משחת קמח הוא חומר מאוד פשוט וזול שיכול להיות שימושי בתחילתו או בסיומו של תהליך הבוץ, תלוי באיזה פרויקט מדובר. כל הסיפור הוא, בעצם, קמח לבן מורתח במים במשך מספר דקות עד שהמרקם נהיה סמיך יותר והופך לדבק/אוטם נוזלי טבעי.
משחת קמח הוא חומר מאוד פשוט וזול שיכול להיות שימושי בתחילתו או בסיומו של תהליך הבוץ, תלוי באיזה פרויקט מדובר. כל הסיפור הוא, בעצם, קמח לבן מורתח במים במשך מספר דקות עד שהמרקם נהיה סמיך יותר והופך לדבק/אוטם נוזלי טבעי.
ישנן שלוש דרכים לשימוש ב”משחת הקמח”.
שכבת יסוד (primer) למשטחים חלקים במיוחד
אם רוצים לכסות משטח חלק במיוחד בבוץ, משחת הקמח יכולה לשמש שכבת יסוד טובה להדבקת “השכבה הראשונה” של הבוץ על המשטח. זה יכול לעזור במשטחים חלקים במיוחד כגון: מתכת, פלסטיק וצמיגים. השכבה הראשונה של הבוץ, שבכוונה שמכילה יותר חרסית על מנת לעשות אותה דביקה יותר (ראו – בניה בצמיגים ובוץ) מתקשה להדבק למשטחים חלקים. שימוש ביחס של 5 כפות קמח ל-1 ליטר של מים שמורתחים למספר דקות יהפכו משחה סמיכה. אין צורך לדאוג לגבי בועיות הקמח הקטנות שעלולות להישאר במשחה, הן רק יהוו יותר שטח פנים למשטח שרוצים לכסות בבוץ. לאחר מכן יש להוסיף אותה כמות של חול ככמות המשחה ולערבב היטב. ניתן להוסיף מים על פי הצורך על מנת שהמרקם של המשחה יהיה מתאים לצביעה על המשטח החלק. יש לצבוע את המשחה כך שנשאר מרקם גס כדי שלשכבה הראשונה של הבוץ יהיה במה להאחז ולא ישר תחליק מהמשטח. יש להשאיר את המשחה להתייבש וישאר משטח גס ומחוספס, מרקם מושלם בשביל שכבת הבוץ הראשונה.

משחת קמח מעורבבת עם חול – דרך טובה לאפשר לשיכבת הבוץ הראשונה להידבק למשטח החלק: קיר פח מבודד.

מריחה של טיח בוץ שכבה ראשונה על קיר צבוע במשחת קמח.
איטום קירות בוץ למניעת התפוררות
לפעמים אחרי ששכבת הבוץ האחרונה מתייבשת מתחילים להשתחרר חלקיקי חול או שהקיר מתחיל קצת להתפורר. מצאנו שתערובת של 2 כפות קמח לבן לליטר מים שמורתחים יחד מספר דקות יכול לשמש כשכבה אטימה, דקה ושקופה. בשכבה זו לא רצוי שיהיו גושים של קמח, לכן אפשר לנפות את הקמח בזמן שמערבבים או לשים בתוך בלנדר או שאפשר פשוט לסנן בסוף את המשחה. ברגע שצובעים את המשחה, הקיר נאטם ונמנעת התפוררות חלקיקי האדמה. משחת הקמח שקופה ויש לה מראה טבעי כך שהיא לא משנה את צבעו של הקיר וגם מצוינת לפני צביעה בצבעים אקריליים אם רוצים לצבוע את הקיר.

קירות עשויות מבאלות קש שמצופים בוץ ולאחר מכן נצבעו ב”משחת קמח”. ולאחר מכן, נצבעו בצבע אקרילי לבן (בתוך כיפה באקו קמפוס – קיבוץ לוטן)
הפיכת אדמה חולית לראויה יותר לבניה בבוץ
אם בודקים את האדמה (ראו מדריך – בדיקת אדמה לבניה) ומוצאים שהיא מעט חולית מידי וחסר בה חרסית, אפשר לחסוך בקניה של חרסית ובמקום, להוסיף “משחת קמח” כחומר נוזלי בזמן עירבוב הבוץ. יהיה צריך ל”שחק” עם היחס. 5 כפות קמח לליטר קמח יכול להדביק חול לפלטת מתכת, ככה שזה אמור לעזור לעבוד עם אדמה חולית מידי. נסו את זה זה! עלול לעבוד.
מה שאני אוהב בפיתרון “משחת קמח” (wheat paste) זה שהוא כל כך פשוט, מהיר וזול. “משחת קמח” אינה כמו דבק או צבע רעיל שצריך לקנות בחנות. אפשר פשוט להכין אותה לבד.
אני מאמין שיש עוד דרכים שאפשר להשתמש במשחה בבניה בבוץ, אם אתם יודעים עליהם, בבקשה שתפו.
צביעה משמחת,
מייק קפלין.
באיטום טיח בוץ שלא יתפורר באמצעות המתכון לדבק קמח הנ”ל , יצא לי בערך 0.23 ליטר למ”ר אחד. לדוגמא כדי לצבוע קירות בשטח של 21.5 מ”ר נזדקק לבערך 5 ליטר דבק קמח. תודה רבה על הידע שנחלק פה.
היי מייק!
המאמר מפתיע ומעניין!
הופתעתי שהשתמשתם בדבק קמח כחומר בנייה, האם דבק קמח יכול להחזיק לאורך זמן? לא מתפורר או נסדק?
אשמח את תענה בפירוט, תודה!
שלום מייק תודה על המאמר המעניין
רציתי לשאול האם התנסת בדבק ריזוטו( אורז סושי) ועם כן מה ההבדל באיכויות ביינהם לדעתך ?
בחוויה שלי דבק ריזוטו מאוד מחזק את העיסה וגורם לה להיות דביקה יותר מאשר קמח חיטה כך נידמה לי אולי זה מינונים ויחסים של כמות גלוטן ועמילן עושים את ההבדל
שבוע טוב
גיא
שלום מייק.תודה על המדריכים המפורטים.
אני גיליתי השנה את בצק המלח ומשתמשת בו בהנאה רבה.
הבצק מורכב מקמח לבן ומלח גס שאני טוחנת לאבקה ביחס של חצי חצי.מוסיפים מים ולשים לבצק או עושים מישחה.
במקןר נועד למשחק לילדים בתוספת פיגמנטים שונים.
אני חושבת שזה לא כלכך מוצלח בשימוש הזה.
אני סותמת עם החומר חריצים ובקעים בקיר וזה עובד נהדר.
יתרון גדול של החומר שנמלים לא מסתדרות איתו ובמקרה של מתקפה נקודתית אפשר לסתום פרצות ביעילות.
שוב תודה לך,וכל טוב.
תודה, מייק.
שאלות לי שתיים.
1. האם משחת הקמח לא נכללת כחומר אורגני פריק? ז”א, כשאנחנו בונים באדמה אנחנו משתדלים שיהיה כמה שפחות חומר אורגני. במה שונה משחת הקמח?
2. כאיטום חיצוני, אתה מתכוון בפנים חיצוניות של הקיר? האם משחת הקמח עמידה במים? או שרק בלוטן היא עמידה במים (:
הי אסף,
לרוב משתמשים במשחת הקמח בקירות פנימים, זה לא עמיד במים אבל כן נותן איזשהו הגנה. זה נכון שזה חומר אורגני אבל אחרי הבישול זה הופך להיות דבק חזק מאוד.
אוקי. שאלתי לגבי הקירות החיצוניים כי אם אני לא טועה, התמונה השנייה צולמה בקיר חיצוני, כי הצל מאוד חזק.
תודה (:
נכון השני תמונות מאותו מחסן שבחוץ השלב ראשון של המשחת קמח כמקשר ואחר כך עם הציפוי בוץ. היינו יכולים גם לעשות ללא משחת קמח כמקשר אבל אז העבודה יהיה יותר קשה. בסוף הבוץ יקבל תהליך שימון לאטימה לא משחת קמח כי המחסן בחוץ. סליחה אם הנקודה הזאת לא הייתה ברורה .