לשנה. בשנת 2025, כאמור, צריכת הדלק תעמוד על 2.8 מיליון טון. על פי חישוב הפסולות הקיימות כבר כיום בישראל, הרי ש-%9 מכלל צריכת הדלק למכוניות בשנת 2025 יכולה כבר היום להיות מסופקת מאתנול שיוצר מפסולות.

מקור: מקומה של ישראל בשוק הביו-אתנול העולמי
סיכום והמלצות דיון פורום האנרגיה של מוסד נאמן, הטכניון מיום 25 בפברואר, 2008.

ועכשיו, אחרי ההקדמה הזו והסקירה על מצב הביו-אתנול בארץ ובעולם, אני צריך להחליט האם לכתוב את המדריך להפקת אתנול לבד בבית בשיטה היעילה ביותר, והשיטה שבה אני בצעתי ומסקנות לייעול בהמשך,  מכיוון שכל מדריך כזה דורש המון משאבים מהכותב, כדי שאשתכנע לכתוב אותו, אשמח אם תוסיפו את תגובתכם בתגובות שלמטה. ספרו האם זה מעניין אתכם? 

מנפצי המיתוסים- תדלוק באתנול:

מסתבר שמלאכתם של עצלנים אכן נעשתה ע”י צדיקים, הסדרה המעולה מנפצי המיתוסים דנים בדיוק על זה! ייצור אתנול לבד בבית, התקלות שבדרך, הסכנות שבדרך (שווה לראות) והחלק הכי חשוב… תדלוק הרכב עם אתנול. החבר’ה המדהימים האלה הריצו 3 מכוניות שונות, אחת עם קרבורטור (משנות ה70) אחת עם מזרקי דלק (שנות ה90), ואחת עם מחשב מנוע שפשוט יודע לחשב בעצמו את התערובת אוויר דלק הטובה ביותר (שנת 2013). הם הריצו כל אחת מהמכוניות עם 100% ביו- אתנול, הכוונה ביו-אתנול ללא ערבוב עם דלק.

כמו כן הם בדקו מהו הזיקוק הטוב ביותר, כלומר, אם יש מים בתערובת (ותמיד יש) כמה זה משפיע.

אחר כך ביצעו השוואה של הביצועים בין רכב שנוסע רק על אתנול 96% (ה4 אחוז הנותרים זה מים) לבין רכב שנוסע על דלק רגיל… נחשו מי ניצח :)

הדבר השלילי היחידי שהיה להם לומר כדי למנוע מאיתנו לעשות את זה.. שזה פגע להם במד דלק, כמובן שהם לא בדקו את ההשפעה לאורך זמן על הרכב ועוד.

http://youtu.be/baoJ6FYiX5Q

http://youtu.be/pZYkAsry2JE

http://youtu.be/iuLV52fjjP8

אשמח אם לאחר שתצפו בפרק תוסיפו לתגובות מסקנות נוספות שלא רשמתי.

באופן אישי אני לא יכול להמליץ לאנשים לעבור על החוק, לכן (אל תבנו מערכת מים אפורים בביתכם) ואל תעברו את ה5% שהחוק מגדיר.

לתוכן זה נכתבו 40 תגובות

  • כתבתי תגובת המשך, בכל זאת חשוב לי להוסיף (הרבה קרדיט לך, ולאסף צרטקוף):
    היום הגיע מתקין סולארי לגג אצלי, מחר מדידות הצעת מחיר כללית.
    מנקודה זו הכנת האתנול הופכת לריוחית, כשאין תשלום חשמל, אין הוצאות.
    לקחתי רימונים שהתפוצצו בעץ (מכילים סוכר), שמתי שמרים לאפיה-כפית שמרים לכל 10 ליטר, (מתסיסים את הסוכר שבפרי, לא הכי טוב להתססה, אבל הכי זול, מיכל הדלק לא יכעס על הטעם).
    לאחר מכן שמתי סוכר לבן, ומים בתוך כלי זכוכית (בדווקא, פלסטיק נאכל והורס את האתנול) שהוא חצי אטום (לא לגמרי אטום, כדי שיהיה אפשרות ליציאת האויר/ הגז שהפירות ייצרו במהלך ההתססה),
    מילאתי במים עד מעל (גרעיני) הרימונים (שלא יהיה אויר, המפריע לתהליך ההתססה),
    עכשיו נשאר להמתין 40 יום, ואחר כך להוציא את המשקה ולזקק ב78 מעלות, מה שיוצא הוא האתנול הוא הדלק, ונקווה שיהיה טוב.
    חצי הקרדיט לאסף שלימד באתר על חשמל סולארי (ועוד בסרטון מצולם).
    וחצי הקרדיט לך, שלימדת את מכלול הנושא ואת חוקיותו, והשפעתו על הרכב.
    מכאן היה קשה לי, לדעת איך מכינים בפועל (שמרים סוכר מיים עד מעל הפירות הנתססים, מיכל זכוכית, למשך 40 יום, אטום לא לגמרי, וכו’ , אבל בסוף נראה לי שזה אולי התהליך ונשאר לבדוק איך זה יצא.
    האם אתה מאשר את התהליך?/ ממליץ לשנות משהו?.

    • כל הכבוד. אני עם מערכת סולארית על הגג שנים ומאושר מהחיסכון, אנו משלמים רק 14$ לחודש, על חיבור לרשת.
      לגבי האתנול, תקנה פקק התססה, או תכין אחד, בעיקרון הוא נותן לגז לצאת (CO2) אבל מונע מחמצן להיכנס.
      בנוסף אל תשים מיכל שקוף בחוץ, עדיף בתוך הבית במקום קריר וחשוך. בחוץ יגדל לך אצות שיעשו פוטוסינתזה וייצרו חמצן שיהרוג לך את השמרים.
      בהצלחה ושלח תמונות.

    • עוד תוספת קטנה. יש מד שמודד את אחוז האתנול בנוזל שיש לך. המד מאוד זול בסך הכל בודק את צפיפות הנוזל על ידי מצוף קטן ומדיד. שווה שתשיג אחד. מהו אחוז האתנול שאתה רוצה (משמע עד כמה אחוז מים מותר לך בדלק)? אין לי תשובה ובאמת שחיפשתי הרבה בזמנו, כמה שיותר יותר טוב, כמובן שהתערובת דליקה רק מעל 55%.אך 45% מים נשמע לי הרבה הרבה יותר מדי. אנו הגענו למעל 90% לפני שהוספנו את זה למיכל הדלק רק לשם ניסוי.
      זיקוק סולארי (ניצול החום) של אנרגית השמש, זוהי האופציה המועדפת, אך כמובן שלצורך בניית המערכת אתה יכול לעגל פינות ולהשתמש באנרגיה חשמלית.

      • הזמנתי מד אחד עם עוד כמה דברים בסדרה להכנת אלכוהול (קטפתי גם רימונים שלא התקלקלו…שיהיה גם),
        חשבתי לזקק למקסימום האפשרי, שיהיה כמה שיותר אחוזי אתנול, כי המים שבחומר לא יתנו אנרגיה לנסיעה.
        אגב, במשפחה מתעניינים ומחכים לתוצאות הניסוי, אמא שלי התפעלה מהכתבה שלך

  • שאפו על הכתבה, מושכת, מרתקת, מעולה, יפה.
    אני מבין שמשום מה הכותב לא היה יכול להשלים את המדריך, אבל בכל זאת בזכותו נחשפנו לנקודה מעניינת.
    אני קורא למי שמבין איך מייצרים אתנול כזה – להרים את הכפפה וליצור המשך למדריך…
    הרבה כאן ישמחו.
    אישית חיפשתי שעות! והבנתי שבעצם הדרך הפשוטה ביותר היא ליצור את האתנול מפירות וירקות שיש בהם סוכרים טבעיים , ואפילו קליפות אבטיח, תפוח אדמה, עלי סלק, בצל, ועוד, יצלחו למלאכה.
    התהליך נעשה בעזרת שמרים להתססה, בדומה לתהליך עשיית משקאות אלכוהול אחרים, אבל עדיין הנעלם רב.

    • היי אלנתן, שם יפה יש לך.
      אכן בנינו אף טיפוס וזיקקנו אתנול מתפוזים רקובים שגדלו בעיר רחובות ונשרו לאדמה. הצלחנו לייצר כמה ליטרים בודדים והוספנו את זה למיכל הדלק של החיפושית הישנה שלי. החיפושית נסעה ללא בעיה ולא נוצר שוב נזק למנוע. יש לי כמה תמונות שאולי אפרסם בהזדמנות. כיום אני חיי בארצות הברית, איפה שהדלק זול מדי, לכן המשכת הניסוי לא כדאית עבורי. אבל הצלחנו להוכיח את העיקרון ועכשיו רק צריך למצוא את האופטימיזציה הכלכלית (זיקוק אלכוהול באופן סולארי למשל).
      ישר כוח ובבקשה עדכן אותי אם אתה במשחק.
      ליאור זינגר

      • …לא נכנסתי לכתבה הרבה זמן, חשבתי שעד שמישהו יגיב יקח לפחות חודש…לו רק הייתי משער שאתה בעצמך כבעל הכתבה תגיב, וכל כך מהר…
        לעצם העניין, אני חושב להפריד בין שתי נקודות חשובות:
        א. הכנת הכתבה הנוספת, להכנה ביתית למעוניינים, למי שרוצה לנסות ולהתנסות, ולהחליט לאחר ההתנסות, האם הוא בעניין לעבור לאתנול באופן קבוע.
        כתבה נוספת היא חיונית, היא גם תשפר באופן ניכר את המודעות לנושא, ויעזור בסופו של דבר לכדור הארץ נקי יותר, גם מי שלא בדיוק אכפת לו מכדור הארץ, ישנה דפוסי התנהגות כשידע שזה ריווחי לכיס.
        בהתאמה פשוטה ניתן לשנות את הרכב שיוכל לקבל עד 85% אתנול, ככה שהידע הציבורי, יצור תהליך שבסופו של דבר, אולי אפילו לאחר כמה שנים, יתורגם לסעיפי החוק היבשים.
        באשר אלי אני אני בהחלט במשחק ורוצה לנסות את זה, אפילו דרך מערכת סולארית, שתעלה כמה שתעלה, לאחר שאנסה אדע אם שייך להתקדם אפילו לכיוון ייצור ואספקה למעוניינים בכך.
        כמובן שנוכל ליצור שיתופי פעולה כאלו ואחרים בעניין לקבלת רווח מסחרי, מנועים בעלי תוחלת חיים גדולה יותר, וכמובן כדור הארץ נקי יותר.
        האם שייך להקים מקום שהגגות הם סולאריים, ובחשמל מייצרים את האתנול, ובקרקע יש מעין מוסך שעושה את ההתאמות והרכיבים הדרושים לרכב שיוכל ליסוע על 85% אתנול?
        האם זה בכלל חוקי, כלומר לתדלק ב85% אתנול זה כמובן לא חוקי, אבל להתאים את הרכב לכך, כנראה שזה כן חוקי, ואם אחרי שהרכב מותאם ל85%, בנאדם החליט לקנות ולתדלק ב85% אתנול, אז זה כבר עניין שלו עם החוק (מבחינתי אני מוכר לו את הכמות שהוא רוצה – ע”מ שישתמש בה לתדלוק עד 5% בכל פעם).
        זהו גישוש ראשוני, בכל זאת זהו דבר חדשני יחסית עם רקע מסחרי לא ברור דיו.
        ושוב לגבי הכתבת המשך, איך מייצרים אתנול בפועל, היא חשובה מאוד, שינוי מתחיל מלמטה, חבר שמראה לחבר ושכן שמראה לשכן, יחד נוצרת מודעות, שבסופו של דבר משפיעה ומשנה מציאות.

    • ליאור זינגר |

      שלום דוד,
      אולי אכתוב משהו בקרוב. החיים משכו אותי לכיוונים אחרים וקצת זנחתי את הכתיבה. ייתכן ואפרסם משהו באנגלית, אני לא סגור עדיין, בכל מקרה אפרסם פה לינק. ישר כח.
      ליאור זינגר

  • הי,
    מעוניין ללמוד עוד וליישם בבית :)

    עוד סוג של שימוש בדלק נקי מסוג זה הינו חימום ביתי בקמינים ללא ארובה – גם דקורטיבי
    וגם יעיל.

    בגוגל – indoor fireplace

עליך להתחבר כדי לבצע פעולה זו...

הצטרפות

דילוג לתוכן