צמיגים משומשים נמצאים זרוקים בכל פינה, ומאז שראיתי את הסרט הנפלא של מייקל ריינולדס (The garbage warrior, מומלץ בחום!) שם הוא עושה שימוש חוזר בצמיגים לבניית ספינות אדמה, התחלתי לחפש רעיונות ברשת לשימוש חוזר ושימוש אחר בצמיגים. יש המון רעיונות נפלאים: עציצים, נדנדות, ספסלים, פסלים סביבתיים, מגדלי צמיגים לגידול תפוחי אדמה… אני אתמקד באחד שמצא חן בעיני.
הקדמה
צמיגים משומשים נמצאים זרוקים בכל פינה, ומאז שראיתי את הסרט הנפלא של מייקל ריינולדס (The garbage warrior, מומלץ בחום!) שם הוא עושה שימוש חוזר בצמיגים לבניית ספינות אדמה, התחלתי לחפש רעיונות ברשת לשימוש חוזר ושימוש אחר בצמיגים. יש המון רעיונות נפלאים: עציצים, נדנדות, ספסלים, פסלים סביבתיים, מגדלי צמיגים לגידול תפוחי אדמה… אני אתמקד באחד שמצא חן בעיני.
מהו ה”עציצמיג”?
זהו עציץ שעשוי מצמיג שעבר חיתוך והיפוך, כך שחלקו הפנימי הוא כעת החיצוני. הצביעה, הקישוטים, צורות החיתוך… הוא פרי הדימיון החופשי של כל אחד.
אז מה היה לנו שם?
צמיג משומש, ג’נט (חישוק הברזל שמחזיק את הצמיג ברכב, אבל לא חובה ), מסור אנכי, מכסה פלסטיק עגול, מברשת ושאריות צבע, משטח קשיח הקטן מקוטר הצמיג (דיקט/קרטון/רשת ברזל). כאן המקום לתת טיפ בבחירת הצמיג – מומלץ לבחור צמיג “עייף” ושחוק בגודל קטן או בינוני, שכן את הצמיגים היחסית חדשים (שלא שכבו מספיק זמן בחוץ) והגדולים קשה יותר להפוך.
מתחילים להתגלגל
מניחים את הצמיג על משטח עבודה ומסמנים עם גיר או טוש בעזרת מכסה הפלסטיק חצאי עיגולים. החלק הפתוח של חצי העיגול פונה כלפי חוץ ואילו חלקו הסגור כלפי מרכז הצמיג (כפי שמופיע בתמונה).
סימון
כך נראה הצמיג המסומן. יש לשים לב כי הסימונים אינם גולשים לעבר הטבעת הפנימית (האזור אליו מכוונת האצבע בתמונה) כי זו מכילה סיבי מתכת שמקשים מאוד על החיתוך.
חיתוך
על מנת להתחיל בתהליך החיתוך, עלינו לנקב את הצמיג כדי לאפשר למסורית המסור האנכי להכנס פנימה. אני בחרתי לנקב את הצמיג בעזרת סכין. האיזור אותו אנו נחתוך הוא החלק הרך של הצמיג ואינו מכיל סיבי מתכת.
הערה: לא אכנס כאן לכל ההיבט הבטיחותי הכרוך בשימוש בכלים. חשוב לציין את השימוש במשקפי אבק, כפפות, אוזניות וכל שאר הציוד בו איני עושה שימוש.
חותכים בעזרת מסור אנכי לפי הסימונים ששרטטנו. הכנסת גוף תומך בין דפנות הצמיג מקלה על החיתוך (מפחיתה את רעידות המסור במהלך החיתוך). אני בחרתי להשתמש בקוביית עץ.
בסיום החיתוך נקבל שני חלקים.
היפוך
תהליך ההיפוך דורש מאמץ ומעט ניסיון. ניתן להיעזר במלחציים או באדם נוסף. את ההיפוך יש לבצע באופן שיטתי ולהתקדם באותו הכיוון במקטעים קטנים (לא לנסות להפוך חלקים גדולים בבת אחת).
כך נראה הצמיג ההפוך
עיצוב וצביעה
את הצמיג ההפוך מניחים על הג’נט, רצוי לנקות במטלית לחה מלכלוך ואז ניתן לצבוע ולקשט כיד הדימיון.
השלב הבא יהיה מילוי הצמיג באדמה, לשם כך יש להניח בחלקו הפנימי (על הג’נט) דיקט/קרטון/רשת ברזל לפי מידת הפתח ועליה בד/פלריג. על הרשת נמלא שכבה של רסק גזם/טוף/חצץ (לקבלת ניקוז) ועל שכבה זו נמלא אדמת שתילה/ קומפוסט ונשתול.
אפשרות אחת היא להשאיר את החיתוכים סגורים כלפי מעלה ולקבל עציץ דמוי רקפת
אפשרות אחרת (המועדפת עליי) היא לקפל החוצה את החיתוכים ולקבל מעין פרח פתוח.
את החלק שחתכנו ניתן לצבוע ולהוסיף מתחת לג’נט, כך שכל חלקי הגלגל יהיו בשימוש.
צמיגים ניתן למצוא בקלות בכל פנצ’ריה, צידי דרכים ובערימות ג’אנק. ג’נטים קשה יותר למצוא, מאחר והם עשויים ברזל ונמכרים במשקל למיחזור. במידה ואין ג’נט בנמצא, ניתן להניח את הצמיג על החלק הפנימי שחתכנו ללא הגנ’ט, או להניח אותו על בול עץ.
אני השתמשתי בצבעים על בסיס מים ולכן לאחר שהתייבשו, מרחתי שכבה של לכה על מנת שצבע העציץ ישאר יפה לאורך זמן.
“סעו” עם הדימיון והיצירתיות, אשמח לראות תמונות.
אהלן אסף,
נכנסתי לקישור שפרסמת ולא מצאתי שם שום אינפורמציה על גידול בצמיגים.. יכול להיות שהקישור השתנה או משהו בסגנון ( בתכלס ממש לא מבין בזה(: ).
תוכל לקשר אותנו שוב?
תודה מראש!
יואב
https://brightonpermaculture.org.uk/permaculture/articles/218-growtyres
שלום
אני רוצה בבקשה לדעת איזה סוגי צבעים הכי מתאים לעבודה עם הצמיגים.
ואם אפשר הסבר קצת יותר מפורט מה אני עושה אם אין לי ג’אנט ויש לי מלא צמיגים…
תודה
אדוה
שלום אדוה,
אני השתמשתי בצבעים שונים שהיו זמינים. לדעתי, הצבעים המתאימים הם צבעי חוץ למתכת/עץ.
אם אין ג’אנט, אפשר לשים צמיג רגיל/גזע עץ/אבן יפה בתחתית ומעל את הצמיג החתוך.
עם הצמיגים אפשר גם לבנות ספסל בשילוב עם בוץ, לבנות פסל סביבתי מחומרים ממוחזרים…
בהצלחה
ירון
החלק שהכי אהבתי כאן זה דוקא הקישור לסרט על לוחם האשפתות. כל כך התלהבתי עד שרציתי לתרגם אותו לטובת חברי שוחרי איכות הסביבה שהאנגלית שלהם לא טובה דיה. אבל לא מצאתי ממי לבקש רשות.
למרות שאני לא חובב עציצים, אני משתעשע באפשרות לעשות אחד כזה ואולי אפילו לעשות אחרי זה סדנת/ארוע בקיבוץ. השאר על התדר.
ירון מקסים!
מתי אזכה להכין איתך פרח נוסף שכזה? :-) האם חלק מהתמונות הם מה tenttec?
ליאור
ליאור יקר !
אשמח מאוד אם יתאפשר לנו להכין פרחים נוספים ובכלל לקדם רעיונות וביצועים.
התמונות אינןן מאותו “אי כנס” מדהים :) אלה תמונות של עציצמיג שהכנתי לפרוייקט “יער הנוער”.
ירון
מקסים ומעורר השראה.
איזה יופי!
כל הכבוד על היוזמה.
כן ירבו רעיונות המשלבים אסתטיקה ומחזור.
בפנצ’ר הבא ננסה גם :-)
לא מזמן לקחתי צמיגים מפנצ’ריה לצורך משהו דומה ובעל המקום אמר שהצמיגים מפיצים חומרים רעילים. מישהו יודע משהו על זה?
הי גילי, וכולם – שימו לב למאמר הזה שמדבר על רעלנים שהצמיגים משחררים לאדמה ובכלל על כל הנושא של שימוש חוזר בצמיגים – http://www.brightonpermaculture.org.uk/news/11-news/363-growing-food-in-tyres.html
תודה לתמר גורן על הקישור.
שלום אסף
הרעיון של ירון יפיפה
אנו משתמשים בצמיגים לעציצים כחלק מהטיפול הגינוני,
שלחת קישור בנוגע לשימוש חוזר בצמיגים ורעלנים ,קצת מטריד
אולי יש תרגום מקוצר בעברית ?
לא תרגמתי אבל זה די פשוט.
https://brightonpermaculture.org.uk/permaculture/articles/218-growtyres
רעיון יפה.