ב-9 לדצמבר התקבצנו לסדנת גבינות עיזים. איה כהן, חברה טובה ובשלנית בחסד, הובילה את הסדנה, וכל השאר ניסו להתשרך אחריה. הסדנה ארכה כארבע שעות אותן זיקקתי לכשעה ועשרים. אין מה לומר, הגבינות סופר מוצלחות (למי שאוכל גבינות) – כולל סרט הסדנא וקובץ מתכונים.
ב-9 לדצמבר התקבצנו לסדנת גבינות עיזים. איה כהן, חברה טובה ובשלנית בחסד, הובילה את הסדנה, וכל השאר ניסו להתשרך אחריה. הסדנה ארכה כארבע שעות אותן זיקקתי לכשעה ועשרים. אין מה לומר, הגבינות סופר מוצלחות (למי שאוכל גבינות).
כמה דברים חשובים שצריך להוסיף לפני הסרט:
- בסדנא הכנו שלוש (יחד עם הריקוטה, ארבע) גבינות שונות. כל גבינה שונה באופן ההכנה ובחומרים שיש להוסיף לה. שימו לב למתכונים (קובץ להורדה, כאן), עקבו אחריהם באדיקות, והעשירו את הידע שלכם בנושא דרך האינטרנט או השאירו כאן בתגובות שאלות אודות איך ומה לעשות – אני אדאג להפנות את השאלות למקורות מוסמכים (איה, כמובן).
- לדעתי הצנועה, אנשים נוטים להתייחס לגבינות כמעין קסם (כולל אני, לפני הסדנא), אך למעשה זה פשוט בישול ספציפי – סוג של בישול או אופן הכנת מזון שמשתמש ברכיבים מאוד ספציפיים ובתהליך ייחודי. עד כדי כך ייחודי שמה שיוצר את השוני בין הגבינות הוא שינויים לא גדולים בתהליך.
- את הסלסלות המגניבות, האנזימים והעובשים, אפשר לרכוש באתר “עושים גבינות בבית“, ואולי בעוד אתרים (למישהו יש עוד רעיונות?). שימו לב שאתם קונים את הרכיבים המתאימים לגבינות שאותם אתם מעוניינים להכין, שהעובשים ומהמחמצות מתאימים למטרה שלכם.
- יותר מאשר ממש לקבל ידע, הסדנא הוכיחה לי שהכנת גבינות לבד זה דבר בהחלט אפשרי (כמובן שלא הכל לבד, כי עדיין אנחנו לא יודעים לייצר את האנזים לבד, או את חלק מהמחמצות). אני מקווה שהסרט יוכיח גם לכם אותו הדבר. אם אתם אוכלי גבינות, אני מקווה שהסרט יניע אתכם ליצור קשר עם מחלבת עיזים מקומית, ולהקטין את דריסת הרגל האקולוגית של כלכלת הגבינות האישית שלכם.
גבינות – טוב או רע ליהודים?
החלטתי שמאחר ואני עצמי עוד לא החלטתי מה אני חושב על גבינות, שאתן מקום לכל הצדדים ולדיון האקולוגי-מוסרי סביב נושא הגבינות בהחלט יש מקום.
קצרה היריעה מלפתוח את הדיון, לכן אשתף סרטון שהתרוצץ בשבועות האחרונים בFacebook, והגיע למעל מאה אלף צפיות ביוטיוב(!). שאלת הנחיצות של החלב היא אכן מחלוקת קשה. אישית, יש לי דעות חלוקות בעניין (שנוטות לטובת הפחתת מוצרי החלב).
מה שאני בטוח שכולנו נוכל להסכים עליו הוא שאם כבר לאכול מוצרי חלב, אז שיהיו מקומיים, עם הרבה אהבה, והכי טעימים שאפשר.
אני לא רואה את הסרט. האם זה לא עובד, או שזה רק אצלי?
על גיבון עם שרף תאנים שמעתם?
היה לי ניסיון מועט עם זה , זה אכן הראה על נכונות לגבן את החלב אך נטשתי את הרעיון לאור חוסר אמון בחלב מהומגן מהסופר, שאילו יש לי גישה, מאז גם חדלתי מלעשות גבינות.
כך שלא ווידאתי או הפרכתי את האפשרות לגבן עם חומר זה.
כל מה שצריך לעשות, להבנתי, זה לשבור צוור חיבור של תאנה אחת ולטפטף ממנו כמה תיפות של החומר על הלבן לחלב חם.
מקווה שעזרתי למחפשים אחר פטריות וחיידקים.
חלב רע אך יוגורט טוב :)
http://www.bayadaim.org.il/2012/08/%D7%99%D7%95%D7%92%D7%95%D7%A8%D7%98-%D7%95%D7%9C%D7%91%D7%A0%D7%94-%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%90-%D7%A4%D7%A9%D7%95%D7%98-%D7%95%D7%96%D7%95%D7%9C/
אני דווקא כן יודע להכין אנזים בבית, מקיבה של גדי, טלה או עגל (ותיאורטית כל יונק צעיר) וגם עושה את זה באופן שגרתי, פעם בחודשיים בערך. זה הדבר האמיתי ומוצלח יותר מהחיקוי שמופק כנראה מפטריות כלשהן: האנזים (רנט: רנין פפסין וליפז) מהקיבה נועד לפירוק חלב, בעוד שאינני מכיר פטריה יונקת. אני מניח שצמחונים מסויימים ימצאו את העניין מטריד, אז אציין שאין צורך להרוג חיות במיוחד – אני משתמש רק בגדיים שמתו בהמלטה (זה קורה מספיק, אם יש לך גישה לדיר גדול). אני יכול לפרט יותר אם מישהו מעוניין.
היי נמרוד, אולי תכתוב על זה מדריך ככותב אורח לבידיים?
בשמחה, אם כי אני בספק מסוים אם מישהו יעשה בזה שימוש. מה זה דורש? קובץ וורד תופס? בכל אופן, מתכון מדויק למדי להפקת אנזים מהקיבה לאחר הוצאתה אני יכול לספק בקלות. פעולת הוצאת הקיבה מתוך הגדי, לעומת זאת, מעט יותר מסובכת להדיוטות בתחום הקצבות, ודורשת לפחות סרטון וידאו, שאני לא בטוח איך לייצר – הקדמה הטכנולוגית אינה בראש ההעדפות הפיננסיות שלי. יש לך רעיונות יצירתיים?
ואגב קדמה, האתר הזה “בידיים” הפתיע אותי מאד לטובה. לרגע, כמעט נהייתי אופטימי.
והטרד עצמך לכאן כבר לדבר פנים אל פנים. כמה עסוק אתה כבר יכול להיות? אין לך טף, אין לך מקנה, השתילים שלך יסתדרו יומיים עם מחשב השקיה.
לא מכירה את איה-עוד רגע אשב לראות את הסירטון,
אבל נמרוד הוא בהחלט הדבר האמיתי:) בדיוק רציתי לשגר יונה לצפון שתתעניין בהעלאת מידע מעשי להכנת גבינות לבורים שומרי כשרות שכמותנו :)
יש לנו כאן חוות עיזית מקומית שמוכרת ליטר חלב ב-3 ש”ח- המקפיא שלי עמוס וגם המקרר
וכרגע הכנתי כמויות של גבינה חצי קשה- הגיע הזמן לעבור לקשות עם אינזימים, אבל אני לא בעניין לשסע גדי קטן- אז כנראה שנסתדר עם אנזים מפטרייה (חשבתי שזה חיקוי סינטטי, לפחות זה פטרייה)
בכל אופן- אשמח ללחץ חברתי מסיבי שנמרוד ישתף מהידע המדהים שלו- אסף- אולי תשגרו נציג עם מצלמה לסדנא נוספת אצל נמרוד? ולצרף כמה פוסטים על בניית הבית- בוץ אחד היפים שראינו.
שלום אסתר, רק עכשיו ראינו את הפוסט שלך , מקווה שהתשובה עדיין רלוואנטית עבורך ועבור אחרים. האמת שכל נושא הכשרות הקשור לאנזימים בהכנת הגבינות אינו כה פשוט…אם יש לך שאלות הקשורות להכנת גבינות ביתיות כשרות (מרכיבים מחלב ישראל וכו) אשמח לסייע .
אני מעביר הדרכות וסדנאות (באנגלית ועברית) וכן מספק מרכיבים להכנת גבינה מהדרין.
david@koshercurds.com
אני פשוט מחפשת דבר ראשון איך לשמור לבנה שעשיתי בבית מיוגורט, וכמה זמן יש לשים במקרר.
דבר שני רוצה לקבל הנחיות רק לגבינה אחת בסגנון בולגרית, איך מכינים את זה???
בתודה לאה ירוחם lea1238@bezeqint.net